Web stranica i odrzavanje

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Sa_u_srcu

#1 Web stranica i odrzavanje

Post by Sa_u_srcu »

Vozdra forumasi...:)

Imam jedno pitanje i molio bih da mi neko ko se razumuje u izgradnju web stranice i odrzavanje iste pomogne.
Naime preuzimam jedno Austrijsko predstavnistvo za BIH, i htio bih istog trena pokrenuti i odgovarajucu web stranicu, sa artiklima prezentovanim na istoj...i mnogo ostalih informacija...
Zanima me konkretno.
1. ko bi to mogao uraditi...da bude bas... :) evropski... :)
2. koji su troskovi kada je stranica slicnog formata u pitanju, dakle na godisnjem nivou...

Hvala svima.
jahh

#2 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by jahh »

Pe Pe
topcam
Vozim: uzbrdo

#3 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by topcam »

Imati ces probleme sa domacim ponudama. Trazi nekoga ko je registrovan u EU (Njemacka, Austrija itd)
ako zelis pravi EU standard. BH Telecom, HS Kablovski pa i klix.ba nemaju EU standard, a za ocekivati je.
Tako da ce veoma tesko biti.

Recimo 99% internet korisnika "Stara" EU prvo pogleda da li stranica ima kompletan impresum,
kod nas je to neka light - light verzija pod nazivom "o nama".

Recht in Österreich

In Österreich sind die Informationspflichten für Anbieter von Inhalten auf Internetseiten in § 5 Abs. 1 E-Commerce-Gesetz (ECG) geregelt:

„(1) Ein Diensteanbieter hat den Nutzern ständig zumindest folgende Informationen leicht und unmittelbar zugänglich zur Verfügung zu stellen:

1. seinen Namen oder seine Firma;
2. die geografische Anschrift, unter der er niedergelassen ist;
3. Angaben, auf Grund deren die Nutzer mit ihm rasch und unmittelbar in Verbindung treten können, einschließlich seiner elektronischen Postadresse;
4. sofern vorhanden, die Firmenbuchnummer und das Firmenbuchgericht;
5. soweit die Tätigkeit einer behördlichen Aufsicht unterliegt, die für ihn zuständige Aufsichtsbehörde;
6. bei einem Diensteanbieter, der gewerbe- oder berufsrechtlichen Vorschriften unterliegt, die Kammer, den Berufsverband oder eine ähnliche Einrichtung, der er angehört, die Berufsbezeichnung und den Mitgliedstaat, in dem diese verliehen worden ist, sowie einen Hinweis auf die anwendbaren gewerbe- oder berufsrechtlichen Vorschriften und den Zugang zu diesen;
7. sofern vorhanden, die Umsatzsteuer-Identifikationsnummer.

(2) Sofern in Diensten der Informationsgesellschaft Preise angeführt werden, sind diese so auszuzeichnen, dass sie ein durchschnittlich aufmerksamer Betrachter leicht lesen und zuordnen kann. Es muss eindeutig erkennbar sein, ob die Preise einschließlich der Umsatzsteuer sowie aller sonstigen Abgaben und Zuschläge ausgezeichnet sind (Bruttopreise) oder nicht. Darüber hinaus ist auch anzugeben, ob Versandkosten enthalten sind.
(3) Sonstige Informationspflichten bleiben unberührt.“

Als „sonstige Informationspflichten“ sind § 24 Abs. 4 und § 25 MedienG sowie § 14 Abs. 1 UGB (Unternehmensgesetzbuch) zu erwähnen. § 14 Abs. 1 UGB bezieht sich neben Webseiten auch auf „alle Geschäftsbriefe und Bestellscheine, die auf Papier oder in sonstiger Weise an einen bestimmten Empfänger gerichtet sind“ und gilt daher insbesondere auch für E-Mails.

Die Umsatzsteuer-Identifikationsnummer besteht aus einem Ländercode und 8 bis 12 Ziffern, z. B.: AT U 12345678.

Sanktioniert wird die Missachtung der Impressumspflichten vom österreichischen Gesetzgeber als Verwaltungsübertretung, die mit einer Geldstrafe bedroht ist und von den Bezirksverwaltungsbehörden geahndet wird. Außerdem besteht die Gefahr, dass ein Mitbewerber einen Unterlassungsanspruch durchzusetzen versucht, etwa wenn der Diensteanbieter eine unvollständige Telefonnummer aufführt oder eine solche, die keinen Kontakt zum Diensteanbieter vermittelt. Außerdem besteht die Gefahr, dass bestimmte Verbraucherschutzverbände im Wege der sogenannten Verbandsklage einen Unterlassungsanspruch durchsetzen könnten.

