Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zimomor

#1 Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by zimomor »

Mislim da bi ova ustanova morala redovno obavjestavati gradjanstvo o svom radu i podvrci ga kritickoj analizi. Ako se i dalje ne bude moglo proci od cevabdzinice na otvorenom (na jednoj od staza u tom parku), piratskih CD-ova i vehabijsko-kospicarskog kiceraja onda ih fakat treba ukinuti jer koji ce nam k.... trositi lovu iz budzeta.
Biser prirode napokon pod posebnom zaštitom

Danas će se u okviru obilježavanja manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, održati prezentacija novoformirane KJU “Spomenik prirode Vrelo Bosne”.
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS odlučili su da obrazuju ovu javnu ustanovu u cilju zaštite vrijednosti ovog prostora, iz kojeg svakodnevno više od 90 posto građana Sarajeva dobija zdravu pitku vodu.

Prvi put će područjem Vrela Bosne, koje je zaštićeno Zakonom o proglašenju spomenika prirode, i integralno upravljati posebna organizacija, odnosno ustanova.

Radom ove ustanove bit će omogućeno ostvarenje osnovnog cilja, a to je zaštita prostora koje obiluje i drugim vrijednostima kao što su pejzažna, floristička i faunistička raznolikost, arheološka nalazišta i nekropole, te sociološko-kulturološke i druge vrijednosti.

Kako ističu iz nadležnog ministarstva, osnivanjem ove ustanove otvaraju se nova radna mjesta, vezana za zaštićeno područje i njegovu promociju, osigurava stručni i konstantni nadzor nad zaštićenim područjem, te obezbjeđuje postavljanje turističke signalizacije, informativnih i edukativnih panoa.

Nakon prezentacije, planirano je da svi prisutni obiđu područje nukleusa Spomenika prirode radi upoznavanja sa efektima dosadašnjih aktivnosti od donošenja Zakona krajem 2006. godine do danas. Između ostalog, obići će i fijakersko stajalište u izgradnji, kojim će se potpuno onemogućiti zagađenje vodotoka rijeke Bosne i samog izvorišta.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090506015
uvjek dobar gost

#2 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by uvjek dobar gost »

dvije patrole od po dva-tri eko policajca na paciklima bi na toj lokaciji za deset dana mogli uvesti reda....

Ali neeee... ciganluk gore traje evo od kraja agresije ....

ja pozdravljam sve ovo i u isčekivanju sam rezultata jer dosta mi je šuplje priče i akcionih planova koji se ne sprovode !
zimomor

#3 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by zimomor »

Ja sam cuo da ce se ulaz naplacivati sto pozdravljam.
zgembo_sa

#4 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by zgembo_sa »

zimomor wrote:Ja sam cuo da ce se ulaz naplacivati sto pozdravljam.
I treba, tako ce se ovo javno preduzece samofinansirati, a imacemo aBd jedan lijep, cist i uredjen park prirode.
chuchumbamayumbe

#5 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by chuchumbamayumbe »

A ja vas pitam da li je zaista trebalo osnivati još jednu organizaciju/ustanovu, plaćati još jedan upravni odbor, direktore, sekretarice, vozni park, radnike, da li je sve to trebalo pored gomile institucija na nivou opštine/grada/kantona koje su već zadužene da tamo naprave red?!!??!?!
Ja mislim da će priča ostati ista, čegevare, cedeovi, tespisi, nema nam spasa...
karanana

#6 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by karanana »

to je glupost da se ulaz naplacuje. zasto ce mi neko naplacivati nesto sto mi je bogom dato? nek naplacuju parking i nek izmisle neke dodatne stvari koje idu uz ovu prirodnu ljepotu pa nek i to naplacuju, ali vrelo bosne je moje koliko i od tih koji ce mi naplacivati i moji porezi koje svakodnevno placam bi trebali biti dovoljni kao moj udio u ocuvanju ove ljepote.

i hoce li se oni divlji standovi konacno maknuti?
VjecitiStudent

#7 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by VjecitiStudent »

chuchumbamayumbe wrote:A ja vas pitam da li je zaista trebalo osnivati još jednu organizaciju/ustanovu, plaćati još jedan upravni odbor, direktore, sekretarice, vozni park, radnike, da li je sve to trebalo pored gomile institucija na nivou opštine/grada/kantona koje su već zadužene da tamo naprave red?!!??!?!
Ja mislim da će priča ostati ista, čegevare, cedeovi, tespisi, nema nam spasa...
Nije. I prije je sve moglo biti kako treba, ali nalazili su milion izgovora i prebacivali odgovornost sa jednih na druge.
Medjutim, sada konacno imamo konkretnu adresu, tj. ustanovu i konkretnog lika na njenom celu, sa imenom i prezimenom, koji treba da brine o Vrelu i kojeg cemo prozivati ako se papanluk nastavi.
zgembo_sa

