Website hosting pitanje
Moderator: Benq
-
SHRED
#1 Website hosting pitanje
Pozdrav,
zanima me zna li neko koliko kosta hosting za velike websajtove poput Klix.ba ili Pik.ba?Na sajtovima za hosting u Bih stoji da je unlimited hosting oko 600 KM godisnje ali to naravno nije neogranicen hosting vec oko 100 gigabajta prostora i oko 10000 posjetilaca dnevno.Pa me zanima da li je hosting za neke puno posjecenije sajtove puno skuplji?
zanima me zna li neko koliko kosta hosting za velike websajtove poput Klix.ba ili Pik.ba?Na sajtovima za hosting u Bih stoji da je unlimited hosting oko 600 KM godisnje ali to naravno nije neogranicen hosting vec oko 100 gigabajta prostora i oko 10000 posjetilaca dnevno.Pa me zanima da li je hosting za neke puno posjecenije sajtove puno skuplji?
- w0rld
#2 Re: Website hosting pitanje
Takvi sajtovi se pokrecu na svojim dedicated serverima i kostaju nesto manje od 600KM mjesecno.
- w0rld
#3 Re: Website hosting pitanje
Nije mi jasno sta pises, sta VPS kosta 600KM ?
Zavisi sve od infrastrukture, kapaciteta i hiljadu ostalih stvari sto pravi cijenu a tako sam i napisao da se server moze naci od
100$ pa na dalje i do par stotina $ mjesecno.
VPS je naravno druga stvar i jefitnji je...
Zavisi sve od infrastrukture, kapaciteta i hiljadu ostalih stvari sto pravi cijenu a tako sam i napisao da se server moze naci od
100$ pa na dalje i do par stotina $ mjesecno.
VPS je naravno druga stvar i jefitnji je...
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#4 Re: Website hosting pitanje
Kad dodjes do tog da imas site kao sto je Klix.ba onda ti pare i nisu toliki problem,dakle prvo treba raditi na tome. Ne znam koliko Klix.ba i Pik.ba placaju to mjesecno ali recimo da jedan od top 5 ili top 10 sajtova u BiH (def. pojma nemam o web rankingu u zadnje vrijeme) prolazi sa cca 100KM mjesecno (samo hardware). Ako razmisljas realno, i to da si od Pik.ba i Klix.ba vjerovatno kilometrima daleko, racunaj na hosting cca 20-30KM mjesecno + naravno trebas platiti nekog ko zna i umije da to nastima da radi kako treba.. dakle 700-800 godisnje 
- hakazvaka
#5 Re: Website hosting pitanje
Uh, pa vi bas ni blizuGroteske wrote:Posvećeni serveri koštaju od 100$ pa do 200$ i više tako da to 600 maraka ne stoji, možda VPS košta 600 KM.w0rld wrote:Takvi sajtovi se pokrecu na svojim dedicated serverima i kostaju nesto manje od 600KM mjesecno.
Ovisno o opterecenju, sajtovima poput klixa na cloud-based hostingu trosak bude oko 2k KM... pik mislim da jos uvijek koristi dedicated servere koji se moraju uprazno vrtiti i ako nema opterecenja, tako da izadju na nekih 4-5k mjesecno sigurno (bar je tako bilo prije kojih godinu dana).
- raoul duke
#6 Re: Website hosting pitanje
Kakva provala. Hoce zvaka da demotivise raju sa zeljom za novim news portalomhakazvaka wrote:
Ovisno o opterecenju, sajtovima poput klixa na cloud-based hostingu trosak bude oko 2k KM... pik mislim da jos uvijek koristi dedicated servere koji se moraju uprazno vrtiti i ako nema opterecenja, tako da izadju na nekih 4-5k mjesecno sigurno (bar je tako bilo prije kojih godinu dana).
