Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ima jedan Bully na Otoci, ali s obzirom da je godinama tu, da je u (naizgled) u odlicnom stanju, vjerovatno se radi o nekome ko zna sta ima i tesko da ce biti na prodaju.
T2 ces mozda i naci, ali to odmah racunaj da ce biti raspad kojem treba temeljita restauracija, pa ne zapocinji nista bez bar 3-5 hiljada eura investicije
na vracama su bila dva t2,a ima ih jos na ulazu u d.vakuf,prije grada 3 kom,dva pick up-a,i jedan kombi,dok na samom ulazu u grad ima kombi.
t1 sam zadnji put vidio 97 i ako ga nadjes smatraj se veoma sretnim
Našao sam jedan T2 u Jablanici (ustvari kod Jablanice). U voznom je stanju, benzin 1.6 (ako je suditi po uhu fino prede), 1976 god.,limarija malo oko pragova otisla. Cijena je 2000 KM i kako vlasnik kaze ni marke ispod. Je li to neka realna cijena?
P.S.
Inace sam mislio prepraviti ga u neki mini kamper (ofarbati ga, staviti malo ljepse felge i srediti unutrašnjost). Pošto je motor OK ne ocekujem neka veca ulaganja u njega.
Boycie wrote:Našao sam jedan T2 u Jablanici (ustvari kod Jablanice). U voznom je stanju, benzin 1.6 (ako je suditi po uhu fino prede), 1976 god.,limarija malo oko pragova otisla. Cijena je 2000 KM i kako vlasnik kaze ni marke ispod. Je li to neka realna cijena?
P.S.
Inace sam mislio prepraviti ga u neki mini kamper (ofarbati ga, staviti malo ljepse felge i srediti unutrašnjost). Pošto je motor OK ne ocekujem neka veca ulaganja u njega.
jeste realna je cijena,ali racunaj na jos toliko ili jos toliko x 2 ulaganja,malo oko pragova nikada nije dobro radi koncepcije tog vozila,motor 1,6 ce biti ok,ne ocekuj cuda,felge obavezno orginalne sirene ili neke sa w123 u tom fazonu i iz tih godina.
kako god sretno ti bilo
Bakir1 wrote: jeste realna je cijena,ali racunaj na jos toliko ili jos toliko x 2 ulaganja,malo oko pragova nikada nije dobro radi koncepcije tog vozila,motor 1,6 ce biti ok,ne ocekuj cuda,felge obavezno orginalne sirene ili neke sa w123 u tom fazonu i iz tih godina.
kako god sretno ti bilo
Ma imam dvije opcije sta bih od njega napravio. Prva je da ga pokusam restaurirati što vjernije budem mogao, a druga je da zadržim samo originalni oblik karoserije, a ubacim mu novi (jaci) motor, mjenjac...itd. Znam da i jedna i druga varijanta zahtjevaju puno novca i ekvivalentno toliko i vremena, ali mislim da vrijedi pokusati. Nisam do sada nista ni restaurirao ni prepravljao, pa mi je ovo "put u nepoznato".
Kod ovoga kombija mi je bitno to da nije jace udaran (da nije kako kazu "usinut") i to "malo popustio"oko obrva , bude stvarno malo. Nazalost kako se bas i ne razumijem u limariju (jedini jaran koji zna "procitati" dobro skrivena krpljenja je na sluzbenom putu tri sedmice- PEH) postoji mogucnost da uzmem macka u vreci, al...i to je dio rizika.
respo wrote:a sta mislis da ti uvezes jednog takvog jer takvi spadaju u kategoriju oldtimer-a
znaci preko 30 godina i uvoz bez problema
Razmisljao sam i o toj varijanti, ali cini mi se da kada uvozis oldtimera pracas paprenu carinu? Ili sam krivo informisan?
za carinu koliko placas ne znam
znam sigurno da ces naci vani u boljem stanju nego ovdje e sad opet sta kako gdje i milion pitanja
to ce ti odgovoriti ovi koji znaju vise o tome carini za oldtimere itd
Ma imam dvije opcije sta bih od njega napravio. Prva je da ga pokusam restaurirati što vjernije budem mogao, a druga je da zadržim samo originalni oblik karoserije, a ubacim mu novi (jaci) motor, mjenjac...itd. Znam da i jedna i druga varijanta zahtjevaju puno novca i ekvivalentno toliko i vremena, ali mislim da vrijedi pokusati. Nisam do sada nista ni restaurirao ni prepravljao, pa mi je ovo "put u nepoznato".
