VW/Audi Turbo motor gubi snagu?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

weasel

#1 VW/Audi Turbo motor gubi snagu?

Post by weasel »

Turbo motor gubi snagu na 3000-3500 obrtaja?

Meni se licno to desilo u trenutku preticanja i jedva sam zivu glavu izvukao iz ”makaza”…

Ovakav kvar veoma je cest na VW /Audi turbo motorima mada u principu je moguc na bilo kojem turbo motoru.Iz razloga sto se u BiH dosta vozi VW pisem ovu pricicu u nadi da ce nekome mozda pomoci i ustedjeti koju marku u dzepu.

O cemu se radi? :?:

Ovakav kvar kod vlasnika automobila daje utisak da je cijeli motor stradao.Medjutim problem nije tako veliki.Da bi se shvatilo o cemu se radi potrebno je znati princip na kojem pociva regulacija rada turba...Izmedju turba i zracnog filtera,nalazi se mjerac kolicine zraka koji je spregnut sa kompjuterom.Mjerac kolicine zraka je osjetljiv na prljavstinu.Zato je veoma bitno da se zracni filter mijenja sto cesce.

Sta je svrha mjeraca kolicine zraka? :?:

Mjerac kolicine zraka se sastoji od jedne zice koja se uzijava na 1000 stepeni Celsijusa.Protokom zraka preko usijane zice,zica se hladi i na osnovu toga mjerac kolicine zraka salje informaciju u kompjuter o kolicini zraka koji je usao u usisni sistem,a kompjuter na osnovu te informacije daje komandu za tacno odredjen broj obrtaja turba,odnosno za tacno odredjenu kolicinu zraka koja se puni u cilindre u tom trenutku.Ako postoji prljavstina onda ta informacija nije tacna.Naime zaprljana zica daje pogresnu informaciju o kolicini zraka.To dalje moze voditi do potpunog kvara na mjeracu kolicine zraka,odnosno do kvara u elektronici koja se nalazi u mjeracu kolicine zraka.Kompjuter odredjuje tacnu smjesu zraka i goriva.Prije je ta smjesa bila 1 omjer goriva naspram 14 omjera zraka.Danas je to 1 (gorivo)/22 (zrak) ili vise,sto daje vecu snagu motoru uz istu ili neznatno vecu potrosnju. Kompjuter komanduje broj obrtaja turba i punjenje cilindara zrakom upravo na osnovu informacije koju dobiva od mjeraca kolicine zraka.Ako je mjerac kolicine zraka zaprljan ili u najgorem slucaju pokvaren u kompjuteru se aktivira pomocni program koji daje tacno odredjenu komandu za tacno odredjen broj obrtaja turba i motor vise nije snazan kao sto je bio,nego se broj obrtaja turba regulise tkzv.pomocnim programom.To je cest kvar na VW turbo motorima.U slucaju da se desi pomenuti kvar tj.da motor gubi snagu na 3000-3500 obrtaja moj savjet je da se odmah uradi sljedece:

1.Motor mora biti hladan :!:

2.Skinuti kleme sa baterije (akumulatora)
Naime,treba drzati kompjuter bez struje najmanje 30 minuta tako da se aktivirani pomocni program izbrise i da se sve vrijednosti koje je kompjuter zapamtio poniste.

3.U medjuvremenu skinuti mjerac kolicine zraka koji se nalazi izmedju turba i zracnog filtera.Posao nije veliki radi se o cetiri srafa i skidanju jednog kabla koji ide do kompjutera.

4.Oprati pazljivo zicu koja se nalazi u mjeracu kolicine zraka u alkoholu.Pri tome paziti da alkohol ne dodje u elektroniku

5.Staviti novi zracni filter

6.Vratiti mjerac kolicine zraka na svoje mjesto i ukopcati kabl koji vodi do kompjutera.

