VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#1 VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku. 2011 godina donosi bitne promjene u VW liniji proizvoda . Passat odlazi u mirovinu a zamjenjuje ga novo auto srednje klase koje ce biti vece i jeftinije od Passat ali nazalost i nesto manje rafinirano sa fokusom na potrebe Sjeverno Americkog trzista kao sto su velicina i udobnost a manje na tradicionalne autobahn karakteristike . VW takoder donosi i najmanje VW vozilo ``UP`koje ce se prodavati za nekih $ 10 000 a sljedit ce tradiciju originalne VW bube . UP vozilo ce imati pogon na zadnjim kotacima kao i motor smjesten na zadnjem djelu vozila. Ovu promjenu u strategiji u VW-u objasnjavaju potrebom da se izbjegne dupliciranje proizvoda u istoj klasi kakav je trenutno slucaj sa VW i Audi proizvodima koji su mahanicki blizanci u u mnogim slucajevima se razlikuju samo po nivo dodatne opreme i opcija te izgledom. Jeftinijjom linijom proizvoda VW namjerava konkurirali Toyoti kao i preuzeli dio trzista od Americkih kompanija koje polako nestaju. U buducnosti VW proizvodi ce biti jeftiniji i proizvodit ce se na Americkom trzistu za Americko trziste .Ovim potezom VW se nada etabilirati kao ``domaca``, Americka ,kompanija kao sto su to ranije ucinile Japanske i Korejanske kompanije . Ovo svakako nije dobra vijest za prave ljubitelje VW vozila a kako ce ova promjenja biti prihvacena i da li ce donijeti ocekivane promjenje pokazati ce vrijeme .
-
jefferson
#2 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Osim sto je ovo dvije godine stara vijest, kakve to veze ima sa BiH i Sarajevo-x forumom?whow wrote:VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku. 2011 godina donosi bitne promjene u VW liniji proizvoda . Passat odlazi u mirovinu a zamjenjuje ga novo auto srednje klase koje ce biti vece i jeftinije od Passat ali nazalost i nesto manje rafinirano sa fokusom na potrebe Sjeverno Americkog trzista kao sto su velicina i udobnost a manje na tradicionalne autobahn karakteristike . VW takoder donosi i najmanje VW vozilo ``UP`koje ce se prodavati za nekih $ 10 000 a sljedit ce tradiciju originalne VW bube . UP vozilo ce imati pogon na zadnjim kotacima kao i motor smjesten na zadnjem djelu vozila. Ovu promjenu u strategiji u VW-u objasnjavaju potrebom da se izbjegne dupliciranje proizvoda u istoj klasi kakav je trenutno slucaj sa VW i Audi proizvodima koji su mahanicki blizanci u u mnogim slucajevima se razlikuju samo po nivo dodatne opreme i opcija te izgledom. Jeftinijjom linijom proizvoda VW namjerava konkurirali Toyoti kao i preuzeli dio trzista od Americkih kompanija koje polako nestaju. U buducnosti VW proizvodi ce biti jeftiniji i proizvodit ce se na Americkom trzistu za Americko trziste .Ovim potezom VW se nada etabilirati kao ``domaca``, Americka ,kompanija kao sto su to ranije ucinile Japanske i Korejanske kompanije . Ovo svakako nije dobra vijest za prave ljubitelje VW vozila a kako ce ova promjenja biti prihvacena i da li ce donijeti ocekivane promjenje pokazati ce vrijeme .
- olensoner
#3 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
u americi im i onako trebaju veca auta, nemogu oni ni stati u ova obicna europska, njima je passat velicine jednog obroka u McDonaldsu...
- citroen
#4 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
olensoner wrote:u americi im i onako trebaju veca auta, nemogu oni ni stati u ova obicna europska, njima je passat velicine jednog obroka u McDonaldsu...
-
whow
#5 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
jefferson wrote:Osim sto je ovo dvije godine stara vijest, kakve to veze ima sa BiH i Sarajevo-x forumom?whow wrote:VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku. 2011 godina donosi bitne promjene u VW liniji proizvoda . Passat odlazi u mirovinu a zamjenjuje ga novo auto srednje klase koje ce biti vece i jeftinije od Passat ali nazalost i nesto manje rafinirano sa fokusom na potrebe Sjeverno Americkog trzista kao sto su velicina i udobnost a manje na tradicionalne autobahn karakteristike . VW takoder donosi i najmanje VW vozilo ``UP`koje ce se prodavati za nekih $ 10 000 a sljedit ce tradiciju originalne VW bube . UP vozilo ce imati pogon na zadnjim kotacima kao i motor smjesten na zadnjem djelu vozila. Ovu promjenu u strategiji u VW-u objasnjavaju potrebom da se izbjegne dupliciranje proizvoda u istoj klasi kakav je trenutno slucaj sa VW i Audi proizvodima koji su mahanicki blizanci u u mnogim slucajevima se razlikuju samo po nivo dodatne opreme i opcija te izgledom. Jeftinijjom linijom proizvoda VW namjerava konkurirali Toyoti kao i preuzeli dio trzista od Americkih kompanija koje polako nestaju. U buducnosti VW proizvodi ce biti jeftiniji i proizvodit ce se na Americkom trzistu za Americko trziste .Ovim potezom VW se nada etabilirati kao ``domaca``, Americka ,kompanija kao sto su to ranije ucinile Japanske i Korejanske kompanije . Ovo svakako nije dobra vijest za prave ljubitelje VW vozila a kako ce ova promjenja biti prihvacena i da li ce donijeti ocekivane promjenje pokazati ce vrijeme .
