Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
-
Static-X
#351 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ti ozbiljan
-
xyz101
#352 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
apsolutno.
talibani su sljam i islamskog svijeta.
mizerni sadisti koji maltretiraju zene (kao skriveni pederchichi..)
to treba pobiti ko misheve,,i posijati psenicu preko njih.
talibani su sljam i islamskog svijeta.
mizerni sadisti koji maltretiraju zene (kao skriveni pederchichi..)
to treba pobiti ko misheve,,i posijati psenicu preko njih.
-
Static-X
#353 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ja bi samo da pa izlozim misljenje u vezi nasi u americkoj vojsci.
Mislim da se vecina (da nebrojimo pojedince koji je sigurno vrlo malo tako da ih netreba ni uzimati u obzir) prijavila zbog zarade. Takodje mnogi od tih 'momaka' su obicne propalice koje nisu uspijele ostvariti nista od svog zivota pa su iskoristili vojsku kao najlaksi nacin da dodju do vece zarade. Tim istim sigurno nece biti tesko raditi sta god da ih dopadne rukuh jer ipak misle samo o svojoj guzici...
Mislim da se vecina (da nebrojimo pojedince koji je sigurno vrlo malo tako da ih netreba ni uzimati u obzir) prijavila zbog zarade. Takodje mnogi od tih 'momaka' su obicne propalice koje nisu uspijele ostvariti nista od svog zivota pa su iskoristili vojsku kao najlaksi nacin da dodju do vece zarade. Tim istim sigurno nece biti tesko raditi sta god da ih dopadne rukuh jer ipak misle samo o svojoj guzici...
-
whow
#354 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Baratas predpostavkama i sudis o gradivu sa kojim nisi upoznat . Ko kome uzima posao? Na slobodnom trzistu kakvo postoji u kapitalistickim ekonomijama radna snaga se kupuje i prodaje po principima konkurencije : brze , bolje , kvalitetnije , jeftinije sto znaci da ukoliko sam ja bolji od tebe ja dobijam posao a ti dobijas nogu. Na zapadu svako ganja novac i da si ikada otisao dalje od Ilidze ili Dobrinje to bi i sam uvidio. Kreiranje posla i kvalitetnih radnih mjesta zahtjeva mnogo vise truda ukoliko ideja buiseness-a premasuje viziju o kafancugi sa tri stola koja ima 100 KM prometa dnevno ili nekoga butika ili ne daj boze trafike. Ne podcjenjuj i ne provaljuj se jer si iskreno receno glup. Za bilo kakva ulaganja je potrebna ekonomsko- politicka klima koja ce podrzavati investicije a ne korupciju i mahinacije . Zasto bih morao misliti o podmicivanju , korumpiranim opstinarima , reketasima i drugoj bagri ako hocu da ulozim svoj tesko steceni novac. Na zapadu kada ulazes lovu , drzava te prvih nekoliko godina oslobodi poreza , dok ne stanes na noge , banke ti daju ektra povoljne kredite ukoliko ima dobar business plan sve strukture i instrumenti su podeseni za uspjeh . U BiH situacija je dijametralno suprotna . Opstinari traze mito za svaku i najobicniju potvrdu . Ljudi ne mogu da kupe ili prodaju imovinu i nekretnine zbog birokratskih prepreka postavljenim sa jednim i jedinim ciljem da se iznudi mito . Korupcija je na rekordnom nivou. Ovo je ogromna sramota i u svakoj normalnoj drzavi ljudi koji kod nas sjede u opstinama bi sjedili u zatvorima .Korupcija se provlaci kroz sve segmente drustva dok nacionalisticke oligarhije pljackaju vec opustosenu zemlju. Stanje je katasrtofalno i ljudi su dovedeni do stanja mentalne fatamorgane u kojem im se privida sve osim realnog stanja koje je potpuna katastrofa. Pogledaj podatke i skotat ces da BiH bulvalno i literalno zivi od dijaspore , direktno ili indirektno jer to malo sljiva , kupusa i mrkve ne bih prehranilo ni dvije opstine u Sarajevu a ne citavu drzavu. Zasto bih bilo ko u takvoj situaciji ulagao u takvoj drzavi . Puno je logicnije ostaviti lovu u zapadnim bankama i naci posao . Uglavnom kada vidim sav taj jad , cemer i korupciju odmah me prode svaka zelja za povratkom i dobijem dodatno postovanje za sisteme i drustvo u zapadnim demokratijama.xyz101 wrote:ako si 15 god u americi i vratis se u bosnu bez prebijene banke, onda mars u tri pm.
nije da ne razumijem svacije tegobe i smisao zivota,
da ne ganja svako novac, i slicne bullshit bajke za internacionalu gubitnika.
ali stvarno ako ces poslije svih tih godina u inostranstvu vratit se da uzmes posao (umjesto da kreiras posao) nekom bosancu, dodji odmah da ti opalim samar.