7.Vratiti kleme na akumulator poslije najmanje 30 minuta

8.UPALITI MOTOR I NE VOZITI AUTOMOBIL DOK SE MOTOR NE UGRIJE.Ovo je veoma vazno jer je kompjuteru potrebno izvjesno vrijeme da "nauci" nove vrijednosti dok je motor hladan kao i kad je ugrijan!!!! :!:

Poslije ovoga kvar je otklonjen!
:idea:
U ekstremnim slucajevima moguce je da je mjerac kolicine zraka stradao i treba ga potpuno promjeniti.Ja licno sam sve ovo uradio (od tacke 1. do tacke 8.) prije otprilike godinu dana a motor i dalje radi bez greske. :D :D :D :D

PS

Isto ovo urade i na servisu s tim sto obavezno mjenjaju mjerac kolicine zraka koji moze kostati cak do 1000 KM, a kompjuter nastimaju putem instrumenta.Ja sam gore naveo jedan od nacina kako nastimati kompjuter manuelno dakle bez specijalne opreme koju posjeduje VW servis.Osim toga princip je isti i za ostale turbo motore pa se isto gore navedeno moze primjeniti.Dakle ovo pravilo ne vazi samo za VW/Audi turbo motore… :wink:
nineac

Post by nineac »

SVAKA TI CAST :!:
Nek si ovo napiso nasim duducima!
Dosad su dali hiljade maraka na senzor protoka zraka!
Meni je na vectri se isprljo, fino skino crijevo i ocistio. ja to reko jaranu sa passatom kaze, ma jok mora se mjenjat, nemozes covjeka ubjediti!
Sad cu ovo isprintat i odnjet mu da vidi za sta je dao 650 maraka :!:
weasel

Post by weasel »

Ma i ovdje u Svedskoj ubjede ljude da treba mjenjati

Uglavnom im dobro prolazi,a stos je da se uzme lova kao i dole :wink:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Weasel, imas li kakva iskustva sa Lambda sondom kod benzinaca?Da li je moguce da usljed prljavstine nagomilane na njoj motor na vecim temperaturama kod ubrzanja stuca?Da li bi procedura skiniti sondu, ocistiti i vratiti rijesilo problem?Nova nije ispod 150-200 KM!
nineac

Post by nineac »

Bobi koliko ti je preslo auto, ako je puno, mozda se katalizator zacepio!
Pogledaj na lambadi da zice nisu ostecene, ako jesu izoliraj ih, nista vise!
Mozda neka dizna ne spreic gorivo u vidu maglice nego kapljica, to zna zaprljati lambadu, ali prljavstina se nemoze skupiti na lambadi iz jednog prostog razloga, tu je temperatura oko 1.000 stepeni!
najbolje ti je u servis, to mogu biti i kablovi, i jos milion stvari!
weasel

Post by weasel »

Bobi,ne vjerujem da motor "stuca" zbog lambda sonde...

Osim prljavstine u gorivu,o cemu pise nineac,motor moze da stuca zbog losih kablova na svjecicama,razvodne kape,losih svjecica...Dakle zbog lose struje...

Ako je katalizator zacepljen,onda motor nema vise onu snagu koju je imao.To mozes provjeriti skidanjem katalizatora-probas auto bez katalizatora...

Ako motor "stuca" moj savjet je prvo pogledati:

1.Probaj sa gorivom-promjeni filter za gorivo,kupi sredstvo za prociscavanje dizni(veoma bitno ako je "ajnspric" motor)

2.pregledaj kablove od svjecica,razvodnu kapu i svjecice-AKO SU STARI KABLOVI OBAVEZNO PROMJENI...

Test:upaljen motor-odvrces svjecicu po svjecicu i gledas ima li varnice...

3.Promjeni i vazdusni filter

Kada ode lambda sonda onda se to u prvu ruku registruje povecanom kolicinom izduvnih gasova...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Ma sve sam to izmjenio, filter goriva, svjecice,kablovi su dobri...napominjem da se to desava samo ljeti kod viskoh temperatura motora pri ubrzavanju dok ne "nafajcam" do jedno 3500 obrtaja.
Sto rece nine mozda je i do katalizatora!
weasel

Post by weasel »

Da je do katalizatora onda ne bi bilo samo ljeti i motor ne bi imao snagu...

