"Vrt Milovanja" Abd Al-Wahab Bouhdiba
-
KOGOD KADGOD
#1 "Vrt Milovanja" Abd Al-Wahab Bouhdiba
Ova knjiga, (izdavac SEHARA) pod urednistvom Dzemaludina Latica, je bila jedna od onih knjiga sto se kupe kad se pruzi prilika da se procita "kad nadjem vremena", iako vec desetak kod kuce ceka "na red"... I kada "dodje na red" - zazalimo sto je nismo ranije podrobnije procitali.
Prevod je knjige "Sexuality in Islam", preveli Enes Karic i Resid Hafizovic.
Nejse, procitah je ponovo (prvi put prije 7-8 godina samo onako povrsno), i s obzirom na to koliko su se moji vidici prosirili od tada, kao i neki moji stavovi promjenili, ova je knjiga jos jedna potvrda o nekim stavrima koje pokusavam istaci ovdje, kao sto su
-historija islama nakon smrti Muhammeda
-apsurdnost mnogih hadisa, u ovom slucaju koji se ticu zena i seksualnosti opcenito
-isticanje duhovnog i prenesenog znacenja umjesto bukvalnog
-otvorenost ranijih ucenjaka da se suoce sa temama koje wehhabi (citaj "tradicionalnoj") uticajnoj ulemi danas ne bi nikad pomenuli javno
-apsurdnost mnogih fatawa (religioznih odluka) u njihovim detaljima koje su u mnogim slucajevima bukvalno smijesne, itd...
Knjiga je interesantna stoga sto ne zauzima ni jedan stav odredjeno, nego iznosi argumente koji su na raspolaganju a zatim ih sagledava u realisticnom svjetlu, u svjetlu ljudske psihologije (zena i muskaraca) kao i sa stanovista neizbjeznog vjekovnog nastojanja da se zena sputa u njenim sposobnostima, narocito intelektualnim, iz potsvjesnog STRAHA od njenih intelektualnih mogucnosti i ceste (nedopustive) superiornosti.
Knjiga nije nova, vjerovatno su je mnogi procitali, ali bih je preporucila u svakom slucaju, jer procitati jer, u svjetlu dosadasnjih rasprava koje smo vodili, njen sadrzaj izaziva realisticnije i, nadam se, slobodoumnije, zakljucke.
"Ciscenje straznjice i cmara (istindza) obavlja se pomocu vode.
Upotrebljava se lijeva ruka. Mora se covjek prigeti koliko god moze. Potom se ispruzi srednji prst (lijeve ruke) na taj nacin da neznatno bude gurnut naprijed u odnosu na druge prste, te se potom poliva voda i cisti se mjesto cmara koje se na taj nacin dotice (prstima). Potom se ista radnja treba obaviti i s malim prstom. Mora se polivati voda sve dotle dok se ne bude sasvim sigurno da je krajnja ili zadovoljavajuca cistoca postignuta. Kod ciscenja cmara i strazjice (istnidza) mora se samo upotrebljavati tri prsta. Moraju se koristiti strane prstiju, ne njihovi vrseci (ne ono mjesto gdje su nokti)....." - pa dalje kako za vrijeme ljeta a kako zimi, itd.
"Fikh razmatra i perverzne slucajeve kao sto su slijedeci: Ako je doslo do ubacivanja penisa u vaginu zivotinje, ili lesine, ili djeteta koje nije normalno sposobno imati spolni odnos... takvi slucajevi NE cine ghusl obaveznim..." - pa dalje st ako je desetogodisnji djecak imao odnos sa zrelom zenom, bla, bla...
Ove i slicne "fetwe" se pominju sa svrhom da se kasnije argumentima pokaze doseg razvrata i prihvatljivosti od strane "FIKHA" koji bi trebao da bude - navodno - "Boziji zakon" a koji se zasniva uglavnom na rekla-kazala i veoma malo na stvarnom Bozijem Zakonu - Qur'anu, slijedeci koji jedan vjernik i musliman nikada ne bi dosao u situaciju da mu uopste padne napamet takav razvrat.
