VRIJEME JE ZA UNUTRASNJU MIRNU REVOLUCIJU

Post Reply
digger

#1 VRIJEME JE ZA UNUTRASNJU MIRNU REVOLUCIJU

Post by digger »

Trenutni potresi unutar BiH a posebno RS naravno nisu slucajnost. Ashdown ima precutan mandat da sredi situaciju u BiH kako bi slijedeci mandat EU trebao da ima minimalne probleme sa nasom unutarnjom politickom situacijom, t.j. da pocne sa radom na izgradnji stabilnog drustva.

Mladi mogu pomoci. Ovo je jedna ideja koju smo ranije dotakli i koju bi trebalo ponovo razmotriti a u vezi gornjih politickih pritisaka:

Zamislimo ovaj "DOMINO EFEKAT":

U koordinaciji sa unutarnjim politickim promjenama, grupa mladih--mirnim putem i organizovano--zatvara ulaze u fakultetima u Sarajevu. Nakon toga druga grupa zatvara put prema Ilidzi, Zatim, banjalucki studenti zatvore najprometniji most preko Vrbasa, a Mostarski okupiraju Stari most. Radnici u vecim fabrikama stavljaju lanac na kapiju (slicno sto je "Solidarnost" uradila u Poljskoj). Naravno, ovo sve bez unistavanja imovine i nasilja bilo koje vrste.

BiH MORA biti jednistvena drzava da bi mogla da pruzi nadu, mogucnost, i uslove za bolje. A kada pojedincima voda dodje do vrata (a nije li to vec odavno?), neka akcija je neizbjezna!

Da li je to vrijeme sazrelo za istu u slijedecih 3-6 mjeseci? Da li vi mislite da nasa individualno izgubljena, razocarana, i malodusna mladez moze ovako nesto uciniti? Da li postoje lideri i koji su? Neko od vas?

Nema razloga da ovaj forum ne noze ponuditi par prakticnih rjesenja.

Da ih cujemo!
crniroko

#2 Re: VRIJEME JE ZA UNUTRASNJU MIRNU REVOLUCIJU

Post by crniroko »

digger wrote:Trenutni potresi unutar BiH a posebno RS naravno nisu slucajnost. Ashdown ima precutan mandat da sredi situaciju u BiH kako bi slijedeci mandat EU trebao da ima minimalne probleme sa nasom unutarnjom politickom situacijom, t.j. da pocne sa radom na izgradnji stabilnog drustva.

Mladi mogu pomoci. Ovo je jedna ideja koju smo ranije dotakli i koju bi trebalo ponovo razmotriti a u vezi gornjih politickih pritisaka:

U koordinaciji sa unutarnjim politickim promjenama, grupa mladih--mirnim putem i organizovano--zatvara ulaze u fakultetima u Sarajevu. Nakon toga druga grupa zatvara put prema Ilidzi, Zatim, banjalucki studenti zatvore najprometniji most preko Vrbasa, a Mostarski okupiraju Stari most. Radnici u vecim fabrikama stavljaju lanac na kapiju (slicno sto je "Solidarnost" uradila u Poljskoj). Naravno, ovo sve bez unistavanja imovine i nasilja bilo koje vrste.

BiH MORA biti jednistvena drzava da bi mogla da pruzi nadu, mogucnost, i uslove za bolje. A kada pojedincima voda dodje do vrata (a nije li to vec odavno?), neka akcija je neizbjezna!

Da li je to vrijeme sazrelo za istu u slijedecih 3-6 mjeseci? Da li vi mislite da nasa individualno izgubljena, razocarana, i malodusna mladez moze ovako nesto uciniti? Da li postoje lideri i koji su? Neko od vas?

Da ih cujemo!
pa po tebi nisu samo srbi protiv jedinstvene bih nego i bosnjaci i hrvati.
a to ti po onoj uvjezbanoj sda/sds/hdz - ma sve je to isto.
istorija, ova nasa mislim, nije ni zavrsena a vec bi je prekrajali. to u stvari radite vijekovima. a ovo sad, me ne vjerujte rodjenim ocima nego meni. i dodiku.
da budemo jasni.
protiv BIH kao jedinstvene, normalne i po evropskim normama ustrojene drzave su ne samo sds nego svi politicki subjekti u blentitetu. S V I.
i jedan dio hrvatskih faktora je za odrzavanje nenormalnog, entitetskog, stanja - ali ta politicka struja kod hrvata slabi, ili bolje receno direktno je povezana, pupcanom vrpcom, sa istovjetnom u blentitetu.

i zato, sve sto si rekao, ok., ali samo u banjoj luci, i mozda u grudama - ali oni su suvise nebitni i nepita ih se.
elviss83

Post by elviss83 »

lijepo zamisljeno tesko sprovodljivo 8-)
sojka

Post by sojka »

___________________________________________________-

Zbog koga je razocharana i izgubljena i ko je kochi?
Ovo je pravilnije pitanje. Ko su lideri? Svaki pojedinac.

