Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?
-
The 51st State
#26 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?
da ne otvaram novu temu nego samo da spomenem prijatan osjecaj kada ne vidis ciganiju po ulici kako prodaje i standove u takozvanoj medjuopstinskoj zoni ulice ferhadija, nadam se da ce tako stanje potrajat.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#27 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?
Kao ovlašteni, certificirani turistički vodič [email protected] sa istaknutom iskaznicom Ministarstva za privredu (Za vrijeme rada u mojoj dopunskoj djelatnosti), meni drago što je mnogo urednije i bez tezgi.
Ne znam gdje je i kako podijeljena zona odgovorinosti javne firme Park prirode V.B., KJKP ViKSA, te RVI koji naplaćuju parking, ali moja grupa turista koje sam vodio neki dan u razgledanje naše prirodne baštine u Sarajevu nije imala primjedbi na razbacano smeće, tezge,....Mislim da im se smučio pokretni javni toalet i kvalitet saobraćaja uključujući i saobraćaj ''u mirovanju''.
Ipak su neki iz grupe turista (Hr.) skoknuli do tezge da kupe krivotvorenog ''Halida'' iako sam im rekao za prodavnicu na B. Čaršiji koja prodaje originale.
Sve u svemu, značajno poboljšanje u odnosu na moja prethodna dovođenja turista.
Moji prijedlozi, a siguran sam da će direktor Osman Delić to bolje osmisliti od mene, su parking i pomenuti saobraćaj, zatim javni toalet, više korpi za smeće, pod hitno, pa onda, rampu za naplatu. Nekako, u naplati razvrstati one koji tu dođu u prolazu budu sat ili dva, osvježe se,....Ne možeš nekoj djeci na školskoj ekskurziji koja su došla da vide vrelo rijeke po kojoj domovina nosi ime naplatiti isto kao onom ko je na prolazu za more ili je došao na teferič, piknik, u fijakeru sa izabranicom u vjenčanici,...
Fijakeriste PRIMORATI DA INSTALIRAJU ONU PVC VREĆU-NOŠU NA PRAVOM MJESTU IZA KONJA/BEDEVIJA.
Kao, odgovor fijakerista je bio da oni ne mogu istrenirati životinje da se to nosi, nemirne su i moguće opasne.... Nije istina, kako mogu to isto u Pragu recimo, gdje imaš turističku uslugu vožnja kočijama.
Ako je to neki proces koji malo duže traje, pa otpočeti sada, pa davati nove dozvole samo onima koji imaju istrenirane životinje, navikle na te ''prikupljače'' nedžaseta. Naravno, sa nekim optimalnim vremenom od kada više neće konji moći u Veliku aleju bez te opreme.
Iako je na karti (Pano na ulazu) ucrtana nekropola stećaka, ja ne bih znao odvesti turiste do tog mjesta. Nikada nisam bio u prostoru između Vrela Bosne i glavne zgrade Vodovoda, pa bi budući rendžeri morali biti i vodiči. Moj poslodavac iz Hr. bi bio spreman da plati i takvu uslugu, ali...to je budućnost.
Je li Vrelo Bosne bolja lokacija za ZOO vrt, Luna park,...?
Hoće li biti mjesta za kokuze, bez naplate uz neki od potočića, ali malo dalje od glavnih vrela, za koje postoji legenda da se za Jurjevo, Djurdjevdan, treba umivati (Žene), sabah-in-the-morning.
SVE, osim web. stranice, zna nekadašnji direktor najboljeg javnog preduzeća u Kantonu, KJKP PARK, Osman Delić!
OSMANEEEE, HOĆEMO WEB. STRANICU!
Ne znam gdje je i kako podijeljena zona odgovorinosti javne firme Park prirode V.B., KJKP ViKSA, te RVI koji naplaćuju parking, ali moja grupa turista koje sam vodio neki dan u razgledanje naše prirodne baštine u Sarajevu nije imala primjedbi na razbacano smeće, tezge,....Mislim da im se smučio pokretni javni toalet i kvalitet saobraćaja uključujući i saobraćaj ''u mirovanju''.
Ipak su neki iz grupe turista (Hr.) skoknuli do tezge da kupe krivotvorenog ''Halida'' iako sam im rekao za prodavnicu na B. Čaršiji koja prodaje originale.
Sve u svemu, značajno poboljšanje u odnosu na moja prethodna dovođenja turista.
Moji prijedlozi, a siguran sam da će direktor Osman Delić to bolje osmisliti od mene, su parking i pomenuti saobraćaj, zatim javni toalet, više korpi za smeće, pod hitno, pa onda, rampu za naplatu. Nekako, u naplati razvrstati one koji tu dođu u prolazu budu sat ili dva, osvježe se,....Ne možeš nekoj djeci na školskoj ekskurziji koja su došla da vide vrelo rijeke po kojoj domovina nosi ime naplatiti isto kao onom ko je na prolazu za more ili je došao na teferič, piknik, u fijakeru sa izabranicom u vjenčanici,...