Na drugoj strani, takodje se oslobadja restrikcija koje Bog nije postavio u bracnim odnosima, a koje su se svele na pogresno shvatanje da je spolni odnos jedan "necist" cin koji treba sto brze obaviti, i sto mnoge zene muslimanke smatraju "duznoscu" a ne uzitkom koji je Bog dao ljudima, zenama kao i muskarcima, i cesto nikada nisu ni dozivjele orgazam smatrajuci taj cin samo duznost zadovoljenja muzevljeve potrebe!?...
Iako se uglavnom govori o arapsko-muslimanskoj seksualnosti (uglavnom je centar Islama bio Bagdad i ostale zemlje kao Sirija, dok su africke, turske, i slavenske zemlje bile vecinom za kupovanje konkubina i robova), ovaj pregled seksualnosti u Islamu nam daje uvid u jednu dugacku historiju muslimana koja kao da je "izbrisana" i danas se uci o Islamu od rodjenja Muhammeda, o Objavi, - pa veliika praznina - pa Islam kakav se danas poznaje kao "islam" i koji "strci" na mnoge nacine iz modernog drustva i napredne ljudske zajednice - umjesto da se proucavajuci tu "prazninu" tj. historiju,nakon prvih cetiri halife, gdje bismo uvidjeli da Islam nikada nije bio stangnantan nego, naprotiv, u konstantnom mijenjanju i rastu ovisno o drustvenim zbivanjima u svijetu opcenito.
"Vrt Milovanja"...
Nejse, procitah je ponovo (prvi put prije 7-8 godina samo onako povrsno), i s obzirom na to koliko su se moji vidici prosirili od tada, kao i neki moji stavovi promjenili, ova je knjiga jos jedna potvrda o nekim stavrima koje pokusavam istaci ovdje, kao sto su
-apsurdnost mnogih hadisa, u ovom slucaju koji se ticu zena i seksualnosti opcenito
-otvorenost ranijih ucenjaka da se suoce sa temama koje wehhabi (citaj "tradicionalnoj") uticajnoj ulemi danas ne bi nikad pomenuli javno
-apsurdnost mnogih fatawa (religioznih odluka) u njihovim detaljima koje su u mnogim slucajevima bukvalno smijesne, itd...
Knjiga je interesantna stoga sto ne zauzima ni jedan stav odredjeno, nego iznosi argumente koji su na raspolaganju a zatim ih sagledava u realisticnom svjetlu, u svjetlu ljudske psihologije (zena i muskaraca) kao i sa stanovista neizbjeznog vjekovnog nastojanja da se zena sputa u njenim sposobnostima, narocito intelektualnim, iz potsvjesnog STRAHA od njenih intelektualnih mogucnosti i ceste (nedopustive) superiornosti.
Knjiga nije nova, vjerovatno su je mnogi procitali, ali bih je preporucila u svakom slucaju, jer procitati jer, u svjetlu dosadasnjih rasprava koje smo vodili, njen sadrzaj izaziva realisticnije i, nadam se, slobodoumnije, zakljucke.
Upotrebljava se lijeva ruka. Mora se covjek prigeti koliko god moze. Potom se ispruzi srednji prst (lijeve ruke) na taj nacin da neznatno bude gurnut naprijed u odnosu na druge prste, te se potom poliva voda i cisti se mjesto cmara koje se na taj nacin dotice (prstima). Potom se ista radnja treba obaviti i s malim prstom. Mora se polivati voda sve dotle dok se ne bude sasvim sigurno da je krajnja ili zadovoljavajuca cistoca postignuta. Kod ciscenja cmara i strazjice (istnidza) mora se samo upotrebljavati tri prsta. Moraju se koristiti strane prstiju, ne njihovi vrseci (ne ono mjesto gdje su nokti)....." - pa dalje kako za vrijeme ljeta a kako zimi, itd.
