Imao neko? Potrosnja, kvarovi etc.....
Otac ima volju da promijeni auto pa vidio gore navedenog.....
Molim misljenja...
Hvala
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Brzina i ubrzanje za njega su irelevantni pojmovi.....sve po zakonudrndalo wrote:Sta se tu ima pokvariti ?![]()
Salim se, ali tu stvarno ne bi trebalo da bude nikakvih velikih problema, jer je to stara tehnologija... Samim tim mu je i potrosnja malo veca nego bi neko ocekivao od male kubikaze, i malog auta... Ako je normalno ocuvan za to godiste, ne bi trebalo da ima velikih problema... Za po/oko grada sasvim dovoljno... Brzine i ubrzanja zaboravite, ali otac ti vjerovatno nece to ni pokusavati...
To je inace motor konstrukcijski nastao iz Felicije 1.3, samo sa 1 cilindrom manje, bregasta sa strane, klackalice, dakle ne voli visoke obrtaje... Mislim da se kao i na Feliciji ventili mogu/trebaju povremeno stelovati rucno, tj. da nisu samostelujuci, ali nisam 100% siguran...
drndalo wrote:Ma onda ti je nebitna potrosnja, nece prelaziti s njim 40.000 km godisnje...
Negdje mozda malo manje od Fabia-e 1.4 ili Felicia-e 1.3... Grad 8-9-10, otvorena cesta 6-7...
Ja ne kontam o kakva 3 cilindra ti pričaš ???drndalo wrote:Da prostis, kao sto rekoh taj motor je nastao rezanjem 1 cilindra iz starog Skodinog 4-cilindrasa, i to je rezultiralo jednim ovakvim 3-cilindrasem... Ako te bas interesuje, mogu ti i malo siru istoriju tog poteza napisati, a tice se finansija, ne tehnologije...
Ja koliko znam u tvom autu je isao drugi motor 1.0, sa 4 cilindra, kao i VW Polo-u...
Pitaj jos nesto ako ti treba...
Na drugoj stranici materijala pise:For internal use only. © VOLKSWAGEN AG, Wolfsburg
Dakle nikakav metil-alkohol... A ovaj plavi dio citaj: Razvio ga je neko drugi iz Grupe, jer da je VW, to bismo i rekli, ali necemo da kazemo da je Skoda...In the Lupo, VW will be extending its range of petrol engines with a new 1.0-ltr. engine with aluminium block with camshaft in block (ohv).
It conforms to the exhaust emission standards EU III and D3.
This compact and light-weight engine is an in-Group development and is based on proven engine components.
Ako je ovo na kraju istina, i ako je u Arosu ugradjivan 98-00, onda je barem u tom periodu ugradjivan i u Lupo... Nema sanse da je VW imao za prakticno isto auto, 2 velicinom ista motora, na tako malim serijama... Tako da se ovaj motor sigurno ugradjivao, jer ga imam negdje u malom mozgu od tada, iako detaljisanje jeste malo ishlapilo ocito...1.0 R4 37kW
This engine was originally developed by Škoda Auto, before the company was acquired by Volkswagen Group, and is therefore NOT an EA111 engine. However, this engine was used in some Škodas after the takeover.
identification
parts code prefix: 047.D, engine ID codes: AHT, AQV (EU3), ARV (EU2)
engine displacement & engine configuration
1.0 litre (61 cu in) inline-four engine (R4/I4); bore: 72 mm (2.83 in), stroke: 61.2, stroke ratio: 1.18:1, 249.05 cc per cylinder, compression ratio: 10:1
cylinder block & crankcase
cast aluminium alloy; three main bearings, cast iron cylinder liners, duplex chain-driven camshaft
cylinder head & valvetrain
cast aluminium alloy; two valves per cylinder, 8 valves total, overhead valve (OHV) with pushrods and rocker shaft
aspiration
cast aluminium alloy intake manifold, cast iron exhaust manifold, underfloor catalytic converter
fuel system
common rail multi-point electronic sequential indirect fuel injection with four intake manifold-sited fuel injectors
DIN-rated motive power & torque output
37 kilowatts (50 PS; 50 bhp), 86 newton metres (63 ft·lbf)
applications
SEAT Arosa (AHT: 11/98-02/00), Škoda Fabia (AQV/ARV: 10/00-08/02)
imo nekog posla pa zapustio temu, uglavnom hvala na informacijama, update:drndalo wrote:Uz duzno postovanje prema zelji da budes 100% u pravu, ovaj put stojim cvrst... Pogledaj malo i ti...