Zugleich empfiehlt es sich, auch beim Impressum die Barrierefreiheit zugunsten älterer oder körperlich behinderter Menschen zu beachten.

Posebno se pazi onih koji ti ne odgovore otvoreno, bar u crtama, nego odmah prelaze
na intimu privatnih poruka.
topcam

#4 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by topcam »

Sa_u_srcu wrote:Vozdra forumasi...:)

Imam jedno pitanje i molio bih da mi neko ko se razumuje u izgradnju web stranice i odrzavanje iste pomogne.
Naime preuzimam jedno Austrijsko predstavnistvo za BIH, i htio bih istog trena pokrenuti i odgovarajucu web stranicu, sa artiklima prezentovanim na istoj...i mnogo ostalih informacija...
Zanima me konkretno.
2. koji su troskovi kada je stranica slicnog formata u pitanju, dakle na godisnjem nivou...

Hvala svima.

Imati ces probleme sa domacim ponudama. Trazi nekoga ko je registrovan u EU (Njemacka, Austrija itd)
ako zelis pravi EU standard. BH Telecom, HS Kablovski pa i klix.ba nemaju EU standard, a za ocekivati je.
Tako da ce veoma tesko biti.

Recimo 99% internet korisnika "Stara" EU prvo pogleda da li stranica ima kompletan impresum,
kod nas je to neka light - light verzija pod nazivom "o nama".

Recht in Österreich

In Österreich sind die Informationspflichten für Anbieter von Inhalten auf Internetseiten in § 5 Abs. 1 E-Commerce-Gesetz (ECG) geregelt:

„(1) Ein Diensteanbieter hat den Nutzern ständig zumindest folgende Informationen leicht und unmittelbar zugänglich zur Verfügung zu stellen:

1. seinen Namen oder seine Firma;
2. die geografische Anschrift, unter der er niedergelassen ist;
3. Angaben, auf Grund deren die Nutzer mit ihm rasch und unmittelbar in Verbindung treten können, einschließlich seiner elektronischen Postadresse;
4. sofern vorhanden, die Firmenbuchnummer und das Firmenbuchgericht;
5. soweit die Tätigkeit einer behördlichen Aufsicht unterliegt, die für ihn zuständige Aufsichtsbehörde;
6. bei einem Diensteanbieter, der gewerbe- oder berufsrechtlichen Vorschriften unterliegt, die Kammer, den Berufsverband oder eine ähnliche Einrichtung, der er angehört, die Berufsbezeichnung und den Mitgliedstaat, in dem diese verliehen worden ist, sowie einen Hinweis auf die anwendbaren gewerbe- oder berufsrechtlichen Vorschriften und den Zugang zu diesen;
7. sofern vorhanden, die Umsatzsteuer-Identifikationsnummer.

(2) Sofern in Diensten der Informationsgesellschaft Preise angeführt werden, sind diese so auszuzeichnen, dass sie ein durchschnittlich aufmerksamer Betrachter leicht lesen und zuordnen kann. Es muss eindeutig erkennbar sein, ob die Preise einschließlich der Umsatzsteuer sowie aller sonstigen Abgaben und Zuschläge ausgezeichnet sind (Bruttopreise) oder nicht. Darüber hinaus ist auch anzugeben, ob Versandkosten enthalten sind.
(3) Sonstige Informationspflichten bleiben unberührt.“

Als „sonstige Informationspflichten“ sind § 24 Abs. 4 und § 25 MedienG sowie § 14 Abs. 1 UGB (Unternehmensgesetzbuch) zu erwähnen. § 14 Abs. 1 UGB bezieht sich neben Webseiten auch auf „alle Geschäftsbriefe und Bestellscheine, die auf Papier oder in sonstiger Weise an einen bestimmten Empfänger gerichtet sind“ und gilt daher insbesondere auch für E-Mails.

Die Umsatzsteuer-Identifikationsnummer besteht aus einem Ländercode und 8 bis 12 Ziffern, z. B.: AT U 12345678.

