Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Locked
Mister Yes

#326 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:Evo ja se izjasnio da mi je jezik bosanski... Primatel' me u patriote? :mrgreen:
Dobrodošao u klub. Sjedi udobno se smjesti. :D

Ubjedljivo najvažnija stvar na ovom popisu će biti izjašnjavanje o jeziku. Broj onih koji kažu "bosanski" je broj onih koji nisu za podjelu ove zemlje U NAJGOREM SLUČAJU. Šta hoću reći? Ima i onih koji će reći "srpski" ili "hrvatski" a da također nisu za podjelu zemlje. Ali ne možemo znati koliko je njih. Oni koji su rekli "bosanski" sigurno nisu tako da je to "at least" što bi rekli Englezi :D
cyprus

#327 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by cyprus »

Mister Yes wrote:
cyprus wrote:Evo ja se izjasnio da mi je jezik bosanski... Primatel' me u patriote? :mrgreen:

Ubjedljivo najvažnija stvar na ovom popisu će biti izjašnjavanje o jeziku. Broj onih koji kažu "bosanski" je broj onih koji nisu za podjelu ove zemlje U NAJGOREM SLUČAJU. Šta hoću reći? Ima i onih koji će reći "srpski" ili "hrvatski" a da također nisu za podjelu zemlje. Ali ne možemo znati koliko je njih. Oni koji su rekli "bosanski" sigurno nisu tako da je to "at least" što bi rekli Englezi :D
Dobro, samo izdaju li se ti certifikati gdje, da mogu pokazat na drugim temama, kad me etiketiraju svakako :mrgreen:
Mister Yes

#328 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:
Dobro, samo izdaju li se ti certifikati gdje, da mogu pokazat na drugim temama, kad me etiketiraju svakako :mrgreen:
Moj certifikat ne vrijedi puno. Naime i ja sam sumnjiv pojedincima :D
bingov buraz

#329 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by bingov buraz »

Garantujem ja za obojicu, nije problem :D
Yug

#330 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Yug »

Mister Yes wrote:

Po popisu stanovnistva u Crnoj Gori 2011, Srba ima 178 110 ili 28 %,a srpski jezik govori 265 895 hiljada ili ili 42.88 %.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%94%D0%B5 ... 1%80%D0%B5
fantom slobode

#331 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by fantom slobode »

Yug wrote: Po popisu stanovnistva u Crnoj Gori 2011, Srba ima 178 110 ili 28 %,a srpski jezik govori 265 895 hiljada ili ili 42.88 %.

Ta razlika u procentima je ostatak propagande...svakim danom je toga sve manje. Bjelasi su svoje odsvirali...
vivaldi

#332 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by vivaldi »

to su sigurno oni sto nisu jos savladali ona nova 2 slova :D

Suglasnici:
- zvučni: b g d đ z ž ź
- bezvučni: p k t ć s š ś č f h c
Yug

#333 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Yug »

fantom slobode wrote:
Yug wrote: Po popisu stanovnistva u Crnoj Gori 2011, Srba ima 178 110 ili 28 %,a srpski jezik govori 265 895 hiljada ili ili 42.88 %.

Ta razlika u procentima je ostatak propagande...svakim danom je toga sve manje. Bjelasi su svoje odsvirali...
Pa dobro sam upoznat o tamosnjim dogadjanjima jer mi najbliza porodica zivi u CG.Skoro smo bili u restoranu u Podgorici,brat sjedi pored brata,jedan se izjasnjava crnogorcem a drugi Srbinom i tako je po citavoj Cg.U jednoj kuci su podijeljeni :-D ali opet svi gledaju u Beograd.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#334 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by pici »

uČiJo sam srBskoHRvatCkije a priČam danaske Bosanskije...jebešme ako kontam :mrgreen:
racionalista

#335 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by racionalista »

hoćel biti kakve mape sa bojicama raznim u dogledno vrijeme :D
fantom slobode

#336 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by fantom slobode »

Yug wrote:
fantom slobode wrote:

