Wikipedia

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#1 Wikipedia

Post by poznanik »

Uvijek me zanimalo ko su osobe koje stvaraju tekstove na Wikipediji, ko im daje mandat, koliko su stručni, obrazovani, u kojem pravcu politički ili religiozno ideološki usmjereni, i sl. obzirom da Wikipedija postaje najprometnija online enciklopedija i vrlo često citiran kao vjerodostojan izvor raznoraznih informacija.

Ovih dana organizira se dogovor za četvrti sastanak Wikipedijanaca na bosanskom jeziku:

http://bs.wikipedia.org/wiki/Razgovor_s ... i_sastanak
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#2 Re: Wikipedia

Post by Decerto »

Average Joes
cyprus

#3 Re: Wikipedia

Post by cyprus »

Za wikipediju mislim da je bar u 95% vjerodostojan izvor, a podaci koji djeluju sumnjivo daju se provjerit negdje drugo na internetu ili literaturi... Naravno mislim na wikipediju na engleskom, ovo na BHS jezicima je uglavnom smeće, posebno na člancima gdje nacionalizam može odradit svoje...
ivannn

#4 Re: Wikipedia

Post by ivannn »

Zašto ne valja wikipedija na b/h/s jezicima?
Zato što nitko od nas ne shvaća da i mi možemo doprinijeti najvećoj i najdostupnijoj riznici znanja. Koliko sam puta čuo omalovažavajuće komentare od pametnih (uvjetno rečeno) ljudi koji kažu wikipedija ne valja i da je sranje. Ako ti znaš da ne valja, onda lijepo napiši bolje i stavi, a ne tipično belezganje i pričanje, u tome smo prvaci a kada treba nešto uraditi i poduzeti nema nas nigdje. Wikipedija je nešto najbolje što se moglo dogoditi čovječanstvu.

A ono što je najbitnije svatko može doprinijeti, ljudi koji pišu članke su obični kao svi mi, učenici, studenti, penzioneri, radnici, domaćice itd. Ako članak nije dobar svatko može stisnuti gore "edit" ili staviti neki predložak koji ukazuje na greške. Drago mi je da sve više profesora na fakultetu daje zadatak studentima da u toku semestra moraju napisati nekoliko članaka na wikipediji, ali isto nažalost je veći broj profesora koji na wikipediju smatraju zlom. Prema njima znanje može biti samo sadržano u knjigama, u velikim knjižnicima, a ne udaljeno samo jednim klikom i sistematizirano na do sad neviđen način.
ivannn

#5 Re: Wikipedia

Post by ivannn »

poznanik wrote:Uvijek me zanimalo ko su osobe koje stvaraju tekstove na Wikipediji, ko im daje mandat, koliko su stručni, obrazovani, u kojem pravcu politički ili religiozno ideološki usmjereni, i sl. obzirom da Wikipedija postaje najprometnija online enciklopedija i vrlo često citiran kao vjerodostojan izvor raznoraznih informacija.

Ovih dana organizira se dogovor za četvrti sastanak Wikipedijanaca na bosanskom jeziku:

http://bs.wikipedia.org/wiki/Razgovor_s ... i_sastanak
Koliko znam svaka Wikipedija na određenom jeziku djeluje po demokratskim principima i samostalna je.
Mislim da postoje tzv, stjuardi oni se biraju na globalnoj razini.
Postaneš članom i svoj stutus gradiš po svojim doprinosima, ako zajednica vidi da si koristan član vjerojatno ćeš napredovati u neku od pozicija koja kontrolira unuse, patroler ili administrator.
ali važno je napomenuti da ne može taj posao raditi svatko, neki ne žele imati dodatni posao već samo žele stvarati nove članke, uređivati i nadopunjavati stare. Onaj tko želi biti administrator za to mora izdvojiti dodatano vrijeme i za uzvrat ne dobiva NIŠTA. Pa ne štimaju tu neke teorije da su to sve neki plaćenici. :D :-)
medvjed23

#6 Re: Wikipedia

Post by medvjed23 »

cyprus wrote:Za wikipediju mislim da je bar u 95% vjerodostojan izvor, a podaci koji djeluju sumnjivo daju se provjerit negdje drugo na internetu ili literaturi... Naravno mislim na wikipediju na engleskom, ovo na BHS jezicima je uglavnom smeće, posebno na člancima gdje nacionalizam može odradit svoje...
:thumbup:

Stvarno je dobra engleska verzija. :)

