Vrijeđanje na internetu - kazne, zakonska regulativa, itd.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pisistratus

#1 Vrijeđanje na internetu - kazne, zakonska regulativa, itd.

Post by Pisistratus »

Pozdrav,

Zanima me da li je neko upoznat s kaznama u BiH za vrijeđanje preko interneta, isticanje uvredljivih komentara, nacionalistički komentari itd? Da li je za takvo nešto predviđena kazna u BiH, Federaciji BiH, RS-u, ili kantonima?

Hvala unaprijed

:bih:
House

#2 Re: Vrijeđanje na internetu - kazne, zakonska regulativa, itd.

Post by House »

obožavam vrijeđati ljude na internetu
kakavdanakneiskustvu

#3 Re: Vrijeđanje na internetu - kazne, zakonska regulativa, itd.

Post by kakavdanakneiskustvu »

Pisistratus wrote:Pozdrav,

Zanima me da li je neko upoznat s kaznama u BiH za vrijeđanje preko interneta, isticanje uvredljivih komentara, nacionalistički komentari itd? Da li je za takvo nešto predviđena kazna u BiH, Federaciji BiH, RS-u, ili kantonima?

Hvala unaprijed

internet je širok pojam
Pisistratus

#4 Re: Vrijeđanje na internetu - kazne, zakonska regulativa, itd.

Post by Pisistratus »

kakavdanakneiskustvu wrote:

Hvala unaprijed

internet je širok pojam

Recimo pozivanje na rasnu ili međunacionalnu mržnju s facebook profila, zatim podrška terorizmu poput ISIL-a, krađa šifre za e-mail ili profile na društvenim mrežama, postavljanje nečije fotografije bez odobrenja u svrhu vrijeđanja ili omalovažavanja neke osobe, itd..
kakavdanakneiskustvu

#5 Re: Vrijeđanje na internetu - kazne, zakonska regulativa, itd.

Post by kakavdanakneiskustvu »

Pisistratus wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

Hvala unaprijed

internet je širok pojam

Recimo pozivanje na rasnu ili međunacionalnu mržnju s facebook profila, zatim podrška terorizmu poput ISIL-a, krađa šifre za e-mail ili profile na društvenim mrežama, postavljanje nečije fotografije bez odobrenja u svrhu vrijeđanja ili omalovažavanja neke osobe, itd..

pa za podrsku terorizmu valjda postoje,danas je to popularno reci,sigurnosne agencije koje to prate
rz brzotrz

#6 Re: Vrijeđanje na internetu - kazne, zakonska regulativa, itd.

Post by rz brzotrz »

morali bi onda pola drzave da kazne... pun fb nacionalizma, ismijavanja i ostalih poganluka...
Pisistratus

#7 Re: Vrijeđanje na internetu - kazne, zakonska regulativa, itd.

Post by Pisistratus »

rz brzotrz wrote:morali bi onda pola drzave da kazne... pun fb nacionalizma, ismijavanja i ostalih poganluka...

Pa dobro..Drugo je pitanje provedbe zakona..Da je kako treba pola tendera i konkursa bi bilo oboreno..Ali ja pitam da li postoje uopće takvi zakoni primjera radi; za širenje međuvjerske mržnje kazna je tolika i tolika itd...
rz brzotrz

#8 Re: Vrijeđanje na internetu - kazne, zakonska regulativa, itd.

Post by rz brzotrz »

ima u hrvatskoj a kod nas sumnjam
Post Reply