Ako je taj Passat uvoz iz vana, prekucao je on milion km za 11 godina!nidokralj wrote:ne kontam u cemu je problem.eto nek je auto staro 11 godina.nek predje godisnje 20000km.to ti je 220000km.nije to neka kilometraza.ima tu jos mjesta.ako 90% drzave ne vozi manje od 20000km godisnje evo glave...
VW Passat 1996-2000
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Better Man
#51 Re: VW Passat 1996-2000
-
citroen xm
#52 Re: VW Passat 1996-2000
Ja ne mogu da se načudim šta ovde pročitah. Ok druže, imaš Volvo otprilike istog godišta kao Pasat koji hoćeš da kupiš. Zašto ga mijenjaš? Mijenjaš provjereno, za nešto što ne znaš kako je održavano. Drugo ako već mijenjaš provjereno onda idi na novije. Izvini po tvojim postovima se jasno vidi da nemaš baš puno pojma oko auta.
Kao prvo, naravno da se može desiti da ti pukne guma prvog dana na novom autu kao i da na istom autu rikne motor. Proizvođaš ne garantuje da se to neće desiti već garantuje da ako se to desi u roku od 5 godina nećeš snositi nikakve troškove već će sve pokriti proizvođač. Na polovnjaku sve snosiš sam. Dakle pogrešno tumačiš riječ GARANCIJA.
Drugo ova priča za gumu i 190 km/h je teška šuplja. Baš želim da te pitam gdje ćeš voziti 190 km/h? U BiH nemaš takvog puta, a na ono malo auto puta je ograničenje 120 km/h. Postoje određeni dijelovi autoputeva u Njemačkoj gdje nema ograničenja, ali to je zanemarljivo. Na ostalim mjestima je strogo kažnjivo prekoračenje brzine Dakle ne postoji put gdje ćeš voziti 190 km/h. Misliš li na svoj život?
Kao treće, ko je tebi rekao da je benzinac manje trajan od dizela? Nisu to više one stare mazge od dizela sa 3000 kubika i 50 KS bez ikakvih dodataka poput turbine, koji su prelazili i po 1000000 km bez problema. Dizeli sada imaju i turbine(neki više njih), skuplji su za održavanje i manje trajni od benzinaca između ostalog i zbog mnogo većih pritisaka nego na benznskim motorima. Benzinac je čistiji, lakši i mnogo jeftiniji za održavanje, a trajan je kao i dizel ako ne i trajniji. Nije to više Yugo 45 pa da na 150000 radiš generalku.
I četvrto što se opreme tiče. Ja sam Dačiju naveo samo kao proizvođača čiji model možeš kupiti za skoro istu cijenu kao taj pasat star 12 godina. Odakle izvlačiš svu tu opremu kod Pasata. To možd ima najnapucaniji primjerak, ali i ako ima svaki rećiću sledeće. Možda ćeš misliti da banalizujem stvari, ali neka.
1. automatska/ručna klima...... Ja stvarno ne vidim neku veliku razliku. Duvaju i jedna i druga iz istih otvora. Ok utomatska je možda šminkerica jer podesiš željenu temperaturu i ona hladi dok ne postigne tu temp. i izgasi se. Isto kao i manuelna samo što ovu drugu ti moraš ukaziti kad osjetiš da je dovoljno rashladila.
2. 4X podizači..... Iskreno da se ja pitam ja bi ovijek zadnje prozore ostavio da se otvaraju ručno. Jedina prednost el. podizača je da vozač ne mora da se proteže da otvori suvozačev i da u toku vožnje ne skreće pogled sa puta. za to su potrebni prednji. A zadnji služe samo da ti se dijete igra sa dugmićima(i po pravilu ih razvali) jer ko od odraslih pozadi nij u stanju da otvori ručno prozor neka se ubije.
3. Koža.... ok to je stvar izbora, ko šta voli. Samo i u Dačiji se ona može naručiti.
Kompleksaške komentare tipa: Rađe bi vozi G2 nego novu dačiju neću ni da komentariše.
Kao prvo, naravno da se može desiti da ti pukne guma prvog dana na novom autu kao i da na istom autu rikne motor. Proizvođaš ne garantuje da se to neće desiti već garantuje da ako se to desi u roku od 5 godina nećeš snositi nikakve troškove već će sve pokriti proizvođač. Na polovnjaku sve snosiš sam. Dakle pogrešno tumačiš riječ GARANCIJA.
