Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Suti i trpi

#1 Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Suti i trpi »

Svi smo svjedoci da je ovo najgore SP koje se ikada odigralo i da nijedna utakmica nije ispunila ni djelic nasih ocekivanja... Da li su razlog tome vuvuzuele? Trube prave nesnosnu buku koja traje tokom cijelog meca i znatno utice na koncentraciju i komunikaciju izmedju igraca. Vecina fudbalera je navikla na navijacku atmosferu, na pjesme i skandiranja koja im dizu adrenalin i daju dodatnu snagu i zelju da igraju jos bolje. Kakav je efekat vuvuzuela? Da li trube djeluju negativno na psihu igraca?

Engleska je sinoc izgledala katastrofalno, Runi je djelovo potpuno deprimirano i bezvoljno... Engleska nekad igra dobro nekad lose, ali uvijek igra dinamicno i borbeno. Da li su vuvuzuele uticale na njihovu igru, kao i na igru ostalih reprezentacija.

Potpuno nepromisljena odluka FIFAe. Jedva sam ceko ovo SP, a sada nemam zivaca niti jednu tekmu odgledat do kraja. Uzas.
Hunkar

#2 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Hunkar »

Suti i trpi wrote:Svi smo svjedoci da je ovo najgore SP koje se ikada odigralo i da nijedna utakmica nije ispunila ni djelic nasih ocekivanja... Da li su razlog tome vuvuzuele? Trube prave nesnosnu buku koja traje tokom cijelog meca i znatno utice na koncentraciju i komunikaciju izmedju igraca. Vecina fudbalera je navikla na navijacku atmosferu, na pjesme i skandiranja koja im dizu adrenalin i daju dodatnu snagu i zelju da igraju jos bolje. Kakav je efekat vuvuzuela? Da li trube djeluju negativno na psihu igraca?

Engleska je sinoc izgledala katastrofalno, Runi je djelovo potpuno deprimirano i bezvoljno... Engleska nekad igra dobro nekad lose, ali uvijek igra dinamicno i borbeno. Da li su vuvuzuele uticale na njihovu igru, kao i na igru ostalih reprezentacija.

Potpuno nepromisljena odluka FIFAe. Jedva sam ceko ovo SP, a sada nemam zivaca niti jednu tekmu odgledat do kraja. Uzas.
http://www.e-novine.com/stav/38388-Ubij ... stoji.html

:oops:
lalemali

#3 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by lalemali »

Vuvuzele su super!
charvel.

#4 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by charvel. »

Pa normalno da vuvuzele imaju uticaj na kvalitet fudbala i to negativan.
Dovoljna je cinjenica da se igraci ne mogu sporazumjet na terenu, treneri vicu u prazno, igraci ne cuju sudiju kad odsvira nesto i fasuju zuti... ne tu dileme da li te trube imaju uticaja. A jos da se ne spominje i to sto je gledaocima dozivljaj utakmice umanjen barem za 40% jer nema one atmosfere koja bi podigla uzbudjenje.
Jedva cekam LP pa da pogledam utakmicu ko cojk.

Vuvuzele - fijasko, il sto bi rekli - EPIC FAIL. :D (a kontali su da ce to bit atrakcija prvenstva :lol: )

Isto tako, i ona lopta ima svog udjela u tome sto gledamo jedno od najgorih svjetskih prvenstava. Jebo ti tu loptu koju hvali samo proizvodjac i govori kako je ona dobra, a vamo svaki je igrac i golman i trener popljuvo.
Adidas bi trebo da se pokrije po usima i suti, i da ceka da se ovo prvenstvo zavrsi pa da se igraci vrate sutanju teamgeista i da im ne jebu mater vise.
Ajatolah_

#5 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Ajatolah_ »

Suti i trpi wrote:Svi smo svjedoci da je ovo najgore SP koje se ikada odigralo i da nijedna utakmica nije ispunila ni djelic nasih ocekivanja... Da li su razlog tome vuvuzuele? Trube prave nesnosnu buku koja traje tokom cijelog meca i znatno utice na koncentraciju i komunikaciju izmedju igraca. Vecina fudbalera je navikla na navijacku atmosferu, na pjesme i skandiranja koja im dizu adrenalin i daju dodatnu snagu i zelju da igraju jos bolje. Kakav je efekat vuvuzuela? Da li trube djeluju negativno na psihu igraca?

