Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Dali smatrate da Bosnjaci u Turskoj imaju kapaciteta da izlobiraju tenkove za OSBIH?

Mislim da imaju u svakom slucaju
3
15%
Mislim da nam Turci to nece nikada dzaba dati kao sto su nam davali SAD
10
50%
Mislim da imaju pogotovo zbog vlasti u Turskoj
1
5%
Mislim da nemaju navest cu razlog
4
20%
Nemam stav
1
5%
Neznam
1
5%

Total votes: 20

KOPIJA12

#1 Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by KOPIJA12 »

Kao sto znamo najveca BH dijaspora zivi u Republici Turskoj. Republika Turska je danas prezentovala zavrseni Altay tenk koji spada u najmodernije tenkove svijeta. Za par dana krece produkcija i Turci ce strane Njemacke tenkove mijenjati za tenka Altay-a koji je 100% Turske proizvodnje.

http://en.trend.az/news/society/2087980.html

Image

Medjutim sa uvodjenjem ovog tenka u narednih par godina kao svog standardnog tenka takodjer modernizirani Tiger tenkovi, Leopardi i sta ja znam; koje koriste jos uvijek skoro sve zemlje NATO-a za standardnog tenka, ce postati suvisni. Pitanje je dali Bosnjaci imaju dovoljno jak lobij da izlobiraju da Turska pokloni nekih 100 Tiger tenkova BiH.

Svi znamo da po Dejtonskom mirovnog sporazumu u vojnoj bazi Tuzla moze biti nekih 250 tenkova. Isto tako oko 70% teskog naoruzanja sto se tice oklopa se nalazi na teritoriju pod kontrolom Bosnjacke komponente OSBIH. Posto je se mnogo tenkova u zadnjih par godina istopilo u Zenici jer su zastarijeli i posto BiH nema para za nabavku nove opreme otvara se mogucnost da ovo izlobiramo.

Ovako izgledaju ti Turski Leopardi recimo:

Image

Takodjer znamo da Njemacka i Nizozemska, Swedska vec godinama nemogu da prodaju svoje tenkove cak i prije krize nisu mogli. Zbog toga je tesko ocekivati da ce Turska koja ce zamijeniti na stotine tenkova moci prodati iste. Sto znaci da na isti nacin kao sto SAD daje Egiptu, Israelu pomoc u modernom narouzanju tako mogu i Turci nama i sada je trenutak!
Last edited by KOPIJA12 on 15/11/2012 15:25, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by JoseMujica »

Shaho, Shaho :-) džaba novi nick kad su teme iste

al čuj da ti neko pokloni 100 tenkova...hebemu ko da tenkovi na drvetu rastu :lol:
KOPIJA12

#3 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by KOPIJA12 »

JoseMujica wrote:Shaho, Shaho :-) džaba novi nick kad su teme iste

al čuj da ti neko pokloni 100 tenkova...hebemu ko da tenkovi na drvetu rastu :lol:
Nisam ja taj forumash ;)

A SAD nam je poklonila tenkove isto kao i Francuska oklopnjake. Njemacka nam je poklonila 40 novih novcatih mercedez kamiona tek iz fabrike izasli za vojsku. Njemacka nam je poklonila 2 robota od 3 miliona eura po komadu za deminiranje na granicnim prelazima. Poklonili su nam Nijemci 4 vozila za deminiranje svaki 500.000 Eura.