Veza je ta da ogroman broj Bosanaca i Hercegovaca zivi u dijaspori ,neki protjerni tokom rata , neki da bi spasili glavu , a neki sto bi se reklo "trbuhom za kruhom" . Dijeli nas okean ali nas spaja jos mnogo vise od toga . Jednako kao i u domovini Bosanci i Hercegovci u dijaspori preferiraju Njemacka auta , sa ponekim izuzetkom, stoga mislim da je tema relevantna . Vecina forumasa na Sarajevo-x ne diskriminira clanove po tome dali zive u dijaspori ili u Konjicu , Tarcinu , Gorzdu i drugim mjestima . Sarajevo-x se pokazao kao medij koji je do sada povezivao forumase ne samo od Ilide do Bascasrsije nego i ljude iz citave regije pa i sire . Mislim da je razmjena informacija i druzenje kljucni za funkcioniranje ovakvih foruma i bez ovakve funkcije forumi ne bi imali mnogo smisla . Eto nadam se da sam donekle objasnio zasto je nasto sto se desava u Americi donekle relevantno u Sarajevu i vice versa . Puno Pozdrava whow
- kreco hakija
#6 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
VW otvara i novu fabriku vrijednu $1 billion u chattanooga tennessee.
početak rada 2011, planirano oko 2,000 radnika....
moglo bi se ić tražit posla
-
whow
#7 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Jos da ponovo proradi i ona u Vogoscikreco hakija wrote:VW otvara i novu fabriku vrijednu $1 billion u chattanooga tennessee.
Licno sam misljenja da se smanjivanjem standarda kada su u pitanju refiniranosti , tehnologija , kvaliteta nece postici zeljeni efekat tj. osvajanje novoga trzista . Zadnjih 20 godina VW Amerika njeguje image vozila koja su pravljena za vozace ,drivers wanted, vozila koja su pravljena za autobahn i time ponesto drugacija od svakodnevnih vozila koja su namjenjena za prevoz od tacke A do tacke B .Ukoliko VW odluci da odbaci autobahn image , te pocne praviti vozila poput Toyote , a sve da bi se smanjila cijena novih vozila mislim da ce dobar dio vozaca koji su do sada bili vjerni VW-u jednostavno preci na Audi ili mozda cak i BMW.Siguran sam da ce u isto vrijeme dosta vozaca koji su zeljeli imati VW ali su kupovali Americka , Korejske ili Japanska vozila zbog nize cijene poceti kupovati VW ali mislim da bih ta nova vozila mogla biti vise VW clone nego klasican VW proizvod. Mozda je najbolji primjer ovakve poslovne filozofije VW Routan koji je u biti Chryslerov Town & Country mini van , koji se pravi u Chryslerovoj tvornici u Canadi sa tom razlikom da ima izmjenjenu prednju masku , tvrdu suspenziju i vecu cijenu . Sve ostalo je tipican Chrysler. Mislim da ovakvim pristupom VW namjerava da se ponovo priblizi masama te pocne proizvoditi "Americke Skode" sa VW insigniom obzirom da je u Americi bilo jako tesko prodavati auta sa Skodinim bedzom obirom na probleme i nepovjerenje kada su u pitanje " off brands" .
- kreco hakija
#8 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
moj je rođak proveo dosta vremena ovog ljeta u vogošći.
inače radi u VW wofsburg, pa su ga poslali dole na teren.
nedade mi se pitat kad će opet početi vogošća sa radom.
-
whow
#9 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Eh Wolfsburg opet zijanio , steta. Mada su Dzeko i Miske bilikreco hakija wrote:moj je rođak proveo dosta vremena ovog ljeta u vogošći.
