Vrhunski bh. proizvodi, shta je to vrhunsko u BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

delimiter wrote:Pored vode, mi imamo sve preduvjete za proizvodnju zdrave, organske hrane, koja se na Zapadu npr. moze kupiti, ali je skuplja od "obicne", genetskim inzinjeringom dobivene hrane.
Delimiter
Hrana iz organsko-biološkog uzgoja je budućnost bh. izvozne poljoprivrede. Baš danas sam kupio 4 vrste Vegafruitovih marmelada sa certifikacijskom oznakom KRAV (Švedska) za organik hranu. Cijena u Wisi za marmeladu od jabuka je 1,80KM - 380g. I dodani šećer u ovim marmeladama je iz organske proizvodnje.Preporučujem!!!
winetou

Post by winetou »

PipiDugaDevetka wrote:
delimiter wrote:Pored vode, mi imamo sve preduvjete za proizvodnju zdrave, organske hrane, koja se na Zapadu npr. moze kupiti, ali je skuplja od "obicne", genetskim inzinjeringom dobivene hrane.
Delimiter
Hrana iz organsko-biološkog uzgoja je budućnost bh. izvozne poljoprivrede. Baš danas sam kupio 4 vrste Vegafruitovih marmelada sa certifikacijskom oznakom KRAV (Švedska) za organik hranu. Cijena u Wisi za marmeladu od jabuka je 1,80KM - 380g. I dodani šećer u ovim marmeladama je iz organske proizvodnje.Preporučujem!!!
Odlicno. Moderni svijet pruza sansu i priglupim Bosancima da se obogate.
:D
delimiter

Post by delimiter »

Sta je jos u BiH vrhunsko, osim vode? PRIRODA!
Sjecam se jedne reklame u Engleskoj 97' god., turisticka ponuda. Za trekking, dakle hodanje kroz prirodu u Papua Novoj Gvineji, 2 hefte (sedmice, tjedna) kostalo je 1770 GBP iliti velikobritanskih funti!!! Ranac na ledja i preko brda i dolina! E, a zasto bismo onda mi Bosanci dopustali da Englezi idu cak u Papuu Novu Gvineju, kad mogu doci kod nas, u nasu lijepu BiH? Odvedemo ih npr. na Tjentiste, u Perucicu, posljednju dakle prasumu na Evropi, koliko god da je mala to je nesto sto bi privuklo veliki broj turista, siguran sam! Planina koliko volis, cak i onih bez mina, o cemu svakako moramo voditi racuna, ne zelimo da nam gosti odlaze preplaseni ili ne d'o Bog, osakaceni. Treskavica, Makljen, Grmec, Bjelasica, i potpuno divlji Prenj, planina koja sama moze pokriti 30% zarade. Potraznja za hodanjem kroz prirodu kao i za ekstremnim sportovima je ogromna, a mi bismo mogli primiti stotine tisuca (hiljada) turista godisnje! Sta je sve vrhunsko u Bosni?
BOSNA JE VRHUNSKA! Samo mi, njeni stanovnici ne kontamo bas najbolje, ili ako kontamo pohlepni smo i coravi za sutra i prekosutra, vidimo samo danas. Bolje sto maraka danas nego milja (tisuca, hiljada) sutra! E, kad se toga oslobodimo, cuda cemo napravit.

pozdrav

Delimiter (u slobodnom prevodu Razgranicnik)
delimiter

Post by delimiter »

HUTOVO BLATO!!!
delimiter

Post by delimiter »

BACINSKA JEZERA!!! :-)
winetou

Post by winetou »

Zasto ste zapeli toliko za cistu bosansku vodu? :D
Ko li vam samo takve price prodaje :?

http://www.grid.unep.ch/product/publica ... uality.php

http://lnweb18.worldbank.org/ECA/ECSSD. ... _latin.doc

A mislili ste milione zaraditi od pakovanja vode :oops:
Preostaje nam jos marmelada kakvu svijet nije vidjeo. Bosansko cudo. Jadna nam mati :(
Last edited by winetou on 21/07/2004 00:11, edited 1 time in total.
nostalgicar

Post by nostalgicar »

Ratni zlocinci....ja mislim da je to...
amra19

Post by amra19 »

ja glasam za pastetu ovako-bolje nisam jela,zatim njihove hrenovke,proizvode tz mljekare i pivare,violeta proizvode i vjerovatno sam nesto zaboravila al to najvise koristim
violentjack

Post by violentjack »

ja imam vrhunske bicepse 8-)
specena

Post by specena »

a tek gorazdanski jogurt milgor - e to je jogurt. ko ga proba zaboravice svaki kojije ranije probao (u zelju ga sluze uz cevape)
RPM

Post by RPM »

... miricina proizvodi najbolje liftove na svijetu ... :lol:
gus

Post by gus »

[quote="delimiter"]Voda! Kao sto znamo, problem pitke vode se siri svijetom kao kuga - cijela zapadna hemisfera npr. pije flasiranu vodu. Mi, da imamo pametne i postene ljude na vlasti, mogli bismo zaradjivati brdo para prodajuci flasiranu vodu - obicnu kao i kiselu. Osim toga, od vode bismo mogli zaradjivati i praveci struju, a ne da istu uvozimo, sto je totalno van pameti. Citao sam 1989. u magazinu "The Economist" neke analize, i tada je pisalo da Republika Bosna i Hercegovina (tada jos uvijek dio Jugoslavije) posjeduje toliki hidro-potencijal, da, ukoliko bi se na vec postojecim branama zamijenile turbine, moze strujom snadbijevati CIJELU ZAPADNU EVROPU!!!