Tiha revolucija pochinje u prvom tebi, meni, nekom trecem nebitno.
Predlazhesh neshto shto ni sam ne bi uradio. Da nisi lider mozhda ti? :D
Ili prizheljkujesh?
sojka

Post by sojka »

Mozhe omladina itekako ici u korak sa vremenom, mogu chuda poduzeti dok su mladi i imaju snage, elana, entuzijazma. I da se ovo sprovede, pitanje je shta poslije???
Koje su posljedice?
Novi rat?
margareta

#6 Re: VRIJEME JE ZA UNUTRASNJU MIRNU REVOLUCIJU

Post by margareta »

digger wrote:Trenutni potresi unutar BiH a posebno RS naravno nisu slucajnost. Ashdown ima precutan mandat da sredi situaciju u BiH kako bi slijedeci mandat EU trebao da ima minimalne probleme sa nasom unutarnjom politickom situacijom, t.j. da pocne sa radom na izgradnji stabilnog drustva.

Da ih cujemo!
Digeru nemam vremena radi nekih obaveza samo sam ovlas procitala tvoju temu i tek ukratko da ti cestitam na izboru iste i pridruzujem se tvome nacinu razmisljanja i hipoteza u potpunosti.Potpisujem.
Pravda30

Post by Pravda30 »

Ovo je najpravednija buducnost za BIH!

http://www.eured-bih.org/images/maparegioniBiH.jpg

http://www.eured-bih.org/loc/regioni/regioni.htm

Genocidna tvorevina se mora ukinuti.. sto prije.
digger

Post by digger »

sojka wrote: Zbog koga je razocharana i izgubljena i ko je kochi?
Ovo je pravilnije pitanje. Ko su lideri? Svaki pojedinac.
Tiha revolucija pochinje u prvom tebi, meni, nekom trecem nebitno.
Predlazhesh neshto shto ni sam ne bi uradio. Da nisi lider mozhda ti? :D
Ili prizheljkujesh?
Sojce, devojce, ti ponovo zakuhas a ne svrsis. Ja tebe pitam za misljenje a ti mi dajes "runaround?"
Je si li ti duso voljna da nesto ucinis? Imas li prijedlog?
sojka

Post by sojka »

Krenem od sebe. Ne bih povlachila revoluciju iz vishe razloga. Surovost zhivota mi je dokazala da je mladalachki polet= gluposti, i da donosi vishe zla, nego dobra. Neisplativo!

Zar je bitno zhivim li ja u BiH ili RS? Smanjuje li to ukidanje entiteta nacionalizam? Ne. Chak je zasad i narednih par godina isuvishe rano. To je proces kroz koji masa mora proci.
Da sam se ja pitala rata ne bi ni bilo.

Ono shto bih ja uradila i da se pitam je slijedece:
- investicija u opravku fabrika, industrije, privrede, poljoprivrede
- posebne ustanove za djecu, investicija u shkole, fakultete
- borba protiv korupcije, kriminala,
- poboljshanje medija
- izgradnja infrastrukture

Koliko omladine iz cjelokupne BiH, ne znaju shta ce od sebe, dosade?!
Shto se fino ne okupimo i gradimo kao u Titina vremena pruge?
Koliko je studenata bez posla, a kadri su, samo shto zbog nedostatka shtela ne mogu dobiti posao?!
Mi cemo radije lezhati i kukati da se nema...
Zar se ne mogu na taj nachin za pochetak graditi mostovi medju nama?
sojka

Post by sojka »

Krenimo od postavke novih moralnih vrijednosti uslijed skandaloznog pada.

Tu treba pocheti. Mladima su idoli kriminalci (cool face).

Kako bih ja svom djetetu objasnila da ne treba da krade?! Reci ce mi dobro stara, sve je to ok, ali onda mi ti daj lovu ili mi nadji posao.
A shta ako je nemam, iako je budem imala nece biti u mjeri da ima sasvim dovoljno od prosjechne plate?
Kako mu to objasniti kad je to sasvim normalna pojava i chak vishe ukoliko nisi iskvaren, ako si poshten lood si i uchinice sve od sebe komshije da te navuku na tu prljavu vodenicu, da bi svoje blato sprali?!

Od prosjechne porodice krenimo...
digger

Post by digger »

sojka wrote:Krenem od sebe. Ne bih povlachila revoluciju iz vishe razloga. Surovost zhivota mi je dokazala da je mladalachki polet= gluposti, i da donosi vishe zla, nego dobra. Neisplativo!

Zar je bitno zhivim li ja u BiH ili RS? Smanjuje li to ukidanje entiteta nacionalizam? Ne. Chak je zasad i narednih par godina isuvishe rano. To je proces kroz koji masa mora proci.
Da sam se ja pitala rata ne bi ni bilo.

