uvjek dobar gost wrote:sitno wrote:Prije par godina sam procitala negdje da su nakon "proslave" 1. maja sa Vrela Bosne iznijeli 25 kamiona smeca.
Bljak

Akciju su organizovale žene ambasadora... čak jedne godine izviđači iz Italije su organizovali nešto slično....
Svi sem naših kvazi vođa su spremni nešto organizovati za opšte dobro...
Pa kako ta omladina u Bosni, nije mi jasno da oni nemogu nesto organizovati. Uz druzenje da pokupe citav onaj park, nista im nebi falilo. Ja znam da ovdje u Holandiji u mom komsiliku se organizuje preko vijeca komsiluka i pocisti se citav komsiluk. Svi izademo jedan dan u godini vani i sve pokupimo kao znak dobre volje. Gdje je mircerka ona mi se cini idealna osoba da tako nesto organizuje...

Jednostavno ljudi trebaju biti svjesni da ne bacaju stvari na zemlju. Ja, koji od malih nogu zivim na zapadu to stvarno jesam naucio da sve bacim u kantu za smece. Mislim da rijetko ko u Holandiji ili na zapadu uopste ce baciti nesto na zemlju od smeca. Nece ni ono manje odgojeno dijete a kamoli obrazovani stariji ljudi. A sjecam se vrlo dobro prosle godine kada sam isao sa tetkom u ribolov da je covijek od kojeg sam najmanje ocekivao da bi mogao baciti smece u travu, bacio smece u travu pored rijeke Bosne kod Rimskog Mosta. Valjda covijek vidio hrpu smece i nije ni primijetio sta radi vec samo trehnuo kesu, ko veli svak baca kao da ce ova jedna kesa smeca nesto znaciti... Uzasno! Uzasno je zato sto tu na Bosni to nerade samo papci vec rade i rijetke prave Sarajlije, fakultetsko obrazovane i sta sve ne. Jednostavno je se stvorila tradicija oko bacanja smeca oko rijeke Bosne. Nikoga vise nije briga. A po toj rijeci smo dobili mi nase nacionalno ime i po toj rijeci se zove drzava u kojoj zivimo....
Dok npr. na Uni ljudi rostiljaju, popiju nekoliko gajbi piva, skupi se masa naroda, i kad odu ni opusak od cigare ne ostane ali BUKVALNO ni opusak od cigare. Sve ponesu i cuvaju tu rijeku vise nego svoju kucu. Zato se iz Une jos uvijek mozes komotno napiti vode 20 kilometara od izvora dok je Bosna od rimskog mosta pa na nize vec totalno prljava.