Drugo ova priča za gumu i 190 km/h je teška šuplja. Baš želim da te pitam gdje ćeš voziti 190 km/h? U BiH nemaš takvog puta, a na ono malo auto puta je ograničenje 120 km/h. Postoje određeni dijelovi autoputeva u Njemačkoj gdje nema ograničenja, ali to je zanemarljivo. Na ostalim mjestima je strogo kažnjivo prekoračenje brzine Dakle ne postoji put gdje ćeš voziti 190 km/h. Misliš li na svoj život?
Kao treće, ko je tebi rekao da je benzinac manje trajan od dizela? Nisu to više one stare mazge od dizela sa 3000 kubika i 50 KS bez ikakvih dodataka poput turbine, koji su prelazili i po 1000000 km bez problema. Dizeli sada imaju i turbine(neki više njih), skuplji su za održavanje i manje trajni od benzinaca između ostalog i zbog mnogo većih pritisaka nego na benznskim motorima. Benzinac je čistiji, lakši i mnogo jeftiniji za održavanje, a trajan je kao i dizel ako ne i trajniji. Nije to više Yugo 45 pa da na 150000 radiš generalku.
I četvrto što se opreme tiče. Ja sam Dačiju naveo samo kao proizvođača čiji model možeš kupiti za skoro istu cijenu kao taj pasat star 12 godina. Odakle izvlačiš svu tu opremu kod Pasata. To možd ima najnapucaniji primjerak, ali i ako ima svaki rećiću sledeće. Možda ćeš misliti da banalizujem stvari, ali neka.
1. automatska/ručna klima...... Ja stvarno ne vidim neku veliku razliku. Duvaju i jedna i druga iz istih otvora. Ok utomatska je možda šminkerica jer podesiš željenu temperaturu i ona hladi dok ne postigne tu temp. i izgasi se. Isto kao i manuelna samo što ovu drugu ti moraš ukaziti kad osjetiš da je dovoljno rashladila.
2. 4X podizači..... Iskreno da se ja pitam ja bi ovijek zadnje prozore ostavio da se otvaraju ručno. Jedina prednost el. podizača je da vozač ne mora da se proteže da otvori suvozačev i da u toku vožnje ne skreće pogled sa puta. za to su potrebni prednji. A zadnji služe samo da ti se dijete igra sa dugmićima(i po pravilu ih razvali) jer ko od odraslih pozadi nij u stanju da otvori ručno prozor neka se ubije.
3. Koža.... ok to je stvar izbora, ko šta voli. Samo i u Dačiji se ona može naručiti.
Kompleksaške komentare tipa: Rađe bi vozi G2 nego novu dačiju neću ni da komentariše.
- Simple Man
#53 Re: VW Passat 1996-2000
Kakvi kompleksi, o cemu lupetas ?citroen xm wrote:Ja ne mogu da se načudim šta ovde pročitah. Ok druže, imaš Volvo otprilike istog godišta kao Pasat koji hoćeš da kupiš. Zašto ga mijenjaš? Mijenjaš provjereno, za nešto što ne znaš kako je održavano. Drugo ako već mijenjaš provjereno onda idi na novije. Izvini po tvojim postovima se jasno vidi da nemaš baš puno pojma oko auta.
Samo sam rekao da je stvar kvalitete i povjerenja. Neko drugi ce reci da mu je Dacia ili neko
drugo auto sasvim OK (nikad necu reci, ne valja to tebi). Samo sam naveo svoje misljenje
i rekao da meni nije OK i takvi proizvodjaci ce se morati jos dugooo dugo da se trude da pridobiju
kupce kao sto sam ja, a vjerujem ima ih jos pored mene. Nikakve veze sa bilo kakvim kompleksom
koje btw. i nemam. Postujem svacije, pa ko voli nek' izvoli...za mene nije.
- nidokralj
#54 Re: VW Passat 1996-2000
Ali vidim , niko ne spominje dizajn. Pa ne mozete poredit dizajn bilo koje Dacie sa VW-om 21. vijeka...
-
citroen xm
#55 Re: VW Passat 1996-2000
Ok izvini ako sam te uvrijedio, možda sam što se tiče tebe pogriješio. Međutim 90% tih priča su kompleksaške. Ono tipa: Bolje Mercedes star 30 godina u poluraspadajućem stanju, nego nov Reno.
