William Dudley Pelley

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Hodidid

#1 William Dudley Pelley

Post by Hodidid »

Ponukao me jedan podatak o Pelly-ju da otvorim raspravu o njemu. O tome cu malo kasnije nego ono sto privlaci moju pozornost jeste kako malo se daje prostora u historijskom stivu postojanju prilicno jakog fasistickog pokreta pocetkom 1930 godina u USA. Mislim o fasizmu i nacizmu u Evropi znamo gotovo sve. I o Musoliniju i o Hitleru i o Horty-ju, Pavelicu, Kvislingu i da ne nabrajam. O fasizmu u anglosaxonskom kulturoloskom i etnickom prostoru ne znamo puno.
Mosley figurira kao najistaknutiji predstavnik fasizma u Engleskoj ali istovremeno u USA djeluje Pelley sa svojom Silver Legion. Po nekim podatcima imao je prilicno velik broj simpatizera tih 1930-tih godina u USA.

http://en.wikipedia.org/wiki/William_Dudley_Pelley

Cak su se i Hoover i Roosvelt s njim i njegovim pokretom bavili. A uvijek su nas ucili kako ideje nacizma i fasizma nikad zapravo nisu uhvatile korijena u USA kao ni socijalisticka ideja.

Pelly se kao i vecina fasista i nacista pseudointelektualnog kruga bavio metafizikom i ezoterijom. Navodno je dozivio klinicku smrt tokom svog zivota sto mu je omogucilo po njegovom shvacanju da susretne Boga i Isusa koji su mu dali u zadatak da se bori protiv djavla i zidova koji su po njemu zeljeli da porobe cijeli svijet i stvore novi svjetski poredak. Tvrdio je da ima moc predskazanja buducnosti i mnogo toga drugog.

Ono sto me zapravo ponukalo da otvorim temu jeste ovo "In the 1930s, Pelley predicted that his Silver Legion movement would succeed in wresting America from Jews and the Devil; he claimed the day of his ultimate victory would come in September, 2001"

Polazeci od toga da koristim wikipedia kao izvor dozvoljavam da je navedeni citat mozda iskrivljen, pogresno interpretiran ili izmisljen.
Ali ako je istinito to da je naveo da ce dan njegove konacne pobjede doci u spetembru 2001 onda je to da se isprepadas cudo jedno :mrgreen: .
sa obzirom na...

#2 Re: William Dudley Pelley

Post by sa obzirom na... »

Ne znam da li se radi o tom tipu, ali na History chanellu je bila emisija o fasistickom pokretu i crnokosuljasima u Engleskoj, koji su do par godina prije II sv. rata prestavljali respektabilnu, relativno masovnu i od mocnih ljudi podrzavanu organizaciju sve do zabrane.
Njihov vodja je bio neki engleski plemic koji je rat proveo preventivno u zatvoru
Post Reply