WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Dozer

#1 WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Dozer »

Ne upratih da postoji ovakva tema, a mozda je dobro imati i nju.
Prvenstveno radi razmjene informacija o individualcima koji rade ove poslove (jer su neuporedivo jeftiniji od firmi), a kvalitet cesto ne zaostaje za firmama, pa je nerijetko cak i bolji. Naravno, razmjena informacija se odnosi i na firme. Takodjer, da ovo posluzi i kao mjesto za "ocjenjivanje" radova i usluga.

Takodjer, i ne manje bitno, na ovom mjestu svi mogu postavljati i svoja losa iskustva sa nekim firmama ili pojedincima - naruciocima, s kojima nije pozeljno raditi jer su ili prezahtjevni (a da ne znaju ni sami sta tacno zele, sto nije rijetkost), ili koji ne placaju na vrijeme ili nikako, i sl.

Mozda i da se postavljaju dobro uradjeni domaci website-ovi.
Deleter

#2 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Deleter »

Dobra tema!
Samo se prica o programima, a u ovoj sferi se desava toliko i dobrih i losih stvari, i dobro je da se o svemu tome bar negdje kaze i nesto detaljnije javno.

Uskoro ce mi trebati neki website, pa me zanima da li neko zna ko je radio candy.ba, posto je to tip sajta kakav bi mi odgovarao. I, koliko uopste kosta jedan ovakav website?
Dozer

#3 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Dozer »

Da, lijep prezentacijski website. Jednostavan, citljiv i pregledan. Mislim da je ono Joomla, a s obzirom koliko sadrzaja ima cisto sumnjam da je bio ispod 2.500 KM ako ga je radio neki freelancer. Ako je neka firma, onda vjerovatno i vise jer firme naplacuju po radnom satu, freelanceri po dogovoru.
Šapat

#4 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Šapat »

Odavno se ne javih na forumu...valjda dodijalo :).
Ali, kad me vec neko pohvalio onda je red i da se javim. Candy.ba jeste joomla based, a kolega Dozer je otprilike pogodio i cijenu. Imali su i ponude od par firmi koje se time bave, ali su bile duplo ili vise nego duplo skuplje, a ljudima je trebalo nesto da bude na tragu korporativnog weba. U svakom slucaju, pravljenje je trajalo poprilicno, bas radi velike kolicine materijala.
SaMaster

#5 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by SaMaster »

Ako bi ti ovo netko radio od nule sigurno bi te dosao i vise od 2500KM. Medjutim situacija je takva, da su danas svi web developeri i dizajneri. stvarna situacija je u sutini takva da vecina freelancera kupi negdje neki template, malo ga prepravi i to je to. Ovo je joomla. Instalacija vrlo jednostavna kao i sama dorada. Uz malo znanja vrlo se lahko da odrzavati cak i pocetnicima. Moj priejdlog je da probas sam naci template, kupis, podesis i to ej to. Malo se stelis, vidjet ces nije problem.
Averus

#6 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Averus »

Deleter, javi na PP detalje, tj. sta ti sve treba, pa da nesto dogovorimo ;)
Mogu ti ja uraditi ovakav ili slican sajt :thumbup:
Fake_

#7 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Fake_ »

http://99designs.com/

Stranica extra, takmicenja ko pobjedi dobije kes ... cijena od 100 $ do 5000 $, nacin isplate Paypal, wester union, bank itd.

100 % sve provjereno sve super.
Deleter

#8 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Deleter »

@NenjiA
Hvala na ponudi, da znam. Kada dodje do toga, vjerovatno se cujemo. :thumbup:
Averus

#9 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Averus »

ja spreman cekam :D
Šapat

#10 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Šapat »

99design je ok, a takodjer slicna stvar je i Elance.com.
Postoji i BrandCrowd.com, ali su strasno zahtjevni sa specifikacijama i gledaju sve u pixel, kao i Stocklogos.com, sto je ista stvar, ali ne peglaju ni blizu koliko ovi na BC.
casanova123

#11 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by casanova123 »

Ako nekome treba web stranica, javite se slobodno.
HTML, CSS, Javascript, Wordpress, Drupal, engleski, njemacki, B/H/S, Photoshop i Ilustrator skilled :D
SEO optimizacija(veoma iskusan), naci cete se u google top5 minimalno zavisno od fraza i keywords..
Reference na upit.

