Ali bukvalnodale cooper wrote:Priklala ga.
Westworld
Moderator: _BataZiv_0809
- Fajcion
#226 Re: Westworld
-
kakavdanakneiskustvu
#227 Re: Westworld
a onda mu kolega zavario vrat
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#228 Re: Westworld
većina(ja bih se usudio reći kompletan žanr je takav) sf djela je takva i to ih ne čini manje sf-omDiwan wrote:Kad kažeš i okarakterišeš nešto kao SF onda na neki način isključuješ 'realnost', a ovdje, a vjerovatno i u drugim serijama/filmovima ima priče, poruka koje imaju veze mnogo sa nekim suštinskim filozofsko-religijskim pitanjima. Dakle, ti androidi su samo fasada, a osnova serije je nešto drugo.Black swan wrote:nisam gledaoDiwan wrote:Odlična serija i 'žao' mi je što se serija stavlja u kategoriju SF. Ovo nema veze sa SF, više sa filozofijom-religijom ... i matrix bi onda trebao biti SF ali ga rijetko tko dozivljava tako negirajući i odbacujući pozadinu priče.
ali zašto postoji ova tendencija da sve što ima veze sa SFom se prebacuje u drame ili trilere ili ne znam ni ja šta
kao da se gledatelji stide što gledaju SF
ili ne znam šta
pravo mi to zanimljivorobot ili android nije sf
šta je onda SF?
fakat ne znam
mnogo puta je sf djelo po mnogo čemu "realnije" od drugih vrsta umjetnosti, bilo filmom ili književnosti
taj otklon od realnosti je potreban, kako bi autor izložio svoje ideje i stavove slobodnije, i kako bi ostvario umjetničku slobodu u većem kapacitetu
najbolja žanrovska ostvarenja su bazirana i protkana filozofijom, religijom, historijom, dramom, ljubavi, mržnjom, moralom, etikom, ekologijom, prirodom, industrijom, napretkom tehnologije i uticajem na ljudsko društvo, pitanjima života i smrti, dobra i zla, stvarima koja muče čovječanstvo od samog početka - zapravo centralno pitanje i tema sf žanra je LJUDSKOST
kad već pominješ androide kao masku/fasadu, a osnovu/poruku i radnju priče/serije/filma kao nešto drugo i drugačije, preporučujem da pogledaš blade runner, klasik i po mnogima najbolji sf film svih vremena
o sf-u "realnijem" od realnosti preporuka clockwork orange - kod nas preveden kao paklena pomoranđa - u filmu češ mrziti dobrog i dobrotu, a zao če ti biti drag
sorry za off
- Njanjavi
#229 Re: Westworld
Kako ovo mrzim, ustanem nafuran da je ponedeljak i da je izasla nova epizoda, oca mu jpem.
Btw, sljedece godine izlazi drugi dio blade runnera, glumice i ford i onaj gosling mutavac, djered leto i ona mekenzi davis iz halt and catch fire <3
Btw, sljedece godine izlazi drugi dio blade runnera, glumice i ford i onaj gosling mutavac, djered leto i ona mekenzi davis iz halt and catch fire <3
-
nema me tamo
#230 Re: Westworld
Normala serija, međutim daleko ispod 9,1.
