Vrhovni savet odbrane SRJ - 1994. godina

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...
Post Reply
User avatar
Čitalac
Posts: 2019
Joined: 08/03/2011 07:45
Location: mediteran, uglavnom

Vrhovni savet odbrane SRJ - 1994. godina

Post by Čitalac » 21/05/2011 19:27

Evo sažetka jedne veoma zanimljive sednice Vrhovnog saveta odbrane SRJ održane u septembru 1994. godine


Sednica Vrhovnog saveta odbrane SRJ, 27. septembar 1994. godine
Prisutni: Zoran Lilić, Slobodan Milošević, Momir Bulatović, Radoje Kontić, Pavle Bulatović, Momčilo Perišić i general-major Slavko Krivošija, načelnik vojnog kabineta predsednika SRJ.

Rukovodstvo RS izgubilo razum
...
MILOŠEVIĆ: ...Očigledno je da najveća opasnost Srbima u BiH preti od sopstvenog rukovodstva koje teži da je Srbima malo pola Bosne, a da dve trećine stanovništva koje čine Hrvati i Muslimani nemaju pravo na mesto pod suncem i da to pripada njima. Jedino oni hoće da eskaliraju rat koji je apsolutno suluda besmislica koju mi, ni na kakav način, ne možemo da prihvatimo. On je nama i onda rekao da imaju par stotina mrtvih za poslednja dva meseca, to su sve uludo izgubljeni životi. Ko zna koliko će još tako uludo izgubljenih života da bude zato što oni nemaju petlju da raščiste svoja pitanja i da pogledaju istini u oči...

BULATOVIĆ:...Objektivno, Ratko Mladić više ne postoji u vojničkom smislu, čim nije u situaciji da pomaže i štiti taj narod. Ono što mene brine, to je da je svaka njegova opcija, opcija koja završava pogibijom: "Ili mi dajte gorivo i municiju kojih nemate ili ću vam ja oteti, pa ćemo se pobiti između sebe u 'interesu' srpskog jedinstva, ili ću ja izaći na front i poginuti od turske ruke, kao junak srpskog naroda". Ni u jednoj varijanti nema rešenja za opstanak Srba u RS...

MILOŠEVIĆ: Danas je SRNA objavila da se Karadžić sreo sa Jeljcinom u Njujorku. Pitali su Ovena da li je to tačno, a ovaj je rekao: "To je dobra šala"! Oni imaju neke svoje potpuno otkačene ideje. Ja mislim da je to, zaista, prešlo granicu zdravog razuma.

BULATOVIĆ: ...Ja gledam, oni ne mogu da odbrane Trebinje, a neće da potpišu mape ako nisu do Neretve! Nemaju naroda da odbrane ni tu teritoriju! Sada će da ginu Nevesinjci, Gačani!

PERIŠIĆ: ...Imam mišljenje da je ne samo Mladić u očajničkom položaju, nego da su i oni u očajničkom položaju. To neminovno vodi u ugrožavanje bezbednosti SRJ sa njihove strane. Molim da se, radi zaštite i bezbednosti, bilo šta smisli.

Plate za VRS

PERIŠIĆ: Imamo plate za pripadnike Vojske Jugoslavije u RS. U dve kategorije tamo ukupno ima 4.614 ljudi. Do kraja godine trebalo bi da damo 5 miliona i 622 hiljade dinara kao neku vrstu pomoći.

P. BULATOVIĆ: Za avgust je isplaćeno 3 miliona i 88 hiljada za 30. kadrovski centar, a za 40. centar 768.384 dinara, bruto.

LILIĆ: Mi smo računali da su njihove bruto plate otprilike 20 posto platnog fonda Vojske Jugoslavije...


Ne misle nam dobro!

MILOŠEVIĆ: Najveća je moralna tragedija – tri godine svih ovih 11 miliona ljudi u SRJ skinulo je košulju sa leđa. Nema, zaista, u svetu primera da je neki narod toliku solidarnost pokazao sa svojim delom izvan granica! Posle svega toga ispade da smo njima nešto dužni?!

BULATOVIĆ: I još – da nas napadnu!

MILOŠEVIĆ: Još ti je Mladić rekao da to otme ako ne daš?! Nemojte, ljudi, više o tome da razgovaramo, na šta to liči?! Dužan si mu što nisi prihvatio da ovu zemlju uvučeš u rat, zbog toga što je njima malo pola Bosne i Hercegovine, jer treba da dobiju više od pola?! To je moralno do te mere izvitopereno da ja zaista ne znam gde su granice! Posle toliko laganja i svega toga, ja se čudim stvarno da na oči neko može da ti izađe. Ispada kao da su oni nas pomagali tri godine, a ne mi njih...

BULATOVIĆ: Sami su afirmisali princip sile i to će im se vratiti kao bumerang.

KONTIĆ: Ja imam utisak da oni misle da se mi šalimo!

MILOŠEVIĆ: Znaju da se ne šalimo. Ovo što obmanjuju građane da je neki dogovor, to je veća krivica.