Pa dobro sam upoznat o tamosnjim dogadjanjima jer mi najbliza porodica zivi u CG.Skoro smo bili u restoranu u Podgorici,brat sjedi pored brata,jedan se izjasnjava crnogorcem a drugi Srbinom i tako je po citavoj Cg.U jednoj kuci su podijeljeni :-D ali opet svi gledaju u Beograd.
ja samo objasnjavam razliku u procentima izjasnjenih kao Srbi i procenta onih sto govore srpskim jezikom. Propaganda od 1918 je itekako ostavila tragova, koji se brisu i vraca se prirodno stanje u prvoj drzavi koja se oslobodila od Turaka na ovim prostorima. Vidjeces na iducem popisu. Bas kao sto se vidi i na izborima.
vivaldi

#337 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by vivaldi »

racionalista wrote:hoćel biti kakve mape sa bojicama raznim u dogledno vrijeme :D
stampa se prvo izdanje
Yug

#338 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Yug »

@fantom slobode
Ne vjerujem,ovo je maksimum njihove podjeljenosti.,Odnosi Srbije i CG ce ici uzlaznom putanjom.Kako ce nazvati jezik koji jedan te isti ne samo u te dvije drzave nego i u BiH i Hrvatskoj je svejedno.Mozda i Dalmatinci budu jezik zvali nekada u buducnosti "dalmatinski" ali ce opet biti velike hrvatine :) .
fantom slobode

#339 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by fantom slobode »

Yug wrote:@fantom slobode
Ne vjerujem,ovo je maksimum njihove podjeljenosti.,Odnosi Srbije i CG ce ici uzlaznom putanjom.Kako ce nazvati jezik koji jedan te isti ne samo u te dvije drzave nego i u BiH i Hrvatskoj je svejedno.Mozda i Dalmatinci budu jezik zvali nekada u buducnosti "dalmatinski" ali ce opet biti velike hrvatine :) .
Moze samo uz uvazavanje crnogorske drzavnosti. Kad su ih Crnogorci spasili zrtvujuci sebe u prvom sv.ratu, zaustavljajuci Austrijance koji bi ih unistili zauvijek, onda su im doticni kasnije vratili tako sto CG kralja otjerase i krenuse sa represijom nad Crnogorcima. Nemoj da podcjenjujes zelenase. Oni su vecina u Crnoj gori i ova nezavisnost je njihov uspjeh, rekoh prirodni. Ipak je to prva slobodna drzava Balkana. Na dvoru kralja Nikole Albanci su uvijek imali svoje mjesto. I to ne zaboravi.
Yug

#340 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Yug »

fantom slobode wrote:
Yug wrote:@fantom slobode
Moze samo uz uvazavanje crnogorske drzavnosti. Kad su ih Crnogorci spasili zrtvujuci sebe u prvom sv.ratu, zaustavljajuci Austrijance koji bi ih unistili zauvijek, onda su im doticni kasnije vratili tako sto CG kralja otjerase i krenuse sa represijom nad Crnogorcima. Nemoj da podcjenjujes zelenase. Oni su vecina u Crnoj gori i ova nezavisnost je njihov uspjeh, rekoh prirodni. Ipak je to prva slobodna drzava Balkana. Na dvoru kralja Nikole Albanci su uvijek imali svoje mjesto. I to ne zaboravi.
Naravno slazem se.Mislim to za uvazavanje crnogorske drzavnosti.To mozda jos samo Seselj spori :) .I nemoj zaboraviti da su vise od pola Srbije i skoro svi Srbi u BiH su porijeklom iz CG tj. Stare Crne Gore koja je obuhvatala i Hercegovinu i mene npr. kada dodjem u Cg i familija i ostali smatraju svojim,a i ja se osjecam kao kod kuce. :)
Baboolal

#341 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Baboolal »

travnik wrote:
macmoodan wrote:Mislim da je pitanje jezika daleko bitnije od pitanja etničke pripadnosti, jer ako Srba bude 35%, a ukupno 25% stanovnika bude govorilo srpskim jezikom, može se reći da trećina BiH Srba nema velikosrpske težnje i smatra BiH svojom domovinom. Nažalost, ovi moji procenti su maksimalno optimistični :|

