"Vruce gacice"

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
delly
Posts: 63
Joined: 12/10/2005 09:36
Location: sarajevo

"Vruce gacice"

Post by delly » 31/01/2007 15:09

hrvatska su verzija kanadskog originala ''C'est toujours chaud dans les culottes des filles" (drugo izdanje). Ova knjižica je uvod u osnove terapije biljem. Lako je upoznavati razlicite vrste biljaka medicinske vrijednosti i njihova svojstva i pomoc da same otkrijete koje od njih su najbolje za svaku od nas.....

link sa kojeg je prenesen dio tekstova iz knjizice VRUCE GACICE i sa kojeg mozete slobodno skinuti brosuru u cjelosti
http://www.zamirnet.hr/anfema/images/do ... gacice.zip
inace je knjizica postavljena na sajtu http://www.zamirnet.hr/anfema/

Dio teksta:
Alternativa tamponima?

Upotrebljavanje tampona i uložaka koje proizvode raznorazne kompanije može biti štetno (po žensko zdravlje, plodnost, a i po prirodu i okoliš također). Plus što isti koštaju pravo malo bogatstvo, s obzirom na to da su tretirani kao "luksuzna roba". Kad god je to moguće, izbjegavajte namirisane proizvode jer takvi ostavljaju cijeli niz štetnih kemikalija u vašim ženskim područjima (a osim toga uopće ne mirišu lijepo). Tamponi su izbjeljivani vrlo opasnim kemikalijama (dioksini, klor) koje organizam upija kroz stjenke vagine, gdje mogu zatim prouzrokovati katastrofu većih razmjera. Osim toga, Sindrom Toksičnog Šoka (jednostavnijim rječnikom – ¬otrovanje) direktno je povezan sa upotrebom tampona. Plastični aplikatori za tampone nisu biorazgradivi, često znaju zablokirati kanalizacijske cijevi, a još češće ih se zna vidjeti naplavljene na obalama i plažama. Neke od tih problema možete izbjeći koristeći neizbjeljene tampone (mogu se kupiti u ponekom dućanu zdrave hrane). Isto tako možete kupiti uloške od 100% pamuka (mogu se naručiti sa nekih distribucija vani) ili još bolje - možete napraviti svoje vlastite! Takvi ulošci se mogu prati i ponovo su upotrebljivi, a tako se izbjegava nepotreban otpad.

Umjesto tampona možete upotrebljavati prirodne morske spužve. Jednostavno navlažite (pa ocijedite) spužvicu, umetnete je u vaginu prstićima, a izvadite ju kad se dovoljno natopi. Nema brige oko toga da bi je mogle ugurati predaleko - iako nema končić, nema rizika da bi se spužvica mogla "tamo negdje" zagubiti. Spužvica može ostati unutar vagine nekoliko sati, zavisi opet od intenziteta krvarenja i veličine spužvice. Kad je jednom spužvica natopljena i izvađena, isperete je toplom ili hladnom tekućom vodom, ocijedite i ona je spremna za ponovnu upotrebu.

Ovo je puno jeftinija i okolišu prijateljskija alternativa tamponima. Izbjegavajte sintetičke spužve. Prirodne spužve često se prodaju kao pomagala za skidanje make up-a i mogu se naći u dućanima s kozmetikom ili u trgovinama zdrave prehrane. Naravno, ne reklamiraju ih kao "spužvice za menstruaciju" jer bi to moglo ugroziti cijelo jedno ogromno tržište "ženske higijene i zaštite". Spužvica vam može trajati i do šest mjeseci ako se za nju dobro brinete. Bacite je u trenutku kad se počne raspadati. Što se tiče dezinficiranja vaše spužvice najbolji je recept da je namočite preko noći u lončić s vodom u koju ste dodale žličicu bijelog octa prije i/ili poslije svake menstruacije. To ubija bakterije koje mogu uzrokovati gljivice i ostale vaginalne infekcije. Ako ste imale jaču infekciju za vrijeme menstruacije, najbolje je tu spužvicu ne upotrebljavati ponovno. U periodu između dvije menstruacije čuvajte svoju spužvicu zamotanu u neku tkaninu ili u kutijici.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Simptomi su različiti: promjena raspoloženja, grčevi, bolne i/ili natečene grudi, glavobolje, smanjeno uriniranje, nadutost, manjak energije, izbijanje herpesa, plinovi i ostale probavne smetnje, simptomi slični gripi, bol u križima... Povežite te simptome sa bolnim ili nepravilnim ciklusom i dobit ćete opći profil žene koja je spremna ubiti. U većini slučajeva prepisati će joj se pilula za "rješenje" svih njenih problema. Medicinski genij u svom najboljem izdanju...
Metode za savladavanje problema prehranom:
*Smanjite unos soli u organizam.
*Jedite hranu bogatu kalijem: banane, krumpiri, zelje, kruške i Iješnjaci.
*Jedite dosta morskih trava i alga (svježe ili u tabletama).
*Učinite da hrana bogata vitaminom B6 bude dio vaše svakodnevne prehrane: zeleno povrće, sojini proizvodi i hranjivi kvasac (možete isto tako uzimati pivski kvasac u kapsulama: žene sklone gljivičnim infekcijama trebale bi ga izbjegavati.
*Uzimajte puno vitamina A, pogotovo ako su vam grudi bolne ili patite od grčeva. Mrkva, luk, lješnjak, repa, špinat, leća, marelica, limun i sirova biljna ulja su bogata vitaminom A.
*Pijte puno vode.