Sanktioniert wird die Missachtung der Impressumspflichten vom österreichischen Gesetzgeber als Verwaltungsübertretung, die mit einer Geldstrafe bedroht ist und von den Bezirksverwaltungsbehörden geahndet wird. Außerdem besteht die Gefahr, dass ein Mitbewerber einen Unterlassungsanspruch durchzusetzen versucht, etwa wenn der Diensteanbieter eine unvollständige Telefonnummer aufführt oder eine solche, die keinen Kontakt zum Diensteanbieter vermittelt. Außerdem besteht die Gefahr, dass bestimmte Verbraucherschutzverbände im Wege der sogenannten Verbandsklage einen Unterlassungsanspruch durchsetzen könnten.

Zugleich empfiehlt es sich, auch beim Impressum die Barrierefreiheit zugunsten älterer oder körperlich behinderter Menschen zu beachten.

Posebno se pazi onih koji ti ne odgovore otvoreno, bar u crtama, nego odmah prelaze
na intimu privatnih poruka.
Zlajs

#5 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by Zlajs »

izrada i odrzavanje web stranice ti zavisi od same stranice, sadrzaja stranice, mjenjanja sadrzaja, da li ce biti web shop ili samo prezentacija proizvoda itd. placas izradu stranice, web hosting i domenu. BA domena je 50KM, hosting oko 100KM a izrada web stranice da bude evropska bi mozda kostala od 500KM pa mozda i više, sve zavisi od izgleda i sadrzaja stranice. na piku sam vidio da rade web stranice i za 50 KM al ne znam koliko su kvalitetne i funkcionalne.
blue033

#6 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by blue033 »

Postavljač teme je tražio da stranica bude evropski, a ne neki sajt sklepan za 3 sata . Moj ti je savjet da to potražiš van bih, ako želiš da to bude evropski. Ovdje uglavnom nude instalaciju joomle ili drupala sa nekim prilagođenim template fajlom za 3000-4000 KM.
Ovdje bi te došlo izrada oko 3000 KM i održavanje mjesečno ( ali i to zavisi od količine podataka koje se unose) oko 200 KM, ali napominjem to je daleko od evropskog sajta, jer za te pare će ti prodati nešto što je open source. Firma u kojoj sam ja radio je programiranje i izradu sajta platila oko 20 000 KM kod poznate firme , ali vjeruj mi da je daleko bio od evropskog. Toliko je bio loš da sam ja ukinuo taj sajt i na kraju instalirao joomlu.
Mogli bi ti i ovdje napraviti dobar sajt, ima par firmi koje bi to mogle uraditi koje imaju svog dizajnera, programera... ali su iskustva klijenata različita pa ne bih da bilo koga preporučujem.
NightComer

#7 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by NightComer »

topcam wrote:Imati ces probleme sa ... poruka.[/u]
Bez uvrede, ali više gluposti u jednom postunisam odavno pročitao.

Kao da je izrada web stranica nuklearna fizika, pa da ne postoji niko sposoban ko bi to magao uraditi izuzev "evropskih stručnjaka" Postoji na desetine kvalificiranih freelancera iz oblasti web dizajna i u BiH, a da ne govorim u susjednoj nam Hrvatskoj ili Srbiji koji bi posao uradili za nekoliko puta manju svotu od onih koje ti preporučuješ.

Pored toga, postoje i desetine firmi iz oblasti web dizajna čiji je kvalitet posla na nivuo, s tim što su finansijska sredstva koja ćete za njih izdvojit znatno veća, nego ona koja bi dali freelanceru, čiji rad nije ni u jednu ruku manje kvalitetniji.

I da, pričate o hiljadama KM-ova, bez da ste upoznati da web sajt profesionalnog izgleda i funkcionalnosti može da se završi a da ne prelazi 1000 KM, a sa novom tehnologijom koja je danas sveprisutna (CMS) korisnik sam upravlja sadržajem, što skoro nulira cijenu održavanja u pogledu sadržaja.
Pored toga, danas je konkurencija ogromna, te niko ne dopušta takav luksuz da klijenti od njega bježe zbog previsoke cijene, kada postoji alternativa istog kvatiteta za manje novce.