#8 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by zgembo_sa »

Da su bili sposobni da ga uredjuju, uredjivali bi ga, a ocito nisu. U ostalom od ulaznica ce se sve moci finansirati sigurno. Markica po markica... nabere se to. Ovakvi parkovi svugdje u svijetu imaju instituciju koja se bavi njegovim ciscenjem i uredjenjem.
VjecitiStudent

#9 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by VjecitiStudent »

karanana wrote:to je glupost da se ulaz naplacuje. zasto ce mi neko naplacivati nesto sto mi je bogom dato? nek naplacuju parking i nek izmisle neke dodatne stvari koje idu uz ovu prirodnu ljepotu pa nek i to naplacuju, ali vrelo bosne je moje koliko i od tih koji ce mi naplacivati i moji porezi koje svakodnevno placam bi trebali biti dovoljni kao moj udio u ocuvanju ove ljepote.

Jesi li bio i na Plitivicama besplatno?
Ulaznica je citavih 110 kuna u sezoni, sto nije prepreka da Plitvice obidju milioni turista svake godine.
karanana

#10 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by karanana »

VjecitiStudent wrote:
karanana wrote:to je glupost da se ulaz naplacuje. zasto ce mi neko naplacivati nesto sto mi je bogom dato? nek naplacuju parking i nek izmisle neke dodatne stvari koje idu uz ovu prirodnu ljepotu pa nek i to naplacuju, ali vrelo bosne je moje koliko i od tih koji ce mi naplacivati i moji porezi koje svakodnevno placam bi trebali biti dovoljni kao moj udio u ocuvanju ove ljepote.

Ulaznica je citavih 110 kuna u sezoni, sto nije prepreka da Plitvice obidju milioni turista svake godine.
Plitvice su nacionalni park prirode, mnogo veci od vrela bosne i sa mnogo, mnogo vise stvari za vidjet i sa mnogo vise turista koji maksuz odvoje dan ili dva da sve to obidju. vrelo bosne je gradsko izletiste koje najvise koriste gradjani sarajeva kako bi sat-dva prohodali, provozali se na biciklima i napili se hladne vode. i sad naplacivati cifru gradjanima koji tu malo dodju da bi se pokrile plate jos jednog aparatusa i administracije......ipak ima razlike izmedju plitvica i vrela bosne.
chuchumbamayumbe

#11 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by chuchumbamayumbe »

karanana wrote:
VjecitiStudent wrote:

Plitvice su nacionalni park prirode, mnogo veci od vrela bosne i sa mnogo, mnogo vise stvari za vidjet i sa mnogo vise turista koji maksuz odvoje dan ili dva da sve to obidju. vrelo bosne je gradsko izletiste koje najvise koriste gradjani sarajeva kako bi sat-dva prohodali, provozali se na biciklima i napili se hladne vode. i sad naplacivati cifru gradjanima koji tu malo dodju da bi se pokrile plate jos jednog aparatusa i administracije......ipak ima razlike izmedju plitvica i vrela bosne.
Pa, kako je krenulo, ne bi me čudilo da daju Okiju i tako tim kompanijama da na padinama Igmana (iznad Vrela Bosne) urade copy-paste naselja na Bjelašnici, neka se ima ba, za ovu elitu. Ili makar da na Stojčevcu tako nešto sagrade, sa pogledom na jezerce. A da stave rampu kod crkve na Plandištu i kod Keljemendija na početku aleje i da ne daju nikome da prolazi, osim sa specijalnom propusnicom.
To bi oni najradije, znam ja...
samo malo

#12 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by samo malo »

Na Plitvicama postoji 16 jezera, 4 hotela, dva autokampa, 11 restorana, ski centar, dvije planinarske staze, prostire se na 30.000 hektara, naravno da se naplacuje ulaz kad je to omanja drzava u drzavi.

