kako doživljavate (preživljavate) radne dane u odnosu na posao koji radite, odnosno na vašu profesiju. kako podnosite stres koji vaš posao nosi, kako se protiv istog borite....
s obzirom da na tržištu rada postoji određena disproporcija, odnosno činjenica da većina radnih mjesta spada u tri velike oblasti: ekonomija, pravo i manuelni rad u proizvodnji (ako sam pogriješio ispravite me), a nakon toga slijede malo manje zastupljena radna mjesta: energetika, građevinarstvo, informatika, nauka i edukacija, turizam itd, te na kraju najmanje zastupljena zanimanja: pilot, akademski slikar, pjevač (dopunite ako vam šta padne na pamet), palo mi je na pamet da bi mogli uporediti radno mjesto sa količinom stresa koji doživljavamo na istom.
s obzirom da je nemoguće napraviti anketu sa svim mogućim zanimanjima (mogu odabrati samo 10 mogućih opcija), napravio sam anketu sa osnovnim najtraženijim poslovnim oblastima (na osnovu jednog domaćeg portala za zapošljavanje), a vaš je zadatak da glasate za oblast u anketi, a u postu napišete konkretno šta radite i ocijenite količinu stresa koji doživljavate na poslu na skali od 1 do 20
U ekonomiju na primjer spada marketing, komercijala, konsalting itd... U druge oblasti svrstajte svoje zanimanje po potrebi i vlastitom nahođenju
ako u anketi ne nađete oblast u kojoj radite, onda je napišite u postu,uz ocjenu količine stresa
skala je malo veća jer smatram da će ljudi zaista biti u stanju stres ocjenjivati u tako malim jedinicama. također jako je bitno da postavimo i kriterije ocjenjivanja:
uzmimo na primjer da je najmanje stresan posao onaj koji ima plaćeni putopisac čiji je poslodavac jedna od najvećih svjetskih medijskih kuća koja mu plaća sva ta putovanja širom svijeta da bi on naškrabao dvije kartice teksta sedmično putujući 300 dana u godini i isprobavajući bjelosvjetske kuhinje i vina - on bi svoj stres ocijenio sa ocjenom 1
s druge strane na vrhu skale bi se nalazio kontrolor leta (prvo što mi je palo na pamet), koji u svakoj sekundi svog radnog vremena ima na leđima teret čuvanja stotina života gore na nebu - on bi svoj stres ocijenio sa ocjenom 20
vi ćete se naći negdje između
dakle pet je pitanja u anketi:
1. Obrazovanje (VSS, VŠS, SSS, NK)
2. zanimanje (konkretno čime se bavite)
3. Radni staž u struci (ovdje se misli samo na radni staž u toj oblasti u kojoj trenutno radite)
3. ocjena količine stresa
4. zadovoljni sa primanjima (DA/NE)
5. želite promijeniti posao (DA/NE)
Evo ja ću prvi:
1. VSS
2. Računovodstvo, finansije
3. 6 godina
4.14
5. DA
6. DA
navali narode
edit: ovaj post nastao je samo i isključivo kao rezultat znatiželje jednog forumaša i podaci se neće koristiti u korist neke pokvarene multinacionalne korporacije