evo i pregleda tekme
http://www.youtube.com/watch?v=0cCUyZRxskk
-
jefferson
#10 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Vozim passata zivim u Americi! Jel ti lakse sad?whow wrote:jefferson wrote:Osim sto je ovo dvije godine stara vijest, kakve to veze ima sa BiH i Sarajevo-x forumom?whow wrote:VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku. 2011 godina donosi bitne promjene u VW liniji proizvoda . Passat odlazi u mirovinu a zamjenjuje ga novo auto srednje klase koje ce biti vece i jeftinije od Passat ali nazalost i nesto manje rafinirano sa fokusom na potrebe Sjeverno Americkog trzista kao sto su velicina i udobnost a manje na tradicionalne autobahn karakteristike . VW takoder donosi i najmanje VW vozilo ``UP`koje ce se prodavati za nekih $ 10 000 a sljedit ce tradiciju originalne VW bube . UP vozilo ce imati pogon na zadnjim kotacima kao i motor smjesten na zadnjem djelu vozila. Ovu promjenu u strategiji u VW-u objasnjavaju potrebom da se izbjegne dupliciranje proizvoda u istoj klasi kakav je trenutno slucaj sa VW i Audi proizvodima koji su mahanicki blizanci u u mnogim slucajevima se razlikuju samo po nivo dodatne opreme i opcija te izgledom. Jeftinijjom linijom proizvoda VW namjerava konkurirali Toyoti kao i preuzeli dio trzista od Americkih kompanija koje polako nestaju. U buducnosti VW proizvodi ce biti jeftiniji i proizvodit ce se na Americkom trzistu za Americko trziste .Ovim potezom VW se nada etabilirati kao ``domaca``, Americka ,kompanija kao sto su to ranije ucinile Japanske i Korejanske kompanije . Ovo svakako nije dobra vijest za prave ljubitelje VW vozila a kako ce ova promjenja biti prihvacena i da li ce donijeti ocekivane promjenje pokazati ce vrijeme .
Veza je ta da ogroman broj Bosanaca i Hercegovaca zivi u dijaspori ,neki protjerni tokom rata , neki da bi spasili glavu , a neki sto bi se reklo "trbuhom za kruhom" . Dijeli nas okean ali nas spaja jos mnogo vise od toga . Jednako kao i u domovini Bosanci i Hercegovci u dijaspori preferiraju Njemacka auta , sa ponekim izuzetkom, stoga mislim da je tema relevantna . Vecina forumasa na Sarajevo-x ne diskriminira clanove po tome dali zive u dijaspori ili u Konjicu , Tarcinu , Gorzdu i drugim mjestima . Sarajevo-x se pokazao kao medij koji je do sada povezivao forumase ne samo od Ilide do Bascasrsije nego i ljude iz citave regije pa i sire . Mislim da je razmjena informacija i druzenje kljucni za funkcioniranje ovakvih foruma i bez ovakve funkcije forumi ne bi imali mnogo smisla . Eto nadam se da sam donekle objasnio zasto je nasto sto se desava u Americi donekle relevantno u Sarajevu i vice versa . Puno Pozdrava whow
I dalje ne kontam poentu dvije godine stare vijesti!
- Maystor
#11 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Mislim da dugorocno gledano dolaze losa vremena za njemacke proizvodjace, pogotovo VW. Vrijeme golfova dizelasa je proslo, nafta kao primarni pogon za auto odlazi u istoriju. Dolaze hibridni auti (u Japanu vec drmaju trzistem), a zatim elektricna i vozila na hidrogen. U svim ovim kategorijama Nijemci su truba i zaostaju najmanje jednu auto generaciju (7 godina) za Japancima, a vjerovatno ce ih prestici i Juzna Koreja. Sve ovo sto sam rekao nece se desiti u narednih nekoliko godina, ali do 2020 autoindustrija ce izgledati potpuno drugacije nego danas.
-
whow
#12 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Kako stvari sada stoje cini se da auto -industrija daje prednost hibridima mada je potpuno ne razumijem ovakav pristup obzirom na minimalne ustede i veliku rezliku u cijeni kada su u pitanju hibridi. Ne slazem se sa tvrdnjom da su Njemci u zaostatku kada su u pitanju hibridi . VW je prije par godina predstavio Golfa sa dizel + elektro motorom . BMW radi na usavrsavanju nekoliko razlicitih tehnologija . Hibridna tehnologija je relativno jednostavna i pristupacna . Toyota je npr. prodala svoju hibrid tehnologiju Nissanu i nekim drugim kompanijama takao da mislim da se radi o tome da pojedine kompanije u ovom trenutku ne vide isplativost ovakve tehnologije.Sto se S Koreje tice strahovito napreduju te osvajaju trziste cijenama i ako se nesto ne promjeni ugrozit ce ne samo Europske nego i sve ostale proizvodace. Ja mislim da upravo ovaj novi pravac u razvoju VW pokusava da sljedi Huyndai-jev i Toyotin primjer gdje se proizvode auta koja su "good enough" za svakodnevnu upotrebu s time da je cijena pristupacnija.To je logika da auto srednje klase nema potrebu razvijati 235 km/h ako se zna da je dozvoljena maksimalna brzina u recimo USA i Canadi izmedu 90-130 km/h , dalje sofisticirane tehnologije pruzaju samo ogranicene beneficije kada je u pitanju svakodnevna eksploatacija . Recimo Golf 5 ima neovisni zadnji ovjes dok Astra jos uvjek ima strainski ovjes ali se neka razlika u kvalitetu voznje gotovo i ne primjecuje. Trebam li reci da je Golfov ovjes mnogo skuplji. Slicno je i sa mnogim drugim sistemima i komponentama koje u svakodnevnoj ekploataciji nemaju veliku upotrebnu vrijednost. Ono sto Amerikanci ocigledno primjeciju je razlika u velicini i drugim opcijama koje doprinose udobnosti i sigurnosti . Dakle radi se o kompromisu koji ce vjerovatno imati komercijalni uspjeh jer ce se smanjiti cijena vozila ali ce se izgubiti authoban osjecaj .Maystor wrote:Mislim da dugorocno gledano dolaze losa vremena za njemacke proizvodjace, pogotovo VW. Vrijeme golfova dizelasa je proslo, nafta kao primarni pogon za auto odlazi u istoriju. Dolaze hibridni auti (u Japanu vec drmaju trzistem), a zatim elektricna i vozila na hidrogen. U svim ovim kategorijama Nijemci su truba i zaostaju najmanje jednu auto generaciju (7 godina) za Japancima, a vjerovatno ce ih prestici i Juzna Koreja. Sve ovo sto sam rekao nece se desiti u narednih nekoliko godina, ali do 2020 autoindustrija ce izgledati potpuno drugacije nego danas.
