Windows 8

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Fauja Singh

#2176 Re: Windows 8

Post by Fauja Singh »

Ja sam Windows 8 imao u dual boot-u sa Windowsom 7 ali sam je obrisao jer mi je falio start, sad sa 8.1 imam start i razmisljam da skroz predjem na Win 8.1...
Jel zrela da se skroz predje na nju, moze li se lako aktivirati (ne trazim activator nego cisto onako da znam)
SSwfin20

#2177 Re: Windows 8

Post by SSwfin20 »

windows 8 je srane 7 je bolji
Qurajber

#2178 Re: Windows 8

Post by Qurajber »

stroga normala wrote:Ja sam Windows 8 imao u dual boot-u sa Windowsom 7 ali sam je obrisao jer mi je falio start, sad sa 8.1 imam start i razmisljam da skroz predjem na Win 8.1...
Jel zrela da se skroz predje na nju, moze li se lako aktivirati (ne trazim activator nego cisto onako da znam)

Došlo je vrijeme da se može veoma lako aktivirati....
Maharadza

#2179 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

stroga normala wrote:Ja sam Windows 8 imao u dual boot-u sa Windowsom 7 ali sam je obrisao jer mi je falio start, sad sa 8.1 imam start i razmisljam da skroz predjem na Win 8.1...
Prešao još na osmicu, nikakvih većih problema nisam imao pa ni sada na 8.1, doduše nisam imao nikakvih 'ebavanja oko aktivacije pošto sam "ugrabio" original media-center ključ dok je onaj propust bio aktuelan! :mrgreen:
Qurajber

#2180 Re: Windows 8

Post by Qurajber »

Maharadza wrote:
Prešao još na osmicu, nikakvih većih problema nisam imao pa ni sada na 8.1, doduše nisam imao nikakvih 'ebavanja oko aktivacije pošto sam "ugrabio" original media-center ključ dok je onaj propust bio aktuelan! :mrgreen:

hahaha, ponavljaš to ko papagaj. :-D
Fauja Singh

#2181 Re: Windows 8

Post by Fauja Singh »

Maloprije skinem 64 bitnu verziju kad u pola instalacije izbaci poruku "The file may be corrupt or missing" :twisted:
Sprzim na drugi DVD kad isto... odem na komentare torrenta odakle sam skinuo kad vidim da nisam jedini, ne valja torrent. Skinut cu s drugog pa cu ga za pocetak staviti u dual boot, moram prvo hanumu navici na novi sistem pa tek onda mogu brisati stari :)
Sad mi zao sto ne kupi licencu kad je bio onaj popust
shiljak

#2182 Re: Windows 8

Post by shiljak »

Ja sam sa svojim ključem aktivirao računar par puta i još nečiji.. inače platio za win 8 ali sada instalirao win 8.1 i opet se fino aktiviralo bez problema.

Jedini problem je što ti ne dozvoljava da skineš i instaliraš direktno win 8.1, nego traži win 8 pa da ideš na upgrade.. ali sreća ima legalni sverc pa nije bilo problema :-D
topcam
Vozim: uzbrdo

#2183 Re: Windows 8

Post by topcam »

Windows 8.1 download.

(Windows 8.1 Setup Tool, mada u opisu programa pise da funkcionise sa win 8 ili 8.1

licencom, predlazu sljedeci nacin skidanja Iso.)

Prvo skinete ova dva programa.

http://www.chip.de/downloads/Windows-8- ... 40095.html

http://www.chip.de/downloads/Windows-8. ... 42995.html

Startati win 8 setup tool (upisati serial) i kad krene sa kreiranjem i skidanjem
tada prekinuti.

Zatim pokrenuti win 8.1 setup tool, normalno pita za serial za win 8.1, na ovaj nacin ce to
preskociti.

Kad zavrsi (sto zavisi od brzine interneta) imate tri opcije, jedna je i kreiraj .Iso.