Turci ove tenkove nemogu prodati. A vlast je u Turskoj samo tako povoljna da ovo izlobiramo. Ako je Izrael mogao izlobirati milijarde za US-aid mozemo i mi u Turskoj.
Last edited by KOPIJA12 on 15/11/2012 15:28, edited 1 time in total.
DaffyDuck

#4 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by DaffyDuck »

Moje skromno misljenje je da nas Turci vole i cijene samo kad nam trebaju nesto prodat.
Sezam

#5 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by Sezam »

E hebiga opet nako trazenje sadake... :(
KOPIJA12

#6 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by KOPIJA12 »

Sezam wrote:E hebiga opet nako trazenje sadake... :(
Bolje i to nego da smo nenaoruzani zar ne? I Izrael trazi. A nije to sadaka vec interes. Mi njima damo da grade put kroz BiH a oni nama daju tenkove koje nemogu prodati. Ili nesto u tom smislu?
KOPIJA12

#7 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by KOPIJA12 »

micki125 wrote:
KOPIJA12 wrote:
JoseMujica wrote:Shaho, Shaho :-) džaba novi nick kad su teme iste

Nisam ja taj forumash ;)

A SAD nam je poklonila tenkove isto kao i Francuska oklopnjake. Njemacka nam je poklonila 40 novih novcatih mercedez kamiona tek iz fabrike izasli za vojsku. Njemacka nam je poklonila 2 robota od 3 miliona eura po komadu za deminiranje na granicnim prelazima. Poklonili su nam Nijemci 4 vozila za deminiranje svaki 500.000 Eura.

Turci ove tenkove nemogu prodati. A vlast je u Turskoj samo tako povoljna da ovo izlobiramo. Ako je Izrael mogao izlobirati milijarde za US-aid mozemo i mi u Turskoj.
dobro si nabrojao, a jel nam turska ikad išta poklonila?
Jeste most u Mostaru nekih 10 miliona eura i most u Konjicu oko 7 miliona eura. Poklonili su nam obuku za artijerce od par miliona dollara itd. I sto sve dok je CHP bio na vlasti. Sada je Erdogan na vlasti i trebamo iskoristiti nasu dijasporu. Pogotovo kada vidimo ko je na vlasti u Srbiji i o cemu taj zlikovac prica d amu je "Seselj primjer".

Valtentin Inzko je rekao da je BiH u krizi i da joj je suverenitet napadnut. NATO produzava mirovnu misiju. A ovo bi sigurno stabilizovalo BiH jer nam niko nebi mogao nista sa 100 ili 150 modernih tenkova koji su opremljeni sa dodatnom modernizovanom tehnologijom.
Last edited by KOPIJA12 on 15/11/2012 15:36, edited 1 time in total.
JoseMujica

#8 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by JoseMujica »

jeste racku za uho da se ufuramo da smo Turci :lol: :lol:
Skijaš

#9 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by Skijaš »

Ne trebaju ti dodatni tenkovi. Vanjske prijetnje nema, a ovo unutrašnje prijetnje što postoji može biti razvaljeno bez tenkova. Ono čega nedostaje jeste odgovornost, odgovornost prema lokalnoj zajednici i državi uopšte. Kakve veze ima koliko je tenkova u sastavu OSBiH, ako je normalno da u Srebrenici SDP i SBB žele istisnuti SDA formiranjem većine sa strankama koje negiraju genocid ? Sutra će ministar odbrane biti SDP-ovac kojem je Dodik posudio pare za renoviranje kuće, ministar bezbjednosti će biti KOS-ovac Šćepo, a vlast u opštini Srebrenica će predvoditi stranke koje negiraju genocid uz te svoje satelite iz SDP-a i SBB-a. I kada Dodik krene u secesiju, ova dva ministra će biti na službenom putu (čime se blokira reakciju bezbjedonosnih snaga) a u Srebrenici ćeš imati Bošnjake koji će bilo kakav otpor povratnika secesiji gušiti preko opštinske vlasti.