Kod ovoga kombija mi je bitno to da nije jace udaran (da nije kako kazu "usinut") i to "malo popustio"oko obrva , bude stvarno malo. Nazalost kako se bas i ne razumijem u limariju (jedini jaran koji zna "procitati" dobro skrivena krpljenja je na sluzbenom putu tri sedmice- PEH) postoji mogucnost da uzmem macka u vreci, al...i to je dio rizika.
moj glas ide za restauraciju,jer ces sacuvati jedan auto da ostane vjeran onome sto je uvijek i bio,decentno ti je samo naci felge i izvuci rubove blatobrana,ali opet felge u retro fazonu,nista moderno.
provjeriti stanje karoserije odnosno toga da li je "usinut" ili ne mozes na svakoj stanici tehnickog pregleda kao i kompletno stanje vozila.za sitne pare ces dobiti odlican pregled vozila,to ti je 20 KM kontroloru,da ti pogleda trag tockova,kocnice,ispusne gasove (po cemu ces znati stanje motora),luftove u ovjesu,pod itd.
na svakom tehnickom ima po jedan radnik koji je varen i pecen sa autima tako da kada fino pitas imas priliku da vidis stvarno stanje auta.
sretno
u-pet-deka wrote: ↑28/04/2021 15:19
Danas sam razgovarao s tipom koji ima T1 model, kraj 50-ih. Rade restauracije prema želji kupca. Ali cijene su paprene
Njima su cijene otišle u nebo. A vidim da rastu cijene i T2 i T3.
Za mene lično lude cijene jednostavnih narodnih auta, sa velikim tiražom poput T1, Bube, Spačeka, Fiće... su čisto proseravanje. Ali jbg, tržište tako kaže.
Ma, kupiti novi auto, i to Mercedesa E klasu za te novce. Kao u znj stanju jeftino kupi ali dok renovira cijena bude
O T1 Sambi, upita da li je ta najskuplja, odgovori kako nije. Na cijeni su Westfalia verzije sa originalnim kamp namještajem a za ostale je ovisno u kojem su stanju.
On ima Sambi ali nema kupaca tako veli - prodao jednu jednom u CH, i to je sve. Veli, svi daj kamper - kupci nad 50 godina starosti. To nisu hipsteri. Oni i kampovanje, dva svijeta.
Kombi Volkswagen Type 2 predstavljen je 1950. godine i bio je druga proizvodna linija vozila koju je predstavio Volkswagen. Prvi model bio je Tip 1 Buba. Ideja za Tip 2 potekla je od holandskog uvoznika VW-a po imenu Ben Pon, koji je dizajnirao dizajne 1947. godine. Mnogi aerodinamični nedostaci na vozilima riješeni su u zračnom tunelu na Tehničkom univerzitetu u Braunschweigu. Tri godine kasnije, Type 2 počeo je u voznom stanju napuštati tvornicu u Wolfsburgu.
Tip 2 proizveden je od 8. marta 1950. do juna 2002/2013. godine, s puno varijacija. Izgrađene su verzije tipa 2, poput T1, T2 i T3, da nabrojimo samo neke. Tu stvari postaju pomalo zbunjujuće. Tip 2 T1 proizvodio se od 1950. do 1967. godine, a zamijenio ga je Type 2 T2 koji se počeo proizvoditi 1968. godine i nastavio se proizvoditi do 1979. Proizvodnja u Meksiku nastavljena je 1980. godine T2, a kasnije u Brazilu 1996. godine. Verzije proizvedene prije do 1971. godine nazivaju se T2a, dok su oni proizvedeni nakon 1972. označeni kao T2b. Tip 2 T3 predstavljen je 1979. godine i proizvodio se do 1991 a potom do sredine 2002. godine u Južnoj Africi. godine. U tim shemama imenovanja s mnogim zamjenskim imenima postoje mnogi izuzeci.
