moze li mi neko pomoci u vezi vrijednosnih papira, sta god to znacilo?
naime, zamoljena sam da jednoj zeni provjerim u Registru da li to moze podici jer je od njih dobila potvrdu o stanju racuna. posto to nije na njenom imenu nego na pokojnom muzu ona nema predstave sta je to a ja jos manje jer nikad nisam imala doticaja s'tim.
dakle sta me zanima:
da li ona to moze prodati a da ne zavrsi postupak o naslijedjivanju? gdje? kako?
ako mora zavrsiti to o naslijedjivanju i kada to zavrsi da li onda treba samo otici u banku (ako je to u banci) da podigne novac i proda te papire ili joj je bolje negdje drugo to ponuditi?
kako vidim iz ove potvrde suprug joj je imao kod ETAS VALVESA DD to nesto...
ako znate gdje se mogu raspitati i to bi mi pomoglo. malo mi bezveze zvati ove iz registra a da pri tom nemam pojma o cemu se radi.
vrijednosni papiri
Moderator: anex
- statix
#2 Re: vrijednosni papiri
Ove nazovi i dobit ces odgovore, nalaze se kod vijecne vatre na drugom spratu, preko puta Rafaela.
http://www.komvp.gov.ba/bih/
Ako su dionice u pitanju, trebas otici kod emitenta kod kojeg su kupljene pa se posavjetovati sa brokerom. Po pitanju vlasnistva, nisam siguran kako se prenosi. Komisija ce ti dati sve odgovore.
http://www.komvp.gov.ba/bih/
Ako su dionice u pitanju, trebas otici kod emitenta kod kojeg su kupljene pa se posavjetovati sa brokerom. Po pitanju vlasnistva, nisam siguran kako se prenosi. Komisija ce ti dati sve odgovore.
- ultima_palabra
#3 Re: vrijednosni papiri
Mora završiti postupak o naslijeđivanju, da joj je muž poklonio dionice prije smrti išlo bi lakše. Poslije toga bi trebalo otići u neku brokersku kuću, potpisati ugovor i dati nalog za prodaju.brina wrote:moze li mi neko pomoci u vezi vrijednosnih papira, sta god to znacilo?
naime, zamoljena sam da jednoj zeni provjerim u Registru da li to moze podici jer je od njih dobila potvrdu o stanju racuna. posto to nije na njenom imenu nego na pokojnom muzu ona nema predstave sta je to a ja jos manje jer nikad nisam imala doticaja s'tim.
dakle sta me zanima:
da li ona to moze prodati a da ne zavrsi postupak o naslijedjivanju? gdje? kako?
ako mora zavrsiti to o naslijedjivanju i kada to zavrsi da li onda treba samo otici u banku (ako je to u banci) da podigne novac i proda te papire ili joj je bolje negdje drugo to ponuditi?
kako vidim iz ove potvrde suprug joj je imao kod ETAS VALVESA DD to nesto...
ako znate gdje se mogu raspitati i to bi mi pomoglo. malo mi bezveze zvati ove iz registra a da pri tom nemam pojma o cemu se radi.
Anyway, po mojim saznanjima da firma je u procesu likvidacije, pa je moguće da ne dobije ništa
- statix
#4 Re: vrijednosni papiri
Kako nista, ako ima dionice te brokerske kuce onda si upravu, ali u svakom drugom slucaju mislim da ima vrijednost, jer stecaj te kuce ne ponistava vrijednost dionice, ona se valjda odredjuje na trzistu dionica tj. SASE-u.
-
suljke
#5 Re: vrijednosni papiri
Interesuje me jedna stvar.
Moj prijatelj prodaje dionice (stara devizna stednja), dali ja mogu da kupim te dionice direktno od njega (na osnovu nekog ugovora i da izvrsim prenosa na osnovu tog ugovora u Registar vrijednosnih papira) a da ne idem preko brokera i brokerskih kuca.
Moj prijatelj prodaje dionice (stara devizna stednja), dali ja mogu da kupim te dionice direktno od njega (na osnovu nekog ugovora i da izvrsim prenosa na osnovu tog ugovora u Registar vrijednosnih papira) a da ne idem preko brokera i brokerskih kuca.
- ultima_palabra
#6 Re: vrijednosni papiri
To važi za stečaj, ali u pitanju je likvidacija, kada učešće u likvidacionoj masi određuje sud. Dioničari su posljednji u redu za namirenje, a pošto su obično dugovi veći od imovine, ne ostane ništa.statix wrote:Kako nista, ako ima dionice te brokerske kuce onda si upravu, ali u svakom drugom slucaju mislim da ima vrijednost, jer stecaj te kuce ne ponistava vrijednost dionice, ona se valjda odredjuje na trzistu dionica tj. SASE-u.
Možeš mu pokloniti preko Registra. I u pitanju su obveznicesuljke wrote:Interesuje me jedna stvar.