Windows 8
Moderator: Benq
-
HaroBEG
#1301 Re: Windows 8
Pozdrav forumasi, naime ja imam jedno strucno pitanje. Kupio sam laptop u Dubai-u i na njemu sam dobio licencirani win 8 koji sam danas aktivirao, no medjutim nista mi se ne svidja, uzasan je. Mene zanima da li ja mogu uraditi downgrade na win 7 a da mi pri tome ostane lincecirani win? Drugo pitanje koje prednosti donosi licencirani win? Hvala puuno
- harell
#1302 Re: Windows 8
Evo nadjoh na netu pise da se moze to uraditi, ali samo na win 8 pro verziji, ali nisam siguran.HaroBEG wrote:Pozdrav forumasi, naime ja imam jedno strucno pitanje. Kupio sam laptop u Dubai-u i na njemu sam dobio licencirani win 8 koji sam danas aktivirao, no medjutim nista mi se ne svidja, uzasan je. Mene zanima da li ja mogu uraditi downgrade na win 7 a da mi pri tome ostane lincecirani win? Drugo pitanje koje prednosti donosi licencirani win? Hvala puuno
A prednosti licnciranog wina su da mozes instalirati programe koji zahjtevaju licenciran sistem, ne moras se zezati oko loadera i krekova, nece te zezati update koji provjerava jel ti legalan sistem itd.
- shiljak
#1303 Re: Windows 8
a da ga pokušaš koristiti još koji sat, možda ti se svidi? 
- Decerto
- Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
#1304 Re: Windows 8
Trebat ce ti par dana/sedmica da se naviknes,kao i na svaki novi OS...ostavi ga,isplatit ce ti se 
-
HaroBEG
#1305 Re: Windows 8
haha, pa moram ti priznati od posta pa do sada malo sam se "ustelio" raditi na njemu, otkrio sam neke cake
. Ja mislim da je ovo na platformi od win 7, jer ima dosta toga slicnog... Vrlo vjerovatno da cu ga ostaviti jer steta bi bilo da se izgubi vec licencirani win
- Frtalj_Duše
#1306 Re: Windows 8
Ajd' priznaj da nisi otkrio da ima "klasični" Desktop pa ti se nije sviđao!HaroBEG wrote:haha, pa moram ti priznati od posta pa do sada malo sam se "ustelio" raditi na njemu, otkrio sam neke cake. Ja mislim da je ovo na platformi od win 7, jer ima dosta toga slicnog... Vrlo vjerovatno da cu ga ostaviti jer steta bi bilo da se izgubi vec licencirani win
- shiljak
#1307 Re: Windows 8
windows 8 search?
Kada pokušam da nešto nađem na računaru putem pretrage, izbacuje 0 rezutata. Čak i kad se radi o fajlu koji se nalazi odma na početku, i kad unesem baš identično ime sa ili bez ekstenzije, opet 0 rezultata izbaci.
Jel do mene ili je takva pretraga u osmici
Kada pokušam da nešto nađem na računaru putem pretrage, izbacuje 0 rezutata. Čak i kad se radi o fajlu koji se nalazi odma na početku, i kad unesem baš identično ime sa ili bez ekstenzije, opet 0 rezultata izbaci.
- ExNihilo
#1308 Re: Windows 8
shiljak wrote:windows 8 search?
Sa strane moraš "naglasiti" da li tražiš file, app, settings...možda to fulaš.
- shiljak
#1309 Re: Windows 8
ne, ovo govorim kada pokrenem onaj prozor obični a ne metro pretragu 
- Qler
#1310 Re: Windows 8
I kod mene radi super. Možda nisi uključio indexiranje fajlova?
- shiljak
#1311 Re: Windows 8
Ako pretražujem po svom hdd-u radi sve osim pretraživanja .rar fajlova.
Ako pokušam pretražiti usb stik / externi hdd, ondaa uopšte ništa ne pronađe (ni foldere, ni fajlove..)
Ako pokušam pretražiti usb stik / externi hdd, ondaa uopšte ništa ne pronađe (ni foldere, ni fajlove..)