- seen
#355 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
vratili bi se sigurno.... kao sto bi ja otiso u zimbabwexyz101 wrote:slusaj,,
upoznao sam svakakvog shljama u zivotu; i naseg i stranog.
ali jedno mogu garantovati; ako se u bih pocne opet rokati ti momci koji su sad u americkoj vojsci, brze ce se vratiti u bih nego ti.
znam i oni koji nigde nisu otisli.
dosli su kao klinci iz brloga rata.
ovdje se zaposlili u mizerne poslove. droga, alkohol, i slicne stvari.
ovi momci koji su otisli u americku vojsku, otisli su zbog sebe.
usavrsili su disciplinu; psihicku i fizicku optimalnost.
nesto sto bi se za nekog velikog muslimana u fotelji nikad ne moze reci.
ne bore se oni za ameriku; niti ratuju protiv muslimana.
ljudi su otisli u armiju jer nisu vidjeli nigdje bolji izbor.
ratuju za svoj dzep.
to jest,, ako se negdje bas moraju i boriti; prvo misle na svoju guzicu a onda na neke americke vise ciljeve.
hvala bogu jos nijednom nije hvalila ni dlaka na glavi; a bili su u afganistanu i iraku nekoliko puta.
ovdje jedino ko ide u Vojsku su ljudi koji su propali u zivotu pa nemaju druge opcije
kao i drogerasi, mexikanci, crnci, najveca bjeda
i oni levati koji su se napalili na americku propagandu...sirenje demokratije
mozes ti pricati koliko hoce da oni nisu protiv muslimana i sta god....
ali ako je neko tokom rata bio u cetnicima taj je podrzavo cetnicku viziju i agresiju pa makar on nikad opalio metka
isto tako ti jadni nasi u americkoj vojsci podrzavaju ubijanje muslimana...indirektno
radije bi smece kupio po parkovima nego ucestvovo u njihovoj agresiji na islamski svijet
agresija u kojoj Israel i kurupirani amercki politicari imaju profit a mladi glupani s bore za to....
-
xyz101
#356 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
dali ti zivis na zapadu?.whow wrote: Na zapadu kada ulazes lovu , drzava te prvih nekoliko godina oslobodi poreza , dok ne stanes na noge , banke ti daju ektra povoljne kredite ukoliko ima dobar business plan sve strukture i instrumenti su podeseni za uspjeh . .
ja vec skoro deset godina imam svoj biznis u americi.
prva dva biznisa su propali.
nikada od drzave ili banke nisam centa dobio dok nisam svoj vlastiti novac poceo ulagati.
a dali sam mito placao ??
jesam.
svaki put kada porez platim, podmitim neku leziguzu u washingtonu
svaki put kada izvadim neki dokument, moram platiti.
malo ovaj papir, malo ota provizija.
pa radije bih u bosni platio jednog covjeka da to sve brze sredi, i gotovo.
- jutarnji
#357 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Interesantno. A cime se bavis ako nije top secret?xyz101 wrote:ja vec skoro deset godina imam svoj biznis u americi.