Ove na našim jezicima su pune neprovjerenih informacija. Odoh da editujem i da stavljam predloške :D :run:
ROTOR 9

#7 Re: Wikipedia

Post by ROTOR 9 »

cyprus wrote:Za wikipediju mislim da je bar u 95% vjerodostojan izvor, a podaci koji djeluju sumnjivo daju se provjerit negdje drugo na internetu ili literaturi... Naravno mislim na wikipediju na engleskom, ovo na BHS jezicima je uglavnom smeće, posebno na člancima gdje nacionalizam može odradit svoje...
Da u pravu si., i prevod je dosta manji tako da opcija english je puno sira .. Fina ideja samo neka se nastavi valjda ce i to uticati da Balkan odmakne od kamenog doba..
respo

#8 Re: Wikipedia

Post by respo »

moje neko misljenje zasto profesori smatraju wikipediu zlo je zbog njih samih

primjer koji sam cuo je neki profesor cengic ili tako nekako tvrdi da je agresija na bih izvrsena 91-e i on ce to reci svim studentima
dok ces na wikipediji naci vjerodostojniji izvor i naci ces da je pocela 92-e

ovo sa 91-om moze biti i tacno (mada licno mislim da se agresija desila 92-e a 91-e su mogli biti pojedinacni napadi na pojedina naselja) samo sam naveo primjer

a takvih primjera mali milion gdje profesori nece da priznaju svoju gresku i ne samo profesori nego i obican narod
nellington

#9 Re: Wikipedia

Post by nellington »

Meni su najbolji oni profesori koji zasuču rukave i sami napišu članak na Wikipediji :) Kao jedan koji je editovao vlastitu biografiju na wiki i na taj način javio svijetu da je dobio sina :lol: Legenda :D
Sunrise00

#10 Re: Wikipedia

Post by Sunrise00 »

Ja ne znam cemu ovo ovoliko idealizovanje SVEGA sto nije nase. Licno nisam niti jednom naisla na nesto nacionalisticko u clancima na nasim jezicima. Dobro, mozda nisam trazila na pravim mjestima, ali i na engleskom se moze naci svasta nesto takvo ako trazis u pravim clancima. Zaboravih ja da nama nikad nista nase ne valja :-)
kOmpir

#11 Re: Wikipedia

Post by kOmpir »

A šta Wikipedia kaže o našim piramidama ? :D

The term Bosnian pyramids has been used for a cluster of natural geological formations sometimes known as flatirons[1] near the Bosnia and Herzegovina town of Visoko, northwest of Sarajevo, including Visočica hill (located at 43°58′40″N 18°10′38″E / 43.97778°N 18.17722°E / 43.97778; 18.17722), which became the focus of international attention in October 2005 following a news-media campaign promoting the false idea that they are human-made and the largest ancient pyramids on Earth.

Scientific investigations of the site show that there is no pyramid there.[2][3][4] Additionally, scientists have criticised the Bosnian authorities for supporting the pyramid claim saying, "This scheme is a cruel hoax on an unsuspecting public and has no place in the world of genuine science."[5]

http://en.wikipedia.org/wiki/Bosnian_pyramids

P.S.

Wikipedia nas voli :mrgreen: :run:
Šizika

#12 Re: Wikipedia

Post by Šizika »

nellington wrote:Meni su najbolji oni profesori koji zasuču rukave i sami napišu članak na Wikipediji :) Kao jedan koji je editovao vlastitu biografiju na wiki i na taj način javio svijetu da je dobio sina :lol: Legenda :D
ne znam za wikipediju, ali politopediju mogu svi uređivati. ja sam u dio gdje piše zanimanje na profilu mire šutalo dodala da se bavi (osim prosvjete) i dilanjem skanka i to je stajalo par dana, da bi poslije on to sve izbrisao
Jack Be Nimble

#13 Re: Wikipedia

Post by Jack Be Nimble »

Moji cimeri koji su zavrsili pravo njima je bio hobi da hodaju po wikiju i namjerno izmisle neke podatke u vezi prava.

Na casu ekonomiju, profesorica je znala da nam dadne kao neki mali kontrolni sa pitanjem u kojem trebamo dati odgovor iz gradiva koje trenutno citamo/raspravljamo. Imas 10 minuta da napises jednu stranicu i naravno svako na laptop i opa wikipedia. To je ona prokuzila i nakon pocetka jednog predavanja ona je sama izmjenila neke stvari na wikiju i odma sa pocetka predavanja dala nam temu u vezi Marxa. Sljedeci dan digla trojicu i ukazala im da su otisli na wiki a da je to znala jer su kopirali ono sto je ona napisala :) .

