vw passat 2002. problem s motorom
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _tulumba_
#1 vw passat 2002. problem s motorom
Pozdrav raja,
forumaš "preludezalude" mi predloži da otvorim temu na ovom podformumu. (vec ranije otvorio pa nadam se da ce admini onu brisati).
Pored vec tamo napisanih odgovora, ako ima još neko neku ideju za rješenje ovog problema, samo naprije.
Molio bih nekog ko ima iskustva s motorom TDI 74 kw da mi pomogne, tj. da savjet. Otac prije 8 dana kupio sebi VW passat karavan 2002. godište s pomenutim motorom i odmah nakon 2 dana vožnje ima problem s ubrizgavanjem goriva i nivoom ulja u motoru. Auto normalno pali i ima normalnu vuču. Nakon ta dva dan otac me zamolio da provjerim sve tečnosti u autu (minusi najavljeni), izmedju ostalog i nivo ulja i kada sam izvadio onu sipku, bar 4 cm je bio viši nivo od uopće one trakice za mjerenje na šipci. Morao je na dalji put, i moguće zbog veće kompresije i obrtaja u motoru, nešto se poremetilo i auto mu se ugasilo totalno. Nakon hlađenja vratio se kući, pozvao majstora, objasnio šta je ranije uočio (povećan nivo ulja+nafte očigledno), čovjek mu rekao da su vjerovatno dizne tj. neke gumice otišle, to promjenio, bile su totalno ispucale, i otac se ponadao da je rješio problem. Nasuo tada i novo ulje naravno i sutradan opet na dalji put, i nakon cca 100 km, odluči da provjerio nivo ulja, opet isti problem, nafta se mješa sa uljem i na onoj šipci opet više od 4 cm iznad trakice za mjerenje. Eh sad, taj majstor će mu auto ponovno pogledati tek u ponedjeljak, mene a starog mi još više muka pojede (inače je i dijabetičar) pa ne mogu čekati da saznam šta je eventualni problem i koliko može koštati porpavka. Ovaj čovjek mu pominje da je moguće da je otišla ta neka tandem pumpa, auto na auspuhu izbacuje baš baš crni dim. Saznali smo i da je vozilo stajalo duže vrijeme (ne samo na placu u BiH,nego i vani). Majstor mu pominje i najgoru opciju, da je "otišao" blok motora, ja molim Boga da ne bude to. Prilikom kupovine nije vozio auto ni na kakvu provjeru, prodavac (EUROLINE Tešanj, neka im je ne na sramotu) ga ubjedjivao sve 100% uredu, otac nasjeo i duboko se pokajao. Znam,svako će reći kako je mogao tako nešto i sl. Sve razumijem, al' sad je kasno. Ako ima neko da je imao slično iskustvo ili se razumije, pomažite ljudi i unaprijed hvala.
forumaš "preludezalude" mi predloži da otvorim temu na ovom podformumu. (vec ranije otvorio pa nadam se da ce admini onu brisati).
Pored vec tamo napisanih odgovora, ako ima još neko neku ideju za rješenje ovog problema, samo naprije.