- Tiger 033
#1312 Re: Windows 8
Kako je krenulo davat ce ga bajdeFrtalj_Duše wrote:Ukinuše besplatnu aktivaciju!
"Windows 8 za sada nadmašio samo Linux"
Prema najnovijem izvještaju analitičara Net Applications-a za decembar 2012., Windows 7 i dalje ostaje najpopularniji operativni sistem za računare na tržištu, s udjelom od 45,83 posto.
Mada Microsoft žestoko promoviše svoj novi OS i nagovara sve proizvođače brand name računara (posebno prijenosnika) da ga ugrađuju u svoje uređaje, u prošlih nedjelju dana je uspio da postigne povećanje udjela od samo 0,003 posto, odnosno sa 1,46% na 1,49%.
U isto to vrijeme Windows 7 zabilježio je povećanje udjela od 0,01%, a posebno je zanimljivo što je Windows XP, kojeg Microsoft planira da “ubije” u aprilu 2014., zabilježio povećanje sa 38,98% na 39,15%, što signalizuje da će misija njegovog gašenja ekipi iz Redmonda biti znatno teža nego što su očekivali.
S obzirom da Linux ostvaruje 1,37% udjela, mogli bismo reći kako je Windows 8 za sada, od svih značajnijih operativnih sistema, uspio da nadmaši samo njega. Ako vas zanima kako stoji Windows 8 RT Touch OS, njegov udio iznosi samo 0,1 posto, prenosi Seebiz.
- shape of despair
#1313 Re: Windows 8
Svakodnevno radim i na windowsu8 i na windowsu7,i sada kada su se strasti malo smirile oko novog operativnog sistema,vidim da osmica ne predstavlja nista revolucionarno.
Sedmica koju koristim je snimljena dosta ranije ove godine,uredno odrzavana,i kao takva nije nista sporija od osmice koju imam nekih 20-tak dana.Kada osmici iskljucim microsoftovu patku brzog bootanja,(a radi se ustvari o nekoj vrsti sleep-a) i osmica se dize sporo kao i sedmica,nema tu neke razlike.Stavise,GUI sedmice mi je mnogo napredniji(citaj ljepsi i ozbiljniji) a metro mi i dalje izgleda kao djecija razglednica.U ovih 20-tak dana intenzivnog koristenja novog OS-a imao sam tri BSOD,te sinoc totalni kolaps sistema prouzrokovan flashom u firefoxu.Nije se samo browser srusio nego i cijela osmica.Zabluda je da osmica trosi manje baterije,jer bateriju ne trosi OS vec hardware,pa je u mom slucaju duzina trajanja identicna na oba sistema.
Da nije bolje fluidnosti(ne i brzine) osmice,te kompatibilnosti sa postojecim software-om i driverima vjerujem da bi dozivjeli jos veci krah,mozda kao Vista,a nije ni od toga daleko.Do SP1 ili mozda windowsa blue korisnici nemaju potrebe intalirati win8 osim ako zele imati legalan os za malo para do 31. januara 2013. godine.
Sedmica koju koristim je snimljena dosta ranije ove godine,uredno odrzavana,i kao takva nije nista sporija od osmice koju imam nekih 20-tak dana.Kada osmici iskljucim microsoftovu patku brzog bootanja,(a radi se ustvari o nekoj vrsti sleep-a) i osmica se dize sporo kao i sedmica,nema tu neke razlike.Stavise,GUI sedmice mi je mnogo napredniji(citaj ljepsi i ozbiljniji) a metro mi i dalje izgleda kao djecija razglednica.U ovih 20-tak dana intenzivnog koristenja novog OS-a imao sam tri BSOD,te sinoc totalni kolaps sistema prouzrokovan flashom u firefoxu.Nije se samo browser srusio nego i cijela osmica.Zabluda je da osmica trosi manje baterije,jer bateriju ne trosi OS vec hardware,pa je u mom slucaju duzina trajanja identicna na oba sistema.
Da nije bolje fluidnosti(ne i brzine) osmice,te kompatibilnosti sa postojecim software-om i driverima vjerujem da bi dozivjeli jos veci krah,mozda kao Vista,a nije ni od toga daleko.Do SP1 ili mozda windowsa blue korisnici nemaju potrebe intalirati win8 osim ako zele imati legalan os za malo para do 31. januara 2013. godine.