Lijep pozdrav
r00t

#8 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by r00t »

Nije tacno da u BiH nema firmi ili pojedinaca koji mogu napraviti kvalitetnu web stranicu. Ali ono sto te moze zeznuti je sto ovdje svi misle da znaju praviti stranice i vjerujem da ce ti inbox biti pun ponuda. (Uglavnom neozbiljnih, vecina njih zna instalirati neki cms, naci gotovu temu za isti i to je to.) Oni ozbiljniji uglavnom vec negdje rade profesionalno, i svjesni su da se ne mogu "gurati" sa programerima koji za 300KM prave web stranice.

Ako nisi dovoljno upucen u ovu tematiku, onda ti je sigurnije da nadjes neku firmu. Ako otprilike znas sta hoces onda mozes i sam naci nekoga da ti pomogne oko koncepta stranice, odabira tehnologije. Zatim nadjes dizajnera ili gotov template na specijalizovanim stranicama za prodaju. Imas ogroman izbor uz razumne cijene, profesionalno odradjeno.

Jos bih ti napomenuo sto ce tice odabira CMS-a da tu ne komplikujes puno. Ako neka firma ima svoj vlastiti CMS ona ce ti naravno naplatiti njega + dizajn i izradu same stranice. Sada imamo mnogo dostupnih besplatnih CMSova koji savrseno rade (WordPress, Joomla, Drupal), a platices samo izradu teme po tvojim specifikacijama i dizajnu, i na to se najvise baziraj.

Bez detaljnijih informacija tesko je reci koliko ce te to kostati, ali ako hoces bas nesto ozbiljno racunaj na par hiljada KM (sa nekom garancijom da ce to biti fukcionalnom i raditi kako treba, a ne ona prica od sestre mali razvaljuje web stranice, moze ti on to za 300KM uraditi)
NightComer

#9 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by NightComer »

r00t wrote:Nije tacno da... ti on to za 300KM uraditi)
Potpisujem
Kruler

#10 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by Kruler »

Ali... to treba da bude
Sa_u_srcu wrote:bas... :) evropski... :)
Dakle, bez Evrope ništa :-D

Ja bih ti predložio Dance ili Holanđane jer je opštepoznato da su oni najbolji dizajneri.
topcam

#11 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by topcam »

NightComer wrote:
topcam wrote:Imati ces probleme sa ... poruka.[/u]
Bez uvrede,
Kao sto si i ti to mogao vidjeti, boldiran je jedan dio teksta. Moj post se iskljucivo
na boldirano odnosi!

Napisao sam "nekog ko je registrovan u EU", pri tome sam mislio na nekoga domaceg,
daleko od toga da nemamo sposoban kadar. To uopste nije upitno.

Vjerujem da si toliko sposoban i bolje od mene poznajes osnove google pretrage pa mi
nadji jednu BiH stranicu koja je napravljena da zadovolji EU standard (ne samo jedne clanice
nego svake zemlje u EU, pa cak i austrijski koji i nije toliko striktan u odnosu na njemacki npr.) .
Stranica navodno treba da bude bas "EUropska".

http://de.wikipedia.org/wiki/Impressumspflicht

Kruler wrote:Ali... to treba da bude
Sa_u_srcu wrote:bas... :) evropski... :)
Dakle, bez Evrope ništa :-D

Ja bih ti predložio Dance ili Holanđane jer je opštepoznato da su oni najbolji dizajneri.

Ja bih mu predlozio tebe, sve kao i inace samo dodas Imprint koji kod nas nije
standard/praksa niti zakonski obavezan.

http://www.klix.ba/forum/neplacanje-za- ... 8#p6648428
Kruler

#12 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by Kruler »

topcam wrote:Ja bih mu predlozio tebe, sve kao i inace samo dodas Imprint koji kod nas nije
standard/praksa niti zakonski obavezan.

http://www.klix.ba/forum/neplacanje-za- ... 8#p6648428
Na žalost, ja već duže vrijeme ne preuzimam freelance poslove. Uostalom, na mom postu, ispred onog koji si linkao, to je i pomenuto. Nije se promjenilo u poslijednje dvije godine. :-D
playerX

#13 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by playerX »

Sve zavisi s kim radiš. Moja iskustva su relativno negativna, zato što "naši" otprilike koriste situaciju u kojoj ljudi kojima treba website nemaju pojma, pa tako oni "za njih" kupuju domene i hosting koje se vode na njihovom imenu, pa onda ucjenjuju. I naravno uzimaju lopatom.

Čovjek do koga sam slučajno došao radi vrlo pošteno i potpuno korektno. Svakako preporučujem:

http://www.zlaya.com
murof

#15 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by murof »

Zanima me konkretno.