Molio bih nekog ko ima iskustva s motorom TDI 74 kw da mi pomogne, tj. da savjet. Otac prije 8 dana kupio sebi VW passat karavan 2002. godište s pomenutim motorom i odmah nakon 2 dana vožnje ima problem s ubrizgavanjem goriva i nivoom ulja u motoru. Auto normalno pali i ima normalnu vuču. Nakon ta dva dan otac me zamolio da provjerim sve tečnosti u autu (minusi najavljeni), izmedju ostalog i nivo ulja i kada sam izvadio onu sipku, bar 4 cm je bio viši nivo od uopće one trakice za mjerenje na šipci. Morao je na dalji put, i moguće zbog veće kompresije i obrtaja u motoru, nešto se poremetilo i auto mu se ugasilo totalno. Nakon hlađenja vratio se kući, pozvao majstora, objasnio šta je ranije uočio (povećan nivo ulja+nafte očigledno), čovjek mu rekao da su vjerovatno dizne tj. neke gumice otišle, to promjenio, bile su totalno ispucale, i otac se ponadao da je rješio problem. Nasuo tada i novo ulje naravno i sutradan opet na dalji put, i nakon cca 100 km, odluči da provjerio nivo ulja, opet isti problem, nafta se mješa sa uljem i na onoj šipci opet više od 4 cm iznad trakice za mjerenje. Eh sad, taj majstor će mu auto ponovno pogledati tek u ponedjeljak, mene a starog mi još više muka pojede (inače je i dijabetičar) pa ne mogu čekati da saznam šta je eventualni problem i koliko može koštati porpavka. Ovaj čovjek mu pominje da je moguće da je otišla ta neka tandem pumpa, auto na auspuhu izbacuje baš baš crni dim. Saznali smo i da je vozilo stajalo duže vrijeme (ne samo na placu u BiH,nego i vani). Majstor mu pominje i najgoru opciju, da je "otišao" blok motora, ja molim Boga da ne bude to. Prilikom kupovine nije vozio auto ni na kakvu provjeru, prodavac (EUROLINE Tešanj, neka im je ne na sramotu) ga ubjedjivao sve 100% uredu, otac nasjeo i duboko se pokajao. Znam,svako će reći kako je mogao tako nešto i sl. Sve razumijem, al' sad je kasno. Ako ima neko da je imao slično iskustvo ili se razumije, pomažite ljudi i unaprijed hvala.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#2 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Jesi li siguran da miješa naftu i ulje?! Kontam da nije otišao dihtung glave motora ili se glava iskrivila, pa miješa vodu i ulje?! 
-
dgL_
#3 Re: vw passat 2002. problem s motorom
imas li ispod cepa na poklopcu bijele emulzije nalik na majonezu ? AKo te pojave ima malkice to moze biti u granicama normale zbog ogromne vlaznosti u zraku, znaci to je znak da deffinitivno ima vode u ulju, i u normalnim nekim uvjetima (dalji put) ta emulzija nestane... isto tako sa podizanjem temperature... medjutim ako bas puno ima moze biti da je pomjesao vodu i ulje... imas li baloncica na mjeracu od ulja ? I to moze b iti jedan od znakova... a to sve ukupno znaci da je otisao dihtung glave i da mjesa vodu i ulje...
- _tulumba_
#4 Re: vw passat 2002. problem s motorom
nisam 100% siguran, nisam lično otvarao poklopac, a otac mi nije pominjao kao ni njemu majstor da ima bijele emulizije unutar poklopca. ono sto sam i lično vidio je izrazito gust crni dim, a kontam, laik sam, ispravite me ako griješim, crni dim je valjda kad se pomiješa nafta s uljem ili kada motor troši pretjerano puno goriva?dgL_ wrote:imas li ispod cepa na poklopcu bijele emulzije nalik na majonezu ? AKo te pojave ima malkice to moze biti u granicama normale zbog ogromne vlaznosti u zraku, znaci to je znak da deffinitivno ima vode u ulju, i u normalnim nekim uvjetima (dalji put) ta emulzija nestane... isto tako sa podizanjem temperature... medjutim ako bas puno ima moze biti da je pomjesao vodu i ulje... imas li baloncica na mjeracu od ulja ? I to moze b iti jedan od znakova... a to sve ukupno znaci da je otisao dihtung glave i da mjesa vodu i ulje...