"Fikh razmatra i perverzne slucajeve kao sto su slijedeci: Ako je doslo do ubacivanja penisa u vaginu zivotinje, ili lesine, ili djeteta koje nije normalno sposobno imati spolni odnos... takvi slucajevi NE cine ghusl obaveznim..." - pa dalje st ako je desetogodisnji djecak imao odnos sa zrelom zenom, bla, bla...
Ove i slicne "fetwe" se pominju sa svrhom da se kasnije argumentima pokaze doseg razvrata i prihvatljivosti od strane "FIKHA" koji bi trebao da bude - navodno - "Boziji zakon" a koji se zasniva uglavnom na rekla-kazala i veoma malo na stvarnom Bozijem Zakonu - Qur'anu, slijedeci koji jedan vjernik i musliman nikada ne bi dosao u situaciju da mu uopste padne napamet takav razvrat.
Na drugoj strani, takodje se oslobadja restrikcija koje Bog nije postavio u bracnim odnosima, a koje su se svele na pogresno shvatanje da je spolni odnos jedan "necist" cin koji treba sto brze obaviti, i sto mnoge zene muslimanke smatraju "duznoscu" a ne uzitkom koji je Bog dao ljudima, zenama kao i muskarcima, i cesto nikada nisu ni dozivjele orgazam smatrajuci taj cin samo duznost zadovoljenja muzevljeve potrebe!?...
Iako se uglavnom govori o arapsko-muslimanskoj seksualnosti (uglavnom je centar Islama bio Bagdad i ostale zemlje kao Sirija, dok su africke, turske, i slavenske zemlje bile vecinom za kupovanje konkubina i robova), ovaj pregled seksualnosti u Islamu nam daje uvid u jednu dugacku historiju muslimana koja kao da je "izbrisana" i danas se uci o Islamu od rodjenja Muhammeda, o Objavi, - pa veliika praznina - pa Islam kakav se danas poznaje kao "islam" i koji "strci" na mnoge nacine iz modernog drustva i napredne ljudske zajednice - umjesto da se proucavajuci tu "prazninu" tj. historiju,nakon prvih cetiri halife, gdje bismo uvidjeli da Islam nikada nije bio stangnantan nego, naprotiv, u konstantnom mijenjanju i rastu ovisno o drustvenim zbivanjima u svijetu opcenito.
"Vrt Milovanja"...
-
encian
dobra teme, i potencijalno oprecna, jer mnogi ljudi mogu smatrati odricanje zadovoljstava kao vecu posvecenost Bogu. sto se mene tice, ovo je pogresno, ali opet, moja neka shvatanja su cafirska za neke vjernike, pa necu o ovome. takodjer, u bih se nedavno pojavio i tzv. islamski seksualni pravilnik, koju izgleda ide u tancine sta se smije a sta ne (daleko opseznije od pravila da nema analnog seksa). izgleda da sada ima .... isfrustriranih parova.
voljela bih ispricati sto sam vec jednom negdje, o iranskim "islamskim" fetvama na temu kojih se dotakla kadgod kogod. vrlo su .... nevjerovatne.
1. ako se desi zemljotres ili nesto slicno, i tvoj se plafon urusi dok ti spavas, i odozgo ti padne tvoja tetka u krevet, a ti onako iza sna zgrijesis sa njom i iz tog odnosa se rodi dijete onda dijete nije kopile ako se iz plati ....
2. ako coban cuva svoje stado, i sa strane se skine da izvrsi nuzdu, a u tome pridje neka od zivotinja unazad njemu do penisa i desi se da penis udje u zivotinju, da bi se opralo od grijehe potrebno je....
znam da iran nije bih, to mi je neko na forumu rekao, ali barem da shvatimo da su pogrijesili pa da poslije znamo.
voljela bih ispricati sto sam vec jednom negdje, o iranskim "islamskim" fetvama na temu kojih se dotakla kadgod kogod. vrlo su .... nevjerovatne.