Nisam skup, odgovoran sam, komunikativan, realan, ne zavlacim, radim po deadlineu, konstantan uvid u rad. Ako ne znam da uradim i napravim ono sto vam treba kazem vam odmah, i to je to.
grayburn

#12 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by grayburn »

Šapat wrote:Odavno se ne javih na forumu...valjda dodijalo :).
Ali, kad me vec neko pohvalio onda je red i da se javim. Candy.ba jeste joomla based, a kolega Dozer je otprilike pogodio i cijenu. Imali su i ponude od par firmi koje se time bave, ali su bile duplo ili vise nego duplo skuplje, a ljudima je trebalo nesto da bude na tragu korporativnog weba. U svakom slucaju, pravljenje je trajalo poprilicno, bas radi velike kolicine materijala.
Da li je realna cijena od 2500KM pod uslovom da se ne radi stranice iz temelja, nego template koji se npr. moze naci na stranici themeforest?

Uzmimo u obzir ovu stranicu (candy) - koliko bi ugrubo kostala izrada iste iz temelja, a koliko uz doradu postojeceg template-a?
grayburn

#13 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by grayburn »

Šapat wrote:99design je ok, a takodjer slicna stvar je i Elance.com.
Postoji i BrandCrowd.com, ali su strasno zahtjevni sa specifikacijama i gledaju sve u pixel, kao i Stocklogos.com, sto je ista stvar, ali ne peglaju ni blizu koliko ovi na BC.
Mogu li te zamoliti da nam pojasnis, ukoliko imas iskustva, kolika je realna zarada na ovakvim stranicama i koja od njih je najbolja. Mene zanima, a vjerujem i kolege.

Naravno, ako si dobar i zaradit ces, ali mislim i na eventualne manipulacije. Moze li se desiti kradja ideje ili koncepta? Npr. uradim odlican logo koji se dopada klijentu. Klijent se povuce i njihov neki graficar precrta logotip za 50-ak eura.
grayburn

#14 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by grayburn »

Meni je http://www.freelancer.com otkacena stranica. Imao sam iskustva s njima - ljudi iz Indije i Pakistana za kikiriki rade 3D animacije i web-stranice. :-D
_Reds_

#15 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by _Reds_ »

SaMaster wrote:Ako bi ti ovo netko radio od nule sigurno bi te dosao i vise od 2500KM. Medjutim situacija je takva, da su danas svi web developeri i dizajneri. stvarna situacija je u sutini takva da vecina freelancera kupi negdje neki template, malo ga prepravi i to je to. Ovo je joomla. Instalacija vrlo jednostavna kao i sama dorada. Uz malo znanja vrlo se lahko da odrzavati cak i pocetnicima. Moj priejdlog je da probas sam naci template, kupis, podesis i to ej to. Malo se stelis, vidjet ces nije problem.
Tesko ce to ici pocetnicima koji su sa web tehnologijama na Vi.

Nedavno tako mene jedna djevojka pita, kako bi ona najlakse preuredila web site od firme, koju joj drzi stari. Ona bi nasla tutorijal, i et po njemu da to uradi za 6-7 dana.

Pitam ti ja nju, u cemu je pisana ova sadnja stranica, kaze ona ma to ti je "co.ba", reko djevojko okani se posla, plati nekome, ili bar jedno pola godina googlanja, pa se mozda nesto napravi.

Tebi se cini da je tako lahko nesto uraditi i sa Joomlom pocetniku, trba iskustva u bilo cemu. Jer kad od zaspne negdje na nekoj gluposti, moze danima da googla da ne sonta sta je, a ubiti neka banalna greska.