Šuti i trpi. :oops:

A sada ozbiljnije; lično mi je svejedno je l' slušao šum (na velikim stadionima se pjesma i skandiranje uglavnom pretvori u obični šum) ili zujanje koje stvaraju vuvuzele.
S tvojom prvom rečenicom se nikako ne mogu složiti. Prvo kolo jeste bilo loše s par izuzetaka, mora se priznati, ali drugo kolo je zasad odlično.
belafonte

#6 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by belafonte »

Ima smisla, vuvuzele definitivno uticu na kvalitet fudbala zbog gore nabrojanih razloga, ali govoriti da je lopta isto kriva za nikad manji kvalitet na svjetskim prvenstvima je meni vise podmetanje noge od strane Nike-a prema Adidasu nego realnost.
Evo, prvo krenes od laickog poredjenja, jel svi igraju s istom loptom - igraju. To sto neki igraju od februara s ovom loptom za razliku od nekih koji igraju od sredine maja i navode to kao slabost je isto kao kad bi se neko zalio da smotano hoda jer je prohodo sa dvije godine za razliku od nekoga ko je prohodo sa godinu i po :skoljka: :run:

Lopta je prosla silna testiranja, roboti su je nabijali samo tako, davali joj efe kao sto Ronaldo nikad nece moci, tezi se perfekciji oblika lopte iz godine u godinu, istina i meni djeluje kao balon, ali nek mi neko kaze da li je imao priliku samo drzati tu loptu a kamoli otpimplati par puta, a da ne pricam sutati, centrirati...

To sto se golmani zale, to se macku od rep moze okaciti jer se unazad nekoliko godina prave lopte koje golmani mogu teze ukrotiti, da bi bilo vise golova, a na ovom svjetskom je bas obrnuto, susa golova ko nikad, znaci lopta nije kriva.

Zakljucak - podmukao pokusaj od strane Nike-a da se popljuje direktni konkurent putem zvanicne lopte WC2010
cyprus

#7 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by cyprus »

Što se tiče mene lično, vuvuzele mi jesu išle na živce prvih par utakmica, al valjda sam se adaptiro, pa mi više ne smetaju... Eh sad, kako to utiče na igrače, ne bih znao...
Control panel

#8 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Control panel »

treba ih zabraniti.
2407

#10 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by 2407 »

belafonte wrote:Ima smisla, vuvuzele definitivno uticu na kvalitet fudbala zbog gore nabrojanih razloga, ali govoriti da je lopta isto kriva za nikad manji kvalitet na svjetskim prvenstvima je meni vise podmetanje noge od strane Nike-a prema Adidasu nego realnost.
Evo, prvo krenes od laickog poredjenja, jel svi igraju s istom loptom - igraju. To sto neki igraju od februara s ovom loptom za razliku od nekih koji igraju od sredine maja i navode to kao slabost je isto kao kad bi se neko zalio da smotano hoda jer je prohodo sa dvije godine za razliku od nekoga ko je prohodo sa godinu i po :skoljka: :run:

Lopta je prosla silna testiranja, roboti su je nabijali samo tako, davali joj efe kao sto Ronaldo nikad nece moci, tezi se perfekciji oblika lopte iz godine u godinu, istina i meni djeluje kao balon, ali nek mi neko kaze da li je imao priliku samo drzati tu loptu a kamoli otpimplati par puta, a da ne pricam sutati, centrirati...

To sto se golmani zale, to se macku od rep moze okaciti jer se unazad nekoliko godina prave lopte koje golmani mogu teze ukrotiti, da bi bilo vise golova, a na ovom svjetskom je bas obrnuto, susa golova ko nikad, znaci lopta nije kriva.