1. ako se desi zemljotres ili nesto slicno, i tvoj se plafon urusi dok ti spavas, i odozgo ti padne tvoja tetka u krevet, a ti onako iza sna zgrijesis sa njom i iz tog odnosa se rodi dijete onda dijete nije kopile ako se iz plati ....
2. ako coban cuva svoje stado, i sa strane se skine da izvrsi nuzdu, a u tome pridje neka od zivotinja unazad njemu do penisa i desi se da penis udje u zivotinju, da bi se opralo od grijehe potrebno je....
znam da iran nije bih, to mi je neko na forumu rekao, ali barem da shvatimo da su pogrijesili pa da poslije znamo.
-
ragib
#3 Re: "Vrt Milovanja" Abd Al-Wahab Bouhdiba
Ovo ti nije tacnoKOGOD KADGOD wrote:Ova knjiga, (izdavac SEHARA) pod urednistvom Dzemaludina Latica, je bila jedna od onih knjiga sto se kupe kad se pruzi prilika da se procita "kad nadjem vremena", iako vec desetak kod kuce ceka "na red"... I kada "dodje na red" - zazalimo sto je nismo ranije podrobnije procitali.
"Vrt Milovanja"...
Poslanik a.s. je rekao" I kad imate snosaj sa svojom zenom, to je kao podijeliti sadaku.'Rekose :" Allahov Poslanice, zar u zadovoljavanju strasti nekog od nas ima sadake? " Allahov Poslanik odvrati " A sta mislite da li imate grijeh, ako to ucinite na ne dozvoljen nacin? (vanbracni )... " Naravno!" Prema tome , ako to ucinite na dozvoljen nacin, onda imate nagradu . ( Muslim
Kaze Muhamed.s.a.v.s
"Kada neko od vas ima spolni odnos sa svojom suprugom, neka se ne udaljuje od nje sve dok i ona ne zadovolji svoje potrebe."
- Bosanac sa dna kace
Naziv knjige na engleskom je Sexuality in islam.
Knjiga najvise govori o historiji seksualnosti u islamu, odnosno historiji te seksualnosti u arapskoj kulturi.
Knjiga govori o poimaanju seksulanosti kroz prizmu islama u Sjevernoj Africi i nakalemljivanju tog poimanja na zatecenu domacu kulturu, jer sam pisac je tunizanin.
Ovaj dole cittat je kolko vidim iz isotimene knjige, pa molim te da navedes stranicu, ne mo gu se sjetit da sam ovakvo nesto porcito u istoj knjizi.
Knjiga najvise govori o historiji seksualnosti u islamu, odnosno historiji te seksualnosti u arapskoj kulturi.
Knjiga govori o poimaanju seksulanosti kroz prizmu islama u Sjevernoj Africi i nakalemljivanju tog poimanja na zatecenu domacu kulturu, jer sam pisac je tunizanin.
Ovaj dole cittat je kolko vidim iz isotimene knjige, pa molim te da navedes stranicu, ne mo gu se sjetit da sam ovakvo nesto porcito u istoj knjizi.
- Abu FEED el-Castro
Ja sam lijepo reko sta ce bit ako se Kako god Šta god vrati, eh eto vam sad
A jos ako uzmemo u obzir da je imala nekolko dana slobodnog vremena da jos "nadodje" i jos joj se "vidici prosire"
Vratite mi NINa i diggera

-
KOGOD KADGOD
opet letis...Bosanac sa dna kace wrote:Naziv knjige na engleskom je Sexuality in islam.
