Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
-
Kesedzija
#1 Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Imlali neko da je se vratio. Da ce se vratiti.
kakva su iskustva i posljedice
kakva su iskustva i posljedice
-
landlord
#2 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Znam par ljudi koji su se vratili..
Uglavnom su jako zadovoljni.. U USA su zavrsili faksove, uglavno su svi IT kadrovi. Kazu da im je ovde puno bolje i da manje rade nego u USA. Sa ovom platom ovde kazu da imaju bolji standard zivota i da vise mogu sebi priustiti nego sa americkom..
Uglavnom su jako zadovoljni.. U USA su zavrsili faksove, uglavno su svi IT kadrovi. Kazu da im je ovde puno bolje i da manje rade nego u USA. Sa ovom platom ovde kazu da imaju bolji standard zivota i da vise mogu sebi priustiti nego sa americkom..
- Citizen-X
#3 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Samo dodjite - Velkom tu Baznija.
Ja imam 2 jarana koji su se vratili iz USA - lijepo im je - imaju kablovsku HRT1 i HRT2 imaju rezije da plate i sto je najvaznije - nemaju kredita - vise.
Ja imam 2 jarana koji su se vratili iz USA - lijepo im je - imaju kablovsku HRT1 i HRT2 imaju rezije da plate i sto je najvaznije - nemaju kredita - vise.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#4 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Znam ja nekoliko, ali koji su se odmah vratili tamo.
Imam u familiji bracni par koji je dosao sa djecom ovdje nakon 10ak godina, i okolina ih nije prihvatila, narocito djecu...nemam pojma zasto ali eto...ljudi se vratise.
Imam u ulici povratnike iz Amerike, sa curicom, djeca je bas zajebavaju,ismijavaju
Mala istina ima naglasak ali ja ne vidim problem...
Uglavnom ja znam da ja ne bih ...bar ne jos uvijek.
BiH je i dalje na klimavim nogama, a mislim da je tamo ipak bolje koliko toliko.
Imam u familiji bracni par koji je dosao sa djecom ovdje nakon 10ak godina, i okolina ih nije prihvatila, narocito djecu...nemam pojma zasto ali eto...ljudi se vratise.
Imam u ulici povratnike iz Amerike, sa curicom, djeca je bas zajebavaju,ismijavaju
Mala istina ima naglasak ali ja ne vidim problem...
Uglavnom ja znam da ja ne bih ...bar ne jos uvijek.
BiH je i dalje na klimavim nogama, a mislim da je tamo ipak bolje koliko toliko.
-
Tuzlachina
#5 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ja sam JE SE bio vratio .....
pozdrav iz TX

pozdrav iz TX
- Šeha
#6 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Jesu li i tebe ismijavali zbog jezika?!?Tuzlachina wrote:ja sam JE SE bio vratio .....
-
jefferson
#7 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
To je najveci problem nase okoline, netolerancija prema drugacijem.
Nisu djeca ta koja su kriva sto ismijavaju tu djevojcicu nego njihovi roditelji koji su djetetu na njegovo pitanje zasto ona drugacije govori vjerovatno rekli "ma ko im jebe mater, misle bili u americi pa nama dosli prosipati pamet."
BiH ima jos da uci, a stanje nece krenuti na bolje sve dok su ljudi u BiH ovako zatvoreni i nemaju kontakta sa vanjskim svijetom (ne mislim na HR i Srbiju).
Ja kada bi se vratio imao bi fin zivot, i ne bi mi bio problem se uklopiti jer nisam davno ni otisao. Medjutim, mislim da treba jos sacekati dok bar ne ukinu vize i slicne restrikcije, i dok ne dodje dan da se mozemo vidjeti u EU!
Nisu djeca ta koja su kriva sto ismijavaju tu djevojcicu nego njihovi roditelji koji su djetetu na njegovo pitanje zasto ona drugacije govori vjerovatno rekli "ma ko im jebe mater, misle bili u americi pa nama dosli prosipati pamet."
BiH ima jos da uci, a stanje nece krenuti na bolje sve dok su ljudi u BiH ovako zatvoreni i nemaju kontakta sa vanjskim svijetom (ne mislim na HR i Srbiju).
Ja kada bi se vratio imao bi fin zivot, i ne bi mi bio problem se uklopiti jer nisam davno ni otisao. Medjutim, mislim da treba jos sacekati dok bar ne ukinu vize i slicne restrikcije, i dok ne dodje dan da se mozemo vidjeti u EU!
-
melb26sa
#8 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Planiram(o) za 2012. Valjda ce mi dotada muz nauciti bosanski kako treba, sita sam prevodjenja za dzabe 
- ladyada
#9 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
odite prvo na malo dulji odmor u bosnu.............pogledajte sve detaljno sto vas interesuje...................odmor bi trebao da bude oko 3 mjeseca dug ............vratite se opet u ameriku par mjeseci ...........pa usporedite , ako se nistee vratili u oni 3 mjeseca , jer vam sve ide na nerve ili sto ste novce spisakali .....
- Dr.Cuddy
#10 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ako kontas tek tako dignut sidro, bez da si nesto obezbijedio dole...nemoj ici. Vidi prvo za posao, dal' se trazi to sto znas raditi i za sta si se skolovao...znam djevojku koja je dobila posao iz Kanade i vratila se, eno je radi, renta stan i pomalo se kuci...nema kredita! Ides li sam ili sa familijom? Ako su djeca u pitanju, moras vidjeti sa skolama u BiH (upisni rokovi, dodatni casovi Bosanskog etc.)...onda stanovanje...Sarajevo je grad skupog zivljenja (ako ces kupovati nesto), osim ako vec nemas gdje (rodbina, roditelji)...bar jedno od vas dvoje (ako si sa familjom) bi trebalo odmah da ima neki poslic...zaboravi ustedjevinu, ovo ono, jer se to brzo istopi a vjeruj mi trebat ce ti za druge stvari usput dok ne stanes na noge...nemoj se oslanjati na ustedjevinu ma kolika bila!
Prvo sjedi sam sa sobom i vidi sta hoces, a sta je realno moguce. Stavi na papir pros/cons i vidi jel' to to. I nemoj grlom u jagode, sve fino isplaniraj do u detalje, i najvaznije, pripremi se na najgoru soluciju (da se recimo ne ostavi san i moras se vratiti u USA) jer ce manji biti shock i imaces izlaznu strategiju!
sretno