Sa win 8 kljucem ne mozete pokrenuti instalaciju win 8.1.

Idete na:

http://technet.microsoft.com/en-us/libr ... 12867.aspx

Taj prvi serial vam treba da pokrenete instalaciju (postavljam link, da se
ne bi neko na prvu, posumnjao da je nesto ilegalno).

To ce vam samo omoguciti da instalirate windows 8.1, sa svojim kupljenim kljucem
nakon sto instalirate, aktivirate windows 8.1

Posto inace ne pisem nesto sto nisam sam probao, distanciram se onih koji
na opisan nacin ne dodju do ocekivanog rezultata.
agent_zero

#2184 Re: Windows 8

Post by agent_zero »

Probao i nisam pretjerano oduševljen (desktop PC).

Win7 ultimate vraćen. :thumbup:
Maharadza

#2185 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

Qurajber wrote:
Maharadza wrote:

hahaha, ponavljaš to ko papagaj. :-D
Ponavljam se tebi, ali ne i svima! :razz: Zaobiđi me "stručnjak", svega ti! :wink:
stroga normala wrote:Maloprije skinem 64 bitnu verziju kad u pola instalacije izbaci poruku "The file may be corrupt or missing" :twisted:
Sprzim na drugi DVD kad isto... odem na komentare torrenta odakle sam skinuo kad vidim da nisam jedini, ne valja torrent. Skinut cu s drugog pa cu ga za pocetak staviti u dual boot, moram prvo hanumu navici na novi sistem pa tek onda mogu brisati stari :)
Sad mi zao sto ne kupi licencu kad je bio onaj popust
Bolje ga instaliraj na virtuelnu mašinu nego praviti dual boot! Evo ja sinoć konačno odlučio da izbrišem onaj win7 a ostavim win8 (koji je prvi instaliran), ali bez obzira što je win7 tek kao drugi instaliran - imao problema tj. win7 particija bila "primary" dok je win8 "logical" pa prvo je morao pretvoriti u "primary" (windows boot-a samo sa "primary" particija), potom pobrisao win7 particiju i formatirao je, uz to mi se pobrisala JOŠ JEDNA particija koju sam srećom uspio vratiti pomoću "EaseUS Partition Master Professional Edition v9.2.1" (prethodno sve radio iz disk management-a: ukucaš diskmgmt.msc u search/run), potom pomoću "Easy BCD" programa sredio boot menu tj. uklonio win7 sa one dual-boot "liste" i postavio win8 particiju kao "glavnu" za boot! Bez obzira na to, opet nije htio da boot-a, pa sam na laptopu napravio win8 boot disk (tačnije na usb stick) i pomoću uputstva: http://www.makeuseof.com/tag/how-to-res ... ot-issues/ sve vratio u normalu! Sada imam "samo" win8.1 i dodatnu praznu particiju od ~50GB na raspolaganju! :thumbup:

Ugl. patnja samo da uklonim jedan OS iz dual boot-a! A ne smijem ni pomisliti koliko bi belaja vidio da sam htio win7 ostaviti! :mrgreen:

Zato preporuka, bolje skini i instaliraj neku virtuelnu mašinu, a preporučujem: VMware Workstation na kojoj ćeš lako sve simulirati, isprobati win8 i još lakše ga pobrisati ako ti se ne svidi! :thumbup:
shiljak

#2186 Re: Windows 8

Post by shiljak »

@topcam

Upravo sam tako i uradio. Nakon instalacije os-a samo izmjeniš ključ u svoj legalni i aktiviraš os :)

Samo da još nešto dodam. Moguće da ako prilikom instalacije, kada kreiraš usera, ako ti radi wifi i odabereš da ti se radi o tvom istom pc-u, i verifikuješ ga preko maila, nećeš imati problema sa aktivacijom os-a (neće tražiti od tebe da verifikuješ ključ preko telefona..).