Tip 2 služio je mnogim funkcijama i mogao se kupiti od distributera Volkswagena kao hladnjača, kočija, kola hitne pomoći, policijska kombi vozila, vatrogasna vozila i kamione s ljestvama ili dizalicom. Verzije za kampovanje bile su dostupne putem Westfalije, službeni naziv je Westfalia-werke Wieddndruck. Volkswagen je početkom 1950-ih naručio Westfaliju za izradu automobila Camper, a u proizvodnji je ostao do 2003. godine. Drugi autodizalnici kreirali su verzije kampera Type 2 kao što su Dormobile, VW Riviera i VW Sun-Dial. Westfalia
Kamper
Od 1951. do 1958. Westfalia je kreirala oko 1000 konverzija Kamper-a. Nakon 1958. uvedeni su SO modeli. SO je bila kratica za sonderausfuhrungen, što znači Posebni model. Opcijski paketi bili su dostupni na SO modelima kao što su SO-16, SO-23, SO-34, SO-35, SO-33, SO-42, SO-44 i SO-45. SO-23 proizvodio se od 1959. do 1961. SO-34 i SO-35 bili su dostupni od 1961. do 1965. SO-34 je bio laminirani bijeli enterijer, dok je SO-35 bio gotovi drveni enterijer. Standardna oprema za kampere Westaflia uključivala je električne priključke, zavjese, žaluzine na prozorima, laminirani sklopivi kao stol, unutrašnje ploče od šperploče od brez, malog rešo-šporeta, ledenicu ili hladnjak i laminirane vitrine, ladice i ormare. Neki su modeli čak dobili i umivaonik kao standardnu opremu. Po želji je bio otvorni gornji dio, šator, bočne tende, štednjak za kampiranje, dječji krevet za spavanje, oprema za kampiranje i prijenosni kemijski WC, da samo nabrojimo neke od dodatnih ponuda.
Od 1968. predstavljeni su modeli Bay-zaslon koji su zamijenili stil podijeljenog zaslona.
Tip 2 T1
Volkswagen Type 2 T1 bio je prva generacija kombija sa podijeljenim prozorima. Poznat je kao (ne zvanično) Splittie, Barndoor, Samba, Kombi, Bus i Microbus. Proizvodnja je započela početkom marta 1950. i trajala do 1967. Od 1950. do 1956. proizvodila se u Wolfsburgu. Nakon 1956. godine proizveden je u Hanoveru. Verzije stvorene do 1955. bile su poznate kao T1a. Ove verzije se često zovu 'Barndoor' verzije zbog velikog stražnjeg poklopca motora. T1b su se proizvodili od 1955. do 1963. Ove verzije su imale manji poklopac motora i manje točkove od 15 cola. T1c je predstavljen 1963. godine i proizvodio se do 1967. Ove verzije su imale šira stražnja vrata. Standardni autobus imao je 11 prozora. Deluxe modeli imali su 15 prozora. Alpska delux verzija imao je osam krovnih prozora i poznat je kao 23-prozor. Verzija od 13 prozora i 21 prozora proizvedena je počev od 1963. godine.
Tip 2 T1 je imao zračno hlađeni četverocilindrični bokserski motor postavljen na stražnjem dijelu vozila. Zbog toga buka i isparenja od motora gotovo da ne postoje za vozača i suvozača. 1,2-litreni agregat proizveo je skromnih 25 konjskih snaga i bio je sposoban da nosi tkz. Microbus ‘velikom brzinom’ na putu. Za ubrzati se trebalo je neko vrijeme i ići uzbrdo ponekad je bio izazov. Godine 1955. motor je modificiran tako da proizvodi 36 konjskih snaga, a 1959. je povećan za 40 konjskih snaga. Jedinica od 40 KS pokazala se nepouzdanom pa je tvornica izdala opoziv i zamijenila ih sa drugom verzijom od 40 konjskih snaga. T1 se proizvodio u Njemačkoj do 1967. Brazil je proizvodio T1 do 1975. T1.5 se proizvodio u Brazilu od 1975. do 1996.