Ovo bas i nije tacno. Ima tu jako puno pristojnog svijeta, a jedan od razloga zasto se prijavljuju u vojskuseen wrote:kao i drogerasi, mexikanci, crnci, najveca bjeda
i oni levati koji su se napalili na americku propagandu...sirenje demokratije
je "scholarship".
whow
-
xyz101
#358 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
nije relevantno koji biznis.
govorim kako ljudi u bih sanjaju neke ideale.
kao banka ce u americi dati tebi pare ako sastavis dobar biznis plan.
nece.
poslat ce te tri puta da korigiras svoj originalni plan (u cemu gubis dragocjeno vrijeme bez plate) i na kraju ce te pitati koliko dajes svoga investmenta (novac iz svog dzepa) da bi pokrenuo biznis.
i mislis se onda,, wtf? da sam imao svoj novac ne bih dolazio u banku.
onda neces imati drugog izbora nego da prihvatis novac od investitora kao sto sam ja, koji ce uzimati i do 50% tvog profita
a sto se tice mita i slicnih stvari, to je normalno u svim drzava svijeta.
samo sto se to u bogatijim zemljama radi na velikom novu, pa mali ljudi u svakodnevnom radu ne vide .
govorim kako ljudi u bih sanjaju neke ideale.
kao banka ce u americi dati tebi pare ako sastavis dobar biznis plan.
nece.
poslat ce te tri puta da korigiras svoj originalni plan (u cemu gubis dragocjeno vrijeme bez plate) i na kraju ce te pitati koliko dajes svoga investmenta (novac iz svog dzepa) da bi pokrenuo biznis.
i mislis se onda,, wtf? da sam imao svoj novac ne bih dolazio u banku.
onda neces imati drugog izbora nego da prihvatis novac od investitora kao sto sam ja, koji ce uzimati i do 50% tvog profita
a sto se tice mita i slicnih stvari, to je normalno u svim drzava svijeta.
samo sto se to u bogatijim zemljama radi na velikom novu, pa mali ljudi u svakodnevnom radu ne vide .
- Šeha
#359 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Static-X wrote:Ja bi samo da pa izlozim misljenje u vezi nasi u americkoj vojsci.
Kakve zarade? O cemu ti pricas?
Najnizi oficir ima manje od 30000 platu. Sta mislis koliko vojnik zaradjuje. Vojnik sa "hazard duty pay" ne izidje 50000 godisnje. To kad je u Iraku ili Afg. Te pare moze zaraditi radeci kao "vozac lifta", vratar, konobar... na milion drugih, po zivot manje opasnih, poslova.
Evo ti plata u vojsci za "enlisted men" i "non-coms" (vojnike i podoficire):
http://www.goarmy.com/benefits/money_basic_pay.jsp
Ispod 17k pocetna plata!
U vojsku idu Meksikanci zbog zelene karte. Djeca zbog stipendije misleci da je to avantura i prilika da pobjegnu iz svoje neke zabiti... i sl. Zbog para sigurno ne.
- jutarnji
#360 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
relevantno jexyz101 wrote:nije relevantno koji biznis.
Pa sta je ako nije avantura? Na kraju ima milion nekih rodova, k`o da se moras ganjat po onoj prasiniŠeha wrote:Djeca zbog stipendije misleci da je to avantura
sa onim talibancima. Slazem se da su plate mizerne, samo poslije sluzbe imaju velkiki plus u njihovom
CV
-
doboj
#361 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ionako je tema otisla u ....evo i od mene malo; zenin amidza sa porodicom je dosao kod nas 2001.Mi im poslali papire.Stariji sin je imao 14 godina .Roditelji odmah navalili na posao,da rade ,a djeca kod kuce na kompjuteru.Samo band of brothers ,call off duty,i slicna sranja.Ja im pokusao objasniti da rat nije kao igrica ,nema reset i 3 zivota ,ali ne ide.Stariji sin se totalno ufurao u to.Odmah po zavrsetku srednje skole,otisao na obuku za marince ,bio na Paris island,S. Carolina.Vratio se kuci ,pa poslije 6 mjeseci Irak.Vratio se iz Iraka ,otisli mi da ga vidimo,mali je toliko nafuran na vojsku ,i to sranje ,to je nevjerovatno.Kad je kod kuce nigdje ne izlazi ,opet igrice ,nema curu,slabije prica nas jezik ,i uopste ne komunicira sa Bosancima.Vojna propaganda je izuzetno jaka ovdje ,i omladina se vrlo lako napali na to.
- ahuseino
#362 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Od tako tih beneficija, imaju kojekakve besplatne kurseve dok su tamo (kao IT kojesta), a ako sluze nesta godina (ne znam koliko, morebit' 20, imaju peMziju.jutarnji wrote:relevantno jexyz101 wrote:nije relevantno koji biznis.