I da imaš 1000 tenkova, kakve koristi ?
dječak sa šibicama

#10 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by dječak sa šibicama »

Treba Sefera poslati u Ankaru, dovezo bi najmanje 500 komada, sa sve dobrovoljcima.
dječak sa šibicama

#11 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by dječak sa šibicama »

Skijaš wrote:Ne trebaju ti dodatni tenkovi. Vanjske prijetnje nema, a ovo unutrašnje prijetnje što postoji može biti razvaljeno bez tenkova. Ono čega nedostaje jeste odgovornost, odgovornost prema lokalnoj zajednici i državi uopšte. Kakve veze ima koliko je tenkova u sastavu OSBiH, ako je normalno da u Srebrenici SDP i SBB žele istisnuti SDA formiranjem većine sa strankama koje negiraju genocid ? Sutra će ministar odbrane biti SDP-ovac kojem je Dodik posudio pare za renoviranje kuće, ministar bezbjednosti će biti KOS-ovac Šćepo, a vlast u opštini Srebrenica će predvoditi stranke koje negiraju genocid uz te svoje satelite iz SDP-a i SBB-a. I kada Dodik krene u secesiju, ova dva ministra će biti na službenom putu (čime se blokira reakciju bezbjedonosnih snaga) a u Srebrenici ćeš imati Bošnjake koji će bilo kakav otpor povratnika secesiji gušiti preko opštinske vlasti.

I da imaš 1000 tenkova, kakve koristi ?
I imas SDA koja je u koaliciji sa svim "strankama koje negiraju genocid" od `90 pa na ovamo.
muzicar_iz_parka

#12 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by muzicar_iz_parka »

Ne znam detalje proizvodnje tog tenka, al na prvi pogled izgleda kao dobra kopija njemačkog leoparda 2.
Ko kome šta poklanja u današnje vrijeme, a posebno kad skontamo koliko bi iznosio taj poklon u € koji se spominje u uvodu, gubi se smisao same ideje.
zambaklija

#13 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by zambaklija »

turci da nešto poklone :shock: e taj film bi želio vidjeti..... :skoljka:
JoseMujica

#14 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by JoseMujica »

muzičar to je bratska Turkiye naša majka Vatan... to ljubav jača od svih ojra i petrodolara ovoga svijeta
Alfons Kauders

#15 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by Alfons Kauders »

muzicar_iz_parka wrote:Ne znam detalje proizvodnje tog tenka, al na prvi pogled izgleda kao dobra kopija njemačkog leoparda 2.
Ko kome šta poklanja u današnje vrijeme, a posebno kad skontamo koliko bi iznosio taj poklon u € koji se spominje u uvodu, gubi se smisao same ideje.
Koreja, zajedno su razvijali ovaj tenk i korejski K2... Mislim da je cijena K2 oko 8 miliona USD po komadu, tj. najskuplji tenk ikad napravljen, a Altaj je par miliona jeftiniji (ne znam tacno koje su razlike, Korejci haman uzeli vise dodatne opreme)

Postavljac teme i nije bas najbolje informisan, bez uvrede, ali ovo je mrtvo lupetanje.

Prijatelj iz OSBiH mi je prije par godina rekao da se radi na tome da se osigura modernizacija nasih M-60A3 na Sabra standard, ali ni od tog haman nema nista, pogotovo ne nakon sto su Turci sjebali odnose s Izraelom. Cak ni to ne bi bila mala para, tj. par miliona dolara po komadu.

Uostalom, kao sto drugi komentatori primjetise, koji ce nam kurac? Nemam para ni da odrzavamo i koristimo postojecu tehniku...
palermo

#16 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by palermo »

Alfons Kauders wrote:[
Uostalom, kao sto drugi komentatori primjetise, koji ce nam kurac? Nemam para ni da odrzavamo i koristimo postojecu tehniku...
Demilitarizacija :thumbup:
mirsek

#17 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by mirsek »