@ Jeferson , nisam siguran koliko je vijest stara ,ja sam je procitao u Auto- Magazinu od July, 2009. Mislim da je vijest aktuelna jer ova promjena tek dolazi i po mom misljenju ce znacajno izmjeniti " karakter" VW proizvoda. Inace kako si zadovoljan Passatom imas li kakvih "prigovora" na vozilicu
- Šeha
#13 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Ovo pravljenje "vecih losijih i jeftinijih" automobila je upropastilo americke proizvodjace. Vidjecemo kako ce raditi za VW. Ja nekako razmisljam da se trend u americi pomice sa "daj mi sto jeftinije" na "daj mi sto vise za pare." Zato vidimo porast prodaje Priusa koji sigurno nije najjeftiniji ali je trenutno najisplativiji sto se tice potrosnje. Takodje predvidjam da ce Volt imati mnogo uspjeha kad se pojavi na trzistu. Dizeli se prodaju vise nego ikada i prvi put da se o njima prica po auto forumima i clancima. I BMW je po prvi put doveo dizelasa.
Medju mladjom rajom vlada uzbudjenje oko evropskih modela. Ljudi pricaju o Fiatu, Alfi, evropskom Focus-u i posebno RS-u.
Mislim da je totalno pogresno vrijeme da se VW razvodni za Americko trziste i nadam se da se to nece desiti
Medju mladjom rajom vlada uzbudjenje oko evropskih modela. Ljudi pricaju o Fiatu, Alfi, evropskom Focus-u i posebno RS-u.
Mislim da je totalno pogresno vrijeme da se VW razvodni za Americko trziste i nadam se da se to nece desiti
-
emko1234
#14 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
sve sto si naveo stoji,medjutim njemacka auto-industrija je trenutno najjaca na svijetu,posto su amerikanci u krizi kojoj se ne vidi kraj njemci su ti koji ce da sjednu na njohovo mjesto..samo pogledaj proizvodjace..negdje sam gledao intervju generalnog direktora audija za europu koji na pitanje kako gleda na lexusa kao potencijalnog konkurenta audiju a6(nakon redizajna) koji je medju prvim uveo hibride,covjek se prvo nasmijao i rekao da profil kupca koji kupuje lexus i audi prvo nije isti,drugo lexus da ima dizel koji bi bio konkurentan na trzistu ne bi jos trcao pred rudu i ulagao toliko para u hibrid,trece da je globalni stav cijelog branda da treba maximalno iskoristit eru fosilnih goriva prije nego se krene u neka trenutno nerentabilna ulaganju kao sto su alternativni izvori energije..al da mora jasno da da doznanja svima da je vw grupa kao i sam audi spremna na prelazak i uvodjenje auta koji ce pokretat alternativni izvori energije..dakle tu nema rasprave..stotine milijardi eura vrijedna auto-industrija si ne moze dozvolit u ovom trenutku luksuz da ne gleda barem 10 god unaprijed i da pusti male zute da tek tako pojedu svoj dio kolaca a i da gledaju njihov..nema zime za svabe jos vjeruj mi..znaju ljudi odlicno sta rade i kako rade..njihovi analitacari trzista su super placeni al krv pisaju da zarade svaki taj euro..Maystor wrote:Mislim da dugorocno gledano dolaze losa vremena za njemacke proizvodjace, pogotovo VW. Vrijeme golfova dizelasa je proslo, nafta kao primarni pogon za auto odlazi u istoriju. Dolaze hibridni auti (u Japanu vec drmaju trzistem), a zatim elektricna i vozila na hidrogen. U svim ovim kategorijama Nijemci su truba i zaostaju najmanje jednu auto generaciju (7 godina) za Japancima, a vjerovatno ce ih prestici i Juzna Koreja. Sve ovo sto sam rekao nece se desiti u narednih nekoliko godina, ali do 2020 autoindustrija ce izgledati potpuno drugacije nego danas.
