Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Naslovnica

#626 Re: Windows 10

Post by Naslovnica »

Ja imam DELL-ovu mašinu koja je došla sa Ubuntu-om.
Kupio sam OEM instalaciju WIN / Professional, originalna 100%, od ovlaštenog distributera, i nikada mi se nije pojavila ona ikonica da rezervišem svoju kopiju Win 10?!
Evo gledam po internetu, ima dosta informacija koje mi nisu jasne, uglavnom, da li je vama poznato da li sam "eligible" na besplatan upgrade na Win 10 ili ne?!
Qler

#627 Re: Windows 10

Post by Qler »

Meni na poslu pise pod update history windows 10 update failed.... nije mi nista javljao... ima li varijanta da ovo na silu pokrenem. Nisam nasao onaj KB297Xxxx update da izbrisem... ne vidim ga nigdje...
ExNihilo

#628 Re: Windows 10

Post by ExNihilo »

Naslovnica wrote:Ja imam DELL-ovu mašinu koja je došla sa Ubuntu-om.
Kupio sam OEM instalaciju WIN /, originalna 100%, od ovlaštenog distributera, i nikada mi se nije pojavila ona ikonica da rezervišem svoju kopiju Win 10?!
Evo gledam po internetu, ima dosta informacija koje mi nisu jasne, uglavnom, da li je vama poznato da li sam "eligible" na besplatan upgrade na Win 10 ili ne?!
Vrlo je jednostavno. Provjeri da li ti je Windows genuine. Ako jeste, imaš upgrade na 10. Ako nije, onda možemo zaključiti da "distributer" i nije bio baš ovlašten. :lol: Provjeri ovdje: http://www.microsoft.com/genuine/validate/

Obavezno javi rezultate. :D
Naslovnica

#629 Re: Windows 10

Post by Naslovnica »

ExNihilo wrote:
Kupio sam OEM instalaciju WIN /, originalna 100%, od ovlaštenog distributera, i nikada mi se nije pojavila ona ikonica da rezervišem svoju kopiju Win 10?!
Vrlo je jednostavno. Provjeri da li ti je Windows genuine. Ako jeste, imaš upgrade na 10. Ako nije, onda možemo zaključiti da "distributer" i nije bio baš ovlašten. :lol: Provjeri ovdje: http://www.microsoft.com/genuine/validate/

Obavezno javi rezultate. :D
Ako DISTI nije autorizovan, ne znam ko je onda... 8-)
Meščini da je originalan? :)

"Welcome to Windows!
Because Windows installed on your PC is genuine, enjoy the security, reliability and protection it provides.

Genuine Windows customers get a complimentary subscription to Microsoft Security Essentials, the award-winning, antivirus software that helps you protect your PC.

Get it now More to explore

Play in a more beautiful web.

Do more with Windows."
ExNihilo

#630 Re: Windows 10

Post by ExNihilo »

Super, imaš desetku. Čudno je da ti se nije pojavila ikonica.
kolegione

#631 Re: Windows 10

Post by kolegione »

Kupio sam OEM instalaciju WIN / Professional, originalna 100%, od ovlaštenog distributera, i nikada mi se nije pojavila ona ikonica da rezervišem svoju kopiju Win 10?!
Provjeri prvo u Windows 7 jel activirana licenca, nakon toga ako je aktivirana, skini iso instaliraj clean install i upiši svoj code i to je to
Averus

#632 Re: Windows 10

Post by Averus »

Može biti do hardvera...

Bez obzira što je original Windows, ipak se radi o OEM verziji koja je vezana za hardver tog računara.
Ukoliko hw nije 100% kompatibilan sa Win10 moguće je da nećeš ni dobiti Win10, ili da će ti upgrade kasniti :)

Btw, rollout je počeo tek jučer, tako da je moguće da još nisi stigao na red :)

Probaj s ovim alatom natjerati windows na upgrade https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /windows10
Kada završi, pokreni setup direktno iz Windowsa, inače će ti tražiti ključ (ako bootaš sa sticka ili DVD-a) koji nemaš.
Naslovnica

#633 Re: Windows 10

Post by Naslovnica »

Averus wrote:Može biti do hardvera...