Onaj tenk sa slike gore je leopard 2 a6 , dakle posljednja verzija tog tenka sto postoji dok se a7 ne uvede u masovnu proizvodnju...Turska je kupila od njemacke oko 300-350 starije a4 verzije leoparda koje su svojim turskim fabrikama unaprijedili maximalno i sigurno ih nece jos dugo prodavati ni poklanjati :D ..Jedino sto mozemo dobiti to su m60 a3 jer njih imaju na bacanje i to po mogucnosti TTS verziju koja ima termoviziju i nalazi mete po toplotnom odrazu po danu, noci, magli, kisi itd..Ovo onako vojno-tehnicki da pojasnim koje su nam mogucnosti da ne lutamo previse.. :D
JoseMujica

#18 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by JoseMujica »

ma ne bi mi imali ni za čorbe ni za ove M60
Akibh

#19 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by Akibh »

KOPIJA12 wrote: tako mogu i Turci nama i sada je trenutak!
Fakat, 50 komada odma na Lukavicu a 50 prema Doboju... :D
A ima i druga opcija, da nam daju 100 vekni hljeba, da podijelimo
Alfons Kauders

#20 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by Alfons Kauders »

palermo wrote:
Alfons Kauders wrote:[
Demilitarizacija :thumbup:
Kad NVZ dodje na vlast, prodajemo svo konvencionalno naoruzanje i nabavljamo 20 balistickih raketa sa 200 termonuklearnih bojevih glava.

Iskopamo par silosa, zaposlimo desetak ljudi na odrzavanju i kraj price. Ekonomicno i nadasve racionalno.
VjecitiStudent

#21 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by VjecitiStudent »

ima li kakav tenk napravljen od Golfa dvojke?
To je za nas tehnoloski plafon.
JoseMujica

#22 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by JoseMujica »

VjecitiStudent wrote:ima li kakav tenk napravljen od Golfa dvojke?
:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Alfons Kauders

#23 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by Alfons Kauders »

mirsek wrote:Onaj tenk sa slike gore je leopard 2 a6 , dakle posljednja verzija tog tenka sto postoji dok se a7 ne uvede u masovnu proizvodnju...Turska je kupila od njemacke oko 300-350 starije a4 verzije leoparda koje su svojim turskim fabrikama unaprijedili maximalno i sigurno ih nece jos dugo prodavati ni poklanjati :D ..Jedino sto mozemo dobiti to su m60 a3 jer njih imaju na bacanje i to po mogucnosti TTS verziju koja ima termoviziju i nalazi mete po toplotnom odrazu po danu, noci, magli, kisi itd..Ovo onako vojno-tehnicki da pojasnim koje su nam mogucnosti da ne lutamo previse.. :D
Da, njih ce haman sutnut kada uvedu Altay u sluzbu... Nama bi mozda dobro doslo da se ogrebemo za 30-40 komada, da zamijene AMX 30 i po potrebi sluze za rezervne djelove :D Onda bi ostali samo s jednim tipom tenka, jeftinije za odrzavanje i obuku.
Alfons Kauders

#24 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:ima li kakav tenk napravljen od Golfa dvojke?
I to niposto TD, samo atmosferski dizel, ko ce popravljati masinu s turbinom... :D

Jesu supci te Svabe, taman skontamo kako radi Bosch pumpa, a oni, ni cetiri decenije kasnije, izmisle nesto novo... Umjesto da nas sacekaju jedno 100 godina.
Haj_Halve

#25 Re: Vrhunac vaznosti Bosanskog lobija

Post by Haj_Halve »

Imajuci u vidu cinjenicu da nas Turci samo tako vole, zasto stati na 100 tenkova?

Trebamo traziti 200, pa jos toliko oklopnih transportera. Zasto ne I koji F16 koje on sklapaju?

Mislim, bilo bi bezze da nasi odu po oruzje a da se vrate praznih dzepova. Mislim, jeste da svaki tenk kosta barem million Eura, ali vole nas braca.

Ja stvarno ne mogu da vjerujem da jos postoji nasa telad koja gleda na Tursku kao zemlju koju boli ona stvar za nama. Neki ljudi stvarno nisu u dodiru sa stvarnoscu.
Post Reply