CPT wrote:TESLA_EDISON wrote:Haj mi objasni šta je autopilot i kako objasniti toj tvojoj inspekciji da je Windows instaliran preko navedenog servisa i na isti način aktiviran a nema ni računa ni naljepnice?
Dakle ja radim u kancelariji, dođe inspekcija i šta sad? Haj da te vidim.
Poredi se broj racunara i broj racuna za licencu koje tvoje racunovodstvo vodi kao osnovno sredstvo... Ako se brojevi poklapaju obicno prodjes bp.
Ko je instalirao, kako, kuda, kako je aktiviran, jel uopste aktiviran, gdje je naljepnica otisla, zasto, kada nikoga ne zanima.... Vecina korporativnih korisnika svakako mora godisnje javljati broj racunara. Ako ne javis vece povecanje dobijes poziv i onda posjetu. Jos neko pitanje?
Odgovori mi na pitanje. Šta je autopilot i kako dokazati inspekciji da je Windows legalan? Ispisao si bruku stranica o tome da inspekciju ne zanima ništa osim računa i fizičkog DVD medija na kojem je Windows
(što je glupost u startu). Dakle ja radim u poslovnici firme u toj i toj ulici, dođe inspekcija baš u tu poslovnicu, traži naljepnicu, naljepnice nema, traži račun, računa nema. Kažeš i sam da ih ne zanima digitalna licenca već fizički dokaz. U toj tvojoj inspekciji dakle neće ni obratiti pažnju na sam Windows i njegove digitalne licence već samo na račun. Ne zanima ih ni koliko licenci kupila firma već hoće fiskalni račun na kojem stoji cca. 350KM za Windows pro. Ne interesuje ih ni kakve račune posjeduje uprava firme već su zatekli taj jedan računar kod mene i za njega traže dokaz da se odmah pokaže.
Kako dokazati po tvojim pravilima da je Windows legalan a legalan je samo što to inspekcija ne zna. Traže dokaz, kako?
Uzmimo situaciju da ni sama uprava firme nema taj račun već je dobila Windowse za 5$ po računaru na osnovu partnerstva sa Microsoft-om te su ti Windowsi uredno aktivirani digitalnim licencama, legalni i mogu koristiti sve servise kao i autopilot (a nema ni fizičkog medija ni fiskalnih računa već samo posebnu EULA-u sklopljenu sa Microsoft-om koju "ne zanima" tvoja inspekcija).
Šta ćemo sad?
Samo da znaš, jedna od najjačih ako ne i najjača firma u BiH na ovaj način licencira Windows-e i cijena im je "do džabe". Hoćemo li kažnjavati najjaču firmu u BiH zbog piratskih Windows-a inspektore?