Website hosting pitanje

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
SHRED

#1 Website hosting pitanje

Post by SHRED »

Pozdrav,
zanima me zna li neko koliko kosta hosting za velike websajtove poput Klix.ba ili Pik.ba?Na sajtovima za hosting u Bih stoji da je unlimited hosting oko 600 KM godisnje ali to naravno nije neogranicen hosting vec oko 100 gigabajta prostora i oko 10000 posjetilaca dnevno.Pa me zanima da li je hosting za neke puno posjecenije sajtove puno skuplji?
w0rld

#2 Re: Website hosting pitanje

Post by w0rld »

Takvi sajtovi se pokrecu na svojim dedicated serverima i kostaju nesto manje od 600KM mjesecno.
w0rld

#3 Re: Website hosting pitanje

Post by w0rld »

Nije mi jasno sta pises, sta VPS kosta 600KM ?
Zavisi sve od infrastrukture, kapaciteta i hiljadu ostalih stvari sto pravi cijenu a tako sam i napisao da se server moze naci od
100$ pa na dalje i do par stotina $ mjesecno.
VPS je naravno druga stvar i jefitnji je...
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4 Re: Website hosting pitanje

Post by gentoo »

Kad dodjes do tog da imas site kao sto je Klix.ba onda ti pare i nisu toliki problem,dakle prvo treba raditi na tome. Ne znam koliko Klix.ba i Pik.ba placaju to mjesecno ali recimo da jedan od top 5 ili top 10 sajtova u BiH (def. pojma nemam o web rankingu u zadnje vrijeme) prolazi sa cca 100KM mjesecno (samo hardware). Ako razmisljas realno, i to da si od Pik.ba i Klix.ba vjerovatno kilometrima daleko, racunaj na hosting cca 20-30KM mjesecno + naravno trebas platiti nekog ko zna i umije da to nastima da radi kako treba.. dakle 700-800 godisnje :)
hakazvaka

#5 Re: Website hosting pitanje

Post by hakazvaka »

Groteske wrote:
w0rld wrote:Takvi sajtovi se pokrecu na svojim dedicated serverima i kostaju nesto manje od 600KM mjesecno.
Posvećeni serveri koštaju od 100$ pa do 200$ i više tako da to 600 maraka ne stoji, možda VPS košta 600 KM.
Uh, pa vi bas ni blizu :D

Ovisno o opterecenju, sajtovima poput klixa na cloud-based hostingu trosak bude oko 2k KM... pik mislim da jos uvijek koristi dedicated servere koji se moraju uprazno vrtiti i ako nema opterecenja, tako da izadju na nekih 4-5k mjesecno sigurno (bar je tako bilo prije kojih godinu dana).
raoul duke

#6 Re: Website hosting pitanje

Post by raoul duke »

hakazvaka wrote:
Ovisno o opterecenju, sajtovima poput klixa na cloud-based hostingu trosak bude oko 2k KM... pik mislim da jos uvijek koristi dedicated servere koji se moraju uprazno vrtiti i ako nema opterecenja, tako da izadju na nekih 4-5k mjesecno sigurno (bar je tako bilo prije kojih godinu dana).
Kakva provala. Hoce zvaka da demotivise raju sa zeljom za novim news portalom :run:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#7 Re: Website hosting pitanje

Post by gentoo »

Ma nije ni daleko od istine. Inace tako "veliki" rade. Umjesto da prilagode kod i sam setup oni dodaju hardware kad je frka jer ne znaju ili im je neko ko ne zna rekao da to tako jedino moze ( http://forum.klix.ba/aws-amazon-web-ser ... 41393.html )
hakazvaka

#8 Re: Website hosting pitanje

Post by hakazvaka »

Groteske wrote:
hakazvaka wrote:
Groteske wrote: Posvećeni serveri koštaju od 100$ pa do 200$ i više tako da to 600 maraka ne stoji, možda VPS košta 600 KM.
Uh, pa vi bas ni blizu :D

nebi da ulazim u diskusije ali to što si napisao nije istina
:lol: :lol: :lol:
Casual's

#9 Re: Website hosting pitanje

Post by Casual's »

hakazvaka wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
SHRED

#10 Re: Website hosting pitanje

Post by SHRED »

Sad ste me zbunili :-D ko je u pravu?
Ne,nemam namjeru praviti portal za vijesti,a nemam ni iluziju da cu imati neku ogromnu posjecenost.Zelim napraviti websajt koji ce okupljati firme i pojedince koji se bave odredjenom djelatnosti i na tom sajtu imati kao portfolio svojih usluga i proizvoda,sa slikama i opisom,a gdje se potencijalni kupci mogu informisati o toj firmi i stupiti u kontakt.Da zainteresirani ne bi trazili po internetu sve sto im treba na sto strana.Eventualno bi imao neki web shop.
clopex

#11 Re: Website hosting pitanje

Post by clopex »

SHRED wrote:Sad ste me zbunili :-D ko je u pravu?
Ne,nemam namjeru praviti portal za vijesti,a nemam ni iluziju da cu imati neku ogromnu posjecenost.Zelim napraviti websajt koji ce okupljati firme i pojedince koji se bave odredjenom djelatnosti i na tom sajtu imati kao portfolio svojih usluga i proizvoda,sa slikama i opisom,a gdje se potencijalni kupci mogu informisati o toj firmi i stupiti u kontakt.Da zainteresirani ne bi trazili po internetu sve sto im treba na sto strana.Eventualno bi imao neki web shop.
kupis hosting kod hostgatora mislim da je oko $5 mjesecno sve unlimited osim domena ili $7 mjesecno sve unlimited ukljucujuci domene i kupis neku domenu tipa .info koja je par dolara godina dana i miran si

Ja sam imao dugo vremena sajt www.dnevne-novine.info na hostgatoru i jos nekoliko dodatni sajtova na istom hostu i nikad nije bilo problema
numizmatic

#12 Re: Website hosting pitanje

Post by numizmatic »

Takvi sajtovi vec postoje, npr. www.kostaradi.com
zetareticula

#13 Re: Website hosting pitanje

Post by zetareticula »

numizmatic wrote:
Takvi sajtovi vec postoje, npr. http://www.kostaradi.com
Jao ove stranice jeste odvratna u pm, kad na ovako nakaradnu stanicu udjem i vidim ovaj neki 90s design odmah ide close :run: :D
kazo

#14 Re: Website hosting pitanje

Post by kazo »

clopex wrote:
kupis hosting kod hostgatora mislim da je oko $5 mjesecno sve unlimited osim domena ili $7 mjesecno sve unlimited ukljucujuci domene i kupis neku domenu tipa .info koja je par dolara godina dana i miran si

Ja sam imao dugo vremena sajt http://www.dnevne-novine.info na hostgatoru i jos nekoliko dodatni sajtova na istom hostu i nikad nije bilo problema
Pa ti se rusi stranica svako 3 sata + sto ne moze bandwitch da predje 12 gb, a unlimited. Svako malo sajt down bio. To se pocelo desavati od decembra.

Placam za jedan sajt 150 KM mjesecno za vps, a ima 110.000 posjeta mjesecno. Zamisli sad klix koji ima 10 puta vise :-D min 1000 KM + sto oni moraju placati kvalitetne ljude da odrzavaju to.
Post Reply