Tip 2 T2
T2 je bila druga generacija tipa 2 i predstavljen je 1968. godine, a u proizvodnji je ostao u Njemačkoj do 1979. Meksikanci su započeli proizvodnju T2 1980. godine i Brazil 1996. do 2013 godine. Vozila tipa 2 proizvedena prije 1971. godine poznata su pod nazivom T2a. nakon 1972. nazvan T2b.
Prva vidljiva promjena u odnosu na T1 bilo je uklanjanje podijeljenog prozora u korist jednog komada stakla. To je razlog zašto se T2 često naziva zaljev odnosno Bay-window. Poboljšano je zadnje ogibljenje i povećana težina vozila. Da bi pomogao nositi ovo dodatno opterećenje, Volkswagen je pogodovo T2 motorom od 1,6 litara koji je proizveo 48-DIN. 1972. godine veći motori bili su dostupni u veličinama od 1,7 i 2,0 litre. Da bi se smjestile ove veće ‘elektrane’, spremište motora je poraslo u veličini, kao i sami ulazi za hladni zrak. Ovi veći motori poznati su kao motor tipa 4. Motor Type 4 dizajniran je za automobile Type 4. Budući da je Tip 2 koristio motor tipa 1 (Buba), ne postoji motor tipa 2 ili tipa 3. Motor Type 4 još uvijek nije proizvodio ogromnu količinu snage, ali su bili dobri za veliki obrtni moment. Takođe su bili izuzetno pouzdani i robusni u odnosu na Tip 1.
Automatski mjenjač dostupan je 1973. godine, ali samo s opcijom motora tipa 4. 1974. zapremina motora Type 4 povećala se na 1,8 litara i proizvela je 68-DIN. Konjske snage u 2.0-litrenoj verziji povećane su 1976. na 70 DIN.
Tip 2 T3
Treća različita generacija tipa 2 bila je T3 koja je građena od 1979. do 1991. godine. U Britaniji i Irskoj ta su vozila bila poznata kao T25. U Sjedinjenim Državama su ih često nazivali Vanagon. T3 je imao jednaku dužinu i visinu kao i njegov prethodnik, ali je povećan u širinu za 12 cm. Ukupna težina vozila se još jednom povećala. Velike promjene u ovom vozilu bile su one neviđene. Većina mehaničkih komponenata bile su sve nove, uključujući i amortizere. Zadnja vrata vozila su porasla u veličini. Napravljene su mnoge promjene kako bi se udovoljilo sve većim sigurnosnim propisima, poput povećanja zaštite od sudara prednjeg dijela. Promijenio se i dizajn, koji je postao kvadratnijeg oblika.
U početku su isti motori korišteni za pogon T2 korišteni su i za pogon T3. Tek 1981. godine vodeno hlađeni dizel motor postao je dostupan kao dodatna oprema. Tri godine kasnije, korištene su opcione verzije hlađenih vodenih benzinskih boksera kao zamjenu zračnom hlađenju. T3 je bio dostupan sa motorom sa zračnim hlađenjem od 1,6 ili 2,0 litre. 1.9-litreni motor hlađen vodom sa različitim izlaznim snagama ubrzo je zamijenio prethodne verzije. Jedinica od 2,1 litra s ubrizgavanjem goriva ponuđena je kao dodatna oprema do kraja njegove prozivodnje. U T3 takođe su korišćene dizel i turbo-dizel opcije.
T3 Syncro je bio verzija T3 s pogonom na sva četiri kotača. Snaga se na prednju osovinu slala viskoznom spojnicom kada je bilo potrebno. Većina američkih vozila nisu opremljena prednjim i stražnjim pneumatskim blokadama tj. diferencijala; većina evropskih verzija jeste.
Od kraja 1991. godine.
Od kraja 1991. T3 se isključivo proizvodio u Južnoj Africi kao vozilo za desnu stranu vožnje, a zadnji serijski broj iz tvornice je izašao u junu 2002. godine.