Vrh Trebevića

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ateista

#26 Re: Vrh Trebevića

Post by Ateista »

Bio gore prije par dana, konacno! :D

Nije nesto tezak put, nekih sat i po, mislim da nam nije vise trebalo, a super je pogled i super je osjecaj vidjetrelej iz te blizine, inace ga svaki dan gledam sa balkona.

Okacicu i par slika uskoro, nadam se.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#27 Re: Vrh Trebevića

Post by Admir_1984 »

Kojom si stazom ishao? Jel jednom od one dvije pomenute od postavljaca teme ili? Ak moze jos malo vishe detalja o putu do Vrha :thumbup: :thumbup:
suspect_zero

#28 Re: Vrh Trebevića

Post by suspect_zero »

Jeli iko išao skroz pjehe?..........recimo ruta preko Dolova i Čoline kape (ako je sigurna), do tog dijela put mi je poznat ali kako dalje?.......Imaju li neki putokazi i koliko vremena treba do vrha a da se ide samo nogama? :-)
Ateista

#29 Re: Vrh Trebevića

Post by Ateista »

Admir_1984 wrote:Kojom si stazom ishao? Jel jednom od one dvije pomenute od postavljaca teme ili? Ak moze jos malo vishe detalja o putu do Vrha :thumbup: :thumbup:
Iskreno govoreci, ne poznajem bas Trebevic pa ne znam koji putem je isao postavljac teme, ali pokusacu da objasnim. :D

Prvo autom preko vraca, na vracama skrenuo lijevo. Vec na trebevicu, ima skretanje na desno sa putokazom za vrh, uska cesta, ne mogu se dva auta mimoici osim na prosirenjima. Tim putem sam isao dok nije naislo novo skretanje na lijevu stranu, opet sa putokazom za vrh, i bez asfalta, samo sljunak. Pored samog skretanja ima prosirenje gdje smo ostavili auto i krenuli pjeske putem kojim nema vise asfalta. Nakon mozda par zavoja, bila je markacija i put kroz sumu kojim smo nastavili. Kasnije je bio putokaz za "vrh preko grebena", a negdje sam cuo da je to put preko puhove ravni. Kod tog putokaza je pisalo 60 minuta do vrha, meni se cini da nam nije trebalo vise od neki 30-40minuta. Dosli smo prvo do manjeg releja, pa puticem do vrha sa stubom na kojem pise nadmorska visina. Nastavili smo dalje i naisli na ndrugi put koji je vodio do nekog starog doma Vaso Miskin Crni i do samog releja, velikog, i odatle smo se putem vratili do auta.

To bi bilo to, mozda i nije neko planinarenje s obzirom na to da smo isli autom dokle je bilo asfalta, ali nam je prvi put da idemo na vrh pa nismo bili sigurni ni koliko ce nam trebati, poprilicno sam se iznenadio da smo stigli tako brzo. :)
Ateista

#30 Re: Vrh Trebevića

Post by Ateista »

Inace, jeli neko upoznat koliko je Trebevic uopste ociscen? Ima li jos nepregledanih podrucja i koliko?
Banksy

#31 Re: Vrh Trebevića

Post by Banksy »

Ateista wrote:Inace, jeli neko upoznat koliko je Trebevic uopste ociscen? Ima li jos nepregledanih podrucja i koliko?
prije par dana konačno sve završeno, očišćen sasvim,

ali vidiš da nikoga nije briga, nije ni ''naš'' ni ''njihov'',

možda ga to i sačuva
Skyfox

#32 Re: Vrh Trebevića

Post by Skyfox »

Ateista wrote:

Prvo autom preko vraca, na vracama skrenuo lijevo. Vec na trebevicu, ima skretanje na desno sa putokazom za vrh, uska cesta, ne mogu se dva auta mimoici osim na prosirenjima. Tim putem sam isao dok nije naislo novo skretanje na lijevu stranu, opet sa putokazom za vrh, i bez asfalta, samo sljunak. Pored samog skretanja ima prosirenje gdje smo ostavili auto i krenuli pjeske putem kojim nema vise asfalta. Nakon mozda par zavoja, bila je markacija i put kroz sumu kojim smo nastavili. Kasnije je bio putokaz za "vrh preko grebena", a negdje sam cuo da je to put preko puhove ravni. Kod tog putokaza je pisalo 60 minuta do vrha, meni se cini da nam nije trebalo vise od neki 30-40minuta. Dosli smo prvo do manjeg releja, pa puticem do vrha sa stubom na kojem pise nadmorska visina. Nastavili smo dalje i naisli na ndrugi put koji je vodio do nekog starog doma Vaso Miskin Crni i do samog releja, velikog, i odatle smo se putem vratili do auta.

To bi bilo to, mozda i nije neko planinarenje s obzirom na to da smo isli autom dokle je bilo asfalta, ali nam je prvi put da idemo na vrh pa nismo bili sigurni ni koliko ce nam trebati, poprilicno sam se iznenadio da smo stigli tako brzo. :)
isto ovako sam isao i ja prije malo vise od mjesec dana, ali nismo dosli do vrha jer smo se bojali mina. Inace ko ide kolima kao mi cesta je ocajna!!!
Priroda je fantasticna ali zive duse nema.