Naplacivati ulaz na Vrelo Bosne, samo dodatni harac. Da ne kazem da to nece ukloniti krkanluk sa Vrela Bosne, to je nemoguce s obzirom na krkanluk u Sarajevu opcenito.
zgembo_sa

#13 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by zgembo_sa »

Nevjerovatno kako je raja ovdje negativno nastrojena prema svemu zivom. Ma sta god da se desi u ovom gradu, koliko god pozitivno i dobro bilo, naci ce se neko ko ce se na sve to popisat. Bas smo naopak narod... :roll:
VjecitiStudent

#14 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by VjecitiStudent »

karanana wrote:
VjecitiStudent wrote:

Ako sedam sati obilaska Plitvica vrijedi 30km, onda valjda i 15 minuta obilaska Vrela Bosne vrijedi par markica?
A aparatus i administracija, ako rade posao kako treba, zasto da ne, nijedno zasticeno podrucje u svijetu ne moze da opstane bez placenih ljudi koji brinu o njima.
van Basten

#15 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by van Basten »

podržavam naplaćivanje ulaza, ali to se treba dobro regulisati. "rampe" staviti ne samo na dva glavna ulaza u Vrelo Bosne, nego i na sijaset malih uličica i puteljaka što vode do nečijih kuća i kučetina. Pretprošle nedjelje šetam Velikom alejom i negdje pred sami dolazak na Vrelo Bosne, na zemlji zaboden natpis "zabranjen pristup vodozaštitna zona" a iza natpisa nikla kuća na dva sprata... :shock: mislim, wtf?
i takve stvari treba regulisati, brutalno i bez milosti porušiti i pokažnjavati... dok se ti zagađivači ne udare po džepu, neće biti puno koristi ni od moje 1-2 KM za ulaz, ali bez obzira - ako se od nečega mora početi - podražavam odluku o naplati ulaza
karanana

#16 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by karanana »

micki125 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:A ja vas pitam da li je zaista trebalo osnivati još jednu organizaciju/ustanovu, plaćati još jedan upravni odbor, direktore, sekretarice, vozni park, radnike, da li je sve to trebalo pored gomile institucija na nivou opštine/grada/kantona koje su već zadužene da tamo naprave red?!!??!?!
konačno razuman post. nebi se čudio da formiraju i ministarstvo za upravljanje Vrelom Bosne. :D
sa chuchuom se slazem i za koridu a evo i ovdje pricamo o istom. :thumbup:
shuriken

#17 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by shuriken »

sad ce se sve stranke fino rastaliti oko mjesta direktora i direktora sektora nove javne ustanove

par razalovanih oficira, jedan casnik i jedan sdp-ovac i mirna Bosna tj.Vrelo Bosne
VjecitiStudent

#18 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:
VjecitiStudent wrote:

a jesi li ti bio u boliviji? tamo su izvorišta pitke vode privatizirana tako da sada građani plaćaju monopolističke cijene vode. trebamo li i taj model primjeniti u BiH?
pa zar moramo sve najgore prepisivati od drugih, možemo li išta sami smisliti, nešto što je prilagođeno nama, očigledno ne.
Ziv i zdrav ti meni bio, ali u BiH mi vec imamo bolivijski model, nekoliko opstinskih vodovoda je vec u privatnom vlasnistvu.

A sto se tice Vrela Bosne, imamo tri opcije:

1. Da ostane stanje kao i sada, tj. da je Vrelo zasticeno na papiru, a da u stvarnosti ne postoji niti jedna institucija koja se brine o njemu,
2. Da ukinemo zasticeni status Vrelu Bosne, cime Vrelo prelazi u rang Barica, Velikog polja i drugih, slicnih lokacija na kojima se vikendom odlaze otpad,
3. Da Vrelo Bosne, kao zakonom zasticeno podrucje dobije instituciju koja ce biti odgovorna za njegovu zastitu.

Ako smo za 3., jedina je dilema da li ce institucija odgovorna za zastitu biti finansirana iz budzeta, tj. iz nasih djepova, ali indirektno, ili iz prihoda skupljenom prodajom ulaznica, tj. iz nasih djepova, ali direktno.

Ima tu jos jedna "sitnica". Da li vlasnik onog restorana na Vrelu Bosne ikome placa koncesiju za pravo drzanja i koliki je njen iznos?
zimomor

#19 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by zimomor »

Je li neko bio na tom dogadjaju, kako prodje, ciji li je amidzic imenovan za direktora te ustanove?
VjecitiStudent

#20 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by VjecitiStudent »

Evo kome treba slati sve pohvale i prituzbe
Za direktora novoformirane Javne ustanove "Spomenik prirode Vrelo Bosne" izabran je Osman Delić, aktuelni direktor "Parka", ali on još nije preuzeo novu dužnost, jer se čeka usvajanje budžeta KS.
http://www.nezavisne.com/sarajevo/vijes ... irode.html
zgembo_sa