Imao bi mozda maximalnu brzinu 100 km/h ili 110 Km / h zavisi od motora.

Da li ti se to desava?
weasel

Post by weasel »

Mozda ti se motor pregrijava zato sto termostat ne otvara dovoljno?

Jednostavno zaglavi se na "zimskom polozaju"...

Da li ti se previse grije motor ljeti?
nineac

Post by nineac »

Weasel mozemo ovako do prekosutra.
Najbolje servis, ali mislim da bi tu problem mogao biti do nekih senzora!
Jer ako je tako ljeti, dosad bi motor kapitulirao!
Nego jaro napisi koje auto vozis! Moze biti i do senzora davača broja obrtaja, on je na radilici, i zna ga zezat temperatura, senzor protoka zraka, itd itd!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

I meni se nedavno isto desilo nakon normalne voznje od nekih 10-ak km prilikom izlazka na auto put na TDI A3(audi) koja je stara oko 2 god i presla svega 25000 km!To mi je malo cudno jer je autu mijenjan filter na 20000 km(a bilo je na servisu i na 7500 i na 15000)...
Imao sam osjecaj da vozim SDI(isto kao da se turbo potpuno iskljucio),ostalo je sve bilo u redu!Normalno je bilo da se zabrinem da mi auto jednostavno ne reaguje na gas na nekih 110 KM/H!!!
Stao sam i ugasio auto,izvadio zracni filter,vratio ga ponovno i kasnije je sve bilo ok(cak sam na pola min pustio auto da radi bez filtera)!!!
Ovo je proslo i od tada(da kucnem od drvo) vise nije...Ja imam kao neku naviku da redovno vadim zracni fiter i udarim ga koji put od zid da bi prasina iz njega izasla-mozda je greska u tome?
E sada weasel mene zanima da li bi i ja trebao raditi isto sto i ti ili da ne diram nista jer sada tdi vuce kao i prije-dakle fantasticno:)
Strah me je tog manuelnog podesavanja rada motora...
Imas li neki savjet?!?!
weasel

Post by weasel »

Uradi slobodno gore navedeno.Nista neces izgubiti.Usput promjeni zracni filter,jer sa cistim filterom stedis i gorivo.Takav kvar moguce je da se pojavljuje i nestaje do odredjenog momenta kada ces ga imati stalno.Zato ti je bolje da to uradis jer zamisli da ti se to desi (otkaze turbo) u trenutku preticanja a auto ti ide u susret??

Takodjer vazno:

Ako ti je radio kodiran prilikom skidanja klema sa akumulatora bice blokiran,zato moras da znas kod da bi ga ponovo pokrenuo!
novalic

Post by novalic »

moj A3 1.8 T radi k'o singerica...
ako bude problema, zovem komsiju...
weasel

Post by weasel »

Sve za komsinicu ;)
vier_ringe

Post by vier_ringe »

koliko dugo ga treba drzati da radi,je li mislis da radi na leru(oko 900 obrtaja), bez davanja ikakvog gasa...kada dostigne 90 stepeni je li to znaci da je proces gotov...nesto mi to bas nije jasno kako ce taj kompjuter sam to sve skontat...za radio imam karticu...
Ustvari strah me je da nebi bilo nekih nesuglasica kasnije, sta znas blentava je ta elektronika itd...
nineac