@romeo, mislimo da nije doslo do mjesanja vode, mada strahujemo i od tog,kažem,crni dim je vidljiv iz auspuha a kako sam i sam malo čitao,uglavnom se može valjda to desiti zbog tih brizgaljki ili te pumpe tj. kvara na toj pumpi
-
dgL_
#5 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Crni dim ukazuje na neku gresku, ali je moguce more stvari koje uzrokuju crnii dim iz auspuha. Znaci potreban detaljan pregled. Bez toga ti niko odmah ne moze sa sigurnoscu reci gdje je problem. Mozda i pogodi, ali i to ce biti sigurno tek_tulumba_ wrote:nisam 100% siguran, nisam lično otvarao poklopac, a otac mi nije pominjao kao ni njemu majstor da ima bijele emulizije unutar poklopca. ono sto sam i lično vidio je izrazito gust crni dim, a kontam, laik sam, ispravite me ako griješim, crni dim je valjda kad se pomiješa nafta s uljem ili kada motor troši pretjerano puno goriva?dgL_ wrote:imas li ispod cepa na poklopcu bijele emulzije nalik na majonezu ? AKo te pojave ima malkice to moze biti u granicama normale zbog ogromne vlaznosti u zraku, znaci to je znak da deffinitivno ima vode u ulju, i u normalnim nekim uvjetima (dalji put) ta emulzija nestane... isto tako sa podizanjem temperature... medjutim ako bas puno ima moze biti da je pomjesao vodu i ulje... imas li baloncica na mjeracu od ulja ? I to moze b iti jedan od znakova... a to sve ukupno znaci da je otisao dihtung glave i da mjesa vodu i ulje...
@romeo, mislimo da nije doslo do mjesanja vode, mada strahujemo i od tog,kažem,crni dim je vidljiv iz auspuha a kako sam i sam malo čitao,uglavnom se može valjda to desiti zbog tih brizgaljki ili te pumpe tj. kvara na toj pumpi
poslije pregleda ili otklanjanja pretpostavljenog uzroka.
Crni dim = otis'o dihtung izmedju glave i bloka motora pa se mjesa gorivo i ulje, sto je vrlo moguce. Savjetujem ti detaljan pregled vozila, bez toga ces samo lutat i nagadjat...
-
NediM17
#6 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Ocito tu nesto nije uredu sa PD elementima.
Koliko trosi? Pali li CHECK ENGINE?
Vjerovatno neki od PD elemenata ostaju zaglavljeni ili otvoreni, baca previse goriva, zato crno i dimi, a kad da ugasis ostatak goriva se slije u cilindar, i kroz cilindar u motor, i eto ga, raste nivo ulja. Ne znam postoji li mogucnost vidjeti intervale dizni preko dijagnostike (vjerovatno postoji) ne bi bilo lose spojiti ga i vidjeti je li neka pravi problem, a pravi 99%.
@dgL_
Strucnjak, kada ulje sagorijeva u cilindru, javlja se plavi dim, nikako crni, crni moze biti samo od previse nafte, odnosno premalo zraka.
Koliko trosi? Pali li CHECK ENGINE?
Vjerovatno neki od PD elemenata ostaju zaglavljeni ili otvoreni, baca previse goriva, zato crno i dimi, a kad da ugasis ostatak goriva se slije u cilindar, i kroz cilindar u motor, i eto ga, raste nivo ulja. Ne znam postoji li mogucnost vidjeti intervale dizni preko dijagnostike (vjerovatno postoji) ne bi bilo lose spojiti ga i vidjeti je li neka pravi problem, a pravi 99%.
@dgL_
Strucnjak, kada ulje sagorijeva u cilindru, javlja se plavi dim, nikako crni, crni moze biti samo od previse nafte, odnosno premalo zraka.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#7 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Crni dim jeste jedan od simptoma neadekvatnog sagorijevanja i loše smjese. Ipak, malo mi je čudno da se tako brzo diže nivo ulja u motoru. Jesi li siguran da se radi o 4 cm iznad maksimuma nivoa ulja ili 4 mm? Razlika između min i max kod većine motora je 1l, tako da je to strašna količina bilo vode ili goriva koja se miješa sa uljem.
Upali motor i provjeri crijeva od hladnjaka, da li su previše tvrda. Ako je sve ok, trebalo bi da osjetiš mali pritisak u crijevima, ali ako su maltene kameno tvrda i napuhana, to ti je isto znak da nabija kompresiju u rashladni sistem, tj. otišao je dihtung glave ili sama glava motora se iskrivila.
Upali motor i provjeri crijeva od hladnjaka, da li su previše tvrda. Ako je sve ok, trebalo bi da osjetiš mali pritisak u crijevima, ali ako su maltene kameno tvrda i napuhana, to ti je isto znak da nabija kompresiju u rashladni sistem, tj. otišao je dihtung glave ili sama glava motora se iskrivila.