Pa sta je ako nije avantura? Na kraju ima milion nekih rodova, k`o da se moras ganjat po onoj prasiniŠeha wrote:Djeca zbog stipendije misleci da je to avantura
sa onim talibancima. Slazem se da su plate mizerne, samo poslije sluzbe imaju velkiki plus u njihovom
CV, pod uslovom da u medjuvremenu dibidus ne pobudale, a to se cesto desava.
Naravno ima budala kojekakvih sto fakat jos vjeruju u ideale.
-
Static-X
#363 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
50000 kao konobar... more bitŠeha wrote:Static-X wrote:Ja bi samo da pa izlozim misljenje u vezi nasi u americkoj vojsci.
Najnizi oficir ima manje od 30000 platu. Sta mislis koliko vojnik zaradjuje. Vojnik sa "hazard duty pay" ne izidje 50000 godisnje. To kad je u Iraku ili Afg. Te pare moze zaraditi radeci kao "vozac lifta", vratar, konobar... na milion drugih, po zivot manje opasnih, poslova.
Ispod 17k pocetna plata!
U vojsku idu Meksikanci zbog zelene karte. Djeca zbog stipendije misleci da je to avantura i prilika da pobjegnu iz svoje neke zabiti... i sl. Zbog para sigurno ne.
Zar ti podebljano nezvuci bas onako kako ja opisa propalice koji neznaju sta ce sa zivotom jer je za neke stvari vec kasno. Tu se ipak ukljucuje i lova sa svim beneficijama.
- ahuseino
#364 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
50 keka, i te kako... easily... da ne govorim da je uduplo u dobrim tavernama i restoranima u velikim gradovima kao NY, Bos, LA...Bartender i dosta vise...Static-X wrote:50000 kao konobar... more bitŠeha wrote:Static-X wrote:Ja bi samo da pa izlozim misljenje u vezi nasi u americkoj vojsci.
Ispod 17k pocetna plata!
Zar ti podebljano nezvuci bas onako kako ja opisa propalice koji neznaju sta ce sa zivotom jer je za neke stvari vec kasno. Tu se ipak ukljucuje i lova sa svim beneficijama.
Ja zam kroz koleDZ konobario 4 godine. Dosta mi bilo 16 sati sedmicno da radim. Hem dobra para, hem popodnevna udarna smjena - komplementarno skoli... milina.
-
doboj
#365 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Daj da se vratimo temi ,da se jos malo smijem.
- jutarnji
#366 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Haj` reci da me zajebajesahuseino wrote:Od tako tih beneficija, imaju kojekakve besplatne kurseve dok su tamo (kao IT kojesta), a ako sluze nesta godina (ne znam koliko, morebit' 20, imaju peMziju.
Ovo je tacno, i ne mora biti neki velegrad. Pristojan restoran, bar...ima tipa toliko.ahuseino wrote:50 keka, i te kako... easily...
U pravu si...ne vracam se do daljneg, sumnjivi su mi, opet ce se pokrhatdoboj wrote:Daj da se vratimo temi ,da se jos malo smijem.
-
Static-X
#367 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ebiga onda ko da mi zivimo na razlicitim krajevima zemlje a ne u razlicitim states.
Nepricamo ovdje o konobarima koji sluze obamu nego obicnim restoranima. U malom mjestu gdje zivim mozes zaraditit minimalu, to je sve, hvaliti se da radis u restoranu i da zaradjujes bi bilo
, al haman u vecim gradovima je druga prica.
Nepricamo ovdje o konobarima koji sluze obamu nego obicnim restoranima. U malom mjestu gdje zivim mozes zaraditit minimalu, to je sve, hvaliti se da radis u restoranu i da zaradjujes bi bilo
- ahuseino
#368 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Sto? Predobre beneficije, jel?jutarnji wrote:Haj` reci da me zajebajesahuseino wrote:Od tako tih beneficija, imaju kojekakve besplatne kurseve dok su tamo (kao IT kojesta), a ako sluze nesta godina (ne znam koliko, morebit' 20, imaju peMziju.![]()
Hvala ti sto se slazesjutarnji wrote:Ovo je tacno, i ne mora biti neki velegrad. Pristojan restoran, bar...ima tipa toliko.ahuseino wrote:50 keka, i te kako... easily...
