Vrelo Bosne - parkiranje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dimu

#1 Vrelo Bosne - parkiranje

Post by dimu »

bas nesto isao dole u nedjelju i nisam mogao vjerovati da se "gospoda" parkira unutar ogradjenog dijela (iza onog restorana)

i to ni manje ni vise se sa aleje spustaju preko stepenica na onu stazu da bi dosli na 10 metara do restorana, gledam papka konobara u Jetti iz 80tih i ne mogu ocima svojim da vjerujem

mrsko mi bilo slikati ali eto ako je jos neko vidio slucajno znat ce o cemu pricam...

katastrofa pa zar vlasti ne mogu ni takav jedan prostor zastititi od seljaka...

p.s. naravno policije nigdje, suvisno je i spominjati :lol:
milivoje

#2 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by milivoje »

Da ti ne bi mrsko slikat' sada bi ga mogao ofirat'.
:lol: :lol: :lol:
uvjek dobar gost

#3 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by uvjek dobar gost »

... I ne samo to, totalna anarhija u svakom pogledu, nelegalni prodavači, vožnja svuda i svakuda... ma onakav biser prirode... (zajedno sa Stojčevcem).. a ovakav odnos, da se ja pitam zabranio bi dole svima posjete barem na šest mjeseci dok se sve ne očisti i ne sredi, u tom vremenskom intervalu svi bi skontali (valjda) šta su izgubili pa bi se valjda promijenio odnos agresivne populacije prema parku prirode, našem naslijeđu i vodozaštitnoj zoni....

Kakva smo banda postali........
madner

#4 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by madner »

Jao ima svega, neki dan od biciklista nisam mogao postić optimalan broj obrtaja, potrošio sam 0.1 litar više. A poslje sam gotovo morao oprat auto od one silne trave što sam išlajdro. Uf, gdje asfalt na onoj zelenoj livadi do roštilja?
Pasiflora

#5 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by Pasiflora »

Prije par godina sam procitala negdje da su nakon "proslave" 1. maja sa Vrela Bosne iznijeli 25 kamiona smeca.
Bljak :run:
uvjek dobar gost

#6 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

sitno wrote:Prije par godina sam procitala negdje da su nakon "proslave" 1. maja sa Vrela Bosne iznijeli 25 kamiona smeca.
Akciju su organizovale žene ambasadora... čak jedne godine izviđači iz Italije su organizovali nešto slično....
Svi sem naših kvazi vođa su spremni nešto organizovati za opšte dobro...
in33sa

#7 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by in33sa »

Meni je u svemu tome najkomicnije da nasi krkani ostave 25 kamiona smeca, a stranci sve to pokupe onako volonterski.

I onda neko kaze mi smo ovo ono, najbolji i najpametniji, a stranci su govna :-)

Garant se ovi najpametniji grohotom smiju dok stranci skupljaju njihova govna koja su ostavili na Vrelu Bosne. "Pa ja, sho bi ja skuplj`o smece kad ce ovi levati organizovat akciju"
Den

#8 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by Den »

uvjek dobar gost wrote:... I ne samo to, totalna anarhija u svakom pogledu, nelegalni prodavači, vožnja svuda i svakuda... ma onakav biser prirode... (zajedno sa Stojčevcem).. a ovakav odnos, da se ja pitam zabranio bi dole svima posjete barem na šest mjeseci dok se sve ne očisti i ne sredi, u tom vremenskom intervalu svi bi skontali (valjda) šta su izgubili pa bi se valjda promijenio odnos agresivne populacije prema parku prirode, našem naslijeđu i vodozaštitnoj zoni....