Image

slikano mobitelom pa je lose ispalo. Nadam se drugi put da idemo do vrha...

PS
ko klinac prije rata sam se popeo pjeske na vrh, sjecam se ovih divljih konja... :)
schtab

#33 Re: Vrh Trebevića

Post by schtab »

bio ja ljetos, sliko...veceras kad uhvatim vremena postavicu nekoliko slika...

ovi sto su bili, jestel obilazili one artiljerijske polozaje iz austrougarske? :thumbup:
chuchumbamayumbe

#34 Re: Vrh Trebevića

Post by chuchumbamayumbe »

schtab wrote:bio ja ljetos, sliko...veceras kad uhvatim vremena postavicu nekoliko slika...

ovi sto su bili, jestel obilazili one artiljerijske polozaje iz austrougarske? :thumbup:
A gdje se tačno nalaze, osim ako nije neka zajebancija!?
zagordark

#35 Re: Vrh Trebevića

Post by zagordark »

schtab wrote:bio ja ljetos, sliko...veceras kad uhvatim vremena postavicu nekoliko slika...

Ja sam ove godine išao iz više pravaca uglavnom sa Brusa pa sam tako išao Brus- Izvor Krčmarica-Dobre Vode-Brus, Brus-Krčmarica-Puhova ravan-Brus, Brus- Krčmarica-Dobre Vode- Tri Budalaša-Brus, Jasik-Puhova ravan-Vrh Trebevića-Jasik,
Brus- Dobre vode-Dom Vaso Miskin-Vrh Trebevića-Dobre vode a ove manje relacije će mo zanemariti ali nigdje nisam naišao na te austrougarske bunkere. Daj pojasni u kom djelu se nalaze?
Pozdrav!
Image
Image
Image
Image
Ateista

#36 Re: Vrh Trebevića

Post by Ateista »

Skyfox wrote:
Ateista wrote:

isto ovako sam isao i ja prije malo vise od mjesec dana, ali nismo dosli do vrha jer smo se bojali mina. Inace ko ide kolima kao mi cesta je ocajna!!!
Priroda je fantasticna ali zive duse nema.

Image

slikano mobitelom pa je lose ispalo. Nadam se drugi put da idemo do vrha...

PS
ko klinac prije rata sam se popeo pjeske na vrh, sjecam se ovih divljih konja... :)
I ja sam se malo bojao mina, ali isli smo samo onuda kuda je vec ugazeno. Mislim da tuda mozes slobodno, a evo i @Banksy kaze da je sve ocisceno, nadam se da ce nam dati i neki izvor te informacije. :)

I ja sam prije par mjeseci isao donekle, nisam do vrha jer je bilo kasno i nisam znao koliko treba do tamo, pa da nas ne uhvati mrak. Sad je ta cesta malo sredjena, tad su sve bile rupe a sad su one asfaltirane, ne bas najidelnije ali je podnosljiva jer nema rupa i puno bolja nego prije.

Sretno iduci put! :thumbup:
Ateista

#37 Re: Vrh Trebevića

Post by Ateista »

Banksy wrote:
Ateista wrote:Inace, jeli neko upoznat koliko je Trebevic uopste ociscen? Ima li jos nepregledanih podrucja i koliko?

možda ga to i sačuva
Moze li izvor te iformacije da je ociscen i koliko je pozdan?

Hvala.
Banksy

#38 Re: Vrh Trebevića

Post by Banksy »

Ateista wrote:
Banksy wrote:

možda ga to i sačuva

Hvala.
Pisale su sve dnevne novine. I mene je začudilo kako je, u drugim medijima, ta vijest prošla neopaženo.

Jedva nađoh i na netu

http://sarajevo.co.ba/trebevic-ociscen-od-mina/

http://www.ekoakcija.com/content/opcina ... ni-betonom
VjecitiStudent

#39 Re: Vrh Trebevića

Post by VjecitiStudent »

I ministar Safet Halilovic je zajedno sa stranackom kolegicom prosle godine uzeo aktivno ucesce u deminiranju Trebevica :D
Ateista

#40 Re: Vrh Trebevića

Post by Ateista »

Banksy wrote:
Ateista wrote:
Banksy wrote: prije par dana konačno sve završeno, očišćen sasvim,

možda ga to i sačuva

Hvala.
Pisale su sve dnevne novine. I mene je začudilo kako je, u drugim medijima, ta vijest prošla neopaženo.

