Vrsta ugovora

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
programerAnel

#1 Vrsta ugovora

Post by programerAnel »

Jutros sam ostao u najmanju ruku iznenađen kada su mi rekli da to nije moguće.

Otišao sam kod notara sa roditeljima i zahtjev je bio jako jednostavan.
Roditelji žele posle svoje smrti da ostave meni kuću sa okućnicom (tzv živo pravo). Poenta toga je da se ostala braća i sestre nemaju pravo miješati u raspodijelu navedene imovine.

Dobio sam odgovor da je to samo moguće putem izdržavanog prava, ja moram biti dobar uzoran fin sin koji će ih njegovati voditi ljekarima , kupovati namirnice i brinuti se o njima i onda će tek meni ostati takva kuća. Roditelji su odmah bili protiv toga jer ne žele da to bude ucjenjivanje. Notar im je ponudio drugu varijantu a to je da mi odma poklone i prevedu kuću na mene gdje sam ja jedini vlasnik.

Mislim zaista ? Šta bi bilo da smo iznijeli komplikovaniji zahtjev tipa Jedan sprat kuće odmah moj, drugi sprat posle njihove smrti onda bi me ismijavali.

Da li sam otišao pogrešnom notaru ili je to stav kod svih ? . Imate li nekog za preporučiti Tuzla,Živinice

LP
Amko80

#2 Re: Vrsta ugovora

Post by Amko80 »

Nema tu stava i ovo nije pitanje obima posla. Notari postupaju po Zakonu o nasljeđivanju https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... govine.pdf i vjerujem da ćeš u njemu naći odgovore, pogotovu od čl. 29. pa nadalje.
Ukratko i laički, ako je ova kuća jedina imovina roditelja, oni je ne mogu ostaviti samo jednom djetetu a zanemariti ostalu djecu. U ovom sluačju ostala djeca bi bili nužni nasljednici, i ukoliko se nisu teško ogriješili o roditelje, njima pripada određen dio imovine po zakonu, bez obzira na volju roditelja. Nuži dio iznosi polovinu dijela koji bi im po zakonu pripao. Npr. ako je vas troje djece i da nema testamenta, vi bi nasljeđivali po 1/3 imovine. Ukoliko bi roditelji željeli ostaviti imovinu jednom djetetu, prvo bi morali namiriti ostalo dvoje djece sa po 1/6 imovine, pa tek onda ostaviti djetetu ostatak od 4/6 imovine. Ukoliko bi roditelji ovo zanemarili i sve ostavili jednom djetetu, ostalo dvoje djece bi imalo pravo pobijati takav pravni posao i tražiti svoj nužni dio, tako da se ovaj nikad ne bi mogao uknjižiti kao vlasnik sa 1/1. Izuzetak je ugovor o doživotnom izdržavanju na koji te uputio notar, koji je teže pobijati, jer je to dvostrani pravni posao i podrazumijeva da si i ti nešto dao za imovinu koju si primio.
programerAnel

#3 Re: Vrsta ugovora

Post by programerAnel »

Amko80 wrote: 26/12/2019 12:37 Nema tu stava i ovo nije pitanje obima posla. Notari postupaju po Zakonu o nasljeđivanju https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... govine.pdf i vjerujem da ćeš u njemu naći odgovore, pogotovu od čl. 29. pa nadalje.
Ukratko i laički, ako je ova kuća jedina imovina roditelja, oni je ne mogu ostaviti samo jednom djetetu a zanemariti ostalu djecu. U ovom sluačju ostala djeca bi bili nužni nasljednici, i ukoliko se nisu teško ogriješili o roditelje, njima pripada određen dio imovine po zakonu, bez obzira na volju roditelja. Nuži dio iznosi polovinu dijela koji bi im po zakonu pripao. Npr. ako je vas troje djece i da nema testamenta, vi bi nasljeđivali po 1/3 imovine. Ukoliko bi roditelji željeli ostaviti imovinu jednom djetetu, prvo bi morali namiriti ostalo dvoje djece sa po 1/6 imovine, pa tek onda ostaviti djetetu ostatak od 4/6 imovine. Ukoliko bi roditelji ovo zanemarili i sve ostavili jednom djetetu, ostalo dvoje djece bi imalo pravo pobijati takav pravni posao i tražiti svoj nužni dio, tako da se ovaj nikad ne bi mogao uknjižiti kao vlasnik sa 1/1. Izuzetak je ugovor o doživotnom izdržavanju na koji te uputio notar, koji je teže pobijati, jer je to dvostrani pravni posao i podrazumijeva da si i ti nešto dao za imovinu koju si primio.
Hvala na obimnom pojašnjenju. Potpuno sam na drugi način posmatrao notare. Zamišljao sam to na način da oni naprave ugovor koji se potpiše u prisustvu obje strane i svi su dužni da se istog pridržavaju.