U moru gluposti na forumu, ova je među najvećim. Kakve veze ima kojim jezikom govorim sa smatranjem BiH kao svoje domovine? Pa kojim će jezikom govoriti neki Jovan iz BL rođen 1990., ili neki Nemanja rođen 1991. u Bijeljini, ili neka Jelena rođena 1992. u Prnjavoru nego srpskim? Pa 99% je da su u osnovnoj školi učili isključivo srpski (drugi nisu mogli), isto u srednjoj, a onda vjerojatno su upisali fax u BL, IS ili Srbiji, pa ih isti jezik čeka u knjigama i drugoj stručnoj literaturi. Pored toga, najgledaniji mediji u njihovom okruženju su na srpskom jeziku, a s obzirom na jednonacionalne sredine zbog rata i družili se sa osobama koje govore taj jezik. U takvom ambijentu, koji jezik nego srpski će govoriti. Po tvojoj logici, takva djeca koja ne d n isu mogla utjecati na rat, nego se možda i ne sjećaju rata, samo zato što kažu logino da govore srpski, jer cijelo svoje obrazovanje su učili srpski, oni su po automatizmu protiv BiH? Preprepreprepreglupo! Na primjeru tih se najbolje vidi extremna glupost tvrdnje.
Imas pravo. Mada ta djeca sto su odrasla u jednonacionalnom okruzenju, podvrgnuta jednonacionalnoj propagandi, su vjerovatno prihvatila dosta toga bez kritickog ispitivanja.... Da li su oni po automatizmu protiv BiH? Nije neminovno da budu. Dakako, ona anketa sto je vidjesmo u Banjaluci poslije pobjede reprezentacije dosta govori o misljenju mladih Banjalucana o Bosni.
fantom slobode

#342 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by fantom slobode »

Yug wrote: Naravno slazem se.Mislim to za uvazavanje crnogorske drzavnosti.To mozda jos samo Seselj spori :) .I nemoj zaboraviti da su vise od pola Srbije i skoro svi Srbi u BiH su porijeklom iz CG tj. Stare Crne Gore koja je obuhvatala i Hercegovinu i mene npr. kada dodjem u Cg i familija i ostali smatraju svojim,a i ja se osjecam kao kod kuce. :)
Pa ako se sjetimo ismijavanja samostalnosti i stalnih supljih da ce pasti pod Albance...nije to tako davno bilo kad se to osporavalo. A Crnogorci su narod koji je najvise asimiliran na Balkanu. Vrijeme je za obrnut proces i vracanje svojoj naciji. Dobrosusjedski odnosi da...suplja od ranije je zavrsena.

Hercegovina je Hercegovina.Dio Bosne. I to je posebna prica, da, ima kraj u Crnoj Gori koji nazivaju tako. Opet se radi o dobrosusjedskim odnosima. Sto je u Crnoj Gori, u Crnoj Gori je. Isto vazi i za Bosnu.
Yug

#343 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Yug »

fantom slobode wrote:
Yug wrote: Naravno slazem se.Mislim to za uvazavanje crnogorske drzavnosti.To mozda jos samo Seselj spori :) .I nemoj zaboraviti da su vise od pola Srbije i skoro svi Srbi u BiH su porijeklom iz CG tj. Stare Crne Gore koja je obuhvatala i Hercegovinu i mene npr. kada dodjem u Cg i familija i ostali smatraju svojim,a i ja se osjecam kao kod kuce. :)
Pa ako se sjetimo ismijavanja samostalnosti i stalnih supljih da ce pasti pod Albance...nije to tako davno bilo kad se to osporavalo. A Crnogorci su narod koji je najvise asimiliran na Balkanu. Vrijeme je za obrnut proces i vracanje svojoj naciji. Dobrosusjedski odnosi da...suplja od ranije je zavrsena.