Zakljucak - podmukao pokusaj od strane Nike-a da se popljuje direktni konkurent putem zvanicne lopte WC2010
Isto ovako je bilo i 2002., svaki drugi golman se zalio da je lopta losa da ovo da ono. Za ostala prvenstva nisam siguran ali se dobro sjecam 2002.
Prema zadnjem testu koji su uradili ova lopta je imala najbolju putanju, bolju i od one iz 2006. i od one iz 1990. itd.
2407

#11 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by 2407 »

Odlican tekst, hvala ti sto si ga podjelio sa nama :thumbup:
elSaik

#12 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by elSaik »

2407 wrote:
Odlican tekst, hvala ti sto si ga podjelio sa nama :thumbup:
NIđe veze. Tekst je totalni promašaj. Kao, ko smo mi, mi fašisti, ubice, kriminalci, oni koji pjevaju fašističke pjesme na stadionima (!) pa da se imamo pravo (!) žaliti na nesnosnu buku koju stvaraju vuvuzele (!). Ne vidim po čemu bi jedno bilo povezano sa drugim? Ne žali se niko na postojanje tih instrumenata niti na to što se koriste već problem leži u tome što isti ti predmeti stvaraju nesnosnu buku na koju se žale, pazi sad, a to očito zanemaruje i autor teksta, igrači i treneri. Možda je njemu promaklo, ali Maradona ne bi imao problema dozvati svoje igrače da se umjesto vuvuzela čuje pjesma spremte se četnici ili da je zapaljena pokoja baklja.

edit: Također se zanemaruje činjenica da se ne žale samo balkanski divljaci već ČITAV SVIJET, ali i to da se, jednako kao što se ne može čuti pjesama fašista, ustaša, balija, četnika, ne može čuti ni pjesma Japanaca, Meksikanaca, Korejanaca...
cyprus

#13 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by cyprus »

Meni se text sviđa :thumbup:
Suti i trpi

#14 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Suti i trpi »

Da igram sa rajom fudbal i da mi dodje jedno 20 trubaca i trubi cijelo vrijeme, mislim da bi mi inspiracija bila na najznizem mogucem nivou. Ubjedjen sam da ove trube ubijaju volju za igrom, narusavaju koncentraciju i izazivaju glavobolju. Jednostavno,fudbaleri na ovo nisu naviknuti.

Bice o ovome puno price nakon sto se zavrsi SP.
todd_smith

#15 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by todd_smith »

Image
Globus

#16 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Globus »

Suti i trpi wrote:Da igram sa rajom fudbal i da mi dodje jedno 20 trubaca i trubi cijelo vrijeme, mislim da bi mi inspiracija bila na najznizem mogucem nivou. Ubjedjen sam da ove trube ubijaju volju za igrom, narusavaju koncentraciju i izazivaju glavobolju. Jednostavno,fudbaleri na ovo nisu naviknuti.

Bice o ovome puno price nakon sto se zavrsi SP.
Da igram sa rajom fudbala..i da mi dodje 20 vuvuzelasa ... prepoznala bi ih mama u vuvuzelama :D
Jurisnik

#17 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Jurisnik »

Jedan od 2 razloga zasto ne pratim svjetsko prvenstvo...

:x :x :x :x
Image
Last edited by Jurisnik on 19/06/2010 22:41, edited 1 time in total.
Romanista 101%

#18 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Romanista 101% »

cim sam procitao naslov teksta smucilo mi se...danas svako moze biti novinar.
Baltazar_khan

#19 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Baltazar_khan »

Hajd, makar ne trube dok se izvode himne :D

Začudo, nekako sam se navikao na ovaj zvuk ne smeta više. Kako onaj afrikanac na početku tekme Kamerun Danska diže transparent? Blow my vuvuzela :lol:
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#20 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Priorat »

ni na jednoj utakmici do sada se manje vuvuzuele nisu cule nego na ovoj na kojoj pricas. ja bi prije rekao da su mu falile.... :thumbup:
chengaba

#21 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by chengaba »