Ovaj dole cittat je kolko vidim iz isotimene knjige, pa molim te da navedes stranicu, ne mo gu se sjetit da sam ovakvo nesto porcito u istoj knjizi."Fikh razmatra i perverzne slucajeve kao sto su slijedeci: Ako je doslo do ubacivanja penisa u vaginu zivotinje, ili lesine, ili djeteta koje nije normalno sposobno imati spolni odnos... takvi slucajevi NE cine ghusl obaveznim..." - pa dalje st ako je desetogodisnji djecak imao odnos sa zrelom zenom, bla, bla...
pomenut je i engleski naziv knjige kao i to da se odnosi na arapsko-muslimansko drustvo...
nejse, nije mi namjera da raspravljam nasiroko, ali je preporucujem s obzirom da bas arapsko tumacenje Islama prodire u nase krajeve a i ima neki status "ispravnog" medju mnogima koji ne poznaju historiju kao i medju nemuslimanima.
moja poenta je najvise u tome koliko se FIQH udaljio od duhovnosti i sveo vjeru na ogroman broj "harama" i "halala", sto nije neobicno, dovoljno je procitati Catheicism of the Catholic Church - koji se dopunjava redovno, a koji je u biti isto sto i fiqh u Islamu
citat iz iste knjige:
"U sferi seksualnosti moze se reci da se fikh postavlja nasuprot etici, buduci da on organizira zajednicki zivot, ne u smislu temeljnog nadopunjavanja spolova - vec s ciljem njihova razdvajanja. Stajaliste Kur'ana i (istinskog) Sunneta, za razliku od fikha, jest stajaliste skladnoga jedinstva spolova u njihovoj dvojnosti. Fikh organizira muslimansko drustvo u svrhu seksualne razdiobe." *moja zagrada
" Ukoliko fikh govori o bifomorfizmu, tada ce navedene strukture uspostaviti jos tvrdji i ozbiljniji seksualni bifomorfizam zbog razvoja arapsko muslimanskih drustava. Kur'an govori o razlici "u samo jednom stupnju medju spolovima u korist muskaraca", fikh govori o razlicitosti priroda."
o onoj recenici za koju se trazi strana: ni ja nisam primjetila kad sam prvi put citala, jer sam tada bila u stanju "slijepog" vjerovanja - nista nije moglo da bude "neispravno" u fiqhu i sherijatu sto se mene ticalo, ako nesta nije zvucalo normalno - to je stoga sto ja "ne razumijem" dovoljno, i mnoge knjige fikha i svih grana islamskih "nauka" su mi bile samo "uputa", i svaka sumnja se bjasnjavala "sejtanom koji hoce da me skrene sa pravog puta"... Zato se ne ustrucavam da iznosim svoja iskustva i stavove, jer nisu nastali "preko noci" i stoga sto me razocarenje razdire sto su muslimani dozvolili svom intelektu da bude ponizavan od strane jedne manjine klergije koja ih udaljuje od Bozije Rijeci i novih shvatanja Qur'ana u svjetlu novih znanja i otkrica, time sto Islam prtstavljaju kao rigidnu religiju dozvoljenog i nedozvoljenog - cega je veoma malo u Qur'anu,
-duhovno posvecen vjernik nece ni pomisliti na neki akt razvrata o kojima nasiroko fikh donosi "pravila", ashiq (onaj koji voli Stvoritelja i zudi za Nejgovom ljubavlju i zadovoljstvom) u svaki akt svoje svakodnevnice ne prekida unutarnji dijalog sa Strvoriteljem, to je ono sto ga usteze od klevetanja i ogovaranja drugih, cinjenja zla i stete, to je ono sto ga cini voljnim da pomogne druge, da cijeni sva stvorenja i u svemu vidi Boziju Ljepotu i Mudrost...
Taj citat je samo mali dio, i nije toliko znacajan, - ali uglavnom, u bosanskoj verziji "Vrt milovanja" 1994, str.57 posljednji pasus.
