Da li lideri i treneri sportskih ekipa i pojedinaca kontrolišu zdravlje sportista? Da li testiraju njihovu pripremljenost? Da li prave komparaciju fizičke pripremljenosti i zdravlja sportista sa sličnim ekipama i pojedincima u inostranstvu?
Privremeno ukinuti profesionalni sport u BiH!
Vrhunski sport u BiH, ekipe, pojedinci...
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- NeKi_LiK
Treneri i lideri ekipa nisu zaduženi za nešto slično.Da li lideri i treneri sportskih ekipa i pojedinaca kontrolišu zdravlje sportista?
Da. U različitim intervalima u zavisnosti od kluba i sporta/sportske discipline.Da li testiraju njihovu pripremljenost?
Ovi podaci u svojoj izvornoj formi a ne onoj što se plasira medijima i nisu baš dostupni za javnost, ali se okvirno zna koliko zaostajemo. Čak je vidljivo i golim okom pogledamo li bilo koju utakmicu domaćeg prvenstva u fudbalu košarci, odbojci...Da li prave komparaciju fizičke pripremljenosti i zdravlja sportista sa sličnim ekipama i pojedincima u inostranstvu?
Kod individualnih sportova koji se baziraju isključivo na fizičkoj spremi, kao što je većina atletikskih disciplina, sve je transparentno prikazano u vidu postignutih rezultata tj vremena pa su komparacije moguće...
Uopšteno, što se zdravlja i Vrhunskog sporta tiče, njih dvojica su se početkom devedesetih dobro posvađali...
Ako te tješi domaći sportisti u konzumiranju steroida podobro zaostaju za svjetskom elitom, trošenja na terenu i treninzima su dosta manja, a zdravlje im je većinom narušeno nezdravim načinom života i lošom nesportskom ishranom.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Ima li savremenih laboratorija u Zavodu za sportsku medicinu (ako još uvijek ovakvo šta postoji) i na FFK? Ko se brine o ishrani vrhunskih sportista i reprezentativaca? Čini mi se da su naši vrhunski sportisti koji žive u inostranstvu, a povremeno nastupaju kao bh. reprezentativci spremniji i zdraviji, nego oni koji žive ovdje. Može li se desiti da neko umre na terenu? (Bilo je slučajeva vani, ali ne naših.)
- NeKi_LiK
Sportsku medicinu uglavnom posjećuju kod lomova, istegnuća, uganuća i redovnih sistematskih pregleda. Stručnost i opremljenost nije ni blizu medicinskih centara u sklopu nekih velikih evropskih klubova (u zadnje vrijeme se najviše pričalo o onom A.C. Milana), a da ne govorim o plivačkim reprezentacijama Australije i S.A.D.-a.Ima li savremenih laboratorija u Zavodu za sportsku medicinu (ako još uvijek ovakvo šta postoji) i na FFK?
Zavisi od kluba do kluba, i od sporta do sporta.Ko se brine o ishrani vrhunskih sportista i reprezentativaca?
Što se tiče standardnih dnevnih obroka, prepušteni su sami sebi. Do pojedinaca je koliko će se pridržavati savjeta o zdravoj ishrani. Na tom planu domaći fudbaleri su najgori pa se prečesto mogu vidjeti kako mlate veće količine masnog mesa, alkohola a i cigare im nisu strane
Najbolja situacija je kod borilačkih sportova/vještina jer bavljenje tim sportovima u najvećem broju slučajeva za sobom vuče i posebnu životnu filozofiju i stil...
Što se suplementacije tj dodataka ishrani tiče, u većim klubovima imaju mogućnost nabavke po nižim cijenama a neki sportisti dobijaju i besplatno.
Steroidne kure uglavnom obavljaju sami uz savjet ličnog gurua, najčešće bez znanja suigrača i trenera.
Kvalitetniji rad sa sportistima u svakom pogledu... a umrijeti neće nikoČini mi se da su naši vrhunski sportisti koji žive u inostranstvu, a povremeno nastupaju kao bh. reprezentativci spremniji i zdraviji, nego oni koji žive ovdje.
- PipiDugaDevetka
Hvala NekiLiče,
Ja imam neku svoju teoriju o tome da je ogroman broj namirnica kod nas hemijski neispravan te i vrhunski sportisti, a bogami i mi obični ljudi, imamo problema sa zdravljem. Sportisti, dodatno pate i zbog neuspjeha. Naravno, nemam dokaza jer su za takvo nešto potrebne odgovarajuće laboratorije, timovi stručnih ljudi, itd.... . Jednostavno, vidim da pri kraju bilo koje važne utakmice naši sportisti su umorni i dekoncentrisani...gubimo u posljednjim trenucima neke tekme. Imaju znanje, dobre trenere, sve, ali opet-neuspjeh. Po meni, nema drugog objašnjenja, nego da imaju problema sa zdravljem, kolektivno. Pojedini uspjesi su samo izuzetak koji potvrdjuju pravilo. Ne može se trčati svih 90' sa otečenom jetrom
.
