Web dizajn
Moderator: Benq
-
kiligonzales
#27 Re: Web dizajn
To je bitno nauciti jer je html stukturalni jezik weba, bez njega ne mozes napraviti jasnu strukturu stranici, sto se tice css, to je stilski jezik i on je sminka toj strukturi, javascript je browserski jezik u njemu se izvrsava, bez njega moze funkcionisati web stranica, ali je nuzan jer upravo da je dinamiku samom izgledu. Sto se tice PHP kao skriptnog jezika i MySQL, nuzni su jer HTML, CSS i Javascript ne ubijaju obimnost koda i sadrzaja na serveru kada bi to iskljucivo razvijali samo u ovim jezicima, tada bi za jednu stranicu sa sto proizvoda morali stvoriti sto posebnih stranica u html koje bi po na osob referirale na svaki proizvod posebice i morali bi ih kao takve zajedno gnijezditi na serveru radi njihovog prikaza, sa PHP i MySQL to postizemo efikasnije, prakticno iz baze pozivamo prema id tabele i rednom broju citav red podataka u nas php file (template) i pomocu njega generisemo ne samo jednu html stranicu nego svih sto koje uopste kao takve ne gnijezdimo na serveru kako kod statickih web stranica.red evil wrote:Gdje god sam procitao pise da je glavno html i css, da to treba dobro naucit
-
kiligonzales
#28 Re: Web dizajn
Ako hoces da ucis html i css, mani se Codeacademy. Ukucaj na Googleu "Free Code Camp", napravi profil i kreni. U vrijeme kada sam startao sa posao web dizajnera ubio bih da sam imao ovo. Od tada pa do sada Web dizajn je dobio more dimenzija. U ovome sam skoro 10 godina.
Prvo ces uciti html i css, potom elemente jquerya, bootstrapa, javascripta, sassa, lessa i ostalih potrebnih zeza da bi se razvio u modernog web dizajnera, kroz ucenje ovoga otvorices svoj profil na githubu i codepanu, gdje ces razvijati projekte koje ce isti ocjenjivati, kako bi mogao nastaviti dalje s ucenjem. Kod neces moci djoniti.
Normalan slijed dogadjaja bi bio da se nakon toga bacis na PHP i MySQL i ovladas istima i tu ces upasti polako u programerske vode, nauci radi sebe napraviti najednostvniji sistem za upravljanje sadrzajem ili CMS, par modula, da malo provalis kako to funkcionise. Dalje mozes otici u ekspertizu toga koristeci neki od frameworka PHP za lakse razvijanje dinamickih web sajtova, medjutim ko god pljuje po gotovim CMS sistemima poput Wordpressa, Joomle, Drupala, Magneta i nekih drugih, zaboravlja da se proces izrade sajtova jednakih karakteristika skracuje sa pomenutim CMS-ovima u odnosu na one koje razvijas sam od nule ili sa svojim cmsom. Drugo za pomenute cmsove postoje razvijene internet zajednice koje broje milionske korisnike, tako da i sam mozes vremenom nauciti razvijati sopstvene teme i plugine u wordpressu. Bolje ti je biti programerom nego dizajnerom kod nas.
Ucio sam dosta pjesice, radio od nule na sajtovima i mogu ti reci, taj pristup vrijedi ako ce te neko u praksi dobro platiti za to, medjutim kod nas to ne cijene svi. Zato nadji sebi idealni modus u kojem ces raditi ovaj posao. Web dizajnere posebice zajebavaju, programeri prolaze dosta bolje.
Ako te zanima mogu podici neke od materijala u psd koje sam pretvorio u html i css kod, tako da mozes pogledati kako se slajsa izgled jednog sajta, te struktuira i stilski obradjuje u html i css, te kako se ubacuju javascript elementi unutar strukture jedne web stranice.
Prvo ces uciti html i css, potom elemente jquerya, bootstrapa, javascripta, sassa, lessa i ostalih potrebnih zeza da bi se razvio u modernog web dizajnera, kroz ucenje ovoga otvorices svoj profil na githubu i codepanu, gdje ces razvijati projekte koje ce isti ocjenjivati, kako bi mogao nastaviti dalje s ucenjem. Kod neces moci djoniti.
Normalan slijed dogadjaja bi bio da se nakon toga bacis na PHP i MySQL i ovladas istima i tu ces upasti polako u programerske vode, nauci radi sebe napraviti najednostvniji sistem za upravljanje sadrzajem ili CMS, par modula, da malo provalis kako to funkcionise. Dalje mozes otici u ekspertizu toga koristeci neki od frameworka PHP za lakse razvijanje dinamickih web sajtova, medjutim ko god pljuje po gotovim CMS sistemima poput Wordpressa, Joomle, Drupala, Magneta i nekih drugih, zaboravlja da se proces izrade sajtova jednakih karakteristika skracuje sa pomenutim CMS-ovima u odnosu na one koje razvijas sam od nule ili sa svojim cmsom. Drugo za pomenute cmsove postoje razvijene internet zajednice koje broje milionske korisnike, tako da i sam mozes vremenom nauciti razvijati sopstvene teme i plugine u wordpressu. Bolje ti je biti programerom nego dizajnerom kod nas.