Post by nineac »

vier ringe, nemoj ti vjerovati puno servisu,ako si u BiH. Evo zašto:
Tebi ce u servisu mjenjati filtere kako je audi propiso, ali ovdje su ceste blago receno prljave, loše gorivo itd.
Ako prolazis kroz kiseljak tamo za tvoje auto filetr nebi trebo biti skuplji od 20 KM. Ja ga mjenjam svakih 10.000KM!
Jos nesto. to od zide funkcionise, ali otidji do vulkanizera ili na benzinsku i propusi ga kompresorom, to jos bolje funkcionise!
A to sto si ga pustio da radi bez filtera, ma nista, ja sam probavo uvjek svoja auta bez filtera, da vidim kako idu :-)
Dobije i po 10KS!
Najbolje, kupiti K&N filter, dobit ces 5-6 KS i oko 5 NM!
Rok trajanja, DUZE OD AUTA!
weasel

Post by weasel »

vier_ringe wrote:koliko dugo ga treba drzati da radi,je li mislis da radi na leru(oko 900 obrtaja), bez davanja ikakvog gasa...kada dostigne 90 stepeni je li to znaci da je proces gotov...nesto mi to bas nije jasno kako ce taj kompjuter sam to sve skontat...za radio imam karticu...
Ustvari strah me je da nebi bilo nekih nesuglasica kasnije, sta znas blentava je ta elektronika itd...

Da da radi na leru (900 obrtaja) dok se ne ugrije na radnu temperaturu -90 stepeni C...

Posto si predhodno ostavio kompjuter bez struje,skinuvsi kleme sa akumulatora,(minimalno 30 min),sve vrijednosti pa tako i one pogresne,a pogresne su bile zbog prljavstine, koje je kompjuter dobivao sa mjeraca protoka zraka su izbrisane.Osim toga glavna svrha iskljucivanja kompjutera iz struje je da se deaktivira pomocni program koji je zbog prljavstine i kvara na mjeracu kolicine zraka aktiviran.Kada ti je motor izgubio snagu i kada si stao na parking,ugasio motor,automacki se aktivirao taj pomocni program.On sluzi da se posluzis autom do servisa.Pomocni program ne mjesa gorivo i zrak kako bi trebalo,odnosno ne daje komandu turbu da nabija zrak u cilindre onako kako bi trebalo.Pomocni program racuna protok zraka po odredjenom sablonu u datom momentu.Dakle protok zraka ne posmatra kao dinamicku velicinu.

Posto je sada mjerac kolicine protoka zraka cist on ce davati kompjuteru prave vrijednosti kolicine zraka koji ulazi u usisni sistem.Kolicina protoka zraka nije ista kad je motor hladan i kada je vruc.Zato je bitno da motor odradi na leru kako bi kompjuter zapamtio nove vrijednosti koje dobija od mjeraca kolicine zraka kad je motor hladan,dok se zagrijava i kad je vruc...

Kad se ugrije motor tek onda mozes voziti auto i osjetit ces razliku u vuci i snazi motora.Motor je opet onaj isti kao i prije...

Ako se ponovi isto,onda ti nema spasa nego moras mjenjati mjerac kolicine protoka zraka...
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Da ti odgovorim na K&N filter!
To uopste nije preporucljivo upravo zbog ove elektronike kod tdi-ja(neznam za TB)Kod sportskog filtera mnogo je manji pad pritiska na usisu,a to onda zbuni sistem za nadzor rada motora koji odmah reagira i pomocu drugih parametara koji su mu dostupni(vrijeme ubrizgavanja,pritisak punjenja itd...) on pokusava da ponisti tu promjenu!
U nekim slucajevima kompjuter zbog izuzetne protocnosti koju nudi ovaj sportski filter misli da uopste nema filtera sto je opasno za motor i onda on djeluje u skladu s tom info...Na to su posebno osjetljivi TDI VW grupe(ali oni su i najefikasniji dizelasi)...Sve ima svoju cijenu:))
Ti filteri su zakon kod benzinskih motora (bez turba)
Weasel kakav je kod tebe 1.8 t ,jesi li zadovoljan ja sam ga htio uzeti ali nisam znao kakva je potrosnja...
I jos nesto sada auto ide stvarno dobro(neureklo se) bez da sam ja ista pravio!!!
nineac