- Halcyon
#1314 Re: Windows 8
Baš tako, sistem nije loš ali nije ni ništa revolucionarno u odnosu na Windows 7. Meni se u odnosu na Windows 7 jedino više dopada interfejs i Ribbon UI (govorim o desktopu, ne o Metro). Aero mi nikad nije "sjeo", previše kičast za moj ukus.
- shiljak
#1315 Re: Windows 8
Sve zavisi kako znaš iskorititi stvari. Nekima je dovoljan i xp, dok bi recimo na win 7 mogao pinati programe u taskbar i sa desnim klikom imati neke favorite
Grafički, win 8 bolje izgleda.. čak i svaka klasična aplikacija ima drugačiji dizajn.
Tehnički, vrlo napredan za neke stvari, kao što je metro - ne zauzima ti desktop prostor, niti taskbar. Nove aplikacije stalno izlaze i vrlo ih je lako instalirati. Nije kao win 7, da moraš guglati neku aplikaciju, a guglo si samo ako si znao tačno koja ti aplikacija treba... na win 8 ne moraš znati koja ti aplikacija treba da bi je našao!
Tačno znaš i kad ti je neki update aplikacije i sve se završi sa jednim klikom, isto ko na androidu
Metro aplikacije, kao što je kalendar, mail, vremenska prognoza.. uopšte ne smeta što je metro aplikacija, nego je čak i bolje.
Ako ti je win na pc-u, laptopu, a nije touch, opet nije tako teško koristiti ga, pogotovo ako koristiš prečice kao što su:
ctrl + q (search u metro aplikaciji)
win + tab (odabir pokrenute metro aplikacije)
alt + tab (odabir svih pokrenutih aplikacija)
win+d (prelaz sa metro prozora na klasični desktop)
Jedini problem je ako ti nije monitor wide screen, onda te baš zakinu za metro aplikacije, ono kad ih vidiš sve u nizu.
Grafički, win 8 bolje izgleda.. čak i svaka klasična aplikacija ima drugačiji dizajn.
Tehnički, vrlo napredan za neke stvari, kao što je metro - ne zauzima ti desktop prostor, niti taskbar. Nove aplikacije stalno izlaze i vrlo ih je lako instalirati. Nije kao win 7, da moraš guglati neku aplikaciju, a guglo si samo ako si znao tačno koja ti aplikacija treba... na win 8 ne moraš znati koja ti aplikacija treba da bi je našao!
Tačno znaš i kad ti je neki update aplikacije i sve se završi sa jednim klikom, isto ko na androidu
Metro aplikacije, kao što je kalendar, mail, vremenska prognoza.. uopšte ne smeta što je metro aplikacija, nego je čak i bolje.
Ako ti je win na pc-u, laptopu, a nije touch, opet nije tako teško koristiti ga, pogotovo ako koristiš prečice kao što su:
ctrl + q (search u metro aplikaciji)
win + tab (odabir pokrenute metro aplikacije)
alt + tab (odabir svih pokrenutih aplikacija)
win+d (prelaz sa metro prozora na klasični desktop)
Jedini problem je ako ti nije monitor wide screen, onda te baš zakinu za metro aplikacije, ono kad ih vidiš sve u nizu.
Last edited by shiljak on 19/12/2012 12:55, edited 1 time in total.
- Qler
#1316 Re: Windows 8
Ja sam uzeo osmicu, samo zato što sam za male pare mogao uzeti legalan OS. Inače, 90% vremena ga koristim kao win7, tj desktop. Jedino što mi je fino, pin-o sam StarCraft na start screen
i pokrecem ga na prvu 
- shiljak
#1317 Re: Windows 8
ja evo imam tunein za online radio, ima i domaćih kanala.. Prije sam koristio vlc, ali nije praktično kao što je ovaj.