Bilo na engleskom ili bcs, wiki je dobar da saznas neke informacije, ali bez literature nema fajde.
poznanik

#14 Re: Wikipedia

Post by poznanik »

Jack Be Nimble wrote:...na casu ekonomiju, profesorica je znala da nam dadne kao neki mali kontrolni sa pitanjem u kojem trebamo dati odgovor iz gradiva koje trenutno citamo/raspravljamo. Imas 10 minuta da napises jednu stranicu i naravno svako na laptop i opa wikipedia. To je ona prokuzila i nakon pocetka jednog predavanja ona je sama izmjenila neke stvari na wikiju i odma sa pocetka predavanja dala nam temu u vezi Marxa. Sljedeci dan digla trojicu i ukazala im da su otisli na wiki a da je to znala jer su kopirali ono sto je ona napisala :)...
Zar je moguće da se tekstovi na Wikipediji mogu tako jednostavno mijenjati, zar nije potrebna autorizacija?
nellington

#15 Re: Wikipedia

Post by nellington »

Nije potrebna autorizacija, ali postoje mehanizmi zaštite od vandalizma.
Ridjobrki

#16 Re: Wikipedia

Post by Ridjobrki »

Engleska je verzija wikipedije jedan od najkorisnijih i najviših civilizacijskih dosega. Ne govorim sada o visokostručnim člancima (mada su mi par puta glave valjali!) nego o brzini i lakoći pristupa ''općem znanju čovječanstva''. Ako je Obama zaslužio Nobela onda je projekt wikipedije zaslužio po jednog godišnje!

Nisam jednom došao nešto pogledati pa ostao satima klikajući s linka na link... :-D
Na kraju krajeva, engleska verzija za bitne teze i fakte obavezno donosi reference i vanjske poveznice pa se može i provjeriti sve bitno. A što se
nas tiče... :roll: Naša posla, nema se tu šta reći o wikipediji - samo o nama samima. Da smo pametni imali bismo jednu varijantu za naše govorno područje ali... :roll:
nellington

#17 Re: Wikipedia

Post by nellington »

Ridjobrki wrote:Engleska je verzija wikipedije jedan od najkorisnijih i najviših civilizacijskih dosega. Ne govorim sada o visokostručnim člancima (mada su mi par puta glave valjali!) nego o brzini i lakoći pristupa ''općem znanju čovječanstva''. Ako je Obama zaslužio Nobela onda je projekt wikipedije zaslužio po jednog godišnje!

Nisam jednom došao nešto pogledati pa ostao satima klikajući s linka na link... :-D
Na kraju krajeva, engleska verzija za bitne teze i fakte obavezno donosi reference i vanjske poveznice pa se može i provjeriti sve bitno. A što se
nas tiče... :roll: Naša posla, nema se tu šta reći o wikipediji - samo o nama samima. Da smo pametni imali bismo jednu varijantu za naše govorno područje ali... :roll:
Wikipedia na srpskohrvatskom (sh) je imala to za cilj, ali nadjačaše je hr i sr wiki.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#18 Re: Wikipedia

Post by Chmoljo »

Ridjobrki wrote:Engleska je verzija wikipedije jedan od najkorisnijih i najviših civilizacijskih dosega. Ne govorim sada o visokostručnim člancima (mada su mi par puta glave valjali!) nego o brzini i lakoći pristupa ''općem znanju čovječanstva''. Ako je Obama zaslužio Nobela onda je projekt wikipedije zaslužio po jednog godišnje!

:thumbup:

tačno. ako ništa odlična je za informacije oko kojih nema spora (rođenja, djela, djelokrug prepoznatljivih pojedinaca, datumi događaja) i odlična je kao polazna osnova ako se želi ići u dublje istraživanje.

glupo je tvrditi da je tamo sve tačno i da sve treba uzimati zdravo za gotovo. to se uglavnom odnosi na historijska tumačenja. ali ljudi koji su pismeni i imaju dvije-tri čiste u glavi, oni i znaju da su npr. historijska tumačenja subjektivna i da, kada se ozbiljno pristupa toj problematici, da se ne koristi jedna knjiga, nego više autora.

i koliko vrijedi ono što je napisano na wikipedii, toliko vrijedi (ako ne i više) reference koje pokazuju izvore. tako da onima koji žele vidjeti i znati više skraćuje zamorni postupak traženja izvora.