Post by nineac »

Vier ringe! VW TDI nije najefikasniji motor!
Eto neznam kakv ti vozis, ali vjerovatno je 1.9TDI, a šta misliš o 2.0 d BMW, 150 KS i 330 Nm!
Ili taj isti motor za ovu godi ce imati 163 KS i oko 360 Nm.
Malo se spusti na zemlju! A HONDA I-CDTi itd,itd.
Još nešto ako si uvjeren da je to VW izum, to je FIAT-ov izum, kao i Common Rail, a i Multi-Jet!
To za K&N, jesil probo na svom autu?
K&N ima odobrenje od VW grupacije, a neki ovlašteni tuneri koriste K&N filtere i BMC filtere za pojacavanje snage na TDI motorima, stoga ako pise da je odobreno, slobodno koristi to!
Elektronika u VW nije ni izbliza osjetljiva i precizna kao na BMW motorima, a oni te filtere bez problema koriste!
Druga, stvar, zar se elektronika nebi trebala zbuniti kad se filter zaprlja?
Znaci, ako K&N ima licencu od VW onda nema problema!
Stoga, to oko efikasnosti motora! Taj motor je izuzetno efikasan, ali to da je najefikasniji! Nepricajte gluposti!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

1. Audi ce poceti da ugradjuje 2.0 TDI sa preko 160 ks i preko 360nm...
2. Honda nije napravila nista posebno , ja neznam zasto ih toliko hvale iz 2.2 litre izvlace 140 ks jedino sto je motor tih i skladno razvija snagu koje u sustini i nema previse...
3. Znas li ti uopste sta je multi-jet? Nego ciji je izum pummpe-dusse tehnologija cija je jedina mana nesto veca buka koja se opet kompenzuje fantasticnim kvalitetom i zvucnom izolacijom,a ti motori najmanje trose od svih dizelasa!Novi 3.0 tdi sa piezzo brizgalicama je najbolji dizel motor na svijetu te vrste,ima 225 ks,a koliko ti bmw razvija iz 3litre!O 4.0 tdi da i ne govorim jer je taj motor za klasu jaci od 4.0d iz sedmice!A ti motori se gotovo i necuju...o 5.0 tdi sa 750 nm i 313 ks necu ni da govorim!!!
4.Ako je odobrena od strane vw-a ,to nemora da znaci da je odobrena za sve motore!Pa ima i vw odlicnih usisnih motora kojima taj filter dobro dodje!Ovo sto sam ja napisao za k&n i tdi nije moja izmisljotina vec navodi i tvrdnje ljudi profesionalaca koji imaju iskustva vise nego ja i ti zajedno...Nije tacno da je bmw-ova elektronica osjetljivija od audijeve a daleko da je bolja...
5. Nepricam glzuposti , mislio sam se bili ti odgovorio ili ne ali eto...
6. Pasa moj nemoj da se ljutis,ali jednostavno mi je dosadilo vise ljudima objasnjavati da bmw nije bolji od Audija...Oni su ih dostigli pa cak i prestigli sto ti govori nova osmica a o novoj A6 i njenom zadovoljstvu koje pruza vozacu nemam sta da pricam...
7. Tebi sve najbolje pasa moj i ja se nadam da ces ako Bog da uvidjeti sta i kako Audi radi i pravi!
8.bez ljutnje i uzivaj:)))
nineac

Post by nineac »

Ma e osto sam zapanjen, stvarno nisam znao da je Audi tako dobro auto.
Baš si me ubjedio!