Hvala svima.

http://www.dany.ba/
rade i za europske firme
e><pert

#16 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by e><pert »

Slažem se da se i na našim prostorima može naći odlična usluga web dizajna zašto pružati priliku drugima, recimo naši susjedi u HR su daleko napredniji u tom polju, ali i u BiH se također može pronaći kvalitetna usluga po pristupačnoj cijeni, evo ovo je čini mi se nešto novo: http://www.kreativ.ba

Poslano sa mog Nexus 4 koristeći Tapatalk 4
Nostromo

#17 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by Nostromo »

http://www.djikic.com
Ljudi 90% posla rade za kompanije van BiH. Ja sam sa njima saradjivao na vise projekata i iskustvo je veoma pozitivno.
mokra_carapa

#18 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by mokra_carapa »

www.sarajweb.com ljudi rade od hostinga, web dizajna a pogotovo namjenski naprednije aplikacije za poslovanje i sl.
Uglavnom neka prozove par firmi i vidi koja najbolje odgovara njihovim zahtjevima, planiranom budžetu i krajnjim rokovima.
Arata

#19 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by Arata »

Po nekim komentarima tebi treba tim ljudi koji će ti napraviti stranicu tipa pay-pal, gmail, skydrive... i to od nule :)
Ako ti treba stranica koja će samo biti prezentacija artikala, to je manje više dobro razrađeno i svako će ti prilagoditi već gotova rješenja. To je sad više pitanje dizajna i šta se tebi svidi.

Po meni kvalitetna stranica nije stranica koja lijepo izgleda, već koja ima kvalitetan hosting i redovno ažuriran sadržaj. Pogledaj malo te EU stranice, sve je to dizajnom smorno i bezveze, ali su uvijek dostupne. Kod nas realno hostinzi ne valjaju, a kvalitetan hosting ti je najbolji pokazatelj ozbiljnosti firme.
topcam

#20 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by topcam »

sanelaa123 wrote:

Zanima me konkretno.

Hvala svima.
lijep pozdrav

Ako zelite vrhunsku web stranicu koja ce izgledati privlacno i evropski može te se obratiti firmi Senam web. sto se tiče troškova same izrade stranice i održavanja stranice oni variraju u zavisnosti od formata i strukture stranice i od nivo promjena na samoj stranici u toku nekog vremenakog perida. zakup domene i kapaciteta servera to bi dogovorili naknadno.
za vise informacija kontakt.
spam (virualna stranica) :oops:

hvala
Rekoh ja da si lektor, dosta jeftine reklame vise.

I Schüco profili su bolji od Trocal, za one koji zele PVC-Stolariju.
gagy06

#21 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by gagy06 »

Ne bih da spamam temu ali neki od linkova sto ste postavili su drama :-) . Evo ovaj Senam ne prikazuje u Chrome-u slovo Ć u naslovu. Kad vidim ponudu pomislim da bih mogao da se bavim web dizajnom :)
topcam

#22 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by topcam »

gagy06 wrote:Ne bih da spamam temu ali neki od linkova sto ste postavili su drama :-) . Evo ovaj Senam ne prikazuje u Chrome-u slovo Ć u naslovu. Kad vidim ponudu pomislim da bih mogao da se bavim web dizajnom :)
Firefox isti problem :)
Wind

#23 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by Wind »

sanelaa123 wrote:
lijep pozdrav

Ako zelite vrhunsku web stranicu koja ce izgledati privlacno i evropski može te se obratiti firmi Senam web. sto se tiče troškova same izrade stranice i održavanja stranice oni variraju u zavisnosti od formata i strukture stranice i od nivo promjena na samoj stranici u toku nekog vremenakog perida. zakup domene i kapaciteta servera to bi dogovorili naknadno.
za vise informacija kontakt.
telefon: +387 33 420 430
http://senam-trocal.ba/web_dizajn.html
e mail: [email protected]
hvala

Dakle...koji amateri!!!
w0rld

#24 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by w0rld »

Glas za senana uz web dobijes gratis i prozor :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#25 Re: Web stranica i odrzavanje

Post by Bobi »

Zanima me konkretno.

Hvala svima.
Zaposli školovanog informatičara..oni su univerzalci, mogu radi i sve ostale poslove u firmi :D.
Ovako nešto
Image
Post Reply