golfista wrote:svaka čast na opisu, fakat čovjek poznaje tu mehaniku, ali koga zanimaju takvi motori, realno? da je neko drugo vrijeem i mjesto ok,ali ovdje i sada, teško, u svakom slucaju

za opis

a ne, samo malo, ja sam samo usao replicirati na komentare u vezi "hemi-tdi" poredjenja. dva razlicita svijeta se porede, i ono sto je hemi u svijetu benzinskim motora, to malo koji motori imaju. samo sam to htio reci. naravno da su dizeli "radni" motori i da se puno bolje ponasaju manjim okretnim momentom. ali govorim o ovom v12 koji ima masu konja (natjeranih turbom), kubikaza mu opet nije ekstremno visoka ako uzmemo broj cilindara i opet se vracamo na jedno: za ekstremna koristenja nije, jer turbo to ne nosi, zapremina da. cummins recimo ima 6 cilindara, i 6.7 litara zapremine. duplo manje cilindara, ali vecu zapreminu. to mu donosi bolestan okretni moment (a automatskim mjenjacem 880 Nm pri smijesnih 1500 obrtaja). zato cummins ima "tek" 350 HP, ali u stvarnosti to nije mjerilo. ista stvar sa powerstroke i duramax motorima. i zato ne razumijem taj dizel v12 koji ide u SUV vozila kojima je prva uloga da budu brzi i startni. benzinski motor bi to puno bolje uradio, uz dosta "prijatniji" zvuk (vecini ljudi

). Nije mi cilj stvarno ljudi nesto ili nekog omalovazavati, neko voli jedno, neko voli drugo, neko treba jedno, neko treba drugo, masa je tu parametara gdje ce svako naci sebe, u skladu sa svojim mogucnostima i potrebama. nekom treba radno vozilo, nekome brzo, nekome udobno, nekome da stvarno malo trosi itd. i ako ne mogu konstruktivno pisati, necu se ni logovati i bezveze pricati u vjetar. ima par ljudi koji cijene nesto, ali se moze ipak pricati o svemu razumno (kao blobi npr, citroen, kiberluskoni, johntra itd da ne nabrajam, zaboravio sam 100% jos ljudi). i ista stvar je i sa proizvodjacima auta, svako ima svoju ciljnu grupu, i ako bi napravili nesto mimo svog ustaljenog prioriteta, odbacili bi tradicionalne kupce, da pridobe nove. i velike kompanije malo vole eksperimentisati s tim. recimo amerikanci tradicionalno imaju kockast i robustan izgled i velike motore. velik dio svjetske auto industrije (SAD je ogromno trziste sa ogromnom konkurencijom) drze i ko ne voli taj njihov sistem i dizajn, nece nikad ni zavoliti, jednostavno takvi su ljudi. a ko ih voli, uglavnom ih voli zbog robusnosti i motora. i jos jedna stvar, da postoji najbolji auto - to sigurno ne postoji. recimo posto se bolje razumijem u terence (gdje takodjer ne postoji najbolji). taj najbolji bi trebao trositi kao Golf 2 dizel, imati snagu i nosivost kao 6.1 HEMI GC, klirens kao Wrangler, udobnost ko Range Rover, tezinu kao Samurai (i to sa soft topom

), sa pristupnim uglom kao H1, da dolazi na tvornickim 37cama najmanje, da je kvalitet izrade kao na Toyoti Lc75, da je jeftin za odrzavanje kao Niva, a od elektronike da ima akumulator... Nadjite mi jednog ovakvog i ja potpisujem da je to kralj terenaca.