Nisam baš shvatio ni tu tvoju priču. Ok je to kada vjeruješ u neku marku, ali ludo je reći da bi prije vozio G2 star 25 godina nego nov Sandero ako bi mogao da biraš. Druga stvar je kada nekome ne dozvoljavaju finansije da vozi nešto bolje od dvojke. Ne znam kakvo tu povjerenje u auto može da bude. Mislim Dačija jeste malo zastarjela(namjerno) u poređenju sa novim autima, ali brate za G2(koji je takođe zastario onda kada se pojavio) je super moderna. Ne može niko reći da je G2 udobniji, prostraniji, sigurniji i pouzdaniji od Sandera. To su predrasude. Eno taksista u Beogradu davno prevalio 600000 km u Loganu 1.4 sa plinom. Taksista u Tuzli 550000 km takođe sa Loganom. I oni kažu da su što se tiče održavanja i kvarova prezadovoljni jer nikakvih većih nije ni bilo. A kada je auto istrpilo takvu upotrebu i tempo ne može da ne valja. A sada da li će se tebi svidjeti palstika u njemu ili neka druga glupost koja ni na šta ne utiče, to uopšte nije bitno.
P.S. nemam Dačiju niti mislim da ću je u skorije vrijeme imati tako da nisam subjektivan.
Nisam baš shvatio ni tu tvoju priču. Ok je to kada vjeruješ u neku marku, ali ludo je reći da bi prije vozio G2 star 25 godina nego nov Sandero ako bi mogao da biraš. Druga stvar je kada nekome ne dozvoljavaju finansije da vozi nešto bolje od dvojke. Ne znam kakvo tu povjerenje u auto može da bude. Mislim Dačija jeste malo zastarjela(namjerno) u poređenju sa novim autima, ali brate za G2(koji je takođe zastario onda kada se pojavio) je super moderna. Ne može niko reći da je G2 udobniji, prostraniji, sigurniji i pouzdaniji od Sandera. To su predrasude. Eno taksista u Beogradu davno prevalio 600000 km u Loganu 1.4 sa plinom. Taksista u Tuzli 550000 km takođe sa Loganom. I oni kažu da su što se tiče održavanja i kvarova prezadovoljni jer nikakvih većih nije ni bilo. A kada je auto istrpilo takvu upotrebu i tempo ne može da ne valja. A sada da li će se tebi svidjeti palstika u njemu ili neka druga glupost koja ni na šta ne utiče, to uopšte nije bitno.
P.S. nemam Dačiju niti mislim da ću je u skorije vrijeme imati tako da nisam subjektivan.
-
citroen xm
#56 Re: VW Passat 1996-2000
Može, recimo dizajn Dustera se može porediti sa dizajnom bilo kog VW-a i od nekih je i mnogo uspješniji. Ali to nema veze. Ni dizajn VW-a se ne može porediti sa dizajnom Alfe ili Citroena pa masu njih vozi i VW.nidokralj wrote:Ali vidim , niko ne spominje dizajn. Pa ne mozete poredit dizajn bilo koje Dacie sa VW-om 21. vijeka...
Last edited by citroen xm on 22/08/2012 16:17, edited 1 time in total.
-
Brdar
-
Brdar
-
Brdar
-
citroen xm
#60 Re: VW Passat 1996-2000
Brdar wrote:''citroen' xm'' da mozda nisi zaposlen u Daciji pa im reklamiras i promovises proizvosde
Ma kakvi, mada volio bi da jesam. Možda bi dobio neki veći popust, ako bi se odlučio za Dačiju.
@Brdar
Nisam ni rekao da se mogu porediti ako su novi. Poredio sam staro 12 godina sa novim. Ne želim da se ubjeđujem. Dobro gledaj kad budeš kupovao Pasata.
-
technoGeek
#61 Re: VW Passat 1996-2000
Pa Dacia i jeste na Renaultovoj tehnologiji, koja je provjerena. Tu ne treba biti upitna pouzdanost u mehaniku. To sto ne izgleda toliko lijepo, sto je zastario dizajn unutrasnjosti se svodi na ono, "koliko para, toliko muzike". Tako da za pare koje das, je sasvim dobar izbor.
-
530i
#62 Re: VW Passat 1996-2000
Jedan moj dalji poznanik je baš nedavno pazario passata '99 godište, tdi, sa navodnih 199000km. Igrom slučaja neku noć me provozao par kilometara u njemu i to auto je naprosto grohnulo. Sjedišta vidno omekšala, tapacirunzi pohabani, motor je nekako preglasan, kad ubacuje u prvu i drugu brzinu primjetno lupi itd. Ima i automatsku klimu - ali ona ne radi. I on misli da je prilično dobro prošao, jer to je vw koji je kvalitetan i koji se ne kvari....a ja s takvim autom (bilo koje marke) ne bih ni po parkingu se vozio...a da je dodao još 5-6 hiljada maraka mogao je imati novu Daciu ili Škodu sa lijepom opremom i sa svim novim stvarima u autu.