Ono shto bih ja uradila i da se pitam je slijedece:
- investicija u opravku fabrika, industrije, privrede, poljoprivrede
- posebne ustanove za djecu, investicija u shkole, fakultete
- borba protiv korupcije, kriminala,
- poboljshanje medija
- izgradnja infrastrukture

Koliko omladine iz cjelokupne BiH, ne znaju shta ce od sebe, dosade?!
Shto se fino ne okupimo i gradimo kao u Titina vremena pruge?
Koliko je studenata bez posla, a kadri su, samo shto zbog nedostatka shtela ne mogu dobiti posao?!
Mi cemo radije lezhati i kukati da se nema...
Zar se ne mogu na taj nachin za pochetak graditi mostovi medju nama?
Vrlo dobro sojka: diskusija i razmjena misljenja o temi koja ce uskoro biti bliska realnosti.

Najprije, niko nece nositi revoluciju ako nece mladi. To je uvijek bilo tacno svugdje u svijetu i ja mislim da su tvoji stavovi o tome pogresni.

Drugo: to sto bi ti "uradila da se pitas" je kao sto i sama znas obicna utopija. Da bi se ostvarilo, valja imati sredstava. Losa politika uvjetuje jos goru ekonomiju, a ista, besparicu.

Trece: generalno, zaista nije vazno da li si ti u BiH ili RS. To jest, ne bi trebalo. Ali politicki, RS je trenutno veliki dio problema cijele BiH. Njihova ratna generacija ima toliki uticaj, da isti koci progres u drzavi. Medjunarodna zajednica je jasna u tome sta ocekuje od RS. Ako neko od nas smatra tu zajednicu "tigrom od papira" (glup izraz ali funkcionalan), onda takvi ne razumiju medjunarodne odnose. U istima, druga strana (mi cemo sebe nazvati jebenom), ima vremena da ceka sve do propasti svijeta da bi se njihovi zahtijevi popunili. Slijedece godine bice 10-godisnjica od postavke tih zahtijeva i vjeruj da se niko vani ne uzbudjuje sto Karadzic i Mladic jos nisu u Hagu.

Situacija u RS treba da se sredi kako bi BiH kao cjelina imala nadu da je drugi prihvate. A prihvatiti nije dozvoliti samo da mi sjednemo za isti stol i ravnopravno diskutujemo. To takodjer znaci dugogodisnji zajmovi, razne vrste pomoci, povlasceni tretman, dugorocno ulaganje stranih firmi u nasu ekonomiju, itd., to jest sve ono sto bi pomoglo da se izgrade skole, putevi i slicno sto si ti gore iznijela kao svoju imaginarni program.

Omladinske radne akcije? Ja sam imao temu po istom ali su je hakeri izbrisali. Vidi slicne ideje na http://www.ulbih.netfirms.com . Tu ces takodjer dobiti odgovor na svoj prvi napis oko moga "interesovanju" za lidersku poziciju za koju nemam ni zelje ni ambicija.
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

Trece: generalno, zaista nije vazno da li si ti u BiH ili RS. To jest, ne bi trebalo. Ali politicki, RS je trenutno veliki dio problema cijele BiH. Njihova ratna generacija ima toliki uticaj, da isti koci progres u drzavi,
kao naprimjer rasirenu trgovinu, ljudima u federaciji
margareta

Post by margareta »

Kazimoglu wrote:
Trece: generalno, zaista nije vazno da li si ti u BiH ili RS. To jest, ne bi trebalo. Ali politicki, RS je trenutno veliki dio problema cijele BiH. Njihova ratna generacija ima toliki uticaj, da isti koci progres u drzavi,
kao naprimjer rasirenu trgovinu, ljudima u federaciji
Sa najvisom stopom trgovine bijelim robljem u staroj dami !
Doduse imamo mi u ....... feder ..... naciji .......
........
sojka

Post by sojka »

Kako nisam u Federaciji, a ni RS ne mogu nishta konkretno poduzeti. Chak i da predlozhim mladima kako i shta bih ja, kao "Dijasporsh" nemam puno pravo glasa, a da ne govorimo kao zhena. :-) :D

Mladima RS je potrebna moralna podrshka studenata iz recimo Srbije, jer su vece mogucnosti da na taj nachin neshto poduzmu. Prije su tu saradnje moguce, nego samo sa studentima iz Federacije.
Saradnja i podrshka treba da se odigrava sa sve 3 strane...
Fair Life

Post by Fair Life »

Samo prvu zaljuljati... i ode sve k'o kula od karata.

Penzioneri su pokusali, ali staracka izgladnjela snaga nije bila dovoljna.

[img]http://michael_erickson.tripod.com/art-lib/for-lic/domino.jpg[/img]
Post Reply