- Diwan
#231 Re: Westworld
Blade runnera sam gledao davno davno, toliko davno dok su jos kina bila aktuelna da se i ne sjecam o cemu se radilo, ali se dobro sječam muzike iz tog filma od Vangelisa. Bilo bi zanimljivo to sada odgledati sa nekim drugim očima, dobi i shvatanju. Hvala na prijedloguvećina(ja bih se usudio reći kompletan žanr je takav) sf djela je takva i to ih ne čini manje sf-om
mnogo puta je sf djelo po mnogo čemu "realnije" od drugih vrsta umjetnosti, bilo filmom ili književnosti
taj otklon od realnosti je potreban, kako bi autor izložio svoje ideje i stavove slobodnije, i kako bi ostvario umjetničku slobodu u većem kapacitetu
najbolja žanrovska ostvarenja su bazirana i protkana filozofijom, religijom, historijom, dramom, ljubavi, mržnjom, moralom, etikom, ekologijom, prirodom, industrijom, napretkom tehnologije i uticajem na ljudsko društvo, pitanjima života i smrti, dobra i zla, stvarima koja muče čovječanstvo od samog početka - zapravo centralno pitanje i tema sf žanra je LJUDSKOST
kad već pominješ androide kao masku/fasadu, a osnovu/poruku i radnju priče/serije/filma kao nešto drugo i drugačije, preporučujem da pogledaš blade runner, klasik i po mnogima najbolji sf film svih vremena
o sf-u "realnijem" od realnosti preporuka clockwork orange - kod nas preveden kao paklena pomoranđa - u filmu češ mrziti dobrog i dobrotu, a zao če ti biti drag
sorry za off
- shmizlica
#232 Re: Westworld
znači ed je dio uprave.....bernard je arnold...bio arnold
dolores ga ukokala
ako je suditi po outfitu od dolores william je u sadašnjem timelineu (ovim recimo, @dale, otpada da je on u nekom prošlom timelineu i da je mladi ed) ili ja jednostavno više ne hvatam ništa
jedva čekam rasplet, ako ga uopšte bude

jedva čekam rasplet, ako ga uopšte bude
-
l33t
#234 Re: Westworld
bice rasplet al za godinu danashmizlica wrote:znači ed je dio uprave.....bernard je arnold...bio arnolddolores ga ukokala
ako je suditi po outfitu od dolores william je u sadašnjem timelineu (ovim recimo, @dale, otpada da je on u nekom prošlom timelineu i da je mladi ed) ili ja jednostavno više ne hvatam ništa
![]()
jedva čekam rasplet, ako ga uopšte bude![]()
![]()
-
kakavdanakneiskustvu
#235 Re: Westworld
zamrseno ovo prilicno
-
kakavdanakneiskustvu
#237 Re: Westworld
je li skontala dolores da ona bas i nije osoba?
- VenomousV
#238 Re: Westworld
shmizlica wrote:znači ed je dio uprave.....bernard je arnold...bio arnolddolores ga ukokala
![]()
![]()
ja sam sad haman sigurna da ima vise tajmlajna
znas ono kad MIB nekad na pocetku kaze nekom hostu da su prije bili drugacije napravljeni, sad su od krvi i mesa i da je prije nekad ceprkao da vidi sta se nalazi u njima? william je bas dobro proceprk'o po onim vojnicima, fale im noge, ruke, svasta i vidi se da su roboti; isto kao sto se vidi kod dolores da je robot a u prvim epizodama je od flesh & blood
plus ona slika koja je sve ujebala na pocetku, williamova zarucnica, i more bit bidne da je MIB/william nosa sve vrijeme sa sobom i da mu je ispala/zakopao je/ostavio da je nadju na rancu kako bi ih "probudio" i pokrenuo maze
plus vidimo dolores kako luta hodnicima prijasnje baze i vidi mladog hopkinsa te prolazi pored vrata ureda na kojima pise arnold weber (anagram za bernard lowe sto je neki pregenijalni redditas odma' na pocetku skont'o)
mislila sam da imaju dva tajmlajna al je moguce da imaju tri dolores u plavoj haljini, dolores u hlacama i krvava i dolores normala u hlacama i da joj se sve to miksa pa mi vise ni ne znamo ko pije ni ko placa
nadam se samo da ce nam fino na kraju sve nacrtat
-
kakavdanakneiskustvu
#239 Re: Westworld
moracu epizodu ponovo,na miru pogledati
- dječak sa šibicama
#240 Re: Westworld
Meni sve bolja i bolja, ni ne trudim se mozgati, sve se to lijepo slaze u slagalicu, lagano.
- dale cooper
#241 Re: Westworld
Uopšte ne, jer ono kroz šta Dolores prolazi sada su sjećanja na različite periode i to ne samo ovol33t wrote:bice rasplet al za godinu danashmizlica wrote:znači ed je dio uprave.....bernard je arnold...bio arnolddolores ga ukokala
![]()
![]()
sa Williamom. Williamova priča se definitivno dešava nekada u daljoj prošlosti što se da vidjeti
po onim hostovima koje je iskomadao. Naime ako si primjetila svi su bili napravljeni od starog
materijala kao i Dolores, a takvih u sadašnjoj vremenskoj liniji više nema osim Dolores, one
porodice koju je Ford stvorio i vjerovatno Bernarda. Tako da još ne isključujemo William/Ed
teoriju. Ono što je sigurno je da je Dolores došla do saznanja da je nekada u prošlosti skrivila
Arnoldovu smrt, vjerovatno uzrokovanu ludilom kod hostova koje je izazvalo Arnoldovo programiranje
u pokušaju razvijanja svijesti kod njih. Isto tako je očigledno po zadnjoj sceni da se Dolores sa sviješću vratila
u sadašnje vrijeme i susrela...Eda. Ili možda matorog Williama?
