VW BORA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mmostar

#1 VW BORA

Post by mmostar »

Interesuju me podatci o o ovom automobilu.Potrošnja,održavanje,benzin,dizel,karakteristike.......naravno cijena .Ima li ko kakvih iskustava sa ovim automobilom.Unaprijed hvala :sax:
DoradO

#2 Re: VW BORA

Post by DoradO »

imao sam ja sa golfom 4 :) haman pa isto ... 1.9 tdi ... sto mi je najbitnije bilo cijenu je drzao i nisam skoro nista izgubio ... dobar motor, oprema, sve, redovan servis i no sikiriki :D zastita obavezna ... ako te interesuju potankosti samo pitaj :-D
Bakir1

#3 Re: VW BORA

Post by Bakir1 »

istu takvu,1.9 tdi 2003 godina,ok solidan auto,ide,tijesan do bola u rangu opel corse,visina tj udaljenost kartera od tla jeste najveci problem kod tog auta
mmostar

#4 Re: VW BORA

Post by mmostar »

DoradO wrote:imao sam ja sa golfom 4 :) haman pa isto ... 1.9 tdi ... sto mi je najbitnije bilo cijenu je drzao i nisam skoro nista izgubio ... dobar motor, oprema, sve, redovan servis i no sikiriki :D zastita obavezna ... ako te interesuju potankosti samo pitaj :-D
Interesuje me u principu sve.Kakav je za servisiranje,jesu li skupi dijelovi i da li pašu dijelovi od kog golfa,što je cijena u Njemačkoj ista kao i cijena passata(a po meni je passat puno bolje auto),za koliko se para može kupiti (tdi 1,6 ili 1,9)u Njemačkoj godište 2002-2005 .......
Sagaris

#5 Re: VW BORA

Post by Sagaris »

mmostar wrote:
DoradO wrote:imao sam ja sa golfom 4 :) haman pa isto ... 1.9 tdi ... sto mi je najbitnije bilo cijenu je drzao i nisam skoro nista izgubio ... dobar motor, oprema, sve, redovan servis i no sikiriki :D zastita obavezna ... ako te interesuju potankosti samo pitaj :-D
Interesuje me u principu sve.Kakav je za servisiranje,jesu li skupi dijelovi i da li pašu dijelovi od kog golfa,što je cijena u Njemačkoj ista kao i cijena passata(a po meni je passat puno bolje auto),za koliko se para može kupiti (tdi 1,6 ili 1,9)u Njemačkoj godište 2002-2005 .......
nemas TDI 1.6, samo 1.9 sa vise nivoa snage...
edoze

#6 Re: VW BORA

Post by edoze »

motor je kao u golfu i passatu,pd,s vise nivoa snage,90,100,110,130 i 150KS ak se ne varam...ovaj od 90 je pomalo trom za to auto,za golfa je ok,al ovi su tezi,bar nadji ovaj sa 100KS(mislim da je taj,kao i onaj sa 130KS sa crvenim DI,ista oznaka a veliakr azlika u snazi)....znaci,ganjaj ove preko 100KS,da budu optimalni...benzince,ne znam za 1,6 al 1,8T ide fino,iako je malo zedniji...podvozje ok,ovjes i ostalo je vw-ovski,znaci udobnost nije san snova al je na zadovoljavajucem nivou...dizeli ti trose 6-7-8 litara,normalne voznje,za benzince ne znam...probelm vw-ovih motora je u mjeracu protoka zraka,i u turbini,obratit paznju prema kupovini
mmostar