Za to nisam siguran, ali evo prvi put da mi ne traži verifikaciju ključa preko telefona.. moguće da je do toga :-D
Quaresma

#2187 Re: Windows 8

Post by Quaresma »

agent_zero wrote:Probao i nisam pretjerano oduševljen (desktop PC).

Win7 ultimate vraćen. :thumbup:
ja sam se navikao na win8, isprva sam koristio tamo neke start alternative, evo sad ih uopste ne koristim, ne smeta mi uopste metro kao prije

ne bih mogao sad na win7, tesko, a i bolje su mi nesto perfomanse u igrama, u bf prvenstveno
Qurajber

#2188 Re: Windows 8

Post by Qurajber »

Maharadza wrote:
Ugl. patnja samo da uklonim jedan OS iz dual boot-a! A ne smijem ni pomisliti koliko bi belaja vidio da sam htio win7 ostaviti! :mrgreen: :thumbup:
Win 8.1 i nikada više Win 7.....Win 8.1 imam na tri računara, dva su aktivirana ali nisam "ugrabio" original media-center ključ dok je onaj propust bio aktuelan! :D nego je aktiviran preko skype a jedan je piratski aktiviran....U pravu si, nekome je to stvarno patnja.... :D
shiljak

#2189 Re: Windows 8

Post by shiljak »

Windows (8.1) najgori backup ikad (file history)?

1. Svi znamo da se metoda file history zapravo kopira više istih fajlova, ali različitih verzija. Što znači korištenje ručno copy/paste iz backupa je nemoguće!

2. Da bi dodao nešto da se backupuje, moraš znati (kako?) da sve mora biti u library-u (koji je u 8.1 verziji čak sakriven!)

3. Kada instaliraš OS, i želiš da izvršiš restore backupa, kako? Ne postoji opcija da to izvršiš! Postoji samo opcija gdje će ti reći "prvo moraš backupovati da bi mogao koristiti restore"!

Zapravo, nekim čudom svježa instalacija windowsa 8.1 je nekako skontala da imam backup, tako da je tražila "da se ubaci hdd gdje se nalazi backup kako bi se izvršio restore"... Kako je to skontao to niko živ ne zna, moguće preko Microsoft-ovog accunta.

Problem je što nakon ubacivanja hdd-a koji sadrži backup ne prepoznaje da je to taj isti, nego i dalje traži taj specifični hdd (koji sam prikopčao ali ne konta da je to taj). Također je pisalo da će se izvršiti restore onih standardnih library-a, a nema onih mojih custom (ili barem nisu napisali).

U svim tutorialima od microsofta, nema nigdje mogućnosti gdje ti govori kako da vratiš podatke nakon reinstalacije, nego većinom se odnosi kako ako slučajno obrišeš (dok ti radi sistem) vratiš neki podatak.

Najgore od svega je što nema alternative. Mislim da su u win 8.1 potpuno obrisali onaj stari način backupa od win 7.

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Teufik

#2190 Re: Windows 8

Post by Teufik »

shiljak wrote:

Najgore od svega je što nema alternative. Mislim da su u win 8.1 potpuno obrisali onaj stari način backupa od win 7.
Jesu ga usrali.
Procunjaj malo ovdje

http://winsupersite.com/windows-8/windo ... age-backup
Qurajber

#2191 Re: Windows 8

Post by Qurajber »

shiljak wrote:Windows (8.1) najgori backup ikad (file history)?

Kada instaliraš OS, i želiš da izvršiš restore backupa, kako? Ne postoji opcija da to izvršiš! Postoji samo opcija gdje će ti reći "prvo moraš backupovati da bi mogao koristiti restore"!