dakle, wiki :thumbup:

samo još da dodam, da je wiki pravi proizvod komunističke ideje :mrgreen: 8-) :thumbup: i zaglavlje mu treba biti crveno... :oops: :mrgreen:
ivannn

#19 Re: Wikipedia

Post by ivannn »

poznanik wrote:
Jack Be Nimble wrote:...na casu ekonomiju, profesorica je znala da nam dadne kao neki mali kontrolni sa pitanjem u kojem trebamo dati odgovor iz gradiva koje trenutno citamo/raspravljamo. Imas 10 minuta da napises jednu stranicu i naravno svako na laptop i opa wikipedia. To je ona prokuzila i nakon pocetka jednog predavanja ona je sama izmjenila neke stvari na wikiju i odma sa pocetka predavanja dala nam temu u vezi Marxa. Sljedeci dan digla trojicu i ukazala im da su otisli na wiki a da je to znala jer su kopirali ono sto je ona napisala :)...
Zar je moguće da se tekstovi na Wikipediji mogu tako jednostavno mijenjati, zar nije potrebna autorizacija?
inače ako se unose novi podaci odnosno članak se vanadalizira brzo ide vračanje na staru verziju
Wikipedia na srpskohrvatskom (sh) je imala to za cilj, ali nadjačaše je hr i sr wiki.
ne znam koliko ste upoznati, no engleska wikipedija je veliko leglo pobornika srpskohrvatskog
Prije možda koju godinu bilo je globalno glasanje za spajanje hrvatskog, srpskog i bosanskog Wiktionaryija, bilo je blizu i nisu uspjeli.

a i sada kada odete na članak o bosanskom, srpskom, crnogorskom - stoji ovo...
Serbian (Cyrillic: српски, Latin: srpski, pronounced [sr̩̂p.skiː]) is a form of Serbo-Croatian[7][8][9] spoken by Serbs[10] in Serbia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Croatia and neighbouring countries.
Bosnian (Bosanski [bɔ̌sanskiː], Cyrillic: босански) is a name commonly used for Serbo-Croatian[1][2][3] as spoken by Bosniaks.
Montenegrin (Црногорски језик, Crnogorski jezik) is a name used by a large number of Montenegrins for the Serbo-Croatian language as spoken by Montenegrins.

Dok se hrvatski wikipedisti više od godinu dana bore s njima i jedva su nekako izmijenili prvu rečenicu. A što je nasmiješnije administrator i pobornik srpsko-hrvatskog na eng. wikipediji je Hrvat. Na vlastitoj(hrv) Wikipediji je zauvijek baniran :D
Croatian (hrvatski jezik) is the collective name for the standard language and dialects spoken by Croats,[3] principally in Croatia, Bosnia and Herzegovina.
Pauza

#20 Re: Wikipedia

Post by Pauza »

Realno koliko košta da ti neko napravi kvalitetan članak sa svim linkovima, citatima, slikama, poveznicama, externim linkovima, sa svim onim što je norma prema Wiki pravilima... Ima tu rada da se razumijemo, nije samo klikni i objavi.
programerAnel

#21 Re: Wikipedia

Post by programerAnel »

Kako wikipedia vidi proteste iz 2014 ?

https://hr.wikipedia.org/wiki/Nemiri_u_ ... ovine_2014.

Image
foxlife

#22 Re: Wikipedia

Post by foxlife »

ovako je sada
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23 Re: Wikipedia

Post by Truba »

Februarski protesti u Bosni i Hercegovini[1][2] su socijalni protesti koji su započeti u februaru 2014. u više gradova i mjesta u Bosni i Hercegovini. Demonstracije su započele 5. februara u Tuzli,[3] a nastavljene su u drugim gradovima: Sarajevo, Zenica, Mostar, Jajce, Brčko, Bihać, Konjic, Prijedor,[4] Travnik, Bugojno, Donji Vakuf, Kakanj, Visoko, Breza, Gračanica, Sanski Most, Cazin, Živinice, Goražde, Orašje, Novi Travnik, Vitez, Srebrenik, Bijeljina,[5] Prozor, Tešanj[6] i Livno[7].

stari gradovi s hrvatskom većinom :D
kozmopolita

#24 Re: Wikipedia

Post by kozmopolita »

foxlife wrote: 31/08/2021 08:26 ovako je sada
Image
zaboravio/-la si tacku dodati u naziv clanka
Post Reply