1. Audi 3.0 TDI nema šanse protiv 3.0d BMW jer je koncepcija motora drugačija! U BMW radi redni šestak, tako da taj Audi pored njega liči na traktor što se tiče buke i mirnoće rada! Isto nadam se di im neće na ovom V6 pucati remenje kao na starom :?
2. Pumpa-dizna sistem se razlikuje od Common-raila što svaki cilindar ima svoju pumpu, ali jaro moj znase samo da je sistem daleko skuplji, nepouzdaniji i grublji od common-raila! Tako da V8 TDI ipak ima Common-Rail!
3. Pogledaj performanse BMW7 i A8. S tim da BMW 7 ima oko 200kg više, pa sad se pravi pametan, jer se snaga računa koliko jedna ks vuče kg!
4. Jel ta Audijeva vrhunska tehnika se odnosi i na ovjes?
Po tome ih je i Škoda prestigla!
5. Na kraju krajeva, iako ja nikada diesel nebi uzeo, jer je to auto za penzionere (netreba puno šaltat) malo se spusti na zemlju, A3 ipak nije vrhunsko auto, nego ljepši GOLF!
6. A jesil ti to provozo novi A6? Da nebude kao i sa svim dosad audijima, jedno 10 puta u servis za 3 mjeseca proizvodnje! Zadnji je S4 primjer!
Neznam jel ga još prave koliko su se osramotili!
nineac

Post by nineac »

Sada da još malo napišem jer nisam imao baš nešto vremena ranije.
1. BMW 3.0d razvija 218ks i 500 Nm, a Audi A6 3.0 TDI razvija kao što si sam rekao 225 KS ali 450 Nm!!!
Sada de ti meni reci kako , ako je audi jači slabije ubrzava za 0.2 sotinke i razvija manju brzinu? Gdje je još mirnoća rada BMW-ovog rednog šestaka!
2. To za V8! Pa neznam šta će uopće BMW-u V8 diesel, izbacili su R6 motor 3.5 litre sa 272 KS i 560 Nm! Rade sada na novom V8 pa ćemo da vidimo :-D
Nego pusti se diesela, sta je sa benzincima?
Sta bi sa onim "napretkom kroz tehniku"?
Gdje je onaj 1.8 litreni motor sa 5 ventila? Sa tim motorom kao osnovna oprema bi trebala dolaziti bregasta osovina! Za nedaj bože, ako pređeš više od 100.000 sa autom, jer eto u audiju kažu da se to "samo" dešavalo na autima koji su prešli preko 100.000 KM! Jel to audi nije predviđen za više KM?
A to za elektroniku! pa jaro Opeli su vozali na elektronsko ubrizgavanje dok je audi ugrađivo karburatore a kamoli BMW! Ja kada sam kao dijete vidio da novi B4 ima karburator crko sam od smjeha!
Nego de ti fino usporedi performanse ova dva auta i onda pricaj! Gledaj tezinu, snagu, itd!
Ali samo kod diesela, BMW-ovi benzinci su izvan lige!
livadic

Post by livadic »

elhamdulila ... :oops:

i od veselog ... konacno ... neke koristi ... :D :D :D ... !!!

;)

letim da promijenim zracni filter ... :roll:

... na elegantnom turbodizelasu ... :shock:

a ako me veseli dzaba bacio na trosak ... :skoljka:

allah sve vidi --- :roll: ... !!!

:D

;)
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Sutra ti na sabahu odgovaram pasa moj...
al si ti tvrdoglav..neka , neka treba tako!!!
nineac

Post by nineac »

E, nemoj ti mene pogrešno shvatiti da ja mislim da je VW/Audi loše auto! Bože sačuvaj!
Ali, ako misle stići BMW, što im je očit cilj, morat će se malo više potruditi, tj. malo samostalnije raditi na motorima i ovjesu, jer ja nemogu shavtiti da neko smatra Audi A3 suparnikom BMW Compacta, kada A3 ima ovjes od Golfa IV, znači auta niže srednje klase, a BMW Compact ovjes od auta srednje klase, itd!
Previše još audi ima sitnih mana koje mu nedaju da stane uz bok BMW-u!
To za dizajn si u pravu! Onaj Chris Bangle je stavrno sjebo stvar, ali eto dobi čovjek otkaz!
Vidim da će buduća serija 3 biti na starim putevima slave :-)
Post Reply