Ucio sam dosta pjesice, radio od nule na sajtovima i mogu ti reci, taj pristup vrijedi ako ce te neko u praksi dobro platiti za to, medjutim kod nas to ne cijene svi. Zato nadji sebi idealni modus u kojem ces raditi ovaj posao. Web dizajnere posebice zajebavaju, programeri prolaze dosta bolje.
Ako te zanima mogu podici neke od materijala u psd koje sam pretvorio u html i css kod, tako da mozes pogledati kako se slajsa izgled jednog sajta, te struktuira i stilski obradjuje u html i css, te kako se ubacuju javascript elementi unutar strukture jedne web stranice.
-
kiligonzales
#29 Re: Web dizajn
Pa kod nas pola medija na wordpresu sa kupljenim temama, leze na vpsovima bluehosta, rijetki na deticated serverima. Ko je razvijao portal pjesice razvijajuci vlastiti cms, dobro se najeo govana dok ga je dotegnuo da valja.macmoodan wrote:w0rld wrote:Nudite web dizajn a niste u stanju uraditi web dizajn za svoju stranicu vec koristite kupljeni template za wordpress ?webanaliticar wrote:Najbolja marketing video agencija koja nudi sve svojim klijentima, ona je tacnije marketinska video agencija koja nudi marketinska, video, foto rjesenja, web dizajn, ID koorporativna rjesenja, te PR usluge i press kliping, kroz odgovarajuci strateski pristup, plan komunikacije i njegovu realizaciju kroz ATL i BTL. U zakup nudi svoje billboarde (mresa u cijeloj BiH), livestream prijenose. Sve imaju pogledajte njihovu web stranicu pa vidite koliko su orginalni![]()
http://www.efektprodukcija.com
KONTAKT !
Dr. Silve Rizvanbegovic 20 A, Sarajevo
+38733837303
[email protected]![]()
http://joomla.themesoul.com/?theme=Glenon%20WordPress
Nije malo 40$
- red evil
#30 Re: Web dizajn
Hvala na komentarima i pomoći. Iako sam sad daleko od web programiranja planiram i ovo učiti, što se više zna to bolje. Trenutno programiram za android platformu. Imam jednu aplikaciju urađenu i objavljenu na play store, radi se i na drugoj aplikaciji koja bi isto trebala biti za nekoliko mjeseci objavljena. Nisam još radio nikakve projekte za posao, ovo je čisto ono što ja želim da radim i tako učim.kiligonzales wrote:To je bitno nauciti jer je html stukturalni jezik weba, bez njega ne mozes napraviti jasnu strukturu stranici, sto se tice css, to je stilski jezik i on je sminka toj strukturi, javascript je browserski jezik u njemu se izvrsava, bez njega moze funkcionisati web stranica, ali je nuzan jer upravo da je dinamiku samom izgledu. Sto se tice PHP kao skriptnog jezika i MySQL, nuzni su jer HTML, CSS i Javascript ne ubijaju obimnost koda i sadrzaja na serveru kada bi to iskljucivo razvijali samo u ovim jezicima, tada bi za jednu stranicu sa sto proizvoda morali stvoriti sto posebnih stranica u html koje bi po na osob referirale na svaki proizvod posebice i morali bi ih kao takve zajedno gnijezditi na serveru radi njihovog prikaza, sa PHP i MySQL to postizemo efikasnije, prakticno iz baze pozivamo prema id tabele i rednom broju citav red podataka u nas php file (template) i pomocu njega generisemo ne samo jednu html stranicu nego svih sto koje uopste kao takve ne gnijezdimo na serveru kako kod statickih web stranica.red evil wrote:Gdje god sam procitao pise da je glavno html i css, da to treba dobro naucit
Dobro će mi doći tvoji komentari jer sam imam u planu da učim o tome, kao i o iOS-u. Svaki savjet je dobro došao.
- bersK
#31 Re: Web dizajn
kiligonzales wrote:Ako hoces da ucis html i css, mani se Codeacademy. Ukucaj na Googleu "Free Code Camp", napravi profil i kreni. U vrijeme kada sam startao sa posao web dizajnera ubio bih da sam imao ovo. Od tada pa do sada Web dizajn je dobio more dimenzija. U ovome sam skoro 10 godina.