#7 Re: VW BORA

Post by mmostar »

edoze wrote:motor je kao u golfu i passatu,pd,s vise nivoa snage,90,100,110,130 i 150KS ak se ne varam...ovaj od 90 je pomalo trom za to auto,za golfa je ok,al ovi su tezi,bar nadji ovaj sa 100KS(mislim da je taj,kao i onaj sa 130KS sa crvenim DI,ista oznaka a veliakr azlika u snazi)....znaci,ganjaj ove preko 100KS,da budu optimalni...benzince,ne znam za 1,6 al 1,8T ide fino,iako je malo zedniji...podvozje ok,ovjes i ostalo je vw-ovski,znaci udobnost nije san snova al je na zadovoljavajucem nivou...dizeli ti trose 6-7-8 litara,normalne voznje,za benzince ne znam...probelm vw-ovih motora je u mjeracu protoka zraka,i u turbini,obratit paznju prema kupovini
Hvala .Ne znam zbog čega ali je cijena passata i bore tu negdje(barem vani).Šta je lakše održavati?
TheGodfather001

#8 Re: VW BORA

Post by TheGodfather001 »

mmostar wrote:
edoze wrote:motor je kao u golfu i passatu,pd,s vise nivoa snage,90,100,110,130 i 150KS ak se ne varam...ovaj od 90 je pomalo trom za to auto,za golfa je ok,al ovi su tezi,bar nadji ovaj sa 100KS(mislim da je taj,kao i onaj sa 130KS sa crvenim DI,ista oznaka a veliakr azlika u snazi)....znaci,ganjaj ove preko 100KS,da budu optimalni...benzince,ne znam za 1,6 al 1,8T ide fino,iako je malo zedniji...podvozje ok,ovjes i ostalo je vw-ovski,znaci udobnost nije san snova al je na zadovoljavajucem nivou...dizeli ti trose 6-7-8 litara,normalne voznje,za benzince ne znam...probelm vw-ovih motora je u mjeracu protoka zraka,i u turbini,obratit paznju prema kupovini
Hvala .Ne znam zbog čega ali je cijena passata i bore tu negdje(barem vani).Šta je lakše održavati?
Pa Passat-a je sigurno skuplje odrzavati, Bora ima iste komponente motora kao Golf IV. Bora je zahvalno auto ako ga odrzavas, naprijed je prostrano, nazad je uzasno usko i krov dodirujes glavom ako si visociji od 170cm, nepregledno kad vozis u nazad, upravljivo vozilo je, dobro lezi na cesti, ali ako je prazna u krivinama "baca" gepek zato obavezno uzmi model sa ESP-om. Veliki servis ti kosta oko 600 KM u ovlastenom servisu, ako je obicni TDI onda litar ulja ti kosta oko 20 KM, a ako ti je PD onda moras sipati 5 w40 505.01 i litar kosta oko 27KM. Moj otac je imao 1.9 TDI (90 KS) i omjer snaga/tezina je ok, nije za neke velike brzine ali dobro odradjuje svoj posao i kazu da je to najizdrzljiviji TDI motor, a ujedno i najisplativiji za odrzavanje. Boljka im je sto su stvarno niska auta, i moras posebno biti oprezan da ne bi odvalio karter, itd. Ako te jos nesto zanima pitaj. Pozz
edoze

#9 Re: VW BORA

Post by edoze »

mmostar wrote:Hvala .Ne znam zbog čega ali je cijena passata i bore tu negdje(barem vani).Šta je lakše održavati?
pa u biti,radi se o pretezno istoj mehanici,ne znam jel za pasata radjeno novo podvozje il je ono kao u golfa i bore...razlika izmedju golfa i pasata nije prevelika,u cijeni naravno...bora/jetta se smjestila negdje izmedju...ak se vec dvoumis,uzmi psata,on ti je ipak veca klasa,bora nije bas komforna,ipak je to golf s produzenim gepekom...iako je meni izgledom ljepsa od pasata...odrzavanje ti je tu negdje,s obzirom da su motori isti,a na motoru najcesce i ima sitnih kvarova,vw nije podlozan ozbiljnijim kvarovima dole oko suspenzije,poluosovina,oko tockova i sl..uglavnom,auta su pouzdana,samo pazit na turbo i na mjerac protoka zraka,to su im dvije najvece mane koliko ja znam...turbo se da reparirat,al ovaj mjerac je finih parica u servisu
mmostar

#10 Re: VW BORA

Post by mmostar »