Ovdje je sasvim drugačija situacija jer je brat dobio pola zemlje i kuću ( prevedeno, ovjereno 1/1 njegovo ) , druga polovica je na ocu. U slučaju smrti roditelja brat može doći i tražiti svoj dio u roditeljskoj kući. Cilj je da se to izbjegne i da se napravi neki tip ugovora koji bi spriješio brata da se umiješa u taj "moj" dio.
Amko80

#4 Re: Vrsta ugovora

Post by Amko80 »

Ako je brat tu imovinu dobio na poklon, i ako u poklonu nije navedeno da poklon ne ulazi u nasljedstvo, onda se brat ne može pozvati na nužni dio, pod uslovom da je vrijednost poklona ista ili veća od nužnog dijela koji bi mu pripao. Ovo se odnosi samo tog brata, ali koliko razumjeh ima još braće i sestara. Svako od njih ima pravo pobijati pravni posao kojim je povrijeđen njihov nužni dio, pa i bratov ugovor o poklonu, i to tri godine nakon otvaranja testamenta.
programerAnel

#5 Re: Vrsta ugovora

Post by programerAnel »

Amko80 wrote: 26/12/2019 13:17 Ako je brat tu imovinu dobio na poklon, i ako u poklonu nije navedeno da poklon ne ulazi u nasljedstvo, onda se brat ne može pozvati na nužni dio, pod uslovom da je vrijednost poklona ista ili veća od nužnog dijela koji bi mu pripao. Ovo se odnosi samo tog brata, ali koliko razumjeh ima još braće i sestara. Svako od njih ima pravo pobijati pravni posao kojim je povrijeđen njihov nužni dio, pa i bratov ugovor o poklonu, i to tri godine nakon otvaranja testamenta.
Amko, svjestan sam da se ove usluge naplaćuju tako da sam zahvalan na odgovorima.
Parafrizirao sam. Ovdje se radi samo o jednom bratu. Situacija nije zamršena.
Otac Majka i dva sina. Nema drugih nasljednika,nema brakova,razvoda niti bilo čega. Otac poklonio starijem sinu pola imovine druga polovica ostaje "mlađem" . To bi bio neki idealan slučaj s tim da za ovo drugo nema nijednog papira koji to zvaniči.

Notar u Kalesiji je savjetovao da se ide na ovu varijantu ugovora spomenutu u prvom postu. Da sam ja dužan da se brinem o njima izdržavam itd itd itd. i posle njihove smrti meni ostaje kuća s tim da se ostali ( u konkretnom slučaju brat ) nema pravo miješati. Iako su roditelji protiv toga ( neće da me uslove na taj način ) izgleda da mi je to najbolja varijanta
zLatk0

#6 Re: Vrsta ugovora

Post by zLatk0 »

Ugovor o izdržavanju između roditelja i djece je više na papiru nego u praksi izdržavanje, jer će ta ista djeca i sa i bez ugovora izdržavati roditelje. Prednosti i mane ugovora su također prethodno napisane.

Kao što gore neko reče, ako je vrijednost poklona bratu i tebi približno jednaka ili ista, brat neće moći osporavati poklonjeni dio koji će pripasti tebi, jer je i on dobio imovinu slične/iste vrijednosti.

Ako je dogovor da imovina ostane na ime roditelja do njihove smrti, može se dogovoriti i kod poklona da imovina prelazi po smrti upisanog vlasnika nekretnine, odnosno oba ako su upisani, pa će ići prenos 1/2 pa druga 1/2.

Kod poklona naznačiti da se poklanja u režimu posebne imovine.

Ako su roditelji stariji pribaviti nalaz vještaka neuropsihijatrijske struke radi dodatne jačine ugovora (bez uvrede, znam da ružno zvuči ali se na taj način daje dodatna snaga ugovoru, pogotovo ako je riječ o starijim osobama)
programerAnel

#7 Re: Vrsta ugovora

Post by programerAnel »

Hvala zlatk0 i tebi.
Učinit ću kako ste savjetovali

LP
Post Reply