Ja mislim da si ti upravo napisao šta jedan web developer i to frontendaš treba da radi. Web designer je artist, a ne coder. Ono što ti jedan designer nacrta, ti to kodiraš.
-
kiligonzales
#32 Re: Web dizajn
Tesko je to odvojiti jedno od drugoga, web designer barem u mome opisu posla nikada nije bilo samo crtanje, vec i kodiranje nacrtanog. Doduše, što se tiće samog frontenda, nije to vise dobro poznavanje css i html, vec i dobro poznavanje javascripta i pisanje mora linija koda koji ce se izvrsavati u samome browseru, ko dizajner moras poznavati samo osnove javascripte, jquerya i bootstrapa jer najcesce ces gotove komponente ubacivati na mjesta gdje ti pomenuta dinamika na stranici treba (slideri, tabovi i td). Developer radi obicno sve.bersK wrote:kiligonzales wrote:Ako hoces da ucis html i css, mani se Codeacademy. Ukucaj na Googleu "Free Code Camp", napravi profil i kreni. U vrijeme kada sam startao sa posao web dizajnera ubio bih da sam imao ovo. Od tada pa do sada Web dizajn je dobio more dimenzija. U ovome sam skoro 10 godina.
Ja mislim da si ti upravo napisao šta jedan web developer i to frontendaš treba da radi. Web designer je artist, a ne coder. Ono što ti jedan designer nacrta, ti to kodiraš.
- xamp
#33 Re: Web dizajn
Dizajner, ili kako bi kazete web dizajner, ne mora znati apsolutno nista vezano za kod. Potrebno je da zna ogranicenja web-a (kojih je iz dana u dan sve manje) i da zna dizajnirati.
Web developer - je osoba koja razvija stranicu. Tu se sada moze podijeliti na frontend, backend itd...
Ali web DEVELOPER i web DIZAJNER su dvije razlicite stvari.
Web developer - je osoba koja razvija stranicu. Tu se sada moze podijeliti na frontend, backend itd...
- bersK
#34 Re: Web dizajn
xamp wrote:Dizajner, ili kako bi kazete web dizajner, ne mora znati apsolutno nista vezano za kod. Potrebno je da zna ogranicenja web-a (kojih je iz dana u dan sve manje) i da zna dizajnirati.
Upravo tako. Doduše, bavim se designom i u biti znam iskodirati html & css tačno onoliko koliko sam učio na codecademy i po Lyndi. Od alata znam poprilično Illustrator i Photoshop, a zbog toga što neam Mac nisam u mogućnosti da radim u Sketchu i Principleu. Dakle, ja sebe smatram designerom, jer ništa ne kodiram. Ja nikako ne mogu biti developer iako znam nešto malo skuckati.
Imao sam slučaj prošle godine. Izašao oglas - traže web designera (da ne imenujem firmu, iz Sarajeva je, uglavnom kreirana isključivo da vlasnik pare uzme i da se obogati). Javim se ja, dođem u firmu i kaže pokaži nam radove. Ja uđem na Dribbble i Behance, ovo ono, nešto sam imao i na Dropboxu. Pita mene vlasnik pa dobro gdje ti je kod. Ja reko kakav kod? Pa kaže treba nam to sve iskodirano i nacrtano. Rekoh pa jel vi tražite developera ili designera. Poče mumljat ovo ono. Reko vidimo se.
- Quaresma
#35 Re: Web dizajn
bersK wrote:xamp wrote:Dizajner, ili kako bi kazete web dizajner, ne mora znati apsolutno nista vezano za kod. Potrebno je da zna ogranicenja web-a (kojih je iz dana u dan sve manje) i da zna dizajnirati.
Upravo tako. Doduše, bavim se designom i u biti znam iskodirati html & css tačno onoliko koliko sam učio na codecademy i po Lyndi. Od alata znam poprilično Illustrator i Photoshop, a zbog toga što neam Mac nisam u mogućnosti da radim u Sketchu i Principleu. Dakle, ja sebe smatram designerom, jer ništa ne kodiram. Ja nikako ne mogu biti developer iako znam nešto malo skuckati.
