Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
dr.Gonzo

#1 Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by dr.Gonzo »

Zahvaljujuci internetu, vrhunsko obrazovanje postaje dostupno ljudima sirom svijeta.
Vec dugo postoje razni sajtovi koji nude "kurseve" iz raznih oblasti, medjutim u zadnje vrijeme se pojavilo nekoliko sajtova koji besplatno nude sadrzaje vrhunskog kvaliteta, u saradnji sa vodecim svjetskim univerzitetima. I ne samo da nude sadrzaje, vec ih i organizuju slicno univerzitetskim kursevima. Sedmicne lekcije, predavanja u novim interaktivnim formatima, vjezbe, zadace i testovi - sve kako biste se sto efikasnije naucili novim stvarima!

Nakon izuzetnog uspjeha proslogodisnjeg Stanfordovog uvoda u vjestacku inteligenciju, koji je pratilo preko 100000 ljudi sirom svjeta, pojavile su se dvije nove firme koje besplatno nude kurseve slicnog kvaliteta. To su Coursera i Udacity. Za sada je broj kurseva i dalje mali, ali ce vremenom sigurno rasti. Ne treba zaboraviti ni MIT OpenCourseware.

Jos jedan projekt svakako vrijedan pomena je Khan Academy. Oni se vise fokusiraju na srednjoskolsko obrazovanje, i vec imaju gomilu materijala iz raznih oblasti. Ako vam fali znanja, uvijek se tu mozete osvjeziti!

Tradicionalne fakultetske diplome postaju sve manje bitne. U brojnim profesijama poslodavce sve manje zanima tradicionalno obrazovanje, a sve vise konkretno znanje i vjestina. Nove tehnologije omogucavaju vrhunsko obrazovanje i ljudima koji za to nemaju novac. Na nama je hocemo li to iskoristiti. Tehnoloski cunami samo sto nije potpio ustajali svijet tradicionalnog obrazovanja. Iskoristite priliku koja vam se pruza i skocite na val sto prije!
Bodkin

#2 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by Bodkin »

ja se davno prijavio na par ovih :)
MufljuzMali

#3 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by MufljuzMali »

slika i prilika drustva.
principijelno rastura tema, trebalo bi je staviti na vrh, jer mozda neko i nesto nauci. a zasad samo dva komentara i to ocito od ljudi koji ove kurseve vec znaju.
bezbrizna

#4 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by bezbrizna »

Bodkin wrote:ja se davno prijavio na par ovih :)
ima li rezultata?
Bodkin

#5 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by Bodkin »

bezbrizna wrote:
Bodkin wrote:ja se davno prijavio na par ovih :)
ima li rezultata?
mogu ti reci da je zanimljivo. pored toga sto su snimljena predavanja super, rasprava na forumima je isto pravo zanimljiva. ja sam uzeo predavanja sa columbie. znam par ljudi koji slusaju i svi su zadovoljni
Last edited by Bodkin on 21/10/2012 21:35, edited 1 time in total.
valter.ba

#6 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by valter.ba »

Odlicna tema :thumbup: ! Upravo sam citao o ovome na jednom hrvatskom portalu. Bilo bi super da postavite jos linkova kako bi svako mogao pronaci nesto za sebe.
Bodkin

#7 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by Bodkin »

valter.ba wrote:Odlicna tema :thumbup: ! Upravo sam citao o ovome na jednom hrvatskom portalu. Bilo bi super da postavite jos linkova kako bi svako mogao pronaci nesto za sebe.
coursera.org i tu imas sve besplatne predmete
newklear

#8 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by newklear »

Na kraju kursa dobije li se ikakav certifikat/diploma?
Bodkin

#9 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by Bodkin »

newklear wrote:Na kraju kursa dobije li se ikakav certifikat/diploma?
potvrda se dobije
Bodkin

#10 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by Bodkin »

.
ekrem jevrić

#11 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by ekrem jevrić »

Da li je ko pohadjao neki od kurseva i da li bi mogao ukratko opisati na koji nacin sve to funkcionise ???
Bodkin

#12 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by Bodkin »

ekrem jevrić wrote:Da li je ko pohadjao neki od kurseva i da li bi mogao ukratko opisati na koji nacin sve to funkcionise ???
profesori izbacuju snimljena predavanja. imas zadacu nakon svake lekcije,a istovremeno imas rasprave na forumima koje uvijek izadju iz okvira lekcija tako da bude super. imas i grupe za ucenje na fb...
dorkcic

#13 Re: Vrhunsko obrazovanje masama - Online!

Post by dorkcic »

Ja sam završila kurs iz osnova informatike na Alison.com i da bih dobila certifikat na kućnu adresu, moram da uplatim 50 eura (mislim da je taj iznos, davno je bilo). Ne znam da li da to uradim, hoće li mi se isplatiti i da li mogu taj certifikat da priložim kada se javljam na oglase za posao koji traže dokaz o poznavanju rada na računaru. Ima li još neko da je završio neki kurs preko Alison?
Post Reply