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Ja nikada nisam ni koristio Windowsov backup, acronis je za mene bio i ostao zakon za takve stvari...znači da ipak postoji alternativa.. :-D
shiljak

#2192 Re: Windows 8

Post by shiljak »

Teufik wrote:
shiljak wrote:

Jesu ga usrali.
Procunjaj malo ovdje

http://winsupersite.com/windows-8/windo ... age-backup
Baš su ga usrali što kažeš. Moraš biti naučnik da koristiš windows backup :D

Evo za kreiranje system image:
- kad odabereš šta ćeš backupovati meni kaže moraš obje particije na disku jer su "system".. moguće da mi je ta druga particija gdje se ne nalazi os greškom označena da je "system"?
- postavlja se pitanje (ako bi bilo moguće samo jednu particiju backupovati) da li bi bilo moguće i izvršiti restore na jednoj particiji da druga bude netaknuta (logično bi bilo, ali ako nigdje ne piše ipak ti nije sigurno)

- nakon odabira particije/diska, vrši se backup. Windows 8 kada kopiravaš fajlove imaš opciju da "kopiraš istovremeno više fajlova", "pauziraš određene fajlove što se kopiraju istovremeno", "za koliko će se prekopirati", kao i "brzina kopiranja fajlova".
Kod ovog nemaš NIŠTA! Piše mi 200 GB mora prekopirati, i zakucao mi HDD na 100%, tako da je teško nešto raditi na računaru gdje se koristi hdd.

I naravno - nisam još skontao kakava je ovo vrsta backupa? Je li pravi komplet image diska ili šta? Čitajući upute reklo bi se da ne pravi baš sve?

Glupo mi je ovo raditi, jer bi sada svaki dan trebao backupovati od a do ž, po 1-2h.. Inače pravi stari backup u win 7 bi samo pregledao ima li kojih izmjena i samo te prekopira fajlove.

:-D :-D :-D
klixo

#2193 Re: Windows 8

Post by klixo »

Ja sam odusevljen 8icom i ne planiram je mjenjati do 9ke :mrgreen:
nedims

#2194 Re: Windows 8

Post by nedims »

Kolega @shiljak
moras izvrsiti sinhronizaciju svih vaznih postavki sustava Windows kroz SkyDrive usluge...a ta znacajka je predstavljena u Windows 8, a dodatno unapredjena u 8.1. Jedna od opcija je da se može napraviti sigurnosna kopija postavki automatski, tako da ih se može vratiti ručno, kada je to potrebno...
Sutra mogu to pojasniti...ako ti treba trakvo pojasnjenje.
Maharadza

#2195 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

Qurajber wrote:
Maharadza wrote:
Ugl. patnja samo da uklonim jedan OS iz dual boot-a! A ne smijem ni pomisliti koliko bi belaja vidio da sam htio win7 ostaviti! :mrgreen: :thumbup:
Win 8.1 i nikada više Win 7.....Win 8.1 imam na tri računara, dva su aktivirana ali nisam "ugrabio" original media-center ključ dok je onaj propust bio aktuelan! :D nego je aktiviran preko skype a jedan je piratski aktiviran....U pravu si, nekome je to stvarno patnja.... :D
Šta ću, nisam 'stručnjak' kao neki... :cry:

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
sulejmansv

#2196 Re: Windows 8

Post by sulejmansv »

je li mi moze neko dati valjan link da skinem update tj. da instaliram windows 8.1 , bio bih mu mnogo zahvalan :D
shandrprcSA

#2197 Re: Windows 8

Post by shandrprcSA »

je li KIS/KAV kompaktibilan sa 8.1?
Maharadza

#2198 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

Evo maloprije "veći" update instaliran (~250MB) na win8.1 i metro aplikacije mi sada otvara gotovo duplo brže nego ranije, pogotovu store koji se odmah učita! :thumbup:
shiljak

#2199 Re: Windows 8

Post by shiljak »

Kod mene ima samo jedan od 199 MB, KB2887595
Son1

#2200 Re: Windows 8

Post by Son1 »

Koje apps aktivno koristite?
Meni su ove build in odlicne, kao sto je npr news, dok nemam bas nekih third party, pa da i to obogatim :D
Post Reply