-
Brdar
-
Mlad i Nevin
#64 Re: VW Passat 1996-2000
Better Man wrote:Ako je taj Passat uvoz iz vana, prekucao je on milion km za 11 godina!nidokralj wrote:ne kontam u cemu je problem.eto nek je auto staro 11 godina.nek predje godisnje 20000km.to ti je 220000km.nije to neka kilometraza.ima tu jos mjesta.ako 90% drzave ne vozi manje od 20000km godisnje evo glave...
Jah eto...moj jarane, šta misliš ko je u to poslijeratno vrijeme mogao kupiti novog Passata, Audija i ostale luksuzne limuzine osim političara? 99 % ti je iz obećane zemlje dojčlanda a dojčland znači 40-50 hiljada km godišnje. Gore je tandarao svaki po 4-5 godina najmanje pa vidi sad....
Moj Brdaru, u zadnje vrijeme si jedan od zanimljivijih likova na forumu
-
Melami
#65 Re: VW Passat 1996-2000
@citroen
Meni je veoma bitno da ima auto el podizace zadnjih prozora jer ako nema siber, onda volim da otvorim zadnja dva prozora dok vozim, ako nema potrebe za klimom. a mnogo auta ima i blokadu, ili kljuc, pa da se ne mogu otvoriti zadnja stakla sa zadnjih sjedista
Meni je veoma bitno da ima auto el podizace zadnjih prozora jer ako nema siber, onda volim da otvorim zadnja dva prozora dok vozim, ako nema potrebe za klimom. a mnogo auta ima i blokadu, ili kljuc, pa da se ne mogu otvoriti zadnja stakla sa zadnjih sjedista
- Simple Man
#66 Re: VW Passat 1996-2000
Pa dobro, Golf 2 sam naveo onako, cisto kao primjer mada potajno i vise vjerujem toj dvici staroj 25 godina nego Daciji (koliko god bilo cudno), istu stvar bih rekao i za neko drugo auto tipa Audi 80 ili 100 ili Renault 19 ili sta vec...citroen xm wrote:Ok izvini ako sam te uvrijedio, možda sam što se tiče tebe pogriješio. Međutim 90% tih priča su kompleksaške. Ono tipa: Bolje Mercedes star 30 godina u poluraspadajućem stanju, nego nov Reno.
Samo vjerujem provjerenim i isprobanim stvarima, ne sumnjam da bilo koje auto koje se u zadnje vrijeme cesce pojavljuje ima i kvalitetnih stvarcica pa makar to bio i indijski Tata (kako se vec zove).
Svako ima svoje, cisto sam se javio iz razloga sto sam vozac Passata ali cu isto tako sasvim realno i racionalno navesti i mane ovog automobila (u prvom postu ih nisam naveo jer su dobre stvari prevalage). Lose stvari su senzori koji se malo malo pale i aktiviraju bez nekog posebnog razloga (ABS, ESP, Airbag off i sl).
Poceo sam tusiti...sorry
- Simple Man
#67 Re: VW Passat 1996-2000
Nemas kud ispod 74 kw, mada ga klima zna fino opteretiti. Nadjes solidnog sa 96 kw i troje ljudi u autu + klima = bez osjetnog opterecenja.Brdar wrote:Hajte vi meni narode recite koji ja motor da gledam, koji je najolji omjer snage i potrosnje, znam da ima od 1.9 tdi 66 kw, 74kw, 77kw, 81kw, 85kw i najjaci 96kw i na kraju 2.5 tdi (nezz koliko konja).....
Mislim da je ovaj od 66kw malo preslab i da sigurno vise trosi od 74kw jer je optereceniji, a sad me interesuje koji mi vi preporucujete i koji je najpouzdaniji (posto me ocito ''caste'' forumulasi tipa ''nemas ti pojma''' itd. al necemo sad o tome )
Ima dobrih i ocuvanih Passata, ako nije zurba dobro razgledaj i naravno samo provjere u ovlastenim.
-
hostapler
#68 Re: VW Passat 1996-2000
Ostani ti na Volvu sa Renaultovim motorom kao i kod DacieBrdar wrote:Ma jbg, neznm da li da ga kupim onda, jos je fala Bogu Volvo kod mene,
Al opet zavisi na kakav primjerak naletim![]()
ima stvarno dooobrih i ocuvanih
Salim se,ako budes uzimao Passata ispod 130 KS ili 96 KW ne gledaj.