Kakva smo banda postali........
Ma kakvi. Kada je se vrelo Bosna te opremila posle rata, napravile klupe, one kucice za rostilj, nije proslo ni 2 mjeseca a vec je 30% klupa na vrelu Bosne bilo razvaljeno. Malo kasnije su poceli rusiti one kucice, smeda na sve strane. Dok je SFOR bio jos na ulazu Aleje oni su njihove vojnike koji su zasluzivali neku kaznu slali na ciscenje Aleja.... :-)

Ako zelimo da onaj dio prirode ostane lijeo onda ili moraju staviti ogradu koja je priljucena na visoki napon sa minskom poljem ili da permanentno speciajlci drze straz sa ovlastenjem da pucaju na ostro ako jalija pocne da divlja. :oops:
Den

#9 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by Den »

uvjek dobar gost wrote:
sitno wrote:Prije par godina sam procitala negdje da su nakon "proslave" 1. maja sa Vrela Bosne iznijeli 25 kamiona smeca.
Akciju su organizovale žene ambasadora... čak jedne godine izviđači iz Italije su organizovali nešto slično....
Svi sem naših kvazi vođa su spremni nešto organizovati za opšte dobro...
Pa kako ta omladina u Bosni, nije mi jasno da oni nemogu nesto organizovati. Uz druzenje da pokupe citav onaj park, nista im nebi falilo. Ja znam da ovdje u Holandiji u mom komsiliku se organizuje preko vijeca komsiluka i pocisti se citav komsiluk. Svi izademo jedan dan u godini vani i sve pokupimo kao znak dobre volje. Gdje je mircerka ona mi se cini idealna osoba da tako nesto organizuje... :D Jednostavno ljudi trebaju biti svjesni da ne bacaju stvari na zemlju. Ja, koji od malih nogu zivim na zapadu to stvarno jesam naucio da sve bacim u kantu za smece. Mislim da rijetko ko u Holandiji ili na zapadu uopste ce baciti nesto na zemlju od smeca. Nece ni ono manje odgojeno dijete a kamoli obrazovani stariji ljudi. A sjecam se vrlo dobro prosle godine kada sam isao sa tetkom u ribolov da je covijek od kojeg sam najmanje ocekivao da bi mogao baciti smece u travu, bacio smece u travu pored rijeke Bosne kod Rimskog Mosta. Valjda covijek vidio hrpu smece i nije ni primijetio sta radi vec samo trehnuo kesu, ko veli svak baca kao da ce ova jedna kesa smeca nesto znaciti... Uzasno! Uzasno je zato sto tu na Bosni to nerade samo papci vec rade i rijetke prave Sarajlije, fakultetsko obrazovane i sta sve ne. Jednostavno je se stvorila tradicija oko bacanja smeca oko rijeke Bosne. Nikoga vise nije briga. A po toj rijeci smo dobili mi nase nacionalno ime i po toj rijeci se zove drzava u kojoj zivimo.... :(

Dok npr. na Uni ljudi rostiljaju, popiju nekoliko gajbi piva, skupi se masa naroda, i kad odu ni opusak od cigare ne ostane ali BUKVALNO ni opusak od cigare. Sve ponesu i cuvaju tu rijeku vise nego svoju kucu. Zato se iz Une jos uvijek mozes komotno napiti vode 20 kilometara od izvora dok je Bosna od rimskog mosta pa na nize vec totalno prljava.
uvjek dobar gost

#10 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Ova agresivna populacija koja danas naseljava sarajevsku kotlinu bi se mogla tumačiti na više načina... ne bih nikog da uvrijedim ili da bilo ko pomisli kako ja nekog ne volim ili imam predrasude... no da pojednostavim a ipak kažem šta mislim.. izgleda da ta jedna cijela populacija ne doživljava pomenutu kotlinu kao svoju.. još uvijek joj je ovaj prostor u kojem svi živimo nekako stran i dalek, zato se tako odnose prema njemu..
Rješenje :
na barem šest mjeseci zabraniti svima pristup Vrelu Bosne i Stojčevcu, u tom vremenskom periodu temeljno očistiti prostor, na istom terenu osmisliti sadržaje, popraviti infrastrukturu, oformiti policijsku jedinicu (i eko policijsku) na biciklima koja će biti zadužena samo za pomenuti teren, uvesti strogu regulativu kada je riječ o odlaganju otpada, divljoj gradnji, nelegalnoj trgovini, dodijeliti (ako treba) koncesije za ugostiteljske objekte za koje prije toga treba donijeti uzuse kako trebaju izgledati (u tradicionalnom stilu), uniformisati i na neki način riješiti status kočijaša....
Ukoliko je potrebno za sve ovo i više od šest mjeseci nije problem taman da agresivna populacija skonta da joj pomenuti prostori fale i da je šteta ostati bez takvih prirodnih ljepota....