@Castro, i meni je drago da se ponovo nalazimo
u stvari neprestano citam dok imam vremena da se ovdje srecem sa prijateljima i s tobom, i ova knjiga mi je uzela jedan dan tj. taj kad sam se javila, dok me je jet-lag popustio
-
KOGOD KADGOD
#7 Re: "Vrt Milovanja" Abd Al-Wahab Bouhdiba
@Ragibe, u teoriji taj hadis je poznat ali u praksi mnogi ne razumiju sta se time misli, (iz mojih razgovora sa stotinama zena muslimanki dok sam radila sa problemima koje ih se ticu, i o cemu imam statistiku - kao i domacinskom nasilju,- preko 60% zena nisu ni znale da zena moze dozivjeti orgazam (od kojih su 30% bile totalno obrezane afrikanke), a ostale su znale, ali samo kroz masturbaciju, jer je muz valjda smatrao da kad je on zavrsen da je i nju zadovoljio.- malo preko 20% su imale muzeve koji su znali da ih zadovolje oralno i na druge, mastovite, nacine,ali koji su znali biti i nasilni i stoga su trazile pomoc).ragib wrote:Ovo ti nije tacnoKOGOD KADGOD wrote:Ova knjiga, (izdavac SEHARA) pod urednistvom Dzemaludina Latica, je bila jedna od onih knjiga sto se kupe kad se pruzi prilika da se procita "kad nadjem vremena", iako vec desetak kod kuce ceka "na red"... I kada "dodje na red" - zazalimo sto je nismo ranije podrobnije procitali.
"Vrt Milovanja"...
Poslanik a.s. je rekao" I kad imate snosaj sa svojom zenom, to je kao podijeliti sadaku.'Rekose :" Allahov Poslanice, zar u zadovoljavanju strasti nekog od nas ima sadake? " Allahov Poslanik odvrati " A sta mislite da li imate grijeh, ako to ucinite na ne dozvoljen nacin? (vanbracni )... " Naravno!" Prema tome , ako to ucinite na dozvoljen nacin, onda imate nagradu . ( Muslim
Kaze Muhamed.s.a.v.s
"Kada neko od vas ima spolni odnos sa svojom suprugom, neka se ne udaljuje od nje sve dok i ona ne zadovolji svoje potrebe."
Mladji muslimani, koji se ustrucavaju od "grijesnih" istrazivanja svog tijela i potpunog nepoznavanja prake koitusa, cak i na Zapadu, prvu bracnu noc provedu oboje zbunjeni i bez stvarne cari koju bi ta noc trebala sadrzavati (posto se i nevinost djecaka treba potsticati kao i djevojaka, ali roditelji imaju duznost da ih pripreme i objasne im ne samo "mehaniku" koitusa nego i erotsku postepenost i poznavanje anatomije suprotnog spola) - cak je usred noci - OVO NIJE SMIJESNO - mladozenja od 23god nazvao imama koji ga je ucio od malehna, i pitao ga zbunjeno "gdje je?"- jer nije mogao naci vaginalni otvor a djevojka nije znala da ga usmjeri.
Ovo je samo jedan primjer kad je mladozenja imao dovoljno povjerenja da iskaze svoj problem, a koliko parova ne znaju sta rade a nemaju kome da se okrenu, dok je islamska literatura nedopustljivo u nedostatku?
Ovo je medju arapima "normalno" radi duge historije primjene "striktnog" Islama, i ako nastavimo slijediti u BiH takvo tumacenje, za nekoliko generacija ce i nasi muslimani da budu u mraku sto se tice erotike,- ne seksa kao mehanickog procesa, nego kao Bogom-datog okusa dzennetskih uzitaka za oba spola...
Nejse, knjiga je vrijedna vise radi historijskih podataka, slicno knjizi "Infidel" Ayaan Hirsi Ali, kao i par od Taslime Nasrin, ili "The Sword and The Scimitar"... itd.
-
KOGOD KADGOD
zar zaista mislis da komentari imaju ISTA s tim sto sam tu?Abu FEED el-Castro wrote:Ja sam lijepo reko sta ce bit ako se Kako god Šta god vrati, eh eto vam sadA jos ako uzmemo u obzir da je imala nekolko dana slobodnog vremena da jos "nadodje" i jos joj se "vidici prosire"
![]()
da li zaista mislis da tvoja "zelja" da ne dolazim na forum i tvoja "opomena" drugima ima ista s tim sto sam tu?
imas visoko misljenje o sebi, sto jes' - jes'...