-
LeKo
#8 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Obzirom da je zamjenio podloške dizni iduće na redu je provjera tandem pumpe, najvjerovatnije je do nje problem. Crni dim upućuje na loš odnos gorivo/zrak, a tu već ima svega za provjeriti (dizne, egr ventil, turbina i prateći dijelovi, map i maf senzor). Želim vam da brzo riješite problem, a lovu pripremite i dobrog majstora nadjite (onog koji neće nagađati).
-
preludezalude
#9 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Ako nabija kompresiju u rashladni sistem, sigurno bi imao i problem pregrijavanja motora, antifriz u sistemu bi bio prljav, vjerovatno trosio rashladnu tekucinu. Ako mijesa ulje i vodu, cep od ulja bi bio sav od majoneze, sipka od ulja bi bila od majoneze, a ulje na sipci bi vise licilo na neki kapucino a dim iz auspuha bi bio bijel. Crni dim ukazuje na prebogatu smjesu. Znaci gorivo tece u potocima. Sve u svemu, jako teska situacija da bi se naslo rjesenje na forumu. Samo odvezi to nekom majstoru koji zna svoj posao, koji ce sve da prekontrolise i pretestira pa tek onda da donese sud. Ako majstor zakljuci u cemu je problem iz tvoje price i odmah bi da mijenja dijelove - BJEZI OD TOG MAJSTORA.
-
preludezalude
#10 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Jedno glupo pitanje... Jesi li ostavio auto ugaseno 5 minuta pa tek onda mjerio nivo ulja?
- semirsar
#11 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Nema glupih pitanja, samo odgovora, a ovo pitanje je bas na mjestu.preludezalude wrote:Jedno glupo pitanje... Jesi li ostavio auto ugaseno 5 minuta pa tek onda mjerio nivo ulja?
-
NediM17
#12 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Pa nakon 5 minuta nivo ulja moze biti samo jos veci.
- semirsar
#13 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Mislis, realniji?NediM17 wrote:Pa nakon 5 minuta nivo ulja moze biti samo jos veci.
-
NediM17
#14 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Tacno tako.semirsar wrote:Mislis, realniji?NediM17 wrote:Pa nakon 5 minuta nivo ulja moze biti samo jos veci.
-
Uraaa
#15 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Možda da se raspitaš oko svojih potrošačkih prava jer i praodavci polovnih automobila moraju da daju izvjesnu garanciju na robu. Proguglaj malo tu opciju ako već nisi tražio povrat novca pa im pokušaš navaljati neku inspekciju.
-
Kataklinger
#16 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Igrom slučaja sam i ja bio u voznom parku pomenute autokuće EUROLINE i razgovarao sa vlasnicima oko jednog auta. Meni su rekli da ako pazarim auto, i ako ne bude nešto uredu u kraćem vremenskom roku, da im vratim auto. Takođe informacija iz pouzdanog izvora, većinu auta po uvozu, nakon carine servisiraju u ovlaštenom AC Školjić u Tešnju (ovlašteni je za auta VW koncerna, a i kod njih je većina auta VW).
-
preludezalude
#17 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Nije bitno. Mjerenje odmah nakon gasenja ne moze dati realan podatak.NediM17 wrote:Pa nakon 5 minuta nivo ulja moze biti samo jos veci.
-
dgL_
#18 Re: vw passat 2002. problem s motorom
pitanje je vise nego na mjestu... nakon gasenja i mjerenja odmah nivoa ulja na sipci ce uvijek pokazivatti preko maximuma... dok se ulje ne slegne u karter... najbolje je sacekati na rtavnoj podlozi da odstoji...preludezalude wrote:Nije bitno. Mjerenje odmah nakon gasenja ne moze dati realan podatak.NediM17 wrote:Pa nakon 5 minuta nivo ulja moze biti samo jos veci.
-
NediM17
#19 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Tebi izgleda logika nije bas jaca strana.dgL_ wrote:pitanje je vise nego na mjestu... nakon gasenja i mjerenja odmah nivoa ulja na sipci ce uvijek pokazivatti preko maximuma... dok se ulje ne slegne u karter... najbolje je sacekati na rtavnoj podlozi da odstoji...preludezalude wrote:Nije bitno. Mjerenje odmah nakon gasenja ne moze dati realan podatak.NediM17 wrote:Pa nakon 5 minuta nivo ulja moze biti samo jos veci.