To ti je ono isto, kazu da zamjeniti ulje u autu je smijeurija, ali ja to uvijek radim na servisu, jbg ne bih da se petljam u to sto ne znam, i sto nisam probao.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#16 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by gentoo »

Naplatiti Joomlu (ili bili kakav drugi besplatan CMS) 2500KM mozes samo tezim levatima
Bullet Tooth Tony

#17 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Bullet Tooth Tony »

gentoo wrote:Naplatiti Joomlu (ili bili kakav drugi besplatan CMS) 2500KM mozes samo tezim levatima
+1
Šapat

#18 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Šapat »

grayburn wrote: Da li je realna cijena od 2500KM pod uslovom da se ne radi stranice iz temelja, nego template koji se npr. moze naci na stranici themeforest?

Uzmimo u obzir ovu stranicu (candy) - koliko bi ugrubo kostala izrada iste iz temelja, a koliko uz doradu postojeceg template-a?
Gentoo
Naplatiti Joomlu (ili bili kakav drugi besplatan CMS) 2500KM mozes samo tezim levatima
@Grayburn i Gentoo
Joomla, Wordpress ili bilo koji OpenSource CMS ne igra nikakvu ulogu u svemu tome, odnosno sama platforma za website je manje bitna. Ono sto je bitno i sto se racuna su - radni sati. Konkretno, Candy jeste radjen iz temelja, od nule, a template je morao pratiti minimalno 90% korporativni izgled (candy.it). Template za Joomla-u u ovom slucaju, kao sto mozete pretpostaviti, nije moguce dowloadovati, pogotovo jer je korporativna stranica radjena u .asp-u, a ne .php-u, tako da se i template radio od nule.
Ja licno ne volim preradjivati bilo koji ili bilo ciji template, iako je to brza varijanta, pa do sada nisam nikada ni preuzimao template sa bilo koje free stranice nego jednostavno uvijek napravim vlastiti.

CMS se, kao takav, ionako ne naplacuje, Gentoo, pa tvoja konstatacija jednostavno ne stoji. Naplacuju se ideja, dizajn i rad. Joomla, ili WordPress i sl., je samo podloga, ali nakon instalacije podloge dolazi se do pravog posla, odnosno template-a, pa zatim sortiranja sadrzaja u taj template, rasporeda, velicina, osmisljavanja gdje sta i kako staviti, funkcionalnosti svega toga, itd.
U sustini, svako ko zna instalirati npr. Joomla-u i naci neki template koji ce nabaciti, moze napraviti website. Ali, na sta ce sve to liciti organizacijski, da li ce imati smisla, kakvi ce biti fontovi, meniji, slike, klipovi, itd., to je vec vise nego upitno.

Kome nije mrsko neka ode na 99designs.com. Odaberite Contests za websiteove, pa pogledajte cijene. A to su cijene koje su dali narucioci unaprijed, ne ponudjaci ;).

Grayburn, nadam se da je ovo odgovor koji si trazio, po ovom pitanju.
Sto se zarade tice na spomenutim stranicama, ona je onakva kakva je prikazana. Naravno, ukoliko dobijes posao. Kradja ideje ili koncepta se moze desiti, naravno, medjutim nije nimalo isplativa jer svi oni (mi) koji nudimo nesto automatski to i pratimo upravo kako bi vidjeli da li je doslo do neke manipulacije. Ako jeste doslo do toga, onda jednostavno samo prijavite manipulatora administraciji website-a, nakon cega oni preduzimaju korake u skladu sa jasno naznacenom politikom o zastiti autorskih prava, a prilicno su rigorozni, pa se onda nikome ne isplati raditi takvo nesto jer bi ga dosla skuplja pita nego tepsija.
Koja je najbolja, to je tesko reci...99d i Elance su sasvim ok, ali po meni je 99 bolji jer se na Elance-u nalazi mali milion pakistanaca i indijaca koji, kako neko vec rece, rade cak i super kompleksni AutoCAD za kikiriki. Takodjer, na 99 su cijene vec definisane unaprijed, dok na Elance-u ponudjac daje svoju cijenu, a narucilac samo stavi raspon iznosa koji je spreman dati. Samim tim, na 99 vec unaprijed znate koja vam je zarada i da li vam se isplati konkurisati.
itekako

#19 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by itekako »

Bullet Tooth Tony wrote:
gentoo wrote:Naplatiti Joomlu (ili bili kakav drugi besplatan CMS) 2500KM mozes samo tezim levatima
+1
+1
itekako

#20 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by itekako »

Šapat wrote:
grayburn wrote: Da li je realna cijena od 2500KM pod uslovom da se ne radi stranice iz temelja, nego template koji se npr. moze naci na stranici themeforest?