-
encian
@kogod kadgod
znas li ti ista o tom seksualnom pravilniku sto se vrti po SA? mozda se vrti i negdje drugo ali znam da je ovaj jedan donesen upravo otamo, i znam da je doveo do bracnih frustracija. koliko sam cula napisao ga je neki imam.
zna li iko?
sto se mene tice seksualnost i seks je jos nesto cime je Allah dz.s. nagradio ljude. samo se sjetimo da je islam vjera prirode i umjerenosti i "sve ce nam se samo kazti".
znas li ti ista o tom seksualnom pravilniku sto se vrti po SA? mozda se vrti i negdje drugo ali znam da je ovaj jedan donesen upravo otamo, i znam da je doveo do bracnih frustracija. koliko sam cula napisao ga je neki imam.
zna li iko?
sto se mene tice seksualnost i seks je jos nesto cime je Allah dz.s. nagradio ljude. samo se sjetimo da je islam vjera prirode i umjerenosti i "sve ce nam se samo kazti".
- Bosanac sa dna kace
#10 Re: "Vrt Milovanja" Abd Al-Wahab Bouhdiba
dovoljno je vidjet ko je pisac, jer davno je receno gledaj ko ti kaze ne sta ti kaze!KOGOD KADGOD wrote:
Nejse, knjiga je vrijedna vise radi historijskih podataka, slicno knjizi "Infidel" Ayaan Hirsi Ali, kao i par od Taslime Nasrin, ili "The Sword and The Scimitar"... itd.
nejse, ne letim ja nikud, vec ti letis da popljujes po islamu i nasoj mukom ocuvanoj tradiciji, gore neg vehabije, oni u nama ipak vide muslimane, dok nas ti svojim komnetarima vrijedjas u korijenu ( izvini ali ja tako vidim tvoje komentare i tvoj odnos prema muslimanima BiH, ne znam dal si ikad kao muslimanka zivjela negdje u BiH)
svaka dobronamjerna kritika je dobrodosla, ali pljuvanje i vrijedanje nas samih ne i nee!!!
tema je uredu, da treba razgovarat o seksulanosti u islamu, da super je to.
ja licno znam , u Bosni sam odrasto, ne morate mi vi govorit, znam da se o seksulanosti jako puno govori, govori se o tome i u medresama i medju obicnim svijetom..
licno, same tzv. vehabije jako jako puno govore o seksulanosti.
dok recimo evo u Turskoj po raznim dzematima, prije svega po ograncima Nurdzijskog dzemata( oni su mi ko trn u oku)
da i nesto jako zanimljivo sto sam cuo;
kazu tamo nekad pred kraj rata kad je odred el-Mudzahid imo podosta pripadnika, i kad su se pojavili prvi nikabi, drzo im hutbu ili predavanje Muderis Halilovic, i do njega je doprla vijest da ''braca'' u krevetu samo podmire sebe a zene ostave nako ko kakavu kladu, kazu kad na hutbi Muderis veli ''Draga braco znam ja da ste vi svi gledali one pornice, eh kad znate sta se tamo radi, sto i vi to ne praktikujete u krevetu, vasa je duznost da zadovoljite zenu itd...'' - naravno sve je to reko galameci...
@encian literatura o islamskom braku je mne se cini fenomen u BiH,ja sam vidio par brosura i men se cini jednu knjigu.