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#7 Re: Website hosting pitanje
Ma nije ni daleko od istine. Inace tako "veliki" rade. Umjesto da prilagode kod i sam setup oni dodaju hardware kad je frka jer ne znaju ili im je neko ko ne zna rekao da to tako jedino moze ( http://forum.klix.ba/aws-amazon-web-ser ... 41393.html )
- hakazvaka
#8 Re: Website hosting pitanje
Groteske wrote:nebi da ulazim u diskusije ali to što si napisao nije istinahakazvaka wrote:Uh, pa vi bas ni blizuGroteske wrote: Posvećeni serveri koštaju od 100$ pa do 200$ i više tako da to 600 maraka ne stoji, možda VPS košta 600 KM.
- Casual's
#9 Re: Website hosting pitanje
hakazvaka wrote:
-
SHRED
#10 Re: Website hosting pitanje
Sad ste me zbunili
ko je u pravu?
Ne,nemam namjeru praviti portal za vijesti,a nemam ni iluziju da cu imati neku ogromnu posjecenost.Zelim napraviti websajt koji ce okupljati firme i pojedince koji se bave odredjenom djelatnosti i na tom sajtu imati kao portfolio svojih usluga i proizvoda,sa slikama i opisom,a gdje se potencijalni kupci mogu informisati o toj firmi i stupiti u kontakt.Da zainteresirani ne bi trazili po internetu sve sto im treba na sto strana.Eventualno bi imao neki web shop.
Ne,nemam namjeru praviti portal za vijesti,a nemam ni iluziju da cu imati neku ogromnu posjecenost.Zelim napraviti websajt koji ce okupljati firme i pojedince koji se bave odredjenom djelatnosti i na tom sajtu imati kao portfolio svojih usluga i proizvoda,sa slikama i opisom,a gdje se potencijalni kupci mogu informisati o toj firmi i stupiti u kontakt.Da zainteresirani ne bi trazili po internetu sve sto im treba na sto strana.Eventualno bi imao neki web shop.
-
clopex
#11 Re: Website hosting pitanje
kupis hosting kod hostgatora mislim da je oko $5 mjesecno sve unlimited osim domena ili $7 mjesecno sve unlimited ukljucujuci domene i kupis neku domenu tipa .info koja je par dolara godina dana i miran siSHRED wrote:Sad ste me zbuniliko je u pravu?
Ja sam imao dugo vremena sajt www.dnevne-novine.info na hostgatoru i jos nekoliko dodatni sajtova na istom hostu i nikad nije bilo problema
-
numizmatic
#12 Re: Website hosting pitanje
Takvi sajtovi vec postoje, npr. www.kostaradi.comSHRED wrote:Sad ste me zbuniliko je u pravu?
-
zetareticula
#13 Re: Website hosting pitanje
Jao ove stranice jeste odvratna u pm, kad na ovako nakaradnu stanicu udjem i vidim ovaj neki 90s design odmah ide closenumizmatic wrote:Takvi sajtovi vec postoje, npr. http://www.kostaradi.comSHRED wrote:Sad ste me zbuniliko je u pravu?
-
kazo
#14 Re: Website hosting pitanje
Pa ti se rusi stranica svako 3 sata + sto ne moze bandwitch da predje 12 gb, a unlimited. Svako malo sajt down bio. To se pocelo desavati od decembra.clopex wrote:kupis hosting kod hostgatora mislim da je oko $5 mjesecno sve unlimited osim domena ili $7 mjesecno sve unlimited ukljucujuci domene i kupis neku domenu tipa .info koja je par dolara godina dana i miran siSHRED wrote:Sad ste me zbuniliko je u pravu?
Ja sam imao dugo vremena sajt http://www.dnevne-novine.info na hostgatoru i jos nekoliko dodatni sajtova na istom hostu i nikad nije bilo problema
Placam za jedan sajt 150 KM mjesecno za vps, a ima 110.000 posjeta mjesecno. Zamisli sad klix koji ima 10 puta vise