Napraviti od pomenutih lokacija (sa Ilidžom) istnske turističke lokacije, površine za odmor i relaksaciju... stvoriti ekonomski održive lokacije koje će same sebe održavati i razvijati, a ne non stop se vaditi na šuplju priču ,dok pomenute lokacije propadaju i sve manje liče na sebe... (ovdje mislim na Veliku aleju, Stojčevac ,Vrelo Bosne i Ilidžu... prostore koji više ne mogu izdržati udare agresivne i beskompromisne polulacije).....
Control panel

#11 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by Control panel »

Nazalost takvo ponasanje kod nas postaje pravilo. Ako takvim tipovima ukazes na njihovo ponasanje da to nije u redu
mogao bi jos i batina dobiti.
pogledajte samo grad na sta lici. svaka zalena povrsina se uzurpira ili od auta ili sa nekom novom gradnjom.
skoro sam bio u trebinju i bas sam se ugodno iznenadio. nema auta po trotoarima, dosta je cist grad za razliku od naseg Sehera.
milivoje

#12 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by milivoje »

Lijepi visoki zuti trotoari.
Em je sve u koloru em ni sluzbenim autom ne mozes da se popenjes na isti. :mrgreen:
Control panel

#13 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by Control panel »

milivoje wrote:Lijepi visoki zuti trotoari.
Em je sve u koloru em ni sluzbenim autom ne mozes da se popenjes na isti. :mrgreen:
mogu sa dzipovima i kombijima. vidio sopstvenim ocima.
milivoje

#14 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by milivoje »

Control panel wrote:
milivoje wrote:Lijepi visoki zuti trotoari.
mogu sa dzipovima i kombijima. vidio sopstvenim ocima.
Uvijek postoji plan B:

metalni siljak...pa booyroom-ko voli nek' izvoli
uvjek dobar gost

#15 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

eno čitam u novinama.... za obnovu, asfaltiranje i sve ostalo... Velike Aleje.. 3 000 000 Km..
Znači pravimo dužu, ljepšu i stariju aleju.....

Gdje je granica i ima li je... njihovom lopovluku i bezobrazluku.....

katastrofa...

Ovo napisah a na pameti imam stanje aleje danas, stanje Vrela bosne i Stojčevca....

Izdvojite gospodo sa svoje lječenje 10 000 000 mislim da će Vam trebati kakvi ste postali....
Control panel

#16 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by Control panel »

jucer sam bio na VB i prvao sam se razocarao i obradovao. neke stvari idu na bolje, popravlja se uredjuje itd, a onda papak dodje i sve to pokvari unisti, baca smece,
parkira se gdje stigne, vozi kroz zabranu saobracaja, itd. posebna su prica onih 30 a mozda i vise standova za raznu robu, cevape, pica, tombolu itd.znam da ljudi trebaju od necega zivjeti, ali napraviti pijacu od VB bas je previse.
evo i slikica, nije najbolji kvalitet jer sam slikao mobacem.

[img][img=http://img98.imageshack.us/img98/5765/spa0023jm0.th.jpg][/img]

[img][img=http://img90.imageshack.us/img90/3633/spa0024wp5.th.jpg][/img]
vjesticanametli

#17 Re: Vrelo Bosne - parkiranje

Post by vjesticanametli »

[quote="Control panel"]jucer sam bio na VB i prvao sam se razocarao i obradovao. neke stvari idu na bolje, popravlja se uredjuje itd, a onda papak dodje i sve to pokvari unisti, baca smece,
parkira se gdje stigne, vozi kroz zabranu saobracaja, itd. posebna su prica onih 30 a mozda i vise standova za raznu robu, cevape, pica, tombolu itd.znam da ljudi trebaju od necega zivjeti, ali napraviti pijacu od VB bas je previse.
evo i slikica, nije najbolji kvalitet jer sam slikao mobacem.

Image
Image
Image
Image
Post Reply