-
kakavdanakneiskustvu
#242 Re: Westworld
Wiliam,podsjetite me,to je covjek u crnom,ed harris?
- shmizlica
#243 Re: Westworld
william je mladi plavušan zatreskan u dolores.....postoji teorija da je on zapravo edkakavdanakneiskustvu wrote:Wiliam,podsjetite me,to je covjek u crnom,ed harris?
- edo82
#244 Re: Westworld
Nešto i ja ovako kontam. Prvo sam pomislio kao shmizlica, ali reko mora da ima još nešto iza toga.VenomousV wrote:shmizlica wrote:znači ed je dio uprave.....bernard je arnold...bio arnolddolores ga ukokala
![]()
![]()
ja sam sad haman sigurna da ima vise tajmlajna
znas ono kad MIB nekad na pocetku kaze nekom hostu da su prije bili drugacije napravljeni, sad su od krvi i mesa i da je prije nekad ceprkao da vidi sta se nalazi u njima? william je bas dobro proceprk'o po onim vojnicima, fale im noge, ruke, svasta i vidi se da su roboti; isto kao sto se vidi kod dolores da je robot a u prvim epizodama je od flesh & blood
plus ona slika koja je sve ujebala na pocetku, williamova zarucnica, i more bit bidne da je MIB/william nosa sve vrijeme sa sobom i da mu je ispala/zakopao je/ostavio da je nadju na rancu kako bi ih "probudio" i pokrenuo maze
plus vidimo dolores kako luta hodnicima prijasnje baze i vidi mladog hopkinsa te prolazi pored vrata ureda na kojima pise arnold weber (anagram za bernard lowe sto je neki pregenijalni redditas odma' na pocetku skont'o)
mislila sam da imaju dva tajmlajna al je moguce da imaju tri dolores u plavoj haljini, dolores u hlacama i krvava i dolores normala u hlacama i da joj se sve to miksa pa mi vise ni ne znamo ko pije ni ko placa
nadam se samo da ce nam fino na kraju sve nacrtat
Sada tek ima logike ona sva priča Arnolda sa Dolores na početku serije (tada sam mislio da to Bernard priča sa njom). Možda je na kraju tih nekih priča Dolores "spoznala sebe" i roknula Arnolda.
Jedva čekam novu epizodu.
- Averus
#245 Re: Westworld
Dolores je ubila Arnolda po Fordovom navođenju, kao što je Bernard ubio Theresu i kao što je Clementine ubila Bernarda.
EDIT: Ispravka
Kao što je natjerao Clementine da ga ne ubije i Bernarda da se samoubije
EDIT: Ispravka
Kao što je natjerao Clementine da ga ne ubije i Bernarda da se samoubije
Last edited by Averus on 29/11/2016 11:27, edited 1 time in total.
-
Tabijat
#246 Re: Westworld
Nije Clementine ubila Bernarda nego se roknuo sam. A meni nema ta smisla priča William/Ed, jer je Ed pričao da je došao ovdje nakon što mu je umrla žena i da upozna Jel istinski zao (pa roknuo Maeve i kćerku joj) , a ko biva on mlad iskasapio pola onog bataljona. Nikakvog smisla to nema.
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
- Averus
#247 Re: Westworld
Na to sam mislio, nego misli lutaju 
Evo sad ću editovat'
Evo sad ću editovat'
-
kakavdanakneiskustvu
#248 Re: Westworld
shmizlica wrote:william je mladi plavušan zatreskan u dolores.....postoji teorija da je on zapravo edkakavdanakneiskustvu wrote:Wiliam,podsjetite me,to je covjek u crnom,ed harris?
Aha,hvala, a lik kojeg glumi harris,nisam upratio ima li ime?
-
kakavdanakneiskustvu
#249 Re: Westworld
Jos jedna epizoda preostala?
-
kakavdanakneiskustvu
#250 Re: Westworld
.
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 29/11/2016 11:56, edited 1 time in total.