PERIŠIĆ: Moraju se urazumiti. Surove činjenice njih moraju malo otrezniti. Oni su do sada živeli u iluzijama, nisu ništa brinuli, sve su dobijali i – bogatili se. Da vide sada šta će, jer ovako ćemo ih plašim se gurnuti u zagrljaj nekog ko nam ne misli dobro.

MILOŠEVIĆ: Prvo, ne misle nam oni dobro!

PERIŠIĆ: To ja znam, ali sad će još da dobiju neko opravdanje za to...

MILOŠEVIĆ: Misliš da će nas napasti?

PERIŠIĆ: Ne mislim, mislim sledeće: ako budu došli svi u očajničke položaje, doći će neko u prostor, primera radi, Sandžaka ili bilo koji prostor.

MILOŠEVIĆ: Do toga ne sme da dođe! Za to smo odgovorni mi, Momo, a ti prvi!

PERIŠIĆ: Šta se može desiti, doći će neka budala, masakriraće ili ubiti desetak Muslimana – eto vam problem, naelektrisana će biti situacija...Mladić nije preduzeo ništa da promeni stanje, muslimani napadaju...Oni nisu našli nikakvu zamenu niti obezbedili sredstva da pomognu tu vojsku...

MILOŠEVIĆ: Jeste, obmanjuju narod da imaju da ratuju još pet godina. Nikom tamo nisu rekli istinu...

BULATOVIĆ: Oni ne mogu da prebace artiljerijsko naoružanje s tačke na tačku jer nemaju goriva!

PERIŠIĆ: I to će pasti Muslimanima u ruke i onda Muslimani s tim na krilima idu dalje i evo ih na granici!

LILIĆ: To pokazuje svu besmisao njihovog ponašanja. Oni su izgubili svaku mogućnost da racionalno misle, a mi pokušavamo da nađemo rešenje kako da ih dalje pomažemo da ne misle!


Rasizam u Nikšiću

BULATOVIĆ: Nama juče 210 radnika Željezare Nikšić nije htjelo da uđe u pogone, zbog one šestorice Muslimana koji su vraćeni na posao odlukom generalnog direktora. 210 Crnogoraca i Srba misle da će ih ugroziti šest Muslimana! To je ludilo!

MILOŠEVIĆ: To je onda rasizam!

BULATOVIĆ: Rasizam! Smirili smo to, razgovarali smo – šta, ako su sada na redu Muslimani, sutra će biti Pljevljani, prekosutra ćelavi ljudi?! Ludilo je ušlo u ljude...To su Muslimani koji su rođeni tu, stipendisti Željezare, očevi im radili u Željezari – oni nemaju veze ni sa kakvim Muslimanima. Sad je došao đavo – neće da ih prime tamo! Kolo vode radikali i "narodnjaci" koji pričaju da će im ovi poklati djecu. Sutra neka iz Čajniča ili Goražda pređe 500 žena, djece i staraca u Pljevlja i da krenu u muslimanske kuće i da ih istjeraju odatle – koja će to naša policija riješiti?

MILOŠEVIĆ: Boga mi, to neće moći! Mi to ne smemo da dozvolimo, mi nismo fašisti!

BULATOVIĆ: Naravno da neće moći, nego će nas oni gurnuti u sukob, to je najveća opasnost.


Oni su suludi zločinci!

MILOŠEVIĆ: Zato mora da stane rat! Sve su to argumenti da stane rat, a ne da se rat pomaže!

PERIŠIĆ: Da mi odlučujemo gospodine predsedniče, da stane rat – mi bismo zaustavili. Pošto ne odlučujemo, oni su sada subjekt na koji nemamo uticaja.

MILOŠEVIĆ: Slanje municije nije uticaj da rat stane.

PERIŠIĆ: Oni mogu biti generatori po meri gubljenja prostora, da ovaj faktor ovde koji ne misli kao mi potencira nemir. Ja se toga plašim. Oni se vade na to da neće Muslimani mir.

MILOŠEVIĆ: Koji Muslimani neće mir?! Zar Muslimani nisu prihvatili mirovni plan?!

PERIŠIĆ: Vi ste dobro rekli – oni će svakako ratovati, a sve prihvatati! Šteta je što Srbi nisu prihvatili takvu logiku.

MILOŠEVIĆ: Šta im možemo, kada smo im sve to objasnili...Neće, jer smatraju da oni imaju svu pamet pod ovom kapom nebeskom i imaju pravo da odluče o celom srpskom narodu koji predstavlja njihove taoce. To pravo imaju! Ovih 11 miliona stanovnika ovde mora da se zaštiti od tih suludih zločinaca! Neka su sto puta Srbi! Hoćemo li na svakom Savetu da čujemo pitanje od generala Perišića: "koliko ćemo da im pošaljemo, hoćemo li nešto da im pošaljemo?". Dajte da jednom to raščistimo. Ako Vojska misli da treba da podstiče rat u Bosni, dajte da to raščistimo!


Post Reply