Hercegovina je Hercegovina.Dio Bosne. I to je posebna prica, da, ima kraj u Crnoj Gori koji nazivaju tako. Opet se radi o dobrosusjedskim odnosima. Sto je u Crnoj Gori, u Crnoj Gori je. Isto vazi i za Bosnu.
Pa jeste sto se tice birokratije,ali ja sam stalno tamo,i u Srbiji i u BiH.Nemas skoro nijednog covjeka u ove tri drzave da nemaju clanove porodica i u Srbiji ,i u BiH ,i u CG ili znaju porijekom odakle su.Upoznam prosle godine u Budvi par iz Beograda (rodjeni beogradjani),momku djed iz Niksica ,a djevojci djed iz Bilece,a pradjed iz Pljevalja. :)
Anadmix

#344 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Anadmix »

Basvod wrote: Slazem se da je jezik najbolji pokazatelj brojnosti populacije koja se identifikuje sa Bosnom. Nebitno je da li se zovu Mujo, Pero, Zika... to su sve Bosnjaci, Bosanci ili bilo koja druga izvedenica od rijeci Bosna.
Baš to. Bošnjak je samo arhaizam (stariji oblik) imena Bosanac, i čak su po ovom statističkom biltenu stavljene u istu kategoriju (stranica 15).

http://www.fzs.ba/Dem/Popis/Etnicka%20o ... %20233.pdf
fantom slobode

#345 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by fantom slobode »

Yug wrote:
fantom slobode wrote:

Pa jeste sto se tice birokratije,ali ja sam stalno tamo,i u Srbiji i u BiH.Nemas skoro nijednog covjeka u ove tri drzave da nemaju clanove porodica i u Srbiji ,i u BiH ,i u CG ili znaju porijekom odakle su.Upoznam prosle godine u Budvi par iz Beograda (rodjeni beogradjani),momku djed iz Niksica ,a djevojci djed iz Bilece,a pradjed iz Pljevalja. :)
Jedan dio moje porodice vodi porijeklo iz Bijele ( Boke Kotorska), pa mi ne pada na pamet da smatram da to mora biti u istoj drzavi, nije to birokratija, nego su to prirodne granice. Ne radi se o pravim linijama koje je neko drugi crtao. Moze se vrlo lijepo zivjeti u sve tri i u svim ostalim drzavama, kad bi se smanjili apetiti, za koje nema nikakvog osnova i mogucnosti. Umjesto da se radi na tome da se bolje zivi na Balkanu, a bolje bi se zivjelo kad bi se iskreno saradjivalo bez pretenzija prema susjedu, ovdje se samo sve rasprodaje strancu. I nije stvar da je to zato sto smo rasparcani. To je tako u svim zemljama u tranziciji. S tim da neke makar nesto zastite. Na ovim prostorima se nista ne moze zastititi.
area51

#346 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by area51 »

Sve preko 3,2 miliona stanovnika je "napumpano" na razne načine.Ovaj popis je totalni promašaj u pogledu onog zbog čega se u normalnim zemljama i održava.Planiranja,strategije razvoja,ekonomija,socijala...
uzgajivac

#347 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by uzgajivac »

Anadmix wrote:
Basvod wrote: Slazem se da je jezik najbolji pokazatelj brojnosti populacije koja se identifikuje sa Bosnom. Nebitno je da li se zovu Mujo, Pero, Zika... to su sve Bosnjaci, Bosanci ili bilo koja druga izvedenica od rijeci Bosna.
Baš to. Bošnjak je samo arhaizam (stariji oblik) imena Bosanac, i čak su po ovom statističkom biltenu stavljene u istu kategoriju (stranica 15).

time si dokazao da je naziv Bosnjak stariji od naziva Bosanac.
Anadmix

#348 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Anadmix »

uzgajivac wrote:
Anadmix wrote:

time si dokazao da je naziv Bosnjak stariji od naziva Bosanac.
Stariji je i Horvat od Hrvat, kao i Maćedonjanin od Makedonac, pa su arhaizmi ostavljeni u prošlosti, gdje im je i mjesto, a kao što im i samo ime govori. Zbog toga nema nacije Horvata koja svoj jezik naziva hrvatskim, kao što nema ni nacije Maćedonjana koja priča makedonski jezik.
Havatar

#349 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Havatar »

Ali postoje Bosnjaci koji pricaju bosanskim jezikom i to nije jedini takav primjer u svijetu.
Anadmix

#350 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Anadmix »

Havatar wrote:Ali postoje Bosnjaci koji pricaju bosanskim jezikom i to nije jedini takav primjer u svijetu.
Navedi taj ili te primjere
Locked