-
whow
#15 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Ti si to odlicno sazeo u tri rijeci " veci , losiji i jeftiniji". Ja sam nekako misljenja da VW ne bih smio praviti nikakve ustupke kada je u pitanju kvaliteta i tehnologija i ako zele da smanje cijenu VW vozila onda treba da to urade na neki drugi nacin a ne na ustrb tehnologije i kvaliteta sto ce se neminovno odraziti na image citave kompanije. Otvaranje pogona u USA sigurno nece smanjiti cijenu proizvodnje obzirom na cijenu radne snage i svega ostaloga sto ide sa proizvodnjom vozila . Koristenje Chryslerovih pogona i radnika moze smanjiti cijenu proizvodnje ali ce definitivno utjecati na proizvod. Ono sto ce pomoci VW-u da smanji troskove biti ce povlastice koje ce dobiti od drzave kao protu-uslugu za otvaranje pogona te stavranje image-a "domace" marke kao sto su to ucinile Toyota , Honda , Huyndai te vise manje svi ostali proizvodaci vozila koja se prodaju u Sjevernoj Americi. Moje je privatno misljenje da vise kupaca spremno platiti vecu sumu za istinski VW nego manje novaca za Chryslera sa VW bedzom. Ukoliko se ostvari ovo drugo siguran sam da ce veliki broj sadanjih VW vlasnika zamjeniti VW bedz za neku od preostalih istinskih Njemacke vozila.Šeha wrote:Ovo pravljenje "vecih losijih i jeftinijih" automobila je upropastilo americke proizvodjace. Vidjecemo kako ce raditi za VW. Ja nekako razmisljam da se trend u americi pomice sa "daj mi sto jeftinije" na "daj mi sto vise za pare." Zato vidimo porast prodaje Priusa koji sigurno nije najjeftiniji ali je trenutno najisplativiji sto se tice potrosnje. Takodje predvidjam da ce Volt imati mnogo uspjeha kad se pojavi na trzistu. Dizeli se prodaju vise nego ikada i prvi put da se o njima prica po auto forumima i clancima. I BMW je po prvi put doveo dizelasa.
- Šeha
#16 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Slazem se. Sto se cijene tice VW sigurno nece ustediti pomjeranjem proizvodnje iz Mexica u US. Nesto sumnjam da bi im se i kvalitet poboljsao mada je moguce jer je kontrola proizvoda u Meksiku prilicno losa. VW ovdje kosntantno ima problema sa malim elektricnim stvarima, sijalice, audio sistemi itd. Iako vidim manje petica sa pregorenim stop svjetlima nego sto je to slucaj sa cetvorkama problem je prisutan.whow wrote: Ti si to odlicno sazeo u tri rijeci " veci , losiji i jeftiniji". Ja sam nekako misljenja da VW ne bih smio praviti nikakve ustupke kada je u pitanju kvaliteta i tehnologija i ako zele da smanje cijenu VW vozila onda treba da to urade na neki drugi nacin a ne na ustrb tehnologije i kvaliteta sto ce se neminovno odraziti na image citave kompanije. Otvaranje pogona u USA sigurno nece smanjiti cijenu proizvodnje obzirom na cijenu radne snage i svega ostaloga sto ide sa proizvodnjom vozila . Koristenje Chryslerovih pogona i radnika moze smanjiti cijenu proizvodnje ali ce definitivno utjecati na proizvod. Ono sto ce pomoci VW-u da smanji troskove biti ce povlastice koje ce dobiti od drzave kao protu-uslugu za otvaranje pogona te stavranje image-a "domace" marke kao sto su to ucinile Toyota , Honda , Huyndai te vise manje svi ostali proizvodaci vozila koja se prodaju u Sjevernoj Americi. Moje je privatno misljenje da vise kupaca spremno platiti vecu sumu za istinski VW nego manje novaca za Chryslera sa VW bedzom. Ukoliko se ostvari ovo drugo siguran sam da ce veliki broj sadanjih VW vlasnika zamjeniti VW bedz za neku od preostalih istinskih Njemacke vozila.
Gdje si procitao da ce se VW praviti u Chryslerovim pogonima? Koliko ja znam bice to Fiat/Chrysler saradnja, ne znam gdje je VW tu?
Ono sto ce meni biti interesantno je koliko ce Alfa biti konkurent Audiju kad se pojavi. Da li ce Talijani biti pametni i cijene postaviti malo ispod, po mom misljenju, precijenjenog Audija. Ako budu imaju veliku sansu da im ukradu veliki dio musterija.