#21 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by zgembo_sa »

micki125 wrote:evo ti 4. opcija: da ostane zaštićeno i na papiru a da se institucije koje već postoje natjeraju da rade svoj posao.
A ako nemaju kapacitete? Onda opet zaposli ljude i dodjes na isto.
zgembo_sa

#22 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by zgembo_sa »

micki125 wrote:
zgembo_sa wrote:
micki125 wrote:evo ti 4. opcija: da ostane zaštićeno i na papiru a da se institucije koje već postoje natjeraju da rade svoj posao.
A ako nemaju kapacitete? Onda opet zaposli ljude i dodjes na isto.

a ako udari kometa pa sve uništi? :? :roll:

ne moze biti isto, pa neka i zaposle nekoliko radnika, nemam ništa protiv radnika, nek se upošljavaju, a oni su uzgred budi receno najmanje i placeni. Glavni potrošači su direktori, sekretarice, pomoćnici, savjetnici, vozači, i sva silna prateća administracija.
Hajd sad ni ti ne pretjeruj, vidis da pricas napamet. Samo si cuo da ce se formirati institucija i ti odmah pjenis o sekretaricama i sl, a nemas pojma kako ce ova ustanova biti uredjena. Sta ako bude samo direktor i recimo 10tak uposlenika?
VjecitiStudent

#23 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by VjecitiStudent »

Evo nekih odgovora u ovom clanku
Prvi korak uređenje Aleje

U okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo jučer je prezentirana novoformirana KJU Spomenik prirode Vrelo Bosne. Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Abid Jusić i direktor nove ustanove Osman Delić predstavili su ciljeve, ali i razloge njenog formiranja.

“Osnovni zadatak je zaštita prirodnih, kulturnih i historijskih vrijednosti, te edukacija, turistička ponuda i rekreacija. Radit ćemo monitoring i određivanje stepena svih evidentiranih vrijednosti, a spriječit ćemo i nezakonite aktivnosti u području koje je ujedno i vodozaštitna zona“, istakao je Delić. Prvi rezultati rada novooformljene ustanove već su vidljivi na terenu, tako da odnedavno više nema prodavača u krugu Vrela Bosne i ovo izletište sada napokon podsjeća na oazu mira, a ne na cirkus.

“Već je uspostavljen red u samom nukleusu. Prodavači se nalaze na parkingu i prodaju na uređenim stolovima“, dodao je Delić.

U narednom periodu, kako je naglasio Delić, izvršit će se revitalizacija i sanacija Vrela Bosne, a jedan od prioriteta je uređenje Velike aleje.

“Uredit ćemo staze za šetnice i parking, ali i povećati prostor za rekreaciju djece. Fijakersko stajalište privodi se kraju i ono će biti za sedam dana završeno, a nakon toga i pušteno u funkciju“, kazao je Delić.

Ministar Jusić izjavio je kako je ovo tek početak, te da će s vremenom nova ustanova preuzeti brigu o Skakavcu, Bijambarama i drugim zaštićenim područjima, te osmisliti programe u ovim oazama kako bi postala samoodrživa.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=48
:thumbup:
Amazonka27

#24 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by Amazonka27 »

cccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc :roll:

neko jedno rece "jos malo pa cemo placati i cist vazduh..." a vidim ovdje mnogi to i podrzavaju...

bas me odmara onako setanje po betonu izmedju stabala...dok se sklanjam biciklistima i ljudima na rolama itd....mislim...kome jos pada napamet da sjedne na dekicu i napravi mini piknik...mislim halo :roll:

Nekad sam sa roditeljima (prije rata) isla na igman...pa dekica...pa rekete...pa odbojka...pa rostilj...uglavnom kad god nam dodje rodbina iz cijele yuge...zna se....prvi sucani vikend idemo gore....a sad...gdje sad? Ni sanjala nisam da cu se nekada zaželjeti zelenila.
Opalim vam svima cvoku koji podrzavaju ovakve stvari, nebili vam proradio mali mozak....
i evo jedna pjesmica

Ripicipi

#25 Re: Vrelo Bosne konacno zasticeno od papanluka?

Post by Ripicipi »

Odlicno, uvijek cu prije platiti za mir i cistocu, nego da za dzaba imam smece, tezge i rostilje :)
U danasnjem avazu je bila fotka sa "novog" Vrela Bosne, prepuno je novog cvijeca, sve cisto, lijepo, sjajno. Kocijasi uniformisani itd... :thumbup:
Post Reply