Liječenje biljem

*Slijedite upute liječenja hormonalnih poremećaja
*Uzmite odoljen u tinkturi za opuštanje.
*Uzmite đumbir - za smanjenje napetosti i grčeva.

Dismenoreja ili bolne menstruacije

Većina nas je tijekom menstruacije iskusila osjećaje koji variraju od blage nelagode do propadajuće boli. Imamo grčeve prije, za vrijeme i poslije menstruacije. Medicinska znanost kaže nam da je patnja dio toga biti ženom. Ali mi znamo da lažu.
Spolno prenosive bolesti (SPB) su ponekad odgovorne za bol, ali u većini slučajeva grčevi su uzrokovani upalom, naticanjem i napetosti u cerviksu i maternici.
Što učiniti
*Izbjegavajte sol, šećer, i prerađenu hranu (uključujući bijeli šećer, bijelo brašno i bijeli kruh).
*Jedite hranu bogatu kalijem svaki dan (banane, sušeno voće, naranče, dinje, mrkve, krumpire i povrće zelenog lišća).
*Jedite tamnozeleno povrće i naranče zbog vitamina A (smanjuje napetost).
*Jedite zobenu kašu, brokule, peršin (koji se može uzimati u obliku čaja), brazilske orahe, bademe i morske alge zbog visoke koncentracije kalcija koji otklanja grčeve. Morske alge se mogu uzimati u tabletama.
*Tople kupke, termofori (boca sa vrućom vodom) smješteni na donjem dijelu trbuha, pušenje jointa, teže ili lakše vježbanje, te orgazmi smanjuju napetost, grčeve i bol.
*Stolisnik uzet u obliku kapsule, tinkture ili čaja postiže vrlo dobre rezultate. Počnite s uzimanjem jedan tjedan prije menstruacije te nastavite i za vrijeme trajanja.
*Đumbirov čaj brzo uklanja grčeve. Također možete žvakati svježi korijen. Uzimajte ga po potrebi kako bi se oslobodili boli.
*Čaj od lišća maline pomaže ublažiti grčeve, ali se mora uzimati redovito (tokom par mjeseci). Blag je i može se koristiti za duža liječenja.

Masaža stopala za opuštanje grčeva

Masirajte refleksna područja maternice i jajnika (smještena iza gležnja, malo iznad pete). Pritisnite snažno tamo gdje boli. Ovo područje je vrlo osjetljivo početkom menstruacije. Koristite palac da postignete što jači pritisak, te držite pet minuta sa svake strane. Po potrebi, naizmjence masirajte stopala. Ova masaža postiže zadivljujuće rezultate, pogotovo ako je radi netko drugi.

Infekcije mjehura i mokraćovoda


Simptomi
Potreba za stalnim mokrenjem, pritisak u mjehuru, osjećaj potrebe za mokrenjem, ali bez da možeš mokriti (osim možda dvije do tri kapi), krv u mokraći, tamna mokraća s jakim mirisom. Budite oprezne. Ovi znakovi mogu ukazivati na ozbiljne infekcije poput upale zdjelice. Provjerite kod doktora ako niste sigurne.

Uzroci
Neravnoteža crijevnih bakterija, brisanje od straga prema naprijed, sintetičko donje rublje, kemijske kupke, stres, hladnoća, vaginalna penetracija nakon analne penetracije bez čišćenja prstiju, penisa ili seksualnih pomagala u međuvremenu.
Što učiniti
* Za one koji neprestano pate od ovakvog tipa infekcije moraju obavezno svakodnevno piti sok od brusnice. Pijte 0,5 I soka svaki sat kod prvih znakova infekcije. Obično prestane nakon nekoliko sati. Nastavite piti o,5 I soka od brusnice najmanje dva puta na dan zbog prevencije. Ako vam nije dostupno ništa osim vode, pijte po čašu od 0,5 I svaki sat i budite sigurne da pijete najmanje po 8 čaša na dan poslije toga.
* Čaj od brusnice ili tinktura su jako dobri. Vjerojatno ćete se osjećati kao da će vam mjehur puknuti, ali infekcija će sigurno otići.
* Uzimajte čaj od stolisnika ili kao tinkturu
* Pokušajte više sa lužnatom prehranom koja sadrži voće, badem, poriluk, bijelu repu i ječam. Izbjegavajte kavu, meso, bijelo brašno, šećer i hranu koja stvara kiselinu.
* Kao nadopunu uzimajte kapsule kanadskog zlatnog korijena kroz dva tjedna
* U slučaju boli uzmite kapsule valerijane ili tinkturu

Bol jajnika

Do boli jajnika obično dolazi između 10. i 15. dana ciklusa (brojeći od početka menstruacije). Oštra bol na jednoj ili obje strane donjeg dijela trbuha znači da je jajašce oslobođeno uz teškoće.
To također može uzrokovati osip. Dok su moguće unutrašnje upale, obično je napetost ta koja uzrokuje bol.
Što učiniti
* Držati termofor na donjem dijelu trbuha
* Uzeti dozu đumbira ili malinovog lišća ili sjeme celera ili valerijana (macina trava)
* Vježbati
* Poboljšati ili prilagoditi prehranu (vidi prijedloge u dijelu "Predmenstrualni sindrom" i "Dismenorea ili bolna menstruacija"

Pozivamo žene da podatke, informacije i znanja iz ove knjižice slobodno šire dalje među sobom. Ni "Vruće gaćice", ni AnFemA ne zadržavaju nikakva autorska prava, no molimo vas da umnožavate ovo izdanje i dijelite ove informacije odgovorno, te da spomenete autorice (i pridate im zasluge za njihov rad) gdje god je to potrebno.


Post Reply