TheGodfather001 wrote:
mmostar wrote:
Pa Passat-a je sigurno skuplje odrzavati, Bora ima iste komponente motora kao Golf IV. Bora je zahvalno auto ako ga odrzavas, naprijed je prostrano, nazad je uzasno usko i krov dodirujes glavom ako si visociji od 170cm, nepregledno kad vozis u nazad, upravljivo vozilo je, dobro lezi na cesti, ali ako je prazna u krivinama "baca" gepek zato obavezno uzmi model sa ESP-om. Veliki servis ti kosta oko 600 KM u ovlastenom servisu, ako je obicni TDI onda litar ulja ti kosta oko 20 KM, a ako ti je PD onda moras sipati 5 w40 505.01 i litar kosta oko 27KM. Moj otac je imao 1.9 TDI (90 KS) i omjer snaga/tezina je ok, nije za neke velike brzine ali dobro odradjuje svoj posao i kazu da je to najizdrzljiviji TDI motor, a ujedno i najisplativiji za odrzavanje. Boljka im je sto su stvarno niska auta, i moras posebno biti oprezan da ne bi odvalio karter, itd. Ako te jos nesto zanima pitaj. Pozz
Po tebi kad sve staviš na "vagu" passat ili bora?
TheGodfather001

#11 Re: VW BORA

Post by TheGodfather001 »

mmostar wrote:User Control Panel (0 new messages) • View your posts FAQ Members Logout [ TheGodfather001 ] VW BORA
Ako imas porodicu i zelis ugodno porodicno auto, onda definitivno Passat-a, ako nemas nego hoces sportsku limuzinu onda Bora. Ja, posto sam mladji, isao bih na Boru, i to sa 90 ili 110 KS motorom provjerene tehnologije.
dadoka84

#12 Re: VW BORA

Post by dadoka84 »

Cesto se vozim u tom automobilu, a imao sam ga prilike i voziti. Neko je vec spomenuo "nedostatak" prostora u unutrasnjosti. Ja sa 176 se jedva uvucem nazad iza vozaca koji je mozda cm dva manji od mene. Glavom taman dodirujem krov ;D Ono sto mi najvise smeta su stvarno neudobna sjedista. Pretvrda su, a na suvozackom mjestu ledjima udaram u nesto tvrdo u naslonu, kao metalna ploca?
101power

#13 Re: VW BORA

Post by 101power »

ma gdje ce bit tvrda sjedista u vau vau ...odakle ti to?
dadoka84

#14 Re: VW BORA

Post by dadoka84 »

;D Prica se po naselju. To mi u stvari i najvise smeta kod narodnih automobila. Sve je utegnuto i uredno, ali su sjedista pretvrda i sam automobil nema duse. Takav osjecaj sam imao i u novoj oktaviji...
edoze

#15 Re: VW BORA

Post by edoze »

101power wrote:ma gdje ce bit tvrda sjedista u vau vau ...odakle ti to?
meka ko macija guza :D
mmostar

#16 Re: VW BORA

Post by mmostar »

:lol: znači passat.Hvala
dadoka84

#17 Re: VW BORA

Post by dadoka84 »

A sto ne razmislis o sharanu. Meni je on bio cisto ok.
edoze

#18 Re: VW BORA

Post by edoze »

jesi razmislio o nekom drugom proizvodjacu?vjeruj mi,ne pomaze ni zeder ni houdini,opet strahujes za njega i dan i noc,bila bora il passat...kakvo mi je auto ak cu po citavu noc kontat hoce li mu sta bit...malo razmisli i o drugim modelima,imas recimo opel vectre b,redizajn,koje su poprilicno u rangu vw-a,nema vise trulih zadnjih rubova i slicnih gluposti koje opel svrstavaju u krseve...s benzincem se ne mozes pokajat,pri dizelu vec ima nekih stvari na koje se mora pazit pri kupovini...samo predlazem...opet je sve do ukusa,potrebe i svijesti kupca ;-) ;-) a vjeruj mi,nijedan vlasnik vw-a ne spava mirno...u okolini zenice su 2 golfa iz garaze odvezena u privatnoj kuci...zeder,alarm i blokada motora...ujutro prazna garaza...pa ti skontaj dobro...
gurabija78