Fijakeriste PRIMORATI DA INSTALIRAJU ONU PVC VREĆU-NOŠU NA PRAVOM MJESTU IZA KONJA/BEDEVIJA.
Kao, odgovor fijakerista je bio da oni ne mogu istrenirati životinje da se to nosi, nemirne su i moguće opasne.... Nije istina, kako mogu to isto u Pragu recimo, gdje imaš turističku uslugu vožnja kočijama.
Ako je to neki proces koji malo duže traje, pa otpočeti sada, pa davati nove dozvole samo onima koji imaju istrenirane životinje, navikle na te ''prikupljače'' nedžaseta. Naravno, sa nekim optimalnim vremenom od kada više neće konji moći u Veliku aleju bez te opreme.
Iako je na karti (Pano na ulazu) ucrtana nekropola stećaka, ja ne bih znao odvesti turiste do tog mjesta. Nikada nisam bio u prostoru između Vrela Bosne i glavne zgrade Vodovoda, pa bi budući rendžeri morali biti i vodiči. Moj poslodavac iz Hr. bi bio spreman da plati i takvu uslugu, ali...to je budućnost.
Je li Vrelo Bosne bolja lokacija za ZOO vrt, Luna park,...?
Hoće li biti mjesta za kokuze, bez naplate uz neki od potočića, ali malo dalje od glavnih vrela, za koje postoji legenda da se za Jurjevo, Djurdjevdan, treba umivati (Žene), sabah-in-the-morning.
SVE, osim web. stranice, zna nekadašnji direktor najboljeg javnog preduzeća u Kantonu, KJKP PARK, Osman Delić!
OSMANEEEE, HOĆEMO WEB. STRANICU!
Last edited by PipiDugaDevetka on 13/05/2009 20:00, edited 1 time in total.
-
zimomor
#28 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?
Drago mi je da se vidi napredak. Nadam se da ce tako i nastaviti.
-
VjecitiStudent
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#30 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?
Nije loša stranica, ali nema kontakt adrese novog i prvog direktora, Osmana Delića. Nema ništa o legendi da se za Đurđevdan treba umivati na vrelima lijevo od glavnog vrela (Žene). Smije li se ući u vodozaštitnu zonu da bi se vidjeli stećci?
GDJE SU MINE OČIŠĆENE, A GDJE NISU, IMA LI OZNAKA AKO NEKO SAM OD SEBE POČNE DA SE PENJE UZ RIŽU,...?
Nisam sve pregledao, ali nije loše za početak.
600 000 miliona KM za otkup,...UH!
GDJE SU MINE OČIŠĆENE, A GDJE NISU, IMA LI OZNAKA AKO NEKO SAM OD SEBE POČNE DA SE PENJE UZ RIŽU,...?
Nisam sve pregledao, ali nije loše za početak.
600 000 miliona KM za otkup,...UH!
- Jara
#31 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?
Da, bolje je
- nema "štandova" unutar parka...
No međutim...na ulazu, pored , ispod i ispred table s informacijama i mapom parka prirode, "prodavač" izložio svoje "artikle...Ne može se prići da se pročita i vidi...
A o naplaćivanju...zašto da ne? Pola marke - pola marke...bar za održavanje...bar bi se mogao napraviti pristojan WC...
No međutim...na ulazu, pored , ispod i ispred table s informacijama i mapom parka prirode, "prodavač" izložio svoje "artikle...Ne može se prići da se pročita i vidi...
A o naplaćivanju...zašto da ne? Pola marke - pola marke...bar za održavanje...bar bi se mogao napraviti pristojan WC...
- PipiDugaDevetka
-
zimomor
#33 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?
Jel' neko bio u medjuvremenu?
Jesu li se vratili pirati i cevapi na staze za setnju?
Jesu li se vratili pirati i cevapi na staze za setnju?
-
Lesli Eldridž
#34 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?
Slažem se.chuchumbamayumbe wrote:A ja vas pitam da li je zaista trebalo osnivati još jednu organizaciju/ustanovu, plaćati još jedan upravni odbor, direktore, sekretarice, vozni park, radnike, da li je sve to trebalo pored gomile institucija na nivou opštine/grada/kantona koje su već zadužene da tamo naprave red?!!??!?!
Ja mislim da će priča ostati ista, čegevare, cedeovi, tespisi, nema nam spasa...
-
Lesli Eldridž
#35 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?
Bezobrazluk čisti. Čuj naplaćivati ulaz. Pa dosta što parking naplaćuju, šta još treba i ulaz naplaćivati. Naplatili bi oni nama i zrak što dišemo.karanana wrote:to je glupost da se ulaz naplacuje. zasto ce mi neko naplacivati nesto sto mi je bogom dato? nek naplacuju parking i nek izmisle neke dodatne stvari koje idu uz ovu prirodnu ljepotu pa nek i to naplacuju, ali vrelo bosne je moje koliko i od tih koji ce mi naplacivati i moji porezi koje svakodnevno placam bi trebali biti dovoljni kao moj udio u ocuvanju ove ljepote.
i hoce li se oni divlji standovi konacno maknuti?