Gentoo
@Grayburn i Gentoo
Joomla, Wordpress ili bilo koji OpenSource CMS ne igra nikakvu ulogu u svemu tome, odnosno sama platforma za website je manje bitna. Ono sto je bitno i sto se racuna su - radni sati. Konkretno, Candy jeste radjen iz temelja, od nule, a template je morao pratiti minimalno 90% korporativni izgled (candy.it). Template za Joomla-u u ovom slucaju, kao sto mozete pretpostaviti, nije moguce dowloadovati, pogotovo jer je korporativna stranica radjena u .asp-u, a ne .php-u, tako da se i template radio od nule.
Ja licno ne volim preradjivati bilo koji ili bilo ciji template, iako je to brza varijanta, pa do sada nisam nikada ni preuzimao template sa bilo koje free stranice nego jednostavno uvijek napravim vlastiti.
Hoces reci da je za jedan projekat najbitniji CSS i da on u ovom slucaju treba da kosta 2.500,00KM uz incijalno punjenje sadrzaja!?
SaMaster

#21 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by SaMaster »

_Reds_ wrote:
SaMaster wrote:Ako bi ti ovo netko radio od nule sigurno bi te dosao i vise od 2500KM. Medjutim situacija je takva, da su danas svi web developeri i dizajneri. stvarna situacija je u sutini takva da vecina freelancera kupi negdje neki template, malo ga prepravi i to je to. Ovo je joomla. Instalacija vrlo jednostavna kao i sama dorada. Uz malo znanja vrlo se lahko da odrzavati cak i pocetnicima. Moj priejdlog je da probas sam naci template, kupis, podesis i to ej to. Malo se stelis, vidjet ces nije problem.
Tesko ce to ici pocetnicima koji su sa web tehnologijama na Vi.

Nedavno tako mene jedna djevojka pita, kako bi ona najlakse preuredila web site od firme, koju joj drzi stari. Ona bi nasla tutorijal, i et po njemu da to uradi za 6-7 dana.

Pitam ti ja nju, u cemu je pisana ova sadnja stranica, kaze ona ma to ti je "co.ba", reko djevojko okani se posla, plati nekome, ili bar jedno pola godina googlanja, pa se mozda nesto napravi.

Tebi se cini da je tako lahko nesto uraditi i sa Joomlom pocetniku, trba iskustva u bilo cemu. Jer kad od zaspne negdje na nekoj gluposti, moze danima da googla da ne sonta sta je, a ubiti neka banalna greska.

To ti je ono isto, kazu da zamjeniti ulje u autu je smijeurija, ali ja to uvijek radim na servisu, jbg ne bih da se petljam u to sto ne znam, i sto nisam probao.

Slazem se s tobom. Na pocetnike sam mislio na nekoga ko ima bar osnove znanje iz web-a...
Ali i dalje stojim iza toga, iako se potpuno slazem s tobom, da ovakve stranice odrzavat i nije neka nauka...
SaMaster

#22 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by SaMaster »

Šapat wrote:

Gentoo
@Grayburn i Gentoo

CMS se, kao takav, ionako ne naplacuje, Gentoo, pa tvoja konstatacija jednostavno ne stoji. Naplacuju se ideja, dizajn i rad. Joomla, ili WordPress i sl., je samo podloga, ali nakon instalacije podloge dolazi se do pravog posla, odnosno template-a, pa zatim sortiranja sadrzaja u taj template, rasporeda, velicina, osmisljavanja gdje sta i kako staviti, funkcionalnosti svega toga, itd.
U sustini, svako ko zna instalirati npr. Joomla-u i naci neki template koji ce nabaciti, moze napraviti website. Ali, na sta ce sve to liciti organizacijski, da li ce imati smisla, kakvi ce biti fontovi, meniji, slike, klipovi, itd., to je vec vise nego upitno.