Pored vode, mi imamo sve preduvjete za proizvodnju zdrave, organske hrane, koja se na Zapadu npr. moze kupiti, ali je skuplja od "obicne", genetskim inzinjeringom dobivene hrane.

Voda je jedna od jeftinijih produkata za izvoz. Krajem osamdesetih ja sam cuo da u americi ljudi kupuju vodu i granapu, samoposluzi, ili kako vec hocete, i ja nisam mogao vjerovati. Ali danas, trenutacno zavrsavam magistraturu u Seattle, to je jedan od najboljih business mogucnosti. Sredio sam bio sastanak sa jednom firmom sto prodaje vodu ovdjei bi sam sav sretan, rekoh bosanska voda na amerckom velikom trzistu.
Ali citam ovdje neki dan da je Coca-Cola kupila rights da toci nasu vodu slijecijh nekoloki godina. Moram to jos malo istraziti, ali ja cu nastaviti da pokusam dovesti nasu vodu na americko trziste, jer trenutacno u americi voda je jedna on najboljih produkata.
Osim odlicne vode mi imamo milion drugih kvalitetnih stvari, samo sa trenutacnim politicarima teske su mogucnosti.
amnesiac

Post by amnesiac »

sve je to ok, iz manje-vise svega gore pobrojanog bi se mogle izvuci pare, ali zaboravljate jedan bitan cimbenik: RAD...tezak i ubitacni rad, od cega se vecina stanovnistva ove zemlje od rata naovamo ocevidno posve odvikla, svaka cast izuzecima...
ja vec desetak godina ne mogu sebi da objasnim taj paradoks, da su bosanci u inostranstvu u stanju da riljaju kao masine, od osobina ispoljavaju sklonost stedjenju i kucenju, te u zadnje vrijeme pojacano slanje djece na skolovanje (valjda polako dolazi iz guzice da od hamala nema nista, a zanatlije sve teze stoje kako napreduje revolucija masina) , te cujem i pohvale od strane stranaca, tj. da radimo i stedimo, a da se tek relativno mali dio bavi kriminalom...
a u bosni taj isti "materijal" zna samo s guza na guz i s kafe na kafu... :(
okej, jasno je meni da je novac osnovni motiv za rad, ali treba misliti na sutra...njemacka i austrija su poslije '45.te bili toliko razvaljeni, da bi danasnja bosna za njih bila romulanska imperija...pa gledaj sta su napravili, a sve svojim rukama (tada im nije bilo stranaca da sljakaju u kanalima, nego ih danas mogu sebi priustiti)...malo je poznat podatak da je austrija danas treca ili cetvrta zemlja na svijetu po bogatstvu (kad se mjeri imetak po glavi radno sposobnog)...a sta imaju oni npr u alpama? naftu?...plodnu zemlju? sta ima svajcarska osim prirode? ...imaju narod koji zna zasukati rukave i postici nevjerovatno...ne, nisam ja zaljubljen u njihovu hladnocu i zeljeznu disciplinu, ali moramo shvatiti da drugacije ne moze...
...evo dovoljno je provozati se pokraj rijeke bosne od broda do sarajeva: ono okolno drvece je toliko nacickano smecem da djeluje kao milioni bozicnih drvaca...kao projekat nekog umjetnika...bilo bi smijesno da nije zalosno

pa evo i ovdje...od svih proizvoda koji su pomenuti najvise je onih za krkanje, lokanje, dernecenje i tefericenje...tu smo, ocigledno, vrhunski majstori...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

amnesiac,
da, ako posmatrash iz ugla potroshacha, no ako posmatrash iz ugla proizvodjacha, ti ljudi su se svojski potrudili da naprave neshto shto tjesh ti (i ja) nakon prvog konzumiranja htjeti opet probati i opet.

Npr.
jucher kupim Bjanka jogurt, male tvornice iz Karakaja kod Zvornika. Prvi jogurt u BiH koji ima malo vishe soli, i najvishe lichi na turski ayran, idealan za ovih vrutjina. A takodjer probah i proizvode iz tvornice mlijeka i mlijechnih preradjevina u Bjelimitjima (neko je vetj spominjao ovu tvornicu) i svidja mi se kako je to napravljeno i koje je kvalitete.

U prevodu Bosna i Hercegovina samo 30% mlijeka i mlijechnih preradjevina (jogurt, kefir(vidi zasebnu temu) :D , puter, sir, mlatjenica, votjni jogurt) podmiruje iz vlastitih potreba.
Preostalih 70% je iz uvoza. Pogledaj susjednu Hrvatsku i vidjetjesh da je taj skor vishe nego suprotan.