-
jefferson
#17 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Vodis se poluinformacijama!whow wrote:Ti si to odlicno sazeo u tri rijeci " veci , losiji i jeftiniji". Ja sam nekako misljenja da VW ne bih smio praviti nikakve ustupke kada je u pitanju kvaliteta i tehnologija i ako zele da smanje cijenu VW vozila onda treba da to urade na neki drugi nacin a ne na ustrb tehnologije i kvaliteta sto ce se neminovno odraziti na image citave kompanije. Otvaranje pogona u USA sigurno nece smanjiti cijenu proizvodnje obzirom na cijenu radne snage i svega ostaloga sto ide sa proizvodnjom vozila . Koristenje Chryslerovih pogona i radnika moze smanjiti cijenu proizvodnje ali ce definitivno utjecati na proizvod. Ono sto ce pomoci VW-u da smanji troskove biti ce povlastice koje ce dobiti od drzave kao protu-uslugu za otvaranje pogona te stavranje image-a "domace" marke kao sto su to ucinile Toyota , Honda , Huyndai te vise manje svi ostali proizvodaci vozila koja se prodaju u Sjevernoj Americi. Moje je privatno misljenje da vise kupaca spremno platiti vecu sumu za istinski VW nego manje novaca za Chryslera sa VW bedzom. Ukoliko se ostvari ovo drugo siguran sam da ce veliki broj sadanjih VW vlasnika zamjeniti VW bedz za neku od preostalih istinskih Njemacke vozila.Šeha wrote:Ovo pravljenje "vecih losijih i jeftinijih" automobila je upropastilo americke proizvodjace. Vidjecemo kako ce raditi za VW. Ja nekako razmisljam da se trend u americi pomice sa "daj mi sto jeftinije" na "daj mi sto vise za pare." Zato vidimo porast prodaje Priusa koji sigurno nije najjeftiniji ali je trenutno najisplativiji sto se tice potrosnje. Takodje predvidjam da ce Volt imati mnogo uspjeha kad se pojavi na trzistu. Dizeli se prodaju vise nego ikada i prvi put da se o njima prica po auto forumima i clancima. I BMW je po prvi put doveo dizelasa.
VW pravi jovo-nanovo pogon u Chattanoogi u TN, a ne u nekakvom Chryslerovom pogonu.
Routan je iznimka za Americko trziste, zato sto Chrysler koristi 2.0TDI motore u Evropi, i takvih saradnji imas milion, a VW-u je dobro doslo da moze ponuditi van tih gabarita, a nekom svojom tehnikom (medju strucnjacima Chryslerov van i dalje predstavlja jedno od mjerila sta god pricao, s obzirom da su najstariji u tom zanatu).
GM je 90-tih i pocetkom ovog vijeka koristio BMW-ove diesel motore u Opelu, a za uzvrat je GM obezbjedjivao automatsku transmijiju za neke BMW-ove modele tokom devedesetih, a onda za RR kada je Phantom izasao!
Kada je BMW sa ZF-om izbacio svoje transmisije saradnja je tu negdje i prestala.
BMW u Miniju koristi motore napravljene u saradnji sa PSA, a u prvim verzijama je koristio Chryslerov 4-cil motor.
itd, itd, Opel+Fiat kada su u pitanju 1.9ltr JTD tj. CDTI motori, itd, itd.
-
shadow
#18 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Najisplativiji je samo ako se zakucas u desnu traku i vozis ga do 60 km/h. Cim predjes tu brzinu i njegova potrosnja raste, dodje otprilike na razinu potrosnje TDI golfa/jette sa manuelnim mjenjacem (automatik trosi vise). Nedavno sam imao 2007 prius, nije mogla s potrosnjom preko 44.3 milje po gallonu preci da jebe rak raka, nije uopste przena (ne mozes je prziti sve i da hoces) ali recimo nekih 70-75 mp/h ( 115-120km/h). S TDI-em bez problema dobijes tu potrosnju a puuuno se bolje vozi i cak bolje drzi cijenu, pogotovo sto je stariji jer priusu niko ne smije prici cim predje preko 100k milja, sama baterija mu kosta $2600. Za te pare na tdi-u mozes uraditi cijeli veliki servis dva puta plus jednu zamjenu kuplunga.Šeha wrote: Zato vidimo porast prodaje Priusa koji sigurno nije najjeftiniji ali je trenutno najisplativiji sto se tice potrosnje.
-
whow
#19 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Potpuno si u pravu ,TDi je bolji od tog Priusa u svakom pogledu , trik je u tome da je Prius vise statement koji kaze :" ja sa spreman platiti 10000 vise da bih spasio planetu od globalnog otopljavanja. Na stranu to sto je sam proces proizvodnje Priusa mnogo stetniji za okolis nego proizvodnja konvencionalnih automobila + te baterije su prakticki nerazgradive. @ Jefferson sto se tice poluinformacija mislim da si i tu tu negdje sa svojim informacijama ali o tom po tom , zivi bili pa vidjeli. Chrysler je do sada izgubio 35% trzista sto u prevodu znaci da ce se linije morati zatvarati ,obzirom da od te suradnje sa Fiatom za sada jos uvijek nema nista i jedino auto koje ce proizaci iz ove suradnje u 2009 , 2010 godini je Fico koji ce se uvoziti direktno iz Italije. VW je vec preuzeo dio Chryslerove proizvodnje ,Routan . Obzirom da je Chrysler down 35% pogoni ce se morati zatvarati jer je Chrysler u bankroptu i biti ce spreman ustupiti pogone bilo kome.shadow wrote:Najisplativiji je samo ako se zakucas u desnu traku i vozis ga do 60 km/h. Cim predjes tu brzinu i njegova potrosnja raste, dodje otprilike na razinu potrosnje TDI golfa/jette sa manuelnim mjenjacem (automatik trosi vise). Nedavno sam imao 2007 prius, nije mogla s potrosnjom preko 44.3 milje po gallonu preci da jebe rak raka, nije uopste przena (ne mozes je prziti sve i da hoces) ali recimo nekih 70-75 mp/h ( 115-120km/h). S TDI-em bez problema dobijes tu potrosnju a puuuno se bolje vozi i cak bolje drzi cijenu, pogotovo sto je stariji jer priusu niko ne smije prici cim predje preko 100k milja, sama baterija mu kosta $2600. Za te pare na tdi-u mozes uraditi cijeli veliki servis dva puta plus jednu zamjenu kuplunga.Šeha wrote: Zato vidimo porast prodaje Priusa koji sigurno nije najjeftiniji ali je trenutno najisplativiji sto se tice potrosnje.