-
hostapler
#69 Re: VW Passat 1996-2000
Pa i u Dacia-i su manje vise provjerene stvari. To je mehanika manje vise sa pocetka 90-ih uz par modernih primjesa. Pa kod Dacia 1.4 je motor i po zvuku kao onaj na Renaultu 5 ili prve generacije Clio. Motori u pet deka. To je ista konstrukcija.Simple Man wrote:Pa dobro, Golf 2 sam naveo onako, cisto kao primjer mada potajno i vise vjerujem toj dvici staroj 25 godina nego Daciji (koliko god bilo cudno), istu stvar bih rekao i za neko drugo auto tipa Audi 80 ili 100 ili Renault 19 ili sta vec...citroen xm wrote:Ok izvini ako sam te uvrijedio, možda sam što se tiče tebe pogriješio. Međutim 90% tih priča su kompleksaške. Ono tipa: Bolje Mercedes star 30 godina u poluraspadajućem stanju, nego nov Reno.
Samo vjerujem provjerenim i isprobanim stvarima, ne sumnjam da bilo koje auto koje se u zadnje vrijeme cesce pojavljuje ima i kvalitetnih stvarcica pa makar to bio i indijski Tata (kako se vec zove).
Svako ima svoje, cisto sam se javio iz razloga sto sam vozac Passata ali cu isto tako sasvim realno i racionalno navesti i mane ovog automobila (u prvom postu ih nisam naveo jer su dobre stvari prevalage). Lose stvari su senzori koji se malo malo pale i aktiviraju bez nekog posebnog razloga (ABS, ESP, Airbag off i sl).
Poceo sam tusiti...sorry
-
Seyfo
#70 Re: VW Passat 1996-2000
Realno,
TEEEEEEEEEEEEEEEEEEEŠKO
ćeš u BiH naći primjerak auta iz naslova da nije poderan i uništen. To je istina sa kojom se trebaš suočiti. Postoje izuzeci, npr.benzinci sa ili bez LPG koji nisu puno vozani, brojni iz USA sa motorom 1,8T, ali dizeli...
ako valjaju ili su ovdje kupljeni novi, ostaju u familiji ili komšiluku.
Prosječan vlasnik takvog auta u BiH je planirao voziti ga 2-3 godine i riješiti ga se, što znači minimalno ga je održavao, na gumama i filterima štedio, motor forsirao do crvenog podioka..
S druge strane, uopšte mi nije jasno čemu oduševljenost tim modelom. Mnogo sam se vozio modelom'98 i redizajnom '03,oba su modela isti iznutra, kockasti, neudobni, nemaštoviti, tvrdi,... Upravo kao Octavia '97-'04 samo sa više prostora na zadnjem sjedištu. Uopšte se ne dobija imidž kao u npr.Audiju,ili Passatu od '05 dalje, nema zavidnog komšijinog pogleda, apsolutno isto kao Octavia.A lopovima je itekako zanimljiv. Mijenjati Volvo za ovaj model je, po meni, apsolutno neshvatljivo.
U svakom slučaju SRETNO, jer će ti trebati mnogo mnogo mnogo sreće
Peace !
TEEEEEEEEEEEEEEEEEEEŠKO
ćeš u BiH naći primjerak auta iz naslova da nije poderan i uništen. To je istina sa kojom se trebaš suočiti. Postoje izuzeci, npr.benzinci sa ili bez LPG koji nisu puno vozani, brojni iz USA sa motorom 1,8T, ali dizeli...
ako valjaju ili su ovdje kupljeni novi, ostaju u familiji ili komšiluku.
Prosječan vlasnik takvog auta u BiH je planirao voziti ga 2-3 godine i riješiti ga se, što znači minimalno ga je održavao, na gumama i filterima štedio, motor forsirao do crvenog podioka..
S druge strane, uopšte mi nije jasno čemu oduševljenost tim modelom. Mnogo sam se vozio modelom'98 i redizajnom '03,oba su modela isti iznutra, kockasti, neudobni, nemaštoviti, tvrdi,... Upravo kao Octavia '97-'04 samo sa više prostora na zadnjem sjedištu. Uopšte se ne dobija imidž kao u npr.Audiju,ili Passatu od '05 dalje, nema zavidnog komšijinog pogleda, apsolutno isto kao Octavia.A lopovima je itekako zanimljiv. Mijenjati Volvo za ovaj model je, po meni, apsolutno neshvatljivo.
U svakom slučaju SRETNO, jer će ti trebati mnogo mnogo mnogo sreće
Peace !