Ne znam odakle ti ideja da je ovo motor iz Juzne Amerike, jer to nigdje ne pise, jedina geografska odrednica na ovom originalnom VW materijalu stoji na zadnoj strani u dnu i kaze:Na drugoj stranici materijala pise:For internal use only. © VOLKSWAGEN AG, Wolfsburg
Dakle nikakav metil-alkohol... A ovaj plavi dio citaj: Razvio ga je neko drugi iz Grupe, jer da je VW, to bismo i rekli, ali necemo da kazemo da je Skoda...In the Lupo, VW will be extending its range of petrol engines with a new 1.0-ltr. engine with aluminium block with camshaft in block (ohv).
It conforms to the exhaust emission standards EU III and D3.
This compact and light-weight engine is an in-Group development and is based on proven engine components.![]()
I ja sam tebi stavio link iz Wikipedije (koja by the way i nije uvijek najsretniji izbor podataka), gdje su navedeni motori iz proslosti... Pa tu mozes naci i:
Ako je ovo na kraju istina, i ako je u Arosu ugradjivan 98-00, onda je barem u tom periodu ugradjivan i u Lupo... Nema sanse da je VW imao za prakticno isto auto, 2 velicinom ista motora, na tako malim serijama... Tako da se ovaj motor sigurno ugradjivao, jer ga imam negdje u malom mozgu od tada, iako detaljisanje jeste malo ishlapilo ocito...1.0 R4 37kW
This engine was originally developed by Škoda Auto, before the company was acquired by Volkswagen Group, and is therefore NOT an EA111 engine. However, this engine was used in some Škodas after the takeover.
identification
parts code prefix: 047.D, engine ID codes: AHT, AQV (EU3), ARV (EU2)
engine displacement & engine configuration
1.0 litre (61 cu in) inline-four engine (R4/I4); bore: 72 mm (2.83 in), stroke: 61.2, stroke ratio: 1.18:1, 249.05 cc per cylinder, compression ratio: 10:1
cylinder block & crankcase
cast aluminium alloy; three main bearings, cast iron cylinder liners, duplex chain-driven camshaft
cylinder head & valvetrain
cast aluminium alloy; two valves per cylinder, 8 valves total, overhead valve (OHV) with pushrods and rocker shaft
aspiration
cast aluminium alloy intake manifold, cast iron exhaust manifold, underfloor catalytic converter
fuel system
common rail multi-point electronic sequential indirect fuel injection with four intake manifold-sited fuel injectors
DIN-rated motive power & torque output
37 kilowatts (50 PS; 50 bhp), 86 newton metres (63 ft·lbf)
applications
SEAT Arosa (AHT: 11/98-02/00), Škoda Fabia (AQV/ARV: 10/00-08/02)
Po ovome sto vidim iz oba ova linka, oba motora sa 37 kW, jednog "mog" i jednog "tvog", Skodin motor je imao razvod lancem, a ovaj VW ima zupcasti remen... Elem usrase i sefa i stanicu, ja sam se smio zakleti da je taj VW bio kasnije, i da je bio jaci...
@howdy brate, izvini na nasem "natezanju"... Ali nesto si mogao i nauciti, a i mi, ja o VW-u, a @texel o Skodi...
E&E wrote:To auto ima brzinu i ubrzanje samo u slucaju da ispadne iz aviona![]()
A da ipak razmislite o 1.4 benzinkom motoru sa 60, 75, 100 ili 105 konja ili 1.4 dizelasu sa 75 konja. Dosta rasterecenije auto ce biti, a potrosnja je tu negdje u pet deka sto se kaze. Taj 1.0 je bas patnja...
Koliki je budzet za kupovinu auta? Mozda se moze kupiti nesto bolje.howdy wrote:E&E wrote:To auto ima brzinu i ubrzanje samo u slucaju da ispadne iz aviona![]()
A da ipak razmislite o 1.4 benzinkom motoru sa 60, 75, 100 ili 105 konja ili 1.4 dizelasu sa 75 konja. Dosta rasterecenije auto ce biti, a potrosnja je tu negdje u pet deka sto se kaze. Taj 1.0 je bas patnja...
kao sto rekoh, potpuno irelevantni pojmovi za starog, ja ga ionako necu vozit.