Ja imam neku svoju teoriju o tome da je ogroman broj namirnica kod nas hemijski neispravan te i vrhunski sportisti, a bogami i mi obični ljudi, imamo problema sa zdravljem. Sportisti, dodatno pate i zbog neuspjeha. Naravno, nemam dokaza jer su za takvo nešto potrebne odgovarajuće laboratorije, timovi stručnih ljudi, itd.... . Jednostavno, vidim da pri kraju bilo koje važne utakmice naši sportisti su umorni i dekoncentrisani...gubimo u posljednjim trenucima neke tekme. Imaju znanje, dobre trenere, sve, ali opet-neuspjeh. Po meni, nema drugog objašnjenja, nego da imaju problema sa zdravljem, kolektivno. Pojedini uspjesi su samo izuzetak koji potvrdjuju pravilo. Ne može se trčati svih 90' sa otečenom jetrom
-
vryzas
i katastrofalnim uslovima za rad..NeKi_LiK wrote:Treneri i lideri ekipa nisu zaduženi za nešto slično.Da li lideri i treneri sportskih ekipa i pojedinaca kontrolišu zdravlje sportista?
Da. U različitim intervalima u zavisnosti od kluba i sporta/sportske discipline.Da li testiraju njihovu pripremljenost?
Ovi podaci u svojoj izvornoj formi a ne onoj što se plasira medijima i nisu baš dostupni za javnost, ali se okvirno zna koliko zaostajemo. Čak je vidljivo i golim okom pogledamo li bilo koju utakmicu domaćeg prvenstva u fudbalu košarci, odbojci...Da li prave komparaciju fizičke pripremljenosti i zdravlja sportista sa sličnim ekipama i pojedincima u inostranstvu?
Kod individualnih sportova koji se baziraju isključivo na fizičkoj spremi, kao što je većina atletikskih disciplina, sve je transparentno prikazano u vidu postignutih rezultata tj vremena pa su komparacije moguće...
Uopšteno, što se zdravlja i Vrhunskog sporta tiče, njih dvojica su se početkom devedesetih dobro posvađali...
Ako te tješi domaći sportisti u konzumiranju steroida podobro zaostaju za svjetskom elitom, trošenja na terenu i treninzima su dosta manja, a zdravlje im je većinom narušeno nezdravim načinom života i lošom nesportskom ishranom.
- NeKi_LiK
Uzmimo da je sportista automobil a hrana gorivo... ako u Stojadin sipamo najkvalitetnije gorivo on će postizati bolje rezultate nego Stojadin sa lošim gorivom ali će i dalje biti loš i ni izbliza neće biti kao komšijski Audi ili svjetski Ferrari... pa čak i da si oni dopuste opuštanje uz loše gorivo...PipiDugaDevetka wrote:Hvala NekiLiče,
Ja imam neku svoju teoriju o tome da je ogroman broj namirnica kod nas hemijski neispravan te i vrhunski sportisti, a bogami i mi obični ljudi, imamo problema sa zdravljem. Sportisti, dodatno pate i zbog neuspjeha.
Imaju znanje, dobre trenere, sve, ali opet-neuspjeh. Po meni, nema drugog objašnjenja, nego da imaju problema sa zdravljem, kolektivno.
Tehnički, taktički i metodama rada (reda i discipline) smo svjetlosnim godinama od vrhunskog sporta... naravno, čast izuzecima.
Katastrofalni uslovi za rad su kada treniraš u memljivoj dvorani bez grijanja. Iz sličnih katastrofalnih uslova su rumunski i ruski sportisti svojoj zemlji donijeli stotine zlatnih medalja sa najvećih takmičenja... tako da se ne bi složio da sarajevski klubovi imaju katastrofalne uslove za rad...vryzas wrote:i katastrofalnim uslovima za rad..
-
vryzas
ok i od goreg ima gore...druga je problematika zasto nema medalja i uspjeha generalno(100000000 faktora)...uslovi za rad u odnosu na "normalne" zemlje su katastrofalni!NeKi_LiK wrote:Uzmimo da je sportista automobil a hrana gorivo... ako u Stojadin sipamo najkvalitetnije gorivo on će postizati bolje rezultate nego Stojadin sa lošim gorivom ali će i dalje biti loš i ni izbliza neće biti kao komšijski Audi ili svjetski Ferrari... pa čak i da si oni dopuste opuštanje uz loše gorivo...PipiDugaDevetka wrote:Hvala NekiLiče,
Ja imam neku svoju teoriju o tome da je ogroman broj namirnica kod nas hemijski neispravan te i vrhunski sportisti, a bogami i mi obični ljudi, imamo problema sa zdravljem. Sportisti, dodatno pate i zbog neuspjeha.
Imaju znanje, dobre trenere, sve, ali opet-neuspjeh. Po meni, nema drugog objašnjenja, nego da imaju problema sa zdravljem, kolektivno.![]()
Tehnički, taktički i metodama rada (reda i discipline) smo svjetlosnim godinama od vrhunskog sporta... naravno, čast izuzecima.
Katastrofalni uslovi za rad su kada treniraš u memljivoj dvorani bez grijanja. Iz sličnih katastrofalnih uslova su rumunski i ruski sportisti svojoj zemlji donijeli stotine zlatnih medalja sa najvećih takmičenja... tako da se ne bi složio da sarajevski klubovi imaju katastrofalne uslove za rad...vryzas wrote:i katastrofalnim uslovima za rad..