Trebalo mi je da neko potvrdi
Sve u svemu
- jutarnji
#369 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ja ne znam gdje zivis, al` gdje god da si fataj se noge odatleStatic-X wrote:Ebiga onda ko da mi zivimo na razlicitim krajevima zemlje a ne u razlicitim states.
Nepricamo ovdje o konobarima koji sluze obamu nego obicnim restoranima. U malom mjestu gdje zivim mozes zaraditit minimalu, to je sve, hvaliti se da radis u restoranu i da zaradjujes bi bilo, al haman u vecim gradovima je druga prica.
Iole pristojan restoran, bar, club, necete platiti vise od dva dolara po satu, oni lovu uzimaju na tipu(baksisu).
Imam jarana koji zna bez problema izaci sa 500 dolara tipa za noc. Doduse, ovo je petak i subota vece.
- jutarnji
#370 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Pa za nekoga ko je bukvalno nepismen, beneficije k`o gromahuseino wrote:Sto? Predobre beneficije, jel?
Plata, housing, osiguranje, stipendija, olaksice pri zaposlavanju...jbm ga, malo li je?
- ahuseino
#371 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Valjda je jedno konobarisati u dunkin donuts-u, i-hop-u, ili lokalnom diner-u a sasvim drugo u fine dining restoranu gdje je vecera u prosjeku $30+Static-X wrote:Ebiga onda ko da mi zivimo na razlicitim krajevima zemlje a ne u razlicitim states.
Nepricamo ovdje o konobarima koji sluze obamu nego obicnim restoranima. U malom mjestu gdje zivim mozes zaraditit minimalu, to je sve, hvaliti se da radis u restoranu i da zaradjujes bi bilo, al haman u vecim gradovima je druga prica.
... da ne spominjem recimo night clubs gdje se ne zna ni ko pije ni ko placa. Garantujem da su barteneri dobri po $300 - $500 na noc (petak - subota)...
-
landlord
#372 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Sto sam ja onda isao u skolu? Bataliti posao i ici u konobare..ahuseino wrote:Valjda je jedno konobarisati u dunkin donuts-u, i-hop-u, ili lokalnom diner-u a sasvim drugo u fine dining restoranu gdje je vecera u prosjeku $30+Static-X wrote:Ebiga onda ko da mi zivimo na razlicitim krajevima zemlje a ne u razlicitim states.
... da ne spominjem recimo night clubs gdje se ne zna ni ko pije ni ko placa. Garantujem da su barteneri dobri po $300 - $500 na noc (petak - subota)...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#373 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ja vam theme, ko o cemu oni o Mr. Dollar 
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#374 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
jest to je istina, ovdje ljudi skoro toliko zaradjuju zaposleni u tim granama, ali padnu sa noga, nema napretka i i mnogo vise sati rade od 40 normalnihahuseino wrote:Valjda je jedno konobarisati u dunkin donuts-u, i-hop-u, ili lokalnom diner-u a sasvim drugo u fine dining restoranu gdje je vecera u prosjeku $30+Static-X wrote:Ebiga onda ko da mi zivimo na razlicitim krajevima zemlje a ne u razlicitim states.
samo, po meni, nije vazno koliko zaradjujes koliko je kako se ophodis sa $$$; mislim ideja Amerike je da ti ne radis mnogo za pare vec da pare rade za tebee...it's my utopia!
Last edited by corolla02 on 07/05/2010 05:55, edited 1 time in total.
- ahuseino
#375 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Pa ima sve svoje. Konobarima je posao na nogama, para cetvrtkom, petkom i subotom na vece, nedeljom brunch...landlord wrote:Sto sam ja onda isao u skolu? Bataliti posao i ici u konobare..ahuseino wrote:Valjda je jedno konobarisati u dunkin donuts-u, i-hop-u, ili lokalnom diner-u a sasvim drugo u fine dining restoranu gdje je vecera u prosjeku $30+Static-X wrote:Ebiga onda ko da mi zivimo na razlicitim krajevima zemlje a ne u razlicitim states.
Ti si ucio skole da radis normalno radno vrijeme, slobodne vikende, za pristojnu placu, osiguranje, 401k i znanje koje ti otvara neka druga vrata... Kada prihodi dohvate prirodni equilibrium tokom tvog zivotnog vijeka sve postaje isto, nijanse, manje - vise, ali ti ostaje job comfort level, quality of life i noge bez prosirenja vena