Bez obzira što je original Windows, ipak se radi o OEM verziji koja je vezana za hardver tog računara.
Ukoliko hw nije 100% kompatibilan sa Win10 moguće je da nećeš ni dobiti Win10, ili da će ti upgrade kasniti :)

Btw, rollout je počeo tek jučer, tako da je moguće da još nisi stigao na red :)

Probaj s ovim alatom natjerati windows na upgrade https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /windows10
Kada završi, pokreni setup direktno iz Windowsa, inače će ti tražiti ključ (ako bootaš sa sticka ili DVD-a) koji nemaš.
Idem preko ovog linka (https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /windows10)
Evo skidam iso file, pa ću probati preko DVD-a, izgleda da neće online.
Ikonica za rezervaciju mi se nikada nije pojavila.
Hardware bi trebao da bude kompatibilan, Dell mašina, ništa nije dirano, Core i3, 4GB rama, 1Tb HDD, poluprazan...
Napominjem, OEM je kupljen posebno i instaliran na ovaj računar, na dan kupovine, to su uradili kod njih u servisu, prije toga je bio Ubuntu.
Uredno sam dobio pakovanje, sa naljepnicom, DVD-om.
Kontam da nije zato što se nalazim u meži, u firmi, iako je comp moj privatni?
Naslovnica

#634 Re: Windows 10

Post by Naslovnica »

kolegione wrote:
Provjeri prvo u Windows 7 jel activirana licenca, nakon toga ako je aktivirana, skini iso instaliraj clean install i upiši svoj code i to je to
Aktivirana je, upravo sam provjerio.
Ako idem na "Clean install", trebam li uraditi backup podataka (da li clean install briše kompletan HDD), ili da se ne brinem?
Averus

#635 Re: Windows 10

Post by Averus »

Naslovnica wrote:Kontam da nije zato što se nalazim u meži, u firmi, iako je comp moj privatni?
Da nisi na firminoj domeni?
S obzirom da Win 7 i Win 8(.1) Enterprise neće dobiti direktni upgrade, provjeri koje ti je izdanje.

Ako ti je komp na domeni, win update se zbuni i misli da je enterprise (bez obzira što zapravo nije), pa probaj skinuti s domene, install win10, pa vrati na domenu. Trebalo bi raditi :)
Pretpostavljam da ti je Windows 7/8(.1) Pro edition?
Naslovnica

#636 Re: Windows 10

Post by Naslovnica »

Averus wrote:
Naslovnica wrote:Kontam da nije zato što se nalazim u meži, u firmi, iako je comp moj privatni?
Da nisi na firminoj domeni?
S obzirom da Win 7 i Win 8(.1) Enterprise neće dobiti direktni upgrade, provjeri koje ti je izdanje.

Ako ti je komp na domeni, win update se zbuni i misli da je enterprise (bez obzira što zapravo nije), pa probaj skinuti s domene, install win10, pa vrati na domenu. Trebalo bi raditi :)
Pretpostavljam da ti je Windows 7/8(.1) Pro edition?
Win 7 Pro.
Nije Enterprise.
Ne znam kako da provjerim na kojoj je domeni. Znam samo da je Telemach provajder.
zippoo87

#637 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

zippoo87 wrote:evo ga...skinuo sam iso i iz njega pokrenuo instalaciju i radi mi neke update

e sada...vidio sam i da mi je u onom folderu windows ws svasta naskidalo a sinoc nije bilo
http://pokit.org/get/?62729080d233a228e ... 0270d0.jpg
zauzima mi beze prostor...imam samo 10 gb slobodno na c particiji,valjda ce moci win 10 a ovo cu kasnije obrisati...tacnije stari windows
smije li se obrisati ovaj windows WS folder ,koji mi ima skoro 6 GB a sada mi puni ovaj folde windows BT
dosla je instalacija do 50% i sada tu stalo
kolegione

#638 Re: Windows 10

Post by kolegione »

Naslovnica wrote:
kolegione wrote:
Aktivirana je, upravo sam provjerio.
Ako idem na "Clean install", trebam li uraditi backup podataka (da li clean install briše kompletan HDD), ili da se ne brinem?
Windows 10 pro skines na .iso fajl napravis bootabilan cd/usb spasis podatke na neki usb podesis load u biosu i to je to, radice ti odlicno kad instaliras to je to
shandrprcSA

#639 Re: Windows 10

Post by shandrprcSA »

zippoo87 wrote:
zippoo87 wrote:evo ga...skinuo sam iso i iz njega pokrenuo instalaciju i radi mi neke update

e sada...vidio sam i da mi je u onom folderu windows ws svasta naskidalo a sinoc nije bilo
http://pokit.org/get/?62729080d233a228e ... 0270d0.jpg
zauzima mi beze prostor...imam samo 10 gb slobodno na c particiji,valjda ce moci win 10 a ovo cu kasnije obrisati...tacnije stari windows
smije li se obrisati ovaj windows WS folder ,koji mi ima skoro 6 GB a sada mi puni ovaj folde windows BT
dosla je instalacija do 50% i sada tu stalo
ja sam izbrisao
Radar71

#640 Re: Windows 10

Post by Radar71 »

edge nece pa nece :-) :-?
Qler

#641 Re: Windows 10

Post by Qler »

klaki

#642 Re: Windows 10

Post by klaki »

Lol windows 10

http://i.imgur.com/kNrtpnj.jpg

Neka hvala
Qler

#643 Re: Windows 10

Post by Qler »

Imas li gmail? yahoo mail? ikakav google account? neki MS account? Facebook? Twitter? imas li internet (pogledaj cemu sve tvoj ISP ima pristup)??