Prvo sjedi sam sa sobom i vidi sta hoces, a sta je realno moguce. Stavi na papir pros/cons i vidi jel' to to. I nemoj grlom u jagode, sve fino isplaniraj do u detalje, i najvaznije, pripremi se na najgoru soluciju (da se recimo ne ostavi san i moras se vratiti u USA) jer ce manji biti shock i imaces izlaznu strategiju!
sretno
-
shadow
#11 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Jos uvijek se zadovoljavam
cestim posjetama Bosni i to u trajanju od po 3-4 mjeseca godisnje. Potkacim malo mora, malo planine, vecinu tekmi F.K.Sarajeva i tako napunim baterije. Zelja za povratkom postoji i ta opcija je uvijek otvorena ali cini mi se da je svaki put kad odem situacija puno gora, obruc se steze, sve je kao jedan napuhani balon spreman da pukne. Blizi sam povratku bio prije 5,6 godina nego sad.
S druge strane, napatio sam se i ovdje da nesto stvorim, bezveze mi sad sve tek tako sutnuti i otici. Vidjecemo..
U svakom slucaju sretno onima koji se odluce na ovu opciju
S druge strane, napatio sam se i ovdje da nesto stvorim, bezveze mi sad sve tek tako sutnuti i otici. Vidjecemo..
U svakom slucaju sretno onima koji se odluce na ovu opciju
-
Kesedzija
#12 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
nekima je ovde izglede jos do zajebancije
pitam ozbijlno pitanje, ako nemas nisto korisno i pametno brate -prodji me se
neznam kako ostali koji zive vec duze vrijeme preko 10 god mozda ce me neko pogresno shvatiti, ali je meni ovaj tempo zivota preko glave,
ja imam namjeru da se vratim, da probam, pa ako moze ,moze
vracam se sa familijom, imam stambeni rijesen a sad radim na poslovni -da odem na 3 mjeseca, to nemogu, ne dozvoljava mi posao a bogami i racuni, isao sam na 1 mjesec odmora, i to jedva me sef pusti
jer nije ni amerika kao sto je nekad bila...
necu sad u detalje kako i zasto, ali znam jedno, zivot me prodje ko KEKS,
evo me na poslu, sa posla u kucu, vidim se sa fudbalskim jaranima cesto(to su oni petkom & nedeljom)
sve je lijepo,fino ali nesto, ono ''nesto'' opet FALI

pitam ozbijlno pitanje, ako nemas nisto korisno i pametno brate -prodji me se
neznam kako ostali koji zive vec duze vrijeme preko 10 god mozda ce me neko pogresno shvatiti, ali je meni ovaj tempo zivota preko glave,
ja imam namjeru da se vratim, da probam, pa ako moze ,moze
vracam se sa familijom, imam stambeni rijesen a sad radim na poslovni -da odem na 3 mjeseca, to nemogu, ne dozvoljava mi posao a bogami i racuni, isao sam na 1 mjesec odmora, i to jedva me sef pusti
jer nije ni amerika kao sto je nekad bila...
necu sad u detalje kako i zasto, ali znam jedno, zivot me prodje ko KEKS,
evo me na poslu, sa posla u kucu, vidim se sa fudbalskim jaranima cesto(to su oni petkom & nedeljom)
sve je lijepo,fino ali nesto, ono ''nesto'' opet FALI
- HAVANA
#13 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ja sam se vratio u Sarajevo prije 4 godine sa ženom i dvoje djece i super nam je.Ako voliš ovaj grad i hočeš raditi biće ti dobro.Ima dosta negativnih stvari
tipa papirologije,administracije,nacionalizma...ali i jako puno pozitivnih.Imam i dosta prijatelja koji su se vratili i dobro im je ali samo onima koji hoče raditi a ne po čitav dan ispijati kafe i šupljirati.Razmišljaj pozitivno ,bori se protiv negativnog i biće ti bolje nego bilo gdje.
tipa papirologije,administracije,nacionalizma...ali i jako puno pozitivnih.Imam i dosta prijatelja koji su se vratili i dobro im je ali samo onima koji hoče raditi a ne po čitav dan ispijati kafe i šupljirati.Razmišljaj pozitivno ,bori se protiv negativnog i biