jahtas wrote:Naravno da bih imao, kao vecinska prijeratna bosnjacka opcina, zelim da to bude i danas, osim toga, ne finansiraju se hrvatski skolski centri iz budzeta recimo Tuzle, nego katolicki. Zato preferiram da Neum, Siroki Brijeg, Livno, Capljina, zapadni itd, finansiraju iz budzeta Islamske Skloske Centre i da zaposle hodze da uce malu djecu u skolama gdje ce biti islamski vjerski simboli u hodnicima, kao sto je to i u katolickim skolskim centrima. Eh to je onda druga prica. Naravno zajebavam se. Sta sa djecom ateista. Pa neces ih davati u talibanske skole katolika i muslimana. Znaci stvar se treba odraditi u skolama koje drzava posjeduje, znaci laickim i sekularnim skolama, a vjerske tipa KSC, neka finansiraju Vatikan i Rijaset i da takve vjerske skole za talibane budu pod kontrolom i nadzorom drzave, jer ne moze dati danas svakom diletantu da ti uci djecu i onda da mu priznas diplomu.Hafis wrote: Pa bi li ti imao išta protiv da se na HNK budžet otvori jedan Bošnjački školski centar i riješi problem bošnjasčke djece u Stocu.
Mene samo zanima otkud ti Hrvatici u opce u Stolcu da se sire, kad je Hrvata ukupno u Stolcu gradu 1991 godine bilo za jednu manju skolu, oko sest stotina (600), a nije bas da imate zeciji natalitet, kako vidimo u Zagrebu se izumire, a kamoli u Stolcu? Odakle ste ih naselili? Znaci tehnicki, vjerovatno da su Bosnjaci prije rata i podigli tu skolu o kojoj govoris jer ih je ipak vecina od +60% bila Bosnjaka.Hafis wrote: Normalno, da se Hrvatići prošire na cijelu zgradu osnovne škole.
Kad si spomenuo sirenje, podsjeti me na jednu pjesmicu Safvet Bega. Evo ti najzanimljiviji dio o sirenju.Nacionalni sastav stanovništva - Grad Stolac, popis 1991.
Bošnjaci - 3.426 (61,95%)
Hrvati - 653 (11,80%)
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg mi svjeta! nema petnaest ljeta,
Kad u našoj zemlji ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja pa do Brodskih vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire.Pa naravno da cu se naljutiti, covjek nas sve laze i to ne jednom, nego je to ponovio jednom kako hrvatska djeca u Sarajevu uce iskljucivo bosanski jezik, ono testirao Djaferovica da li ima pojma o tome, pa onda kad je skontao da stari Djaferovic nema pojma o tome, posto nema male djece, onda jos uhvatio onog SNSD-ovca, pa kaze nemaju ni Srbi prava u Sarajevu uciti srpski i jos hrpu puta ponovio istu laz? Ja kako sam skontao, rekoh vidi vraga mi isti fasisti, kad ono sipak, u Sarajevu mozes birati i cirilicu ako hoces? Pa lagao pred stotinama hiljada i sad da mu oprostimo sto je patoloski lazov? Ja necu, necu ja s njim u koaliciju da sad govorim ko Dodik HSP su fasisti, a HDZovi nisu. Jesu.Hafis wrote: P.S.
Dobro si se nešto nazijetio na onog Čavaru. Razvodni malo, jebo ga ti..prošaraj i po nekom drugom.
1. KŠC, iako nosi vjerski predznak, nije vjerska škola. Možda u mnogo čemu je primjer ovim "svjetovnim" i "multi-kulti" školama. Na prijer u Tuzli imaš organiziran islamski vjeronauk. U masi "svjetovnih" škola vlada po ovom pitanju diskriminacija. Kako to da je dijete travničkog pravoslavnog popa išlo u KŠC, a ne u "svjetovnu" i "multi-kulti" gimnaziju u Travniku? Koliko ja znam u nekim gradovima je KŠC mnogo više "multi-kulti" nego neke "svjetovne" škole.
2. KŠC i sve druge škole se financiraju iz poreza koje uredno plaćaju i oni građani koji svoju djecu školuju u KŠC-u.
3. Stolac je promijenio etničku strukturu stanovništva. To je točno. A Travnik, Vareš, Bugojno, Konjic, Fojnica, Zenica, Zavidovići, Maglaj itd. itd nisu!? Šta je sa ovim općinama? Ljudiotišli zbog straha od lavina snijega sa Vlašića, zagađenja zraka, poplava Vrbasa, Lašve i sl.?
4. Ono što se radi u npr. SA i Livno je više-manje isto. Razlika je u tome što jedni jasno, otvoreno i izravno rade, a drugi to hinjski, indirektno i licimjerno, onako malo zapakuju.