Jedva nađoh i na netu

http://sarajevo.co.ba/trebevic-ociscen-od-mina/

http://www.ekoakcija.com/content/opcina ... ni-betonom
Hvala na informacijama! :thumbup:

Super, pravo mi je drago da je konacno potpuno ociscen, jos kada bi neko pametno investirao da se malo ozivi, ali i umjereno...
zagordark

#41 Re: Vrh Trebevića

Post by zagordark »

U nedjelju sam po starom dobrom običaju išao u pohod Trebeviću, vrijeme poprilično vjetrovito i prohladno, usput smo naišli na dosta vrsta gljiva neke smo konzumirali a neke i nemam pojma kako se zovu a mislim da i nisu jestive.
Pa evo postavit ću par fotki možda neko i prepozna o kojim vrstama se radi.
Image
Mislim da je ovo takozvana "muhara" vrlo otrovna gljiva
Image
Image
Image
Image
chuchumbamayumbe

#42 Re: Vrh Trebevića

Prva je, koliko ja vidim, muhara, otrovna.
Druga je gnojištarka, jestiva gljiva, ali se ne smije konzumirati uz alkohol.
andrija2007

#43 Re: Vrh Trebevića

Post by andrija2007 »

chuchumbamayumbe wrote:Prva je, koliko ja vidim, muhara, otrovna.
Jel' moze uz jedno malo pivo?
sjever76

#44 Re: Vrh Trebevića

Post by sjever76 »

nema potrebe da se iko boji mina pogotovo ne na tom dijelu iznad ceste jer to je vec dosta daleko od ratnih linija.mine su bile na potezima oko zlatista (debelo brdo), bob staza i vidikovac a i to je ocisceno mada i da nije tu se bas nema po zemlji puno hodati jer je sve uzasno zaraslo.
inace bio sam prosli vikend gore oko vidikovca i bob staze i sve obisao.nema se osim divnog pogleda i prirode sta vidjeti jer je sve unisteno.
htjedoh na povratku da se uputim autom prema vrhu ali me nekakava dvojica motorista odgovorise jer mi je auto dosta nizaka a navodno je cesta dobro propala.inace od raskrsca do gore ima 8 kilometara.
Semiramida

#45 Re: Vrh Trebevića

Post by Semiramida »

Nedavno sam bila na vrhu Trebevića tj. ispod repetitora, al' bogami - mi smo se autom dovezli prateći znakove.
Lijepo je, jer je šuma očuvana, al' ono što je bilo od objekata - devastirano je.

Pravo je lijep dio Trebevića onaj koji se iz Sarajeva ne vidi, ispod je vrha, al' s južne-jugozapadne strane. Tu imaju dva seoceta; prvo se zove Blizanci, a drugo -? ne mogu se sjetiti. Do tih se sela može doći od raskrsnice za vrh (tamo gdje počinje makadam), samo nećete na vrh, nego produžite asfaltom do sela.

Ne znam ko je pitao za put od Čoline Kape do bob-staze; mi smo jednom išli od bob-staze do grada. Ide se sa donje ceste, ispod bob-staze na malo zarasli makadam, pa ugaženim putem lagano preko livade do prvih kuća, mislim, na Mahmutovcu. Doduše, ni mi se sami nikad ne bismo usudili prolaziti tu, da nismo naišli na jednog planinara kojem je to sedmična ruta i koji kaže da tu nema mina, niti ih je bilo. Al' da se razumijemo, ja se ne bih usudila skretati s te staze ni da me proljev tjera. :-)
zagordark

#46 Re: Vrh Trebevića

Post by zagordark »

Hvala na informacijama !!! Za ovu prvu i ja sam predpostavljao da je muhara i kažu da je vrlo otrovna a za ovu, kako ti reče gnojištarku prosto nemogu da vjerujem da je jestiva, jer je naizgled jako privlačna a obično su te otrovne.
I da sve samo ovo našao na Puhovoj ravni.
VjecitiStudent

#47 Re: Vrh Trebevića

Post by VjecitiStudent »

zagordark wrote:
Hvala na informacijama !!! Za ovu prvu i ja sam predpostavljao da je muhara i kažu da je vrlo otrovna a za ovu, kako ti reče gnojištarku prosto nemogu da vjerujem da je jestiva, jer je naizgled jako privlačna a obično su te otrovne.
Ipak oprez!
Gljive bez straha mogu jesti samo oni koji potpuno poznaju opis gljive koju konzumiraju.
Bilo sta drugo vodi ka trovanju, prije ili kasnije.
zagordark

#48 Re: Vrh Trebevića

Post by zagordark »

VjecitiStudent wrote:
zagordark wrote:
Ipak oprez!
Gljive bez straha mogu jesti samo oni koji potpuno poznaju opis gljive koju konzumiraju.
Bilo sta drugo vodi ka trovanju, prije ili kasnije.
Da potpuno si upravu!! Uvjek treba provjeriti kod dobrih znalaca ili mještana! Dovoljno je jedna da zaluta pa da posljedice budu kobne a i može te da ih konzumirate pedeset puta a pedesetprvi da se otrujete.
Ne znam da li postoji neka vrsta stručne "kancelarije" gdje bi se moglo provjeriti da li je gljiva jestiva ili ne?
Oprez, oprez!!!!!!!
chuchumbamayumbe

#49 Re: Vrh Trebevića

andrija2007 wrote:
Jel' moze uz jedno malo pivo?
Bezbeli da može!
8-)
chuchumbamayumbe

#50 Re: Vrh Trebevića

Puhova ravan, može li objašnjenje gdje se nalazi, ako može prikaz na Google Earth, to bi bilo najlakše?!
HVALA!
Post Reply