WiFi mreža problemi

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
tnt-tunja

#1 WiFi mreža problemi

Post by tnt-tunja »

Pozdrav!

Imam slijedeći problem, naime u Njemačkoj kod poslodavca imam na raspolaganju mrežu koju koristi poslodavac, a također i većina uposlenika. Ja sam dobio šifru da pristupim mreži, međutim svaki put me odbije i ne mogu se spojiti.
Pokušao sam sa svojim telefonom, pokušao sa tp-link netextenderom, sa laptopom, ne mogu se spojiti nema šansi.

Znam da je šifra ispravna, jer su svi kucali tu šifru i spojili se, no iz nekog razloga mene ne želi spojiti.

Moje pitanje glasi, da li se mogu izvršiti neke restrikcije za spajanje novih korisnika, na osnovu mac adresa i slično? Mislim vjerujem da postoji to, no onda svaki put kada neki uposlenik ili poslodavac promijeni neki telefon,neki uređaj koji želi spojiti morao bih te postavke ponovno štimati?
Zato mi je ta opcija manje vjerovatna, jer poslodavac nema nekog tehničara koji bi mu to svaki put iznova radio nego bi morao zvati T-Com da mu oni pošalju servisera...

Ima li još nekih opcija koje bi mogle dovesti do zabrane spajanja na mrežu, i ukoliko da gdje se one aktiviraju, direktno na routeru? Znam da bi vam veoma značajna informacija bila o kojem se routeru radi, no zaista ne znam.
ado_sar

#2 Re: WiFi mreža problemi

Post by ado_sar »

Kad je wifi u pitanju sve je moguce. Evo ti moja situacija, svi uredjaji koje imam se bez problema spoje na UniFi mrezu, osim mog telefona. Nadjem neku drugu pristupnu UniFi tacku, spoji se uredno. Pretpostavljam da je neka nekompatibilnost izmedju mog telefona i tog specificnog rutera u pitanju. Mozda je i kod tebe nesto slicno u pitanju ili vas jednostavno ima previse pa je ruter preopterecen. Cisto sumnjam da je gazda namjerno blokirao samo tebe. Ipak ti je gazda njemac, a ne neki usljo odavde koji voli da se igra sa ljudima.
aditon

#3 Re: WiFi mreža problemi

Post by aditon »

vjerovatno postoji limit broja korisnika wifi-ja u istom momentu. To bi trebalo stajati unlimited. Npr ja kući imam dvije wifi mreže, jednu samo ja i supriga koristimo, a druga je za ostale korisnike-goste i ona je limitirana na 10 korisnika u isto vrijeme. Dakle, 10 ljudi se može prikopčati, 11 nema šanse. :)
tnt-tunja

#4 Re: WiFi mreža problemi

Post by tnt-tunja »

Ne vjerujem da se radi o nekom limitu jer navečer kada radnici odu opet se ne mogu spojiti. Moj stan se nalazi odmah pored njegove kancelarije, tako da vjerujem da bi se naknadno spojio.
Prvo mi je prošlo kroz glavu mac filtering, al kažem svaki put kada neko promijeni mobitel, ili laptop morali bi mijenjati postavke, a oni to nisu u stanju da učine bez da pozovu nekog tehničara iz T-Com...
Post Reply