-
dgL_
#20 Re: vw passat 2002. problem s motorom
pasa koji ti je problem ??? Kad izvadis sipku nakon sto je motor radio kompletan donji dio sipke haman bude masna od rada motora. Ne znam kome logika nije jaca strana...NediM17 wrote:
Tebi izgleda logika nije bas jaca strana.
-
NediM17
#21 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Mi ovdje pricamo o mjerenju nivoa ulja, a ne o gledanju masnoce sipke, zna se kako se ulje mjeri, bilo da se sipka odmah vadi, ili nakon 5, 10 minuta ili pola sata.
-
dgL_
#22 Re: vw passat 2002. problem s motorom
pa jel cujes sta govorim covjece... momak je napiso da mu 4 cm bude nivo ulja iznad maximuma... kad tek ugasim auto i izmjerim i meni sipka bude masna iznad maximuma dok se ne slegne... ne znam gdje se ne kontamo ?? AKo mjeri odmah po gasenju onda je tu razlikaNediM17 wrote:Mi ovdje pricamo o mjerenju nivoa ulja, a ne o gledanju masnoce sipke, zna se kako se ulje mjeri, bilo da se sipka odmah vadi, ili nakon 5, 10 minuta ili pola sata.
-
NediM17
#23 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Onda ne znas kako se mjeri ulje (izvadis sipku, obrises pa ponovo vratis i vidis).dgL_ wrote:pa jel cujes sta govorim covjece... momak je napiso da mu 4 cm bude nivo ulja iznad maximuma... kad tek ugasim auto i izmjerim i meni sipka bude masna iznad maximuma dok se ne slegne... ne znam gdje se ne kontamo ?? AKo mjeri odmah po gasenju onda je tu razlikaNediM17 wrote:Mi ovdje pricamo o mjerenju nivoa ulja, a ne o gledanju masnoce sipke, zna se kako se ulje mjeri, bilo da se sipka odmah vadi, ili nakon 5, 10 minuta ili pola sata.
Kako moze biti vise ulja odmah po gasenju, nego kad se ulje slegne u karter i nivo naraste? Hajde mi to objasni molim te.
-
dgL_
#24 Re: vw passat 2002. problem s motorom
e necu ti objasnit, kad slijedeci put budes vozio auto i parkiras, izvadi sipku i vidi gdje ti je "lazni" nivo ulja dok auto ne odstoji... cak i kad obrises i vratis i izvadis opet ti nece ocitati tacnoNediM17 wrote:Onda ne znas kako se mjeri ulje (izvadis sipku, obrises pa ponovo vratis i vidis).dgL_ wrote:pa jel cujes sta govorim covjece... momak je napiso da mu 4 cm bude nivo ulja iznad maximuma... kad tek ugasim auto i izmjerim i meni sipka bude masna iznad maximuma dok se ne slegne... ne znam gdje se ne kontamo ?? AKo mjeri odmah po gasenju onda je tu razlikaNediM17 wrote:Mi ovdje pricamo o mjerenju nivoa ulja, a ne o gledanju masnoce sipke, zna se kako se ulje mjeri, bilo da se sipka odmah vadi, ili nakon 5, 10 minuta ili pola sata.
Kako moze biti vise ulja odmah po gasenju, nego kad se ulje slegne u karter i nivo naraste? Hajde mi to objasni molim te.
-
NediM17
#25 Re: vw passat 2002. problem s motorom
Ja trenutno vozim Wartburg dvotakni i imam dvotaktnu kosilicu, tako da nisam u mogucnosti da provjerim tvoje tvrdnje. Ali sam i dalje siguran da sam upravu.dgL_ wrote:e necu ti objasnit, kad slijedeci put budes vozio auto i parkiras, izvadi sipku i vidi gdje ti je "lazni" nivo ulja dok auto ne odstoji... cak i kad obrises i vratis i izvadis opet ti nece ocitati tacno