-
shadow
#20 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
whow wrote:Potpuno si u pravu ,TDi je bolji od tog Priusa u svakom pogledu , trik je u tome da je Prius vise statement koji kaze :" ja sa spreman platiti 10000 vise da bih spasio planetu od globalnog otopljavanja. Na stranu to sto je sam proces proizvodnje Priusa mnogo stetniji za okolis nego proizvodnja konvencionalnih automobila + te baterije su prakticki nerazgradive.shadow wrote:Najisplativiji je samo ako se zakucas u desnu traku i vozis ga do 60 km/h. Cim predjes tu brzinu i njegova potrosnja raste, dodje otprilike na razinu potrosnje TDI golfa/jette sa manuelnim mjenjacem (automatik trosi vise). Nedavno sam imao 2007 prius, nije mogla s potrosnjom preko 44.3 milje po gallonu preci da jebe rak raka, nije uopste przena (ne mozes je prziti sve i da hoces) ali recimo nekih 70-75 mp/h ( 115-120km/h). S TDI-em bez problema dobijes tu potrosnju a puuuno se bolje vozi i cak bolje drzi cijenu, pogotovo sto je stariji jer priusu niko ne smije prici cim predje preko 100k milja, sama baterija mu kosta $2600. Za te pare na tdi-u mozes uraditi cijeli veliki servis dva puta plus jednu zamjenu kuplunga.Šeha wrote: Zato vidimo porast prodaje Priusa koji sigurno nije najjeftiniji ali je trenutno najisplativiji sto se tice potrosnje.
Upravo tako! Pa proizvodnja tih baterija toliko sjebe okolis da se miljama od njihovih fabrika ne naziru nikakvi znaci zivota. Glavna je negdje kod tebe u Canadi plus se to salje u Evropu i ostale dijelove svijeta. A sta ce biti sa odlaganjem tih baterija jednom kad postanu neupotrebljive, kolika ce to steta biti?
Izracunato je da je Prius stetniji po okolis od jednog hummera
- Maystor
#21 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Prijatelju, nisi u pravu. Pratim autoindustriju godinama, a profesija mi je bliska toj tematici. Nijemci su vrlo loše procijenili trendove, predsjednik VW-a je prije nekoliko godina ismijavao koncept hibridnih i električnih auta, BMW je dobio po ušima (slučaj Rover, smijenjen predsjednik čitavog koncerna), slavni Mercedes je preživio parama arapskog šeika, Opel na samrti, i da ne nabrajam dalje. Imam mnogo prijatelja koji žive u Njemačkoj i rade u autoindustriji, i sam sam bio na usavršavanju tamo i poznata mi je situacija. Taj što priča iz Audija šupljira. Ja Audija nikad ne bih kupio. Obični VW sa malo kvalitetnijim presvlakama i plastikom, plagijatori (godinama kopiraju rješenja Mercedesa i BMW-a). Kada bih imao novca za novo auto iz te klase, prije bih uzeo Lexusa nego Audija. A to što kažeš da nema zime za njih, malo sutra, svaki drugi radnik ili je već otpušten, ili radi smanjeno radno vrijeme. Ljudi su prestravljeni, strepe za posao više nego mi u Bosni.emko1234 wrote:sve sto si naveo stoji,medjutim njemacka auto-industrija je trenutno najjaca na svijetu,posto su amerikanci u krizi kojoj se ne vidi kraj njemci su ti koji ce da sjednu na njohovo mjesto..samo pogledaj proizvodjace..negdje sam gledao intervju generalnog direktora audija za europu koji na pitanje kako gleda na lexusa kao potencijalnog konkurenta audiju a6(nakon redizajna) koji je medju prvim uveo hibride,covjek se prvo nasmijao i rekao da profil kupca koji kupuje lexus i audi prvo nije isti,drugo lexus da ima dizel koji bi bio konkurentan na trzistu ne bi jos trcao pred rudu i ulagao toliko para u hibrid,trece da je globalni stav cijelog branda da treba maximalno iskoristit eru fosilnih goriva prije nego se krene u neka trenutno nerentabilna ulaganju kao sto su alternativni izvori energije..al da mora jasno da da doznanja svima da je vw grupa kao i sam audi spremna na prelazak i uvodjenje auta koji ce pokretat alternativni izvori energije..dakle tu nema rasprave..stotine milijardi eura vrijedna auto-industrija si ne moze dozvolit u ovom trenutku luksuz da ne gleda barem 10 god unaprijed i da pusti male zute da tek tako pojedu svoj dio kolaca a i da gledaju njihov..nema zime za svabe jos vjeruj mi..znaju ljudi odlicno sta rade i kako rade..njihovi analitacari trzista su super placeni al krv pisaju da zarade svaki taj euro..Maystor wrote:Mislim da dugorocno gledano dolaze losa vremena za njemacke proizvodjace, pogotovo VW. Vrijeme golfova dizelasa je proslo, nafta kao primarni pogon za auto odlazi u istoriju. Dolaze hibridni auti (u Japanu vec drmaju trzistem), a zatim elektricna i vozila na hidrogen. U svim ovim kategorijama Nijemci su truba i zaostaju najmanje jednu auto generaciju (7 godina) za Japancima, a vjerovatno ce ih prestici i Juzna Koreja. Sve ovo sto sam rekao nece se desiti u narednih nekoliko godina, ali do 2020 autoindustrija ce izgledati potpuno drugacije nego danas.