-
encian
hm bosanceros
cini mi se da kogod kadgod negativno govori o ljudima koji prakticiraju islam koji vise nalikuje na vehabijski nego na nas. znam i da zagovara da se ne glorificira lik Muhammeda a.s. ("Poslanik a.s. je imao dugu kosu, hocu i ja" stvari), te da su mnogi hadisi kojima se gadjamo danas pogresni, a ponekad da se ne mogu primijeniti u ovom prostoru i vremenu. ne znam koliko je kogod kadgod obrazovana vjerski (mislim na teoloske skole), ali ovo sto nabrojah ni blizu nisu samo njene rijeci, i ni blizu nisu samo u bosni i samo na bosanskom.
nego hvala ti na info o literaturi. ja nesto nisam imala priliku da to citam, a zanima me. pa pozivam te da se nadovezes detaljima na temu
cini mi se da kogod kadgod negativno govori o ljudima koji prakticiraju islam koji vise nalikuje na vehabijski nego na nas. znam i da zagovara da se ne glorificira lik Muhammeda a.s. ("Poslanik a.s. je imao dugu kosu, hocu i ja" stvari), te da su mnogi hadisi kojima se gadjamo danas pogresni, a ponekad da se ne mogu primijeniti u ovom prostoru i vremenu. ne znam koliko je kogod kadgod obrazovana vjerski (mislim na teoloske skole), ali ovo sto nabrojah ni blizu nisu samo njene rijeci, i ni blizu nisu samo u bosni i samo na bosanskom.
nego hvala ti na info o literaturi. ja nesto nisam imala priliku da to citam, a zanima me. pa pozivam te da se nadovezes detaljima na temu
- Bosanac sa dna kace
nemam vremena da sad pisem na siroko, imam knjigu Islamski brak izdata 1991, ali ev sad za sad jedan dio komentara od KGKG;encian wrote:hm bosanceros
po ovom komentaru i Resid Hafizovic dodje ko vehabija!
-
encian
ja ti bas ne znam ko sta prica, ali cinjenica je da su regularni imami po dzamijama
-ili neuki pa pricaju nebuloze kad su u pitanju putene stvari i seksualna zadovoljstva
-ili im je receno da tako pricaju mimo svojih znanja i uvjerenja u cilju ostvarenja nekog veceg cilja
sto se tice seksa i zadovoljstva zene, izmijenjalo ih se skoro 10 u mojoj bjelavskoj dzamiji a nijednog ne cuh da govori ikad na tu temu. sto se tice kontracepcije sve i jedan je uzeo vremena da nam kaze kako je zabranjena. a nije. i stari su muslimani naveliko i nasiroko pricali i pisali o svim mogucim i nemogucim metodama kontracepcije kao pravu zene da sama odluci sta ce i kako ce. istini za volju, stvarno je malo takvih danas, i njihova stiva nisu usmjerena prosjecnom vjerniku jedne mahale.
-ili neuki pa pricaju nebuloze kad su u pitanju putene stvari i seksualna zadovoljstva
-ili im je receno da tako pricaju mimo svojih znanja i uvjerenja u cilju ostvarenja nekog veceg cilja
sto se tice seksa i zadovoljstva zene, izmijenjalo ih se skoro 10 u mojoj bjelavskoj dzamiji a nijednog ne cuh da govori ikad na tu temu. sto se tice kontracepcije sve i jedan je uzeo vremena da nam kaze kako je zabranjena. a nije. i stari su muslimani naveliko i nasiroko pricali i pisali o svim mogucim i nemogucim metodama kontracepcije kao pravu zene da sama odluci sta ce i kako ce. istini za volju, stvarno je malo takvih danas, i njihova stiva nisu usmjerena prosjecnom vjerniku jedne mahale.
-
Aj-sa
Nisam bas u toku, ali mozda je ovo ono sto trazis:encian wrote:nego hvala ti na info o literaturi. ja nesto nisam imala priliku da to citam, a zanima me. pa pozivam te da se nadovezes detaljima na temu
Kako uciniti brak skladnim : Ibrahim Bowers
Zavrsno poglavlje iz knjige : Vodic za muslimanski brak, Izdavač: Selsebil, Živinice, 2005. god.)
II dio