Advanced English Dictionary - recimo ako ne znaš nešto šta znači, nađeš riječ, dodaš u favorite i onda svaki put kad si u metro desktopu vidiš sve riječi što si dodao i prisjetiš se
MusicTube - uhh
KoAlarm - uključiš countdown ako recimo za pola sata ideš negdje ili nešto, znamo svi kako na pc-u vrijeme brzo prolazi
Sad recimo neki koji se ne snalaze dobro, sigurno mu neće biti lakše da mu kažu "skini tu, tu i tu aplikaciju, a za svaku guglaj".. ovako samo ode u store i ukuca šta treba
Da nešto radim dugo u metro aplikacijama - ne.. ali slušam radio kad sam na računaru, mail..pa mogu reći da i metro koristim zajedno sa ovim klasičnim aplikacijama
Advanced English Dictionary - recimo ako ne znaš nešto šta znači, nađeš riječ, dodaš u favorite i onda svaki put kad si u metro desktopu vidiš sve riječi što si dodao i prisjetiš se
MusicTube - uhh
KoAlarm - uključiš countdown ako recimo za pola sata ideš negdje ili nešto, znamo svi kako na pc-u vrijeme brzo prolazi
Sad recimo neki koji se ne snalaze dobro, sigurno mu neće biti lakše da mu kažu "skini tu, tu i tu aplikaciju, a za svaku guglaj".. ovako samo ode u store i ukuca šta treba
Da nešto radim dugo u metro aplikacijama - ne.. ali slušam radio kad sam na računaru, mail..pa mogu reći da i metro koristim zajedno sa ovim klasičnim aplikacijama
- ExNihilo
#1318 Re: Windows 8
shape of despair reče da je doživio BSOD na osmici, pa da podijelim svoje iskustvo po tom pitanju. Naime, nešto mi nije uredu sa računarom, otišao je neki komad hardvera - BSOD se javlja svakih nekoliko minuta na XP i sedmici. Međutim, ne i na osmici. Javi se nekad, ali ne toliko često, može se raditi. 
- shiljak
#1319 Re: Windows 8
Možda ti se neki kabal pomjerio i slično 
Ja sam prebacio komplet hdd na drugi računar, i dalje nikakvih problema nemam
Jedino nekad se desi da metro aplikacija zaštopa pa se izgasi.
Ja sam prebacio komplet hdd na drugi računar, i dalje nikakvih problema nemam
- shape of despair
#1320 Re: Windows 8
Meni je malo smiješno ovo čitati.Sve ove stvari si imao i prije samo si trebao ukucati u google.Naručito sam se osmjehnuo na ovaj KoAlarm.shiljak wrote:ja evo imam tunein za online radio, ima i domaćih kanala.. Prije sam koristio vlc, ali nije praktično kao što je ovaj.
MusicTube - uhh
Ovo mi se redovno dešava.Pokrenem aplikaciju i pri učitavanju se samo ugasi,a zapravo i ne ugasi već ostane aktivna u pozadini.shiljak wrote:
Jedino nekad se desi da metro aplikacija zaštopa pa se izgasi.
Svaki korisnik će upravo i provoditi većinu vremena na desktop dijelu osmice jer je metro rezervisan za tablete i jedino nadolazeće aplkacije (koje nikako da nadođu) mogu zainteresovati korisnike da ga aktivnije koriste.Da taj metro ičemu valja,i ja i ti bi visili na njemu.Ovako mi muka kad mi iskoči tap to open...Qler wrote:Ja sam uzeo osmicu, samo zato što sam za male pare mogao uzeti legalan OS. Inače, 90% vremena ga koristim kao win7, tj desktop. Jedino što mi je fino, pin-o sam StarCraft na start screeni pokrecem ga na prvu
- shiljak
#1321 Re: Windows 8
pokušaj naći alternative za win 7 pa vidi na šta liči.. Npr. vremenska prognoza, chrome widget? favorites? Kod sata da ti bude aktivna? Pa sad skontaj još 10 takvih programa..
I ja sam tako mislio prije, i metro nije izgledalo od pomoći, ali kad nađeš prave aplikacije, koristiš ih par sedmica, postanu vrlo korisne i bolje.. naravno ne sve, samo specifične za specifičnu namjenu.
Imaš sada i igrica koje su klasične igre, ali ih nema za win 7, samo za win 8 preko metro..