#19 Re: VW BORA

Post by gurabija78 »

passat u odnosu na boru je ko nebo i zemlja... pogotovo onaj sa 130 ks, diesel... vozio, nevjerovatan auto, valjda i zbog gabarita, fakat pravi uzitak u voznji, a plus sto ima dovoljno mjesta i na zadnjoj klupi, za razliku od bore/golfa... a sto se tice zastite/kradje, glavobolja prava.... ko i svaki vw...
mmostar

#20 Re: VW BORA

Post by mmostar »

edoze wrote:jesi razmislio o nekom drugom proizvodjacu?vjeruj mi,ne pomaze ni zeder ni houdini,opet strahujes za njega i dan i noc,bila bora il passat...kakvo mi je auto ak cu po citavu noc kontat hoce li mu sta bit...malo razmisli i o drugim modelima,imas recimo opel vectre b,redizajn,koje su poprilicno u rangu vw-a,nema vise trulih zadnjih rubova i slicnih gluposti koje opel svrstavaju u krseve...s benzincem se ne mozes pokajat,pri dizelu vec ima nekih stvari na koje se mora pazit pri kupovini...samo predlazem...opet je sve do ukusa,potrebe i svijesti kupca ;-) ;-) a vjeruj mi,nijedan vlasnik vw-a ne spava mirno...u okolini zenice su 2 golfa iz garaze odvezena u privatnoj kuci...zeder,alarm i blokada motora...ujutro prazna garaza...pa ti skontaj dobro...
Onda moram noćevat u njemu :lol: .Ja jebade...Ne znam kakv je 407(1.9 dizel)pežo,cijena gore u švabiji mu je tu negdje kao kod passata.Kakv je za održavanje ?Čuo sam da mu elektronika nije baš jača strana a ima je puno.Zna li ko nešto više?
ado-šampion

#21 Re: VW BORA

Post by ado-šampion »

Jest da je VW na meti lopova, ali nije baš kao što se ovdje priča. Nešto ne vjerujem baš u tu priču "odvezen iz garaže unatoč zederu alarmu i blokadi motora". Haj mogu povjerovat odvezen Porše iz garaže, ali da likovi koji mogu odradit takav posao kradu (polovan) Golf, aj dont tink so. Može, ako gazda hoće da uzme kasko :-)

Meni je prijatelj nedavno kupio četvorku od drugog prijatelja, drži je dva mjeseca ispred zgrade sa svim tim zaštitama koje su navedene (i još nečim :) ) i niko nije ništa pokušao, a ovaj drugi ga je vozao oko 3 godine i msilim da ga je i on držao pred zgradom.
edoze

#22 Re: VW BORA

Post by edoze »

ado-šampion wrote:Jest da je VW na meti lopova, ali nije baš kao što se ovdje priča. Nešto ne vjerujem baš u tu priču "odvezen iz garaže unatoč zederu alarmu i blokadi motora". Haj mogu povjerovat odvezen Porše iz garaže, ali da likovi koji mogu odradit takav posao kradu (polovan) Golf, aj dont tink so. Može, ako gazda hoće da uzme kasko :-)

Meni je prijatelj nedavno kupio četvorku od drugog prijatelja, drži je dva mjeseca ispred zgrade sa svim tim zaštitama koje su navedene (i još nečim :) ) i niko nije ništa pokušao, a ovaj drugi ga je vozao oko 3 godine i msilim da ga je i on držao pred zgradom.
ja te odvedem do likova,u po noci ak hoces ;-)
jedan vozi 307-icu sad,drugi je opet kupio golfa,i dao par hiljada na sigurnosnu opremu...oba auta su imala zeder i blokadu motora...nisu nikad pronadjena,trazeno 5000KM...btw,ljudi zive 500m jedan od drugog...takodjer,mom rodjaku koji je isto u blizini,pokusavalo otvorit garazu,bezuspjesno,vrata imaju 3 brave koje su kljucaju iznutra,a i vlasnik auta pucao u zrak,probudili ga...i ne zezam se,fkt je istina...nije u zenici nego u okolini ;-)
Fiore