I tako je u svim sferama zhivota. Stvari se mijenjaju nabolje, no to ide sporo.
Zashto ne podijeliti sa drugima, preko interneta, dobre Bh. proizvode, iza koji sigurno stoji rad.
Bosna i Hercegovina nije samo Sarajevo.
jogurt

Post by jogurt »

specena wrote:a tek gorazdanski jogurt milgor - e to je jogurt. ko ga proba zaboravice svaki kojije ranije probao (u zelju ga sluze uz cevape)
he-he, taj tvoj milger ce biti moj rodak... vidi, isto ime imamo. ja bih da probam taj proizvod.
sta kazes?
jogurt

Post by jogurt »

specena wrote:a tek gorazdanski jogurt milgor - e to je jogurt. ko ga proba zaboravice svaki kojije ranije probao (u zelju ga sluze uz cevape)
sestro, gdje ode? nema te vec desetak dana:), sta bi sa tim tvojim jogurtom!?
..ja bih i dalje da ga probam :P
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Dobro je shto je sve vishe bosanskih proizvoda, koji i svojim vizuelnim izgledom postaju sve privlachniji i primamljiviji bh. kupcima.

Nocko iz Zavidovica (nazhalost Feta sira nema vishe, od posljednjeg prosipanja mlijeka, no zato je jogurt, svjezhi sir, mlijeko, pavlaka, kajmak itd odlichno)
Vranica mineralna voda iz Gornjeg Vakufa, shto je upravo osvojila bronzanu medalju, zajedno sa Teshanjskim dijamantom.
Violeta iz Gruda, koja konstantno proshiruje paletu svojih proizvoda, ko se sjetja slovenachke Palome josh? Niko, i tako i treba da bude.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Odakle izvuce ovu temu... :D

Nejse, "Klas"-ovi proizvodi...skoro svi, redom... :)
mostarac

Post by mostarac »

a niko nije spoemnuo SILICIJ

pa ne drzi svijet dzaba nas u govnima i u krizi da bi mogao ovde vjecno biti prisutan, jer u buducnosti ce se ratovi voditi radi tri stvari, a to su
1.izvori energije koje imamo,
2.voda za pice koje imamo za 3 drzave - samo Komadinovo vrelo u Aleksinom Hanu izmedju Jablanice i Mostara je dovoljno da podmiri 15 miliona stanovnika
3. silicij kojeg takodje imamo.

Sve imamo samo smo konji. jebi ga to nam je defekt, ali bas ozbiljan. Ako ga prevazidjemo bicemo svica, ali u to cisto sumnjam. vaznije je praviti dzamije i crkve i sijati ugrozenost vitalnih nacionalnih interesa jer neko kaze pekara, a drugi pekarna, a obe drze siptari i proizvodi im ne valjaju kurcu i samo nas truju.

I na kraju cini mi se da niko nije spomenuo Zeljezaru Zenica i celik i naravno tesanjsku kiselu vodu "OAZA", a da ne govorim o fabrici camaca u gracanici ili drvorezbarstvu konjic koje lopovi sjebase, pa za taj vrhunski proizvod vise i ne mozemo reci da ga imamo.
privremeni

Post by privremeni »

Povecati stepen poslovne odgovornosti (dosta onog lako cemo, pa jarani smo), raditi na kvaliteti i odrzavanju kvaliteta proizvoda, higijenskoj ispravnosti ako su u pitanju prehrambeni proizvodi, marketingu i reklami, pa ce sve doci i sve se moze prodati, za sve se nadje kupac.
A da ne kazem kako se onda i potrosac, bez osjecaja da je prevaren, pridruzuje onoj "Kupujmo domace".
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Trebamo gledati da iskljucivo kupujemo domace proizvode!

Nama i nije toliki problem pokrenuti fabrike nego nam je problem trziste. Osnovno pitanje u proizvodnji je >> ZA KOGA PROIZVODITI? << ako budemo mudri kupovat cemo bosanske proizvode.

Evo, za pocetak predlazem da ni u kom slucaju ne kupujemo uvozno mlijeko, jer sad je definitivno sigurno da BiH ima dovoljno mlijeka za svoje potrebe i bez uvoza a dijelom mozemo i izvoziti.

I, trebali bismo svi u svojim kucama zabraniti svojoj porodici da kupuje uvoznu mineralnu vodu!

Kupujmo BOSANSKO!
ares

#122 bos.prozvodi

Post by ares »

ej ova tema je super nema govora. cesto citam forum al rijetko pisem jer mi se ne svidjaju bas teme.
ovo je super tema. iz vise razloga (upoznavanje vlastitih proizvoda, afirmacija raje da kupuje domace proizvode, reklama dom. proizvoda itd itd).

mnoge fabrike su spomenute a par veoma jakih koje zaposljavaju preko 2000 ljudi (ofrlje receno), bar koliko sam ja preletio preko vasih odgovora mozda ih je cak neko i spomenuo. a to su;
fabrika namjestaja KONJUH ZIVINICE, fabrika namjestaja Krivaja Zavidivoci, Tuzla citava je industrijski grad. nema sta se tu ne proizvodi buraz. samo treba jos love i kreativnosti.
Post Reply