Kome nije mrsko neka ode na 99designs.com. Odaberite Contests za websiteove, pa pogledajte cijene. A to su cijene koje su dali narucioci unaprijed, ne ponudjaci ;).

Grayburn, nadam se da je ovo odgovor koji si trazio, po ovom pitanju.
Sto se zarade tice na spomenutim stranicama, ona je onakva kakva je prikazana. Naravno, ukoliko dobijes posao. Kradja ideje ili koncepta se moze desiti, naravno, medjutim nije nimalo isplativa jer svi oni (mi) koji nudimo nesto automatski to i pratimo upravo kako bi vidjeli da li je doslo do neke manipulacije. Ako jeste doslo do toga, onda jednostavno samo prijavite manipulatora administraciji website-a, nakon cega oni preduzimaju korake u skladu sa jasno naznacenom politikom o zastiti autorskih prava, a prilicno su rigorozni, pa se onda nikome ne isplati raditi takvo nesto jer bi ga dosla skuplja pita nego tepsija.
Koja je najbolja, to je tesko reci...99d i Elance su sasvim ok, ali po meni je 99 bolji jer se na Elance-u nalazi mali milion pakistanaca i indijaca koji, kako neko vec rece, rade cak i super kompleksni AutoCAD za kikiriki. Takodjer, na 99 su cijene vec definisane unaprijed, dok na Elance-u ponudjac daje svoju cijenu, a narucilac samo stavi raspon iznosa koji je spreman dati. Samim tim, na 99 vec unaprijed znate koja vam je zarada i da li vam se isplati konkurisati.
Šapat

#23 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Šapat »

Hoces reci da je za jedan projekat najbitniji CSS i da on u ovom slucaju treba da kosta 2.500,00KM uz incijalno punjenje sadrzaja!?
CSS je samo dio platforme, odnosno jedan sastavni dio template-a. Ili, tacnije, najbitniji dio template-a jer bez njega nema ni template-a. Medjutim, odgovor je - ne, nije CSS najbitniji za jedan web projekat. Puno je bitnije osmisliti boje i raspored sadrzaja, tj. layout, jer to je prvo sto se vidi kada se otvori neka stranica. Naravno, to uveliko zavisi od planiranog sadrzaja cijelog website-a, ali i svake pojedinacne stranice, jer nije rijetkost da narucilac zahtijeva iste boje i fontove, ali razlicit layout, sadrzaje i funkcionalnost pojedinih stranica ili cijelih dijelova website-a (npr. na 99D sam trenutno u procesu upravo za jedan website ovakvog razlicitog tipa pojedinih dijelova, svidio im se inicijalni prijedlog boja i fontova i upravo su trazili doradu layout-a. Ponudjeno: 1.710 US$. Dakle, samo za template.).

Zaboravih dodati da je za Candy radjena i optimizacija svih slika koje se tamo nalaze, a toga nije malo.
Last edited by Šapat on 13/06/2012 12:35, edited 1 time in total.
žuti

#24 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by žuti »

grayburn wrote:
Šapat wrote:Odavno se ne javih na forumu...valjda dodijalo :).
Da li je realna cijena od 2500KM pod uslovom da se ne radi stranice iz temelja, nego template koji se npr. moze naci na stranici themeforest?

Da se razumijemo ljudi. Realno danas vise niko ne radi "iz temelja". Uzme se postojeci template i na njemu se radi. Sve zavisi od zahtjeva, možda nije samo dizajn u pitanju ( a i kada jeste, gotov templejt u vecini slučajeva zahtjeva dorade). nekome treba baza, napredna pretraga, nekakvi online formulari i slična, a ništa od ovoga ne dolazi "na gotovo". Tako da taj posao ne mora da bude uopšte trivijalan.
žuti

#25 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by žuti »

grayburn wrote:Meni je http://www.freelancer.com otkacena stranica. Imao sam iskustva s njima - ljudi iz Indije i Pakistana za kikiriki rade 3D animacije i web-stranice. :-D
:D
Post Reply