Ovo što govoriš, mislim da je isto kao što će mi android kad imam symbian os sa raznim aplikacijama
- Zato što će uskoro biti više aplikacija nego za symbina i više će ih ljudi koristiti pa samim tim biće više android uređaja nego symbian 
A Microsoft ti također potvrđuje, RT tablet podržava samo metro aplikacije. Znači potvrđuje da će programeri praviti više za windows 8 metro nego za klasični windows igrice i aplikacije, pogotovo kada prođe par godina.
I ja sam tako mislio prije, i metro nije izgledalo od pomoći, ali kad nađeš prave aplikacije, koristiš ih par sedmica, postanu vrlo korisne i bolje.. naravno ne sve, samo specifične za specifičnu namjenu.
Imaš sada i igrica koje su klasične igre, ali ih nema za win 7, samo za win 8 preko metro..
Ovo što govoriš, mislim da je isto kao što će mi android kad imam symbian os sa raznim aplikacijama
A Microsoft ti također potvrđuje, RT tablet podržava samo metro aplikacije. Znači potvrđuje da će programeri praviti više za windows 8 metro nego za klasični windows igrice i aplikacije, pogotovo kada prođe par godina.
- shape of despair
#1322 Re: Windows 8
Vrijeme aplikacija tek treba da dođe.Do sada nijedna od njih ozbiljno ne opravdava postojanje metra i cijelu tu filozofiju.Inače microsoft je najavio da radi na novim aplikacijama.shiljak wrote:pokušaj naći alternative za win 7 pa vidi na šta liči..
I ja sam tako mislio prije, i metro nije izgledalo od pomoći, ali kad nađeš prave aplikacije, koristiš ih par sedmica, postanu vrlo korisne i bolje.. maravno ne sve, samo specifične za specifičnu namjenu.
Evo nekih novina: VLC nije još izdat:
http://news.softpedia.com/news/Here-s-W ... 5847.shtml
qtorrent:
http://news.softpedia.com/news/Download ... 5970.shtml
Evo i vijesti o razvoju novih aplikacija:
http://news.softpedia.com/news/Microsof ... 5487.shtml
Taj android mi nikad neće biti jasan.Milion aplikacija,petnaest ih se koristi,ostale služe da napušu cifru u store-u.shiljak wrote: Ovo što govoriš, mislim da je isto kao što će mi android kad imam symbian os sa raznim aplikacijama- Zato što će uskoro biti više aplikacija nego za symbina i više će ih ljudi koristiti pa samim tim biće više android uređaja nego symbian
![]()
Isto je sada i sa osmicom,samo nam fali top 15,ali da će se pojaviti,hoće
- shiljak
#1323 Re: Windows 8
vidiš da će vlc izgledati šminkerski 
- shape of despair
#1324 Re: Windows 8
Jeste lijep ali ne donosi ništa novo ni revolucionarno u odnosu na desktop verziju.Imam osjećaj da će store biti pun kloniranih desktop verzija software-a,to i jeste pun pogodak za tablete,na desktopima potpuni višak i promašaj.shiljak wrote:vidiš da će vlc izgledati šminkerski
Već sada imamo skype metro/skype desktop. Sad zamišljajm da imam tablet sa win8 gdje bi mi skype metro odlično došao,na desktopu potpuno nepotreban.Ovo mi isto ko ono kad tražiš hljeba preko pogače.
- Frtalj_Duše
#1325 Re: Windows 8
E tu se slažem s tobom! I što je najgore, npr. call unutar metro aplikacije ne radi UOPŠTE (barem kod mene), dok na desktop-u naravno fercera uredno!shape of despair wrote:Jeste lijep ali ne donosi ništa novo ni revolucionarno u odnosu na desktop verziju.Imam osjećaj da će store biti pun kloniranih desktop verzija software-a,to i jeste pun pogodak za tablete,na desktopima potpuni višak i promašaj.shiljak wrote:vidiš da će vlc izgledati šminkerski
Već sada imamo skype metro/skype desktop. Sad zamišljajm da imam tablet sa win8 gdje bi mi skype metro odlično došao,na desktopu potpuno nepotreban.Ovo mi isto ko ono kad tražiš hljeba preko pogače.