"Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je juče presudu dobojskog okružnog suda kojom je Rajko Savić (47) iz Doboja oslobođen optužbe da je 26. aprila prošle godine ubio potpredsednika SDS-a Branislava Garića (46)! Sud je tu odluku obrazložio činjenicom da je Savić ubistvo počinio u neuračunljivom stanju!
Podsećamo, u prvostepenom postupku sudija Okružnog suda u Doboju Vojka Prešić u obrazloženju presude navela je da je Veće „van svake razumne sumnje utvrdilo da je optuženi počinio krivično delo za koje se tereti". Međutim, pošto je tužilaštvo optuženog tretiralo kao uračunljivu osobu i nije želelo da izmeni optužnicu, Savić je oslobođen krivične odgovornosti. Prešićeva je navela i da u okviru takve optužnice sud nije imao osnova za donošenje drugačije odluke, što znači da Savić neće biti upućen ni na psihijatrijsko lečenje.Zanimljivo je to da je istom presudom donesena odredba kojom se Savić „kažnjava" oduzimanjem pištolja iz koga je ubio Garića, a oslobođen je čak i plaćanja sudskih troškova koje će izmiriti Republika Srpska, odnosno njeni poreski obveznici."
Mislim sta reci osim
Zanima me samo kako Rajkan tako neuracunljiv da bude dovoljno pribran i zbrise iz Doboja automobilom odmah nakon ubistva, za federaciju odnosno Zenicu gdje se i predao pripadnicima PU Zenica. Koji je to pravosudni sistem bog te tvoj. Nema ga nigdje na dunjaluku ovakvog. Na stranu sto Dodik urusava ovakim procesima pravosudni sistem RS. Za to me boli cosak ali sto stvara polarizaciju u RS izmedju svojih i njihovih a u ovom slucaju se radi o SDS simpatizerima i clanovima mi je puno interesantnije.
U biti nekaznjeno se mogu likvidirati ljudi sve dok ne pripadaju njegovoj stranci. Po meni bice zanimljivo gledati kako se situacija odvija narednih mjeseci u RS.