Najbolje je onda ugasiti i frizider i miran si. Niko te nece pratiti ;)
ado_sar

#644 Re: Windows 10

Post by ado_sar »

Qler wrote:
ExNihilo wrote:
ado_sar wrote:imao windows 8.1 licencirani, uradio upgrade na 10, uzeo novi kljuc, napravio instalacioni DVD koristeci ISO sa microsoft.com i uradio frisku instalaciju. Obrisao sve particije prije toga. Evo ga radi kao zuca :D
Kako si uzeo "novi ključ" ?

I mene ovo zanima
koristio sam showkeyplus, mada pretpostavljam da moze i bilo koji drugi softwer za iscitavanje kljuceva
Averus

#645 Re: Windows 10

Post by Averus »

Qler wrote:Imas li gmail? yahoo mail? ikakav google account? neki MS account? Facebook? Twitter? imas li internet (pogledaj cemu sve tvoj ISP ima pristup)??

E baš...

Jbt lik kao da je najbitnija osoba na svijetu...
Kod mene s kompa najgora stvar koju mogu skinut' je moja fotografija iz 7. osnovne :lol: :lol: :lol:
ExNihilo

#646 Re: Windows 10

Post by ExNihilo »

Qler wrote:Imas li gmail? yahoo mail? ikakav google account? neki MS account? Facebook? Twitter? imas li internet (pogledaj cemu sve tvoj ISP ima pristup)??

Ne mere ni to. Opet ga gore Goole Earth snima, a boga mi možda i Google Street ako je gdje u dijaspori. :D
Kataklinger

#647 Re: Windows 10

Post by Kataklinger »

Jedni pricaju o clean install-u, drugi o upgradeu, treci o nekim buildovima (10240 itd) pa nekivalja, drugi ne bla bla...
Ako sam dobro pohvatao, samo korisnici sa validnim licencama Win7 ili Win8.1 mogu uraditi upgrade na Win10 gdje ta licenca nakon upgrade-a postaje validna licenca za Win10? Da li je moguce poslije toga uraditi celan install, tj. skinuti .iso fajl i uraditi install preko dvd-a ili bootabilnog usb-a i nakon instalacije unijeti iznad pomenutu licencu, odnosno kljuc? I na kraju krajeva, koji build instalirati?

ado_sar wrote:imao windows 8.1 licencirani, uradio upgrade na 10, uzeo novi kljuc

Ili je pak potrebno "uzeti" novi kljuc, i u tom slucaju ako neko zna kako, da nam objasni...

Ako sam dobro upratio, bilo je diskusije oko toga kad se Win moze instalirat samo na jedan PC, tj kad se veze za maticnu plocu ili sta vec...pitanje: ako ja ukinem recimo sa PC-a Win10 i hocu instalirat na laptop, a on se vec vezao za maticnu od PC-a, postoji li kakvo rjesenje za ovo?
skafiskafsnjak

#648 Re: Windows 10

Post by skafiskafsnjak »

Da li je neko instalirao narodnu verziju ? :D
Benq

#649 Re: Windows 10

Post by Benq »

skafiskafsnjak wrote:Da li je neko instalirao narodnu verziju ? :D
To i ja svo vrijeme cekam , ali da je clean instalacija a ne upgrade , pa da vidimo kako je aktivirao i jel trajno :mrgreen:
shandrprcSA

#650 Re: Windows 10

Post by shandrprcSA »

ado_sar wrote:
ExNihilo wrote:
ado_sar wrote:imao windows 8.1 licencirani, uradio upgrade na 10, uzeo novi kljuc, napravio instalacioni DVD koristeci ISO sa microsoft.com i uradio frisku instalaciju. Obrisao sve particije prije toga. Evo ga radi kao zuca :D
Kako si uzeo "novi ključ" ?
koristio sam showkeyplus, mada pretpostavljam da moze i bilo koji drugi softwer za iscitavanje kljuceva
Installed key si upisao?
Image
Post Reply