#23 Re: VW BORA

Post by Fiore »

pozdrav za Mostar..
Bora ima tezinu.,po tehnickom propisu u intervalu 1275-1350 kg..znaci ovde su poredane one naslabije 1.4 benzin pa do 1.9Tdi dizel..
Passat ni jedan nije laksi od 1450kg po teh.propisu.. masa golfa ide od 1180kg do 1260kg znaci opet 1.4 benzin do 1.9 Dizel vozila.. kad se na sve ovo dodoa masa vozaca.,putnika.,prtljaga.. sve fino uzmi na digitron jer.. ono bas dobro razmisli za sta uzimas auto.,koje potrebe su ono u prosjeku dnevno...

Po meni vrlo je vazno sto lakse vozile u odnosu za sta isto koristis.. osjeti se itetkako na potrosnji..

Sa srecom :thumbup:
whow

#24 Re: VW BORA

Post by whow »

Bora je u biti Golf sa gepekom sto ce reci da se radi o potpuno indenticnim vozilima. Razlike su minimalne i svode se na prednju masku i farove + gepek i to su mozda i najbitinije vizualne razlike. Zbog manjih odstupanje kada su u pitanju uzlazno- silazne linije krova, C stupa kod golfa i klasicnog limuzinskog krova kod Bore unutarnja zapremnina /volumen je nesto prostranija kod golfa . Takoder zbog tkz. petih vrata Golf je prakticnije vozilo za svakodnevno upotrebu. Nivo opreme kao i izbor motora je isti sa minimalnim razlikama u obiljezima; GTI , GTL i slicno. Bora je elegantnije vozilo koje po broju prodatih primjeraka uveliko premasuje Golfa na Sjeverno Americkom trzistu. Moj subjektivni osjecaj je da zbog nesto vece tezine Bora bolje lezi na cesti . Ukoliko odaberes Boru sa dizel motorom 90, 100, 110, 130 ks dodatna tezina nece predstavljati problem jer se masina izuzetno dobro nosi sa dodatnom tezinom zbog impresivnog obrtnog momenta koji je prisutan kod svih 1.9 TDI masina. Oba vozila (Golf, Bora) u dizel varijanti su nesto sporija sa crte dok su turbo benzinci 1.8T vjerovatno bolja opcija za sportsku voznju. Kada su u pitanju cijene Bora nije jeftina . U svojoj klasi ;compact sedan donje srednje klase Bora je vjerovatno i najskuplje vozilo medutim obzirom da je prodaja dobra VW nije previse zabrinut zbog visokih cijena iako se mora priznati da je nivo opreme kod Bore nesto jaci nego kod konkurencije. Potpuno opremljena Bora moze biti skuplja od Pasata. Ja sam imao Boru - wagon, 2004 sa 1.9 TDI masinom GLS level opreme i na cesti je kostala preko $30 000 CAD. Mislim da je Passat u osnovnoj varijanti vjerovatno moze biti jeftiniji od Bore sa punom opremom.
Prednosti Bore sa dizel masinom su:
- Potrosnja
- Obrtni momenat
- Zavrsna izrada
- Njemacka kvaliteta
- Drzi vrijednost

Mane su:
-Visoka cijena
-Buka+ vibracije dizel agregata
-Skucenost
- "prona kradi"
dablolseven

#25 Re: VW BORA

Post by dablolseven »

whow wrote: Mislim da je Passat u osnovnoj varijanti vjerovatno moze biti jeftiniji od Bore sa punom opremom.
ma ni govora, passat je uvijek bilo skuplje vozilo, jer je luksuznije i kvalitetnije
Post Reply