Imao sam slučaj prošle godine. Izašao oglas - traže web designera (da ne imenujem firmu, iz Sarajeva je, uglavnom kreirana isključivo da vlasnik pare uzme i da se obogati). Javim se ja, dođem u firmu i kaže pokaži nam radove. Ja uđem na Dribbble i Behance, ovo ono, nešto sam imao i na Dropboxu. Pita mene vlasnik pa dobro gdje ti je kod. Ja reko kakav kod? Pa kaže treba nam to sve iskodirano i nacrtano. Rekoh pa jel vi tražite developera ili designera. Poče mumljat ovo ono. Reko vidimo se.
daj nam svoj Behance da vidimo, ili mi posalji na pp
-
kiligonzales
#36 Re: Web dizajn
Web dizajner ne crta samo, vec optimizira nacrtano, reze i pretvara dizajn u css/html ili ti ga u staticku web stranicu.Jbg, certificirao sam se za vrijeme Makromedije, prije nego ce sve to postati Adobe pricom, uceci tada sve sto je bilo neophodno,Dreamviewer, Flash, Fireworks, CSS, HTML, Action Script. U biti prezentacijski dio sajta mozes nazvati frontend, medjutim frontendasi se razlikuju od web dizajnera, oni ubijaju javascript i njegove frameworke,oni svakom procesu na toj stranici daju javascript funkcionalnosti prema projektu i u dogovoru sa backend developerima koji na sebe uzimaju drugi tip funkcionalnosti i tice se samog kora stranice, izrade cms, modula te drugih funkcionalnosti koji se ticu toga, nuzno je poznavanje nekog serverskog jezika i baze podataka. Frontend developeri napisu na more javascript fajlova za potrebe stranice, npr. ako rade sajt za banku, onda svaki formular moze da dobije na desetine javascript kodova koji se trebaju u browseru izvrsiti prije nego li se posalje isti na server, cemu je cilj zastita od moguce zloupotrebe samog unosa.xamp wrote:Dizajner, ili kako bi kazete web dizajner, ne mora znati apsolutno nista vezano za kod. Potrebno je da zna ogranicenja web-a (kojih je iz dana u dan sve manje) i da zna dizajnirati.
Sto se tice Backenda, objasnio sam sta oni rade.
Web developerom mozes nazvati covjeka ne koji nuzno razvija web sajt jer sad pomocu cms rijesenja poput wordpressa, joomle, drupala, magneta, dolphina i td i sami Web dizajner bez poznavanja javascripta, php, mysql moze razviti jednostavnije i osrednje kompleksne dinamicke web stranice, vec developerom nazivas pojedinca koji poznaje dobro sve gore pobrojano.
- xamp
#37 Re: Web dizajn
Vremena od makromedije su se promijenila. I to vrijeme je 'znas raditi na kompjuteru' bilo, napravi mi sve... Ja ti kao neko ko ima vise od 10 godine profesionalnog iskustva u Developmentu govorim. Web dizajner MOZE poznavati osnove CSS/HTML-a, ali se u vecini razvijenih kompanija Dizajner uopste ne mijesa u kod.
Sto se tice 'developera' koji razvijaju stvari preko CMS-ova, za njih je naziv 'sajtasi', jer oni nije programeri.
A oni koji znaju kopirat linije koda sa gugla i ubaciti da 'radi' na stranicu, eh to su vec 'skripteri'.
Tako da imamo za sada podjelu:
Web dizajner - dizajnira, ne dira kod
Skripter - zna kopirati kod
Sajtas - zna koristiti CMS-ove
Web Developer - dijelimo na BE i FE
Backend - radi pozadinski dio, business logiku, arhitekturu, itd
Frontend - implementacija HTML/CSS te Javascripte koja se u posljednje vrijeme koristi kroz razne frameworke - ReactJS, VueJS, Angular, Knockout...
Fullstack - BE + FE
Lista je otvorena za dopunjavanje
Sto se tice 'developera' koji razvijaju stvari preko CMS-ova, za njih je naziv 'sajtasi', jer oni nije programeri.
A oni koji znaju kopirat linije koda sa gugla i ubaciti da 'radi' na stranicu, eh to su vec 'skripteri'.
Frontend - implementacija HTML/CSS te Javascripte koja se u posljednje vrijeme koristi kroz razne frameworke - ReactJS, VueJS, Angular, Knockout...
Fullstack - BE + FE
-
kiligonzales
#38 Re: Web dizajn
Vremena su se promjenila slazem se, to spomenuh da se zna otkad seze moje iskustvo. Istina tada se radilo po tome principu uradi mi sve. Prema ovome sto ti napisa ispadoh dizajner, skripter, sajtas i frontendas barem po poznavanju css i html, javascript to varim kako varim. Ma da ja frontendase odvajam upravo po naprednom poznavanju javascripta i raznjih js frameworka od sebe koji sam otkuco u html i css more linija koda, bez obzira sto imam na desetine realizovanih projekata.xamp wrote:Vremena od makromedije su se promijenila. I to vrijeme je 'znas raditi na kompjuteru' bilo, napravi mi sve... Ja ti kao neko ko ima vise od 10 godine profesionalnog iskustva u Developmentu govorim. Web dizajner MOZE poznavati osnove CSS/HTML-a, ali se u vecini razvijenih kompanija Dizajner uopste ne mijesa u kod.
Fullstack - BE + FE