Wireless ruteri

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

Koji wireless ruter koristite?

Poll ended at 30/06/2013 10:53

D-Link
5
26%
Cisco/Linksys
3
16%
TP Link
6
32%
ZTE
2
11%
Asus
1
5%
Netgear
0
No votes
Trendnet
0
No votes
Digitus
0
No votes
Neki drugi
2
11%

Total votes: 19

mickey2012

#1 Wireless ruteri

Post by mickey2012 »

Dobre, lose osobine, preporuke.
Gdje kupiti povoljnije?
Oni koji imaju probleme da ih sto lakse i jeftinije rijese.
Oni koji bi kupovali da se lakse odluce.
nookey

#2 Re: Wireless ruteri

Post by nookey »

mickey2012 wrote:Dobre, lose osobine, preporuke.
Gdje kupiti povoljnije?
Moj prvi i jedini do sad router je ASUS sa dvije antene, dere kroz ploču u dvospratnoj kući bez ikakvih problema, signal na maksimumu, hvatam ga na pola ulice...
mickey2012

#3 Re: Wireless ruteri

Post by mickey2012 »

nookey wrote:
Gdje kupiti povoljnije?
Moj prvi i jedini do sad router je ASUS sa dvije antene, dere kroz ploču u dvospratnoj kući bez ikakvih problema, signal na maksimumu, hvatam ga na pola ulice...
Jos kada bi napisao koji je model. Asus ima 6-7 modela dostupnih kod nas?
nookey

#4 Re: Wireless ruteri

Post by nookey »

mickey2012 wrote:
nookey wrote:
Gdje kupiti povoljnije?
Jos kada bi napisao koji je model. Asus ima 6-7 modela dostupnih kod nas?
Asus RT-N12 ADSL/Cable Wireless N Router platio ga 70 KM u Imtec-u
Qler

#5 Re: Wireless ruteri

Post by Qler »

Ja imam D-Link DIR-600 i TP-Ling misim 841N tako nekako, sa dvije antene 5dB..
irac300

#6 Re: Wireless ruteri

Post by irac300 »

Koristim modem/router TP Link TD-W8951ND. Platio ga u plus.ba 70km. Nemam nikakvih zamjerki, pokriva mi cijeli stan od 85 kvadrata WiFi signalom. Komšija ispod mene takođe hvata. :D Konfiguracija je stvarno lagana, može je skontati i najveći laik. Sve u svemu jedan od boljih niskobudžetnih modem/routera.
Drvosjeca iz Dejcica

#7 Re: Wireless ruteri

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Wireless router ti je k'o računar, zavisi za šta ti treba, jak signal, 2.4 i/ili samo 5 GHz signal, podrška za abg ili i za n standard, fast ethernet ili gigabitni...itd. Kome treba esencijalna wireless veza za internet u stanu ili kući onda je gotovo svejedno šta će kupiti, bolje ići na što jefitiniju varijantu (abg standard). Ko traži veliki domet signala, pogotovo u objektima sa puno betona, onda je preporuka za modelima sa dvije ili više vanjskih antena. Postoji također opcija i za wireless extender-ima koji pojačavaju i proširuju WL signal. Imao sam priliku da isprobam Netgear wireless extender i radio je odlično, cijena nekih 50-60KM. Kome opet treba brzi i robustan router sa USB portom i bezprijekoran HD wireless streaming na neki externi uređaj (media player, smart TV), a da mu pokrivenost signalom nije toliko bitna, onda preporuka pada na Linksys neki iza E serije. Ja imam E4500 i sve pohvale za router, 4 gigabitna ethernet porta, N standard, jedan USB port za externi HDD ili printer sharing. Volio bih isporobati i neki sa IEEE 802.11ac :-) standardom, teoretski podržava brzine wireless-om od 1 Gbps ali nisam nešto vidio da kod nas ima laptopa i uređaja koji podržavaju IEEE 802.11ac.
dragan.s

#8 Re: Wireless ruteri

Post by dragan.s »

Kod mene je ovaj: http://routerboard.com/RB411AR
Doduše, zbog cijene nije baš raširen kao ruter i nema gigabitni LAN, ali je po brzini i mogućnostima neuporediv sa klasičnim SOHO riješenjima.
Ja ga nisam kupovao već dobio neispravnog (izgorio LAN čip). Naručio LAN čip na e-bay-u (2 kom 5 US$), zamijenio i šljaka ko lud.
Nije baš jednostavan za podešavanje, ali i to se savlada.
djigibau

#9 Re: Wireless ruteri

Post by djigibau »

TP LINK TL-WR740N + QSS 70 km pokriva citav stan i ispred zgrade. Opcija QSS :thumbup: svaka mu dala ko je smislio.
SanskiBiser

#10 Re: Wireless ruteri

Post by SanskiBiser »

Da ne otvaram novu temu,
Ima li iko iskustva s dual band AC ( s gigabitnim LAN) ruterima?
Preporuke od 100- 150 KM koji uzeti?
typeOnegative

#11 Re: Wireless ruteri

Post by typeOnegative »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Wireless router ti je k'o računar, zavisi za šta ti treba, jak signal, 2.4 i/ili samo 5 GHz signal, podrška za abg ili i za n standard, fast ethernet ili gigabitni...itd. Kome treba esencijalna wireless veza za internet u stanu ili kući onda je gotovo svejedno šta će kupiti, bolje ići na što jefitiniju varijantu (abg standard). Ko traži veliki domet signala, pogotovo u objektima sa puno betona, onda je preporuka za modelima sa dvije ili više vanjskih antena. Postoji također opcija i za wireless extender-ima koji pojačavaju i proširuju WL signal. Imao sam priliku da isprobam Netgear wireless extender i radio je odlično, cijena nekih 50-60KM. Kome opet treba brzi i robustan router sa USB portom i bezprijekoran HD wireless streaming na neki externi uređaj (media player, smart TV), a da mu pokrivenost signalom nije toliko bitna, onda preporuka pada na Linksys neki iza E serije. Ja imam E4500 i sve pohvale za router, 4 gigabitna ethernet porta, N standard, jedan USB port za externi HDD ili printer sharing. Volio bih isporobati i neki sa IEEE 802.11ac :-) standardom, teoretski podržava brzine wireless-om od 1 Gbps ali nisam nešto vidio da kod nas ima laptopa i uređaja koji podržavaju IEEE 802.11ac.
Za laptope ne znam , ali znam da bolji TV uređaji podrzavaju 802.11ac .
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#12 Re: Wireless ruteri

Post by Bobi »

5 godina je ... :mrgreen:
semirsar

#13 Re: Wireless ruteri

Post by semirsar »

ma razumi... prenijelo ga dalje uvis od zadnjeg posta, ki pjenusac :mrgreen:
typeOnegative