Romanista 101% wrote:

cim sam procitao naslov teksta smucilo mi se...danas svako moze biti novinar.
:roll:
1. Jesi pročitao tekst do kraja?
2. Jesi pročitao ime autora teksta?
Hunkar

#22 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Hunkar »

Priorat wrote:ni na jednoj utakmici do sada se manje vuvuzuele nisu cule nego na ovoj na kojoj pricas. ja bi prije rekao da su mu falile.... :thumbup:
meni ove vuvuzele dodju kao odlican izgovor za igrace koji igraju kao vuvuzela (vidi engleska :oops: ). krive vuvuzele, lopta ... sto se alzirci i svajcarci ne zale na lopte i vuvuzele ? :D
Romanista 101%

#23 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by Romanista 101% »

Na ovu loptu se niko nikad nece naviknuti, jer je jednostavno losa.
amrica

#24 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by amrica »

Tekst, ako posmatramo sa dva aspekta je odlicno napisan, sa aspekta vuvuzela i sa aspekta fasizma na ovim stadionima. Ali zajedno je buckuris koji nema puno smisla.
Na nasim stadionima je cista mrznja, precizno usmjerena prema odredjenoj grupi ljudi, naciji, vjeri... (zaboravio je spomenuti sukobe Grobari - Delije ili BBB - Torcida...ali to vec ne spadalo u kontekst :D )

A vuvuzele su cisto zlo usmjereno protiv SVAKOGA!!!! "NAJPRVO" protiv fudbala, pa protiv zdravlja, pa protiv zdravog razuma, ubili su navijace i navijacke pjesme, komunikaciju.... bez ikakvog razloga. Kome i cemu sluzi "gluhi" stadion i "gluha" utakmica, bez obzira bilo zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz ili bio mute.

Ima negdje na buckurisu tekst o nastanku vuvuzele,nidje veze sa tradicijom, afrikom, folovima...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#25 Re: Vuvuzuele i njihov uticaj na kvalitet fudbala

Post by -LIBERO- »

Dezulovic je na silu pokusao izvuci paralelu sa nacional-fasizmom i vuvuzelama.

Razumijem ja dio opravdane kritike spram presucivanja fasistickih skandiranja i pjesama od strane spikera prilikom prenosa utakmica na ex yu prostorima,ali kakve to veze ima sa ovim mentalnim zlostavljanjem od strane vuvuzela.

Zakon postoji,o raspirivanju nacionalizma i mrznje na sportskim borilistima (ili kako se precizno zakon zove) pa ga gospodo policajci,sudovi sprovodite,a TV kuce budite profesionalnije pa prokomentarisite kada se cuje "..Ubij srbina.." il' ..."...gazi ustase.."

Zakon o huliganstvu isto tako postoji,sprovodite ga,a li ne najcesce po onima koji nisu ni krivi ni duzni,pa eto koga zakaci palicom,kao sto vrlo cesto rade.

Dal' treba uvesti neki zakon,ogranicenje o kolicini nesnosljive buke idiotskim fanfarama na sportskim borilistima??

Pa ne zale se samo gledaoci preko TV ekrana,zale se i igraci,drugi navijaci,treneri,strucni stabovi,savezi cijeli.
Smeta igri,smeta mentalnom sklopu,smeta (poslije 45 minuta konstantne buke) i racionalnom donosenju odluka,unosi nervozu u ekipu,sasvim sigurno itd itd.

To sto Dezulovic na silu zeli da naglasi problematiku nacionalizma i sovinizma na tribinama ex yu prostora,trebao je traziti neke druge,adekvatnije paralele.

Ovo je fula teska,cijela ova njegova prica. Bas bih volio da vidim njegov text 15 minuta nakon 90+minuta neke utakmice sa okruzenjem od 15.000 pobjesnjelih korisnika vuvuzele.

Al' jok,kao sto neko napisa,kao vid "argumenta",.."...pa jesi vidio ime autora..",sto bi trebalo da znaci,Dezulovic napisao,tako je kako je napisao :lol: :lol:
Post Reply