-
whow
#22 Re: VW najavljuje novu strategiju za Sjevernu Ameriku
Audi je upravo predstavio najjaci luxsuzni SUV Hybrid na svjetu te preuzeo ovu laskavu titulu od Lexusa. Ovo je najbolji dokaz da Njemci imaju vodecu hybrid tehnologiju . To sto kazes za skracivanje radnog vremena i otpustanja je tacno iako se radi o relativno skromnim redukcijama u usporedbi sa milionima izgubljnih radnih mjesta u Americkoj auto industriji sto direktno , sto indirektno. Toyota takoder odpusta radnike , izbacije smjene , i slicno. Ovo je sasvim normalno prilagodavanje ciklusu trzista i bolje rjesenje nego gomilanje proizvoda koje niko ne kupuje sto u krajnjoj konsekvenci dovodi do obaranje cijene i naravno poslovanja sa gubitcima .Maystor wrote:Prijatelju, nisi u pravu. Pratim autoindustriju godinama, a profesija mi je bliska toj tematici. Nijemci su vrlo loše procijenili trendove, predsjednik VW-a je prije nekoliko godina ismijavao koncept hibridnih i električnih auta, BMW je dobio po ušima (slučaj Rover, smijenjen predsjednik čitavog koncerna), slavni Mercedes je preživio parama arapskog šeika, Opel na samrti, i da ne nabrajam dalje. Imam mnogo prijatelja koji žive u Njemačkoj i rade u autoindustriji, i sam sam bio na usavršavanju tamo i poznata mi je situacija. Taj što priča iz Audija šupljira. Ja Audija nikad ne bih kupio. Obični VW sa malo kvalitetnijim presvlakama i plastikom, plagijatori (godinama kopiraju rješenja Mercedesa i BMW-a). Kada bih imao novca za novo auto iz te klase, prije bih uzeo Lexusa nego Audija. A to što kažeš da nema zime za njih, malo sutra, svaki drugi radnik ili je već otpušten, ili radi smanjeno radno vrijeme. Ljudi su prestravljeni, strepe za posao više nego mi u Bosni.emko1234 wrote:sve sto si naveo stoji,medjutim njemacka auto-industrija je trenutno najjaca na svijetu,posto su amerikanci u krizi kojoj se ne vidi kraj njemci su ti koji ce da sjednu na njohovo mjesto..samo pogledaj proizvodjace..negdje sam gledao intervju generalnog direktora audija za europu koji na pitanje kako gleda na lexusa kao potencijalnog konkurenta audiju a6(nakon redizajna) koji je medju prvim uveo hibride,covjek se prvo nasmijao i rekao da profil kupca koji kupuje lexus i audi prvo nije isti,drugo lexus da ima dizel koji bi bio konkurentan na trzistu ne bi jos trcao pred rudu i ulagao toliko para u hibrid,trece da je globalni stav cijelog branda da treba maximalno iskoristit eru fosilnih goriva prije nego se krene u neka trenutno nerentabilna ulaganju kao sto su alternativni izvori energije..al da mora jasno da da doznanja svima da je vw grupa kao i sam audi spremna na prelazak i uvodjenje auta koji ce pokretat alternativni izvori energije..dakle tu nema rasprave..stotine milijardi eura vrijedna auto-industrija si ne moze dozvolit u ovom trenutku luksuz da ne gleda barem 10 god unaprijed i da pusti male zute da tek tako pojedu svoj dio kolaca a i da gledaju njihov..nema zime za svabe jos vjeruj mi..znaju ljudi odlicno sta rade i kako rade..njihovi analitacari trzista su super placeni al krv pisaju da zarade svaki taj euro..Maystor wrote:Mislim da dugorocno gledano dolaze losa vremena za njemacke proizvodjace, pogotovo VW. Vrijeme golfova dizelasa je proslo, nafta kao primarni pogon za auto odlazi u istoriju. Dolaze hibridni auti (u Japanu vec drmaju trzistem), a zatim elektricna i vozila na hidrogen. U svim ovim kategorijama Nijemci su truba i zaostaju najmanje jednu auto generaciju (7 godina) za Japancima, a vjerovatno ce ih prestici i Juzna Koreja. Sve ovo sto sam rekao nece se desiti u narednih nekoliko godina, ali do 2020 autoindustrija ce izgledati potpuno drugacije nego danas.