Pa ta nedoradjenost o kojoj pricate i jeste posljedica toga sto na njemu niko nije ozbiljno i dugo radio...
Ne branim nista, ali sam prije napisao, inercija proizvodjaca ! Malo je stvari (OK, jedna je perpetum mobile prve vrste) koje se ne mogu tehnicki rijesiti kada bi dovoljan broj ljudi, dovoljno dugo radio na tome... Nasao bi se neki genijalac kojem bi palo na pamet nesto sto bi Wankel-a dovelo u normalu i po pitanjima ulja i zaptivanja... Samo ko ce to platiti... Prilicno jednostavno...
Da se ne lazemo, taj motor jos ima kamaru stvari za rijesiti da bi postao main-stream... Koncept je kao i sve jednostavne stvari super, rotaciono kretanje prenosis dalje na tockove, umjesto pravolinijskog pretvaranja u rotaciju kod otto-motora... I sadasnji klasicni motori i njihova pouzdanost su posljedica studioznog stogodisnjeg rada vojske inzenjera, jer nije se stiglo na ovaj nivo preko noci... Vecina stvari koje su sada normalne u automobilskim motorima je u stvari izmisljena i prije 70-80 godina, ali su neke od njih usavrsene za masovnu proizvodnju tek zadnjih 5-10-15-20 godina...
Obrtni moment i nije problem, osim onima koje je "razmazila" TDI tehnologija... Ja svakako volim kad "japanca" zavrtim na 7000/min... U stvari kad bilo sta zavrtim na te obrtaje, jedino sto samo jos japanci na tim obrtajima i dalje vuku... Ili barem Honda...
Evo vi rijesite zaptivanje i habanje Wankela, a ja cu vam rijesiti moment... Napravicemo Wankela sa 4 cilindra umjesto 2, i sa 2600 kubika, pa nam nece faliti ni konja, ni momenta...