Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Hodidid

#1 Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by Hodidid »

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/repu ... ubicu.html

"Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je juče presudu dobojskog okružnog suda kojom je Rajko Savić (47) iz Doboja oslobođen optužbe da je 26. aprila prošle godine ubio potpredsednika SDS-a Branislava Garića (46)! Sud je tu odluku obrazložio činjenicom da je Savić ubistvo počinio u neuračunljivom stanju!

Podsećamo, u prvostepenom postupku sudija Okružnog suda u Doboju Vojka Prešić u obrazloženju presude navela je da je Veće „van svake razumne sumnje utvrdilo da je optuženi počinio krivično delo za koje se tereti". Međutim, pošto je tužilaštvo optuženog tretiralo kao uračunljivu osobu i nije želelo da izmeni optužnicu, Savić je oslobođen krivične odgovornosti. Prešićeva je navela i da u okviru takve optužnice sud nije imao osnova za donošenje drugačije odluke, što znači da Savić neće biti upućen ni na psihijatrijsko lečenje.Zanimljivo je to da je istom presudom donesena odredba kojom se Savić „kažnjava" oduzimanjem pištolja iz koga je ubio Garića, a oslobođen je čak i plaćanja sudskih troškova koje će izmiriti Republika Srpska, odnosno njeni poreski obveznici."

Mislim sta reci osim :D . To samo kod Mileta ima. Ubijes covjeka i ne odgovaras. Ni zatvora niti psihijatrijske ustanove i shodno tome lijecenja iako je ubica proglasen neuracunljivim i to od strane vrhovnog suda RS. Cak covjek ne placa ni troskove sudskog procesa nego poreski obveznici. :-) .Doduse kazu da je rajkan njegov covjek pa je to za razumijeti.

Zanima me samo kako Rajkan tako neuracunljiv da bude dovoljno pribran i zbrise iz Doboja automobilom odmah nakon ubistva, za federaciju odnosno Zenicu gdje se i predao pripadnicima PU Zenica. Koji je to pravosudni sistem bog te tvoj. Nema ga nigdje na dunjaluku ovakvog. Na stranu sto Dodik urusava ovakim procesima pravosudni sistem RS. Za to me boli cosak ali sto stvara polarizaciju u RS izmedju svojih i njihovih a u ovom slucaju se radi o SDS simpatizerima i clanovima mi je puno interesantnije.

U biti nekaznjeno se mogu likvidirati ljudi sve dok ne pripadaju njegovoj stranci. Po meni bice zanimljivo gledati kako se situacija odvija narednih mjeseci u RS.
Sezam

#2 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by Sezam »

Tamo izgleda nisi okarakterisan kao ubica dok barem petoricu ne smaknes?
felipe kajetano

#3 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by felipe kajetano »

Neki dan sam upoznao Rajka, fin cova...nikad ne bi rekao da ima manire DoK Holideja :)

Al mora mu se priznat da zna znanje, kontam kad je stavio sve na papir da mu je jeftinije i efikasnije bilo ubiti Garica nego istom dati milionski reket.

P.S

ljetos glavna fora po kafanama bilo traziti pivo...al' da je 'ladno k'o Garic :skoljka: :run:, ovdje ljudi ne osjecaju ni sekundu zaljenja zbog tog dogadjaja, izuzev onih kojima je pok.Garic dobro valjao u zivotu.
Hodidid

#4 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by Hodidid »

felipe kajetano wrote:Neki dan sam upoznao Rajka, fin cova...nikad ne bi rekao da ima manire DoK Holideja :)

Al mora mu se priznat da zna znanje, kontam kad je stavio sve na papir da mu je jeftinije i efikasnije bilo ubiti Garica nego istom dati milionski reket.

P.S

ljetos glavna fora po kafanama bilo traziti pivo...al' da je 'ladno k'o Garic :skoljka: :run:, ovdje ljudi ne osjecaju ni sekundu zaljenja zbog tog dogadjaja, izuzev onih kojima je pok.Garic dobro valjao u zivotu.
Ih sta je reketara.Bogami sa ovim prejudikatom bi vam pivska industrija mogla dugorocno gledajuci pravo procvjetati.
mentalist

#5 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by mentalist »

Hodidid wrote:http://www.pressonline.rs/sr/vesti/repu ... ubicu.html

"Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je juče presudu dobojskog okružnog suda kojom je Rajko Savić (47) iz Doboja oslobođen optužbe da je 26. aprila prošle godine ubio potpredsednika SDS-a Branislava Garića (46)! Sud je tu odluku obrazložio činjenicom da je Savić ubistvo počinio u neuračunljivom stanju!

Podsećamo, u prvostepenom postupku sudija Okružnog suda u Doboju Vojka Prešić u obrazloženju presude navela je da je Veće „van svake razumne sumnje utvrdilo da je optuženi počinio krivično delo za koje se tereti". Međutim, pošto je tužilaštvo optuženog tretiralo kao uračunljivu osobu i nije želelo da izmeni optužnicu, Savić je oslobođen krivične odgovornosti. Prešićeva je navela i da u okviru takve optužnice sud nije imao osnova za donošenje drugačije odluke, što znači da Savić neće biti upućen ni na psihijatrijsko lečenje.Zanimljivo je to da je istom presudom donesena odredba kojom se Savić „kažnjava" oduzimanjem pištolja iz koga je ubio Garića, a oslobođen je čak i plaćanja sudskih troškova koje će izmiriti Republika Srpska, odnosno njeni poreski obveznici."

Mislim sta reci osim :D . To samo kod Mileta ima. Ubijes covjeka i ne odgovaras. Ni zatvora niti psihijatrijske ustanove i shodno tome lijecenja iako je ubica proglasen neuracunljivim i to od strane vrhovnog suda RS. Cak covjek ne placa ni troskove sudskog procesa nego poreski obveznici. :-) .Doduse kazu da je rajkan njegov covjek pa je to za razumijeti.

Zanima me samo kako Rajkan tako neuracunljiv da bude dovoljno pribran i zbrise iz Doboja automobilom odmah nakon ubistva, za federaciju odnosno Zenicu gdje se i predao pripadnicima PU Zenica. Koji je to pravosudni sistem bog te tvoj. Nema ga nigdje na dunjaluku ovakvog. Na stranu sto Dodik urusava ovakim procesima pravosudni sistem RS. Za to me boli cosak ali sto stvara polarizaciju u RS izmedju svojih i njihovih a u ovom slucaju se radi o SDS simpatizerima i clanovima mi je puno interesantnije.

U biti nekaznjeno se mogu likvidirati ljudi sve dok ne pripadaju njegovoj stranci. Po meni bice zanimljivo gledati kako se situacija odvija narednih mjeseci u RS.
A zasto ne ubaci i ovaj citat Dode
Reagujući na prvostepenu presudu Rajku Saviću predsednik Vlade RS Milorad Dodik svojevremeno je rekao da bi u ovakvim slučajevima optužene trebalo smestiti u odgovarajuću ustanovu, a ne puštati ih na slobodu.

- Nije dovoljno da neko ima uverenje o neuračunljivosti da bi bio oslobođen bilo kakve odgovornosti. Postavlja se pitanje šta ako sutra taj isti opet bude neuračunljiv i nekog drugog liši života? Razočaran sam i činjenicom da u celom slučaju nije dovoljno objašnjena argumentacija zašto je došlo do oslobađajuće presude - rekao je tada Dodik.

Ima tu vise od politike. Samo mjestani Doboja znaju pravu situaciju
felipe kajetano

#6 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

mentalist wrote:
ma jasno...dodao bi na nesrecu...
Hodidid

#7 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by Hodidid »

mentalist wrote:
Hodidid wrote:http://www.pressonline.rs/sr/vesti/repu ... ubicu.html

A zasto ne ubaci i ovaj citat Dode
Reagujući na prvostepenu presudu Rajku Saviću predsednik Vlade RS Milorad Dodik svojevremeno je rekao da bi u ovakvim slučajevima optužene trebalo smestiti u odgovarajuću ustanovu, a ne puštati ih na slobodu.

- Nije dovoljno da neko ima uverenje o neuračunljivosti da bi bio oslobođen bilo kakve odgovornosti. Postavlja se pitanje šta ako sutra taj isti opet bude neuračunljiv i nekog drugog liši života? Razočaran sam i činjenicom da u celom slučaju nije dovoljno objašnjena argumentacija zašto je došlo do oslobađajuće presude - rekao je tada Dodik.

Ima kolega link pa ko hoce da procita cijeli clanak na volju mu. A ja sam citirao ono je sto je paradoks drustva u RS.

Iskreno receno ne mislis valjda da bi Dodik rekao u javnom glasilu nesto suprotno onom sto je izjavio u ovom clanku. Dodik puno psuje i pocesto je sirovina ali tolika budala nije da se javno kompromituje pred svojim birackim tijelom i opcenito pred srbima kao narodom.

Poenta cijele price je da mozes ubiti covjeka i biti oslobodjen iako ne postoji nikakva sumnja da si pocinio ubistvo. U moralne karakteristike ubijenog niti njegovog ubice ne ulazim. Kazem da je napravljen prejudikat po kojem se mogu ravnati i drugi po principu kad je mogao Rajko mogu i ja.
Ali hej ali ne bi ja previse da polemiziram o pravosudnom sistemu boljeg entiteta. Nego cisto onako iznenadilo me a mislio sam da me malo sta u zivotu moze iznenaditi.
mentalist

#8 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by mentalist »

felipe kajetano wrote:
mentalist wrote:
ma jasno...dodao bi na nesrecu...
Ja kad god sam trazio, dobio sam po usima :-) . Mada je ovo bilo radikalnije, ali covjeku doslo do "guse".
felipe kajetano

#9 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

ajde ba ne moralishi :wink: ...nisi ti zabrinut za pravosudje niti za moguce implikacije ovog slucaja, jasno je ba sta tebe zulja ovdje :)

koliko bi ljudi bilo ogorceno npr. zbog ubistva nekog sarajevskog politicara koji je istovremeno i mafijaski boss, sad cda ne dajem primjere jer su ljudi zivi...i ako bi npr. njegov ubica nekim trikovima ostao nekaznjen?
mentalist

#10 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by mentalist »

Hodidid wrote:
Ima kolega link pa ko hoce da procita cijeli clanak na volju mu. A ja sam citirao ono je sto je paradoks drustva u RS.

Iskreno receno ne mislis valjda da bi Dodik rekao u javnom glasilu nesto suprotno onom sto je izjavio u ovom clanku. Dodik puno psuje i pocesto je sirovina ali tolika budala nije da se javno kompromituje pred svojim birackim tijelom i opcenito pred srbima kao narodom.

Poenta cijele price je da mozes ubiti covjeka i biti oslobodjen iako ne postoji nikakva sumnja da si pocinio ubistvo. U moralne karakteristike ubijenog niti njegovog ubice ne ulazim. Kazem da je napravljen prejudikat po kojem se mogu ravnati i drugi po principu kad je mogao Rajko mogu i ja.
Ali hej ali ne bi ja previse da polemiziram o pravosudnom sistemu boljeg entiteta. Nego cisto onako iznenadilo me a mislio sam da me malo sta u zivotu moze iznenaditi.
Ja bih samo naglasio da je presudu donio opstinski sud u Doboju a vrhovni potvrdio. Ako se zna da u Doboju vlada SDS kojoj je Garic pripadao, jel mislis da tu nebi bilo pritiska. Moje je misljenje da se tu krije vise od ubistva, sto u svakom slucaju ne mijesa vladajucu strukturu. Ali opet bih volio cuti od nekog forumasa koji je nepristrasan a poznaje ove pravne zackoljice.
Hemel

#11 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by Hemel »

ubistvo je ubistvo...

niko i nicim ne zasluzuje da bude ubijen...
osa

#12 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by osa »

Hemel wrote:ubistvo je ubistvo...

kao što i krivnja mora biti 100% dokazana na temelju zakonom izuzetih dokaza....
Hemel

#13 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by Hemel »

osa wrote:

kao što i krivnja mora biti 100% dokazana na temelju zakonom izuzetih dokaza....
sta lupas...covjek usao u kancelariju, ispraznio sarzer, otisao do sarajeva i tamo prijavio ubistvo...

sto ti je policajac... :-)
osa

#14 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by osa »

Hemel wrote:
osa wrote:

sta lupas...covjek usao u kancelariju, ispraznio sarzer, otisao do sarajeva i tamo prijavio ubistvo...

i misliš da ga sud na ovoni dokaza ne bi osudio, svi su kao i ti znali da je alonso capone naređivao ubistva i ubijao ljude, ali osudiše ga zbog poreza, to se naime moglo dokazati.
vidiš da bi ovo znao dosta je i osmoljetka....
Hemel

#15 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by Hemel »

osa wrote:
Hemel wrote:
osa wrote:

i misliš da ga sud na ovoni dokaza ne bi osudio, svi su kao i ti znali da je alonso capone naređivao ubistva i ubijao ljude, ali osudiše ga zbog poreza, to se naime moglo dokazati.
vidiš da bi ovo znao dosta je i osmoljetka....
zalosno jeste ali moram se slatko nasmijati...ako pravis paralelu vremena caponea i ovoga danas u rs-u...onda si u pravu a ako nesto drugo pokusavas, onda nemamo sta pricati...
Hodidid

#16 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by Hodidid »

"Podsećamo, u prvostepenom postupku sudija Okružnog suda u Doboju Vojka Prešić u obrazloženju presude navela je da je Veće „van svake razumne sumnje utvrdilo da je optuženi počinio krivično delo za koje se tereti". Međutim, pošto je tužilaštvo optuženog tretiralo kao uračunljivu osobu i nije želelo da izmeni optužnicu, Savić je oslobođen krivične odgovornosti."

@ osa:Tebi izgleda treba crtati neke stvari . Covjek je kako rece hemel ispraznio sarzer u ovog drugog lika u Doboju a zatim onako neuracunljiv sjeo u auto i pobjegao u federaciju gdje se predao pripadnicima PU Zenica i priznao ubistvo.
Vrhovni sud RS ga oslobodio svake odgovornosti i pustio na slobodu. Sta je ti je tu nejasno zivota ti?
mentalist

#17 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by mentalist »

Hodidid wrote:"Podsećamo, u prvostepenom postupku sudija Okružnog suda u Doboju Vojka Prešić u obrazloženju presude navela je da je Veće „van svake razumne sumnje utvrdilo da je optuženi počinio krivično delo za koje se tereti". Međutim, pošto je tužilaštvo optuženog tretiralo kao uračunljivu osobu i nije želelo da izmeni optužnicu, Savić je oslobođen krivične odgovornosti."
A sta tebi ovde nije jasno. Vjerovatno je neki cika psiho dao svoje misljenje. A sto ga ovi nisu htjeli uvaziti, to je druga stvar.
felipe kajetano

#18 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Ma u pitanju je cisti deal izmedju Savica i SDS-a, tajna je u Rajkanovim rokovnicima :wink: ....SDS je odahnuo..jer ako ovaj propjeva moglo bi biti dosta kolaterale i guzve na Tunjicama :-D
mentalist

#19 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by mentalist »

felipe kajetano wrote:Ma u pitanju je cisti deal izmedju Savica i SDS-a, tajna je u Rajkanovim rokovnicima :wink: ....SDS je odahnuo..jer ako ovaj propjeva moglo bi biti dosta kolaterale i guzve na Tunjicama :-D
Zato i jesam rekao, da naj bolje poznaju dobojlije situaciju. Samo neznam gdje onda Obrenici pobjeze :-D
osa

#20 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by osa »

Hodidid wrote:"Podsećamo, u prvostepenom postupku sudija Okružnog suda u Doboju Vojka Prešić u obrazloženju presude navela je da je Veće „van svake razumne sumnje utvrdilo da je optuženi počinio krivično delo za koje se tereti". Međutim, pošto je tužilaštvo optuženog tretiralo kao uračunljivu osobu i nije želelo da izmeni optužnicu, Savić je oslobođen krivične odgovornosti."

@ osa:Tebi izgleda treba crtati neke stvari . Covjek je kako rece hemel ispraznio sarzer u ovog drugog lika u Doboju a zatim onako neuracunljiv sjeo u auto i pobjegao u federaciju gdje se predao pripadnicima PU Zenica i priznao ubistvo.
Vrhovni sud RS ga oslobodio svake odgovornosti i pustio na slobodu. Sta je ti je tu nejasno zivota ti?
bogami meni se čini da tebi treba crtati i to jakim bojama, pa napisah da bi netko mogao biti osuđen , to mora biti zasnovano na zako0nitim dokazima, to podrazumijeva i zakonit postupak i sam si naveo greške koje je odvjetništvo počinilo, tako da je oslobađajuća presuda zakonita...
sadmire

#21 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by sadmire »

ne znam zasto mijesate politiku u sve to, ovo je cisto pravno pitanje!?
Prvo je vjestak, po nacionalnosti Bosnjak, ustanovio neuracunjivost u vrijeme pocinjenja krivicnog djela, koja je kasnije potvrdjena od jenog instituta, cini mi se iz Tuzle, tako da tu SDS, SNSD, politika i ostale gluposti ne igraju nikakvu ulogu.
Radi se o tome da je covjek od strane ubijenog doveden u takvo stanje da vise nije mogao odgovarati za svoje postupke. To se svakom od nas moze desiti, vjerovali vi to ili ne!
ubica nije psihicki bolesnik i ne predstavlja opasnost po svoju okolinu, on je samo u datom trenutku bio neuracunjiv, tako da nema potrebe da se smjesti u neku zdravstvenu ustanovu, kao sto je to slucaj sa Tomislavom Petrovicem iz Tuzle ili onim likom iz Visokog sto je nozem nasrnuo na komsije.
felipe kajetano

#22 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Sve je to sjajno i bajno, nezavisno pravosudje, trice i kucine...u ovoj drzavi nista nije nezavisno i slobodno od nekih uticaja sa strane.Vjestak koji je ustanovio neuracunljivost u trenutku izvrsenja krivicnog djela je neka baraba iz TZ protiv koje se u tuzlanskom sudu vec vode neki postupci.Sud u Doboju je prihvatio njegov nalaz kao da se u najmanju ruku radi o nekom profesoru sa Oxforda :)

Fol je u tome sto je ovo sudjenje sve rezija SDS-a koji pod svojom sapom drzi Sud u Doboju, za javnost se bacaju satre kako su ogorceni i ozlojedjeni presudom a radi se o najobicnijem dealu sa Savicem koji bi ih mogao sve pokopati.

Inace.....pravo i pravda su dva razlicita ali dosta vezana pojma, nekad su raskoraku a nekad se i poklope....ja bi rekao da je ovdje koliko toliko pravda pobijedila mada se i Savicu moze dosta toga staviti na dushu, prije svega jer je svoju imperiju upravo sagradio preko pok.Garica.Al eto cudni su putevi Gospodnji :roll:
osa

#23 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by osa »

felipe kajetano wrote:Sve je to sjajno i bajno, nezavisno pravosudje, trice i kucine...u ovoj drzavi nista nije nezavisno i slobodno od nekih uticaja sa strane.Vjestak koji je ustanovio neuracunljivost u trenutku izvrsenja krivicnog djela je neka baraba iz TZ protiv koje se u tuzlanskom sudu vec vode neki postupci.Sud u Doboju je prihvatio njegov nalaz kao da se u najmanju ruku radi o nekom profesoru sa Oxforda :)

Fol je u tome sto je ovo sudjenje sve rezija SDS-a koji pod svojom sapom drzi Sud u Doboju, za javnost se bacaju satre kako su ogorceni i ozlojedjeni presudom a radi se o najobicnijem dealu sa Savicem koji bi ih mogao sve pokopati.

Inace.....pravo i pravda su dva razlicita ali dosta vezana pojma, nekad su raskoraku a nekad se i poklope....ja bi rekao da je ovdje koliko toliko pravda pobijedila mada se i Savicu moze dosta toga staviti na dushu, prije svega jer je svoju imperiju upravo sagradio preko pok.Garica.Al eto cudni su putevi Gospodnji :roll:
tko se mača laća........
Simon Kir

#24 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Post by Simon Kir »

Koliko sam ja upratio u ovom slučaju niko nije krenuo tragom novca.
Ko god želi može se veoma brzo informisati da je Savić bio najbolji neimar SDS-a. Došao u Doboj u jednom odjelu a postao najveći neimar u gradu u kojem 20 godina vlada SDS.

I da, još nešto, Dodik je ubio Loru Palmer!
felipe kajetano

#25 Re: Vrhovni sud RS oslobodio ubicu Branislava Garica

Simon Kir wrote:Koliko sam ja upratio u ovom slučaju niko nije krenuo tragom novca.
Ko god želi može se veoma brzo informisati da je Savić bio najbolji neimar SDS-a. Došao u Doboj u jednom odjelu a postao najveći neimar u gradu u kojem 20 godina vlada SDS.

I da, još nešto, Dodik je ubio Loru Palmer!
:D
Post Reply