Welcome to Sarajevo/Michael Winterbottom

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...
Post Reply
spongebob
Posts: 1101
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

Welcome to Sarajevo/Michael Winterbottom

Post by spongebob » 27/12/2006 19:53

Bila tema sigurno vec nekad...Ali me interesuju vasa misljenja o ovom filmu. Isao prije par dana na njemackom kanalu VOX u nevrijeme, naime u 1:00 iza ponoci pa sam time ponukan naumio otvoriti temu.
Koliko god da sam sretan sto se na bilo koji nacin govori o bosanskoj tragediji na relativno objektivan nacin, izbor glumaca sa ex-yu govornog podrucja je bio ODRON. Hajde sto se "Sarajlije" nisu cak ni potrudili da pricaju bosanski,(taj se jezik u filmu spominje kao jedini), u ekipi je bilo glumaca koji izgleda bh.jezike znaju samo iz udzbenika, poput ocajne glumice koja je preuzela part direktorice doma za nezbrinutu djecu "Ljubica Ivezic", g-dja Savic ili kcerke g-dje Hodzic, Emirine majke. Naime nit kcerka nije nase gore list, a to postaje savrseno jasno kad se pocne provaljivati izgovaranjem prosto prosirene recenice na bosanskom. Sve je to jos gore ako se ima u vidu, da je reziser filma Michael Winterbottom, britanac koji je dokazao svoje umijece u pravljenju filmova u svojim narednim djelima i etablirao se kao ljubimac tzv. independent scene (osim filma 9songs iz 2004, koji je skoro cisti pornic pod plastom umjetnosti). Njegovo zadnje djelo je Put u Gvantanamo, ako se ne varam, a bio je hit filmskih festivala diljem Evrope.

S obzirom da je u film Welcome to Sarajevo ulozeno (bosanski: spickano) oko 10 miliona dolara, a najveci dio novca je po svemu sudeci otisao u gaze holivudskih faca poput neuvjerljivog Woodija Harrelsona i blijede Marise Tomei, koji su u citavoj frci toliko nepotrebni ocito da je u USA pokusao da zaradi na nasoj muci. To dokazuju dokumentarne slike prikaza zlocina koje je prouzrocila srpsko-crnogorska fasisticka falanga u jeku napada na Sarajevo. Jos su pozurili da snime film (februar/mart 96) kako se ne bi izgubila kulisa (rijeci Winterbottom-a), jer se vec pocelo sa radovima ciscenja terena. To je on u zapadnim medijima naveo cak kao smetajuci faktor :shock:
Menscini da se Winterbottom ugledao potencijalne zlatne patke pa nije mario za gubitke. Rezultat je najblaze receno konfuzan a ni patku nije prodao pod zlato: Film nije zaradio nit desetinu ulozenog.
Unaprijed sam vas opteretio ovim cinjenicama, ako ste radi kazat svoje misljenje, bujrum
Last edited by spongebob on 27/12/2006 20:01, edited 1 time in total.


User avatar
Hantraga
Posts: 3103
Joined: 19/10/2006 18:13
Location: Sent Lujis

Post by Hantraga » 27/12/2006 20:01

Bitno je da je ovaj film lansirao i karijeru Gorana Visnjica... :D

User avatar
johnnykola
Posts: 8725
Joined: 15/10/2004 12:23
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Post by johnnykola » 27/12/2006 20:28

meni je u tom filmu (u okvirima glumackog sivila)jedino valjao upravo onaj polucelavac iz cheers!-a. opet - ne toliko los film.
bez uplitanja osjecaja smatram
sasvim logicnim i pametnim u sarajevo doci
snimati njegove ratne godine odmah poslije rata.
24 hour party people je odlican michaelov filmic,
bolje od guantanama, pa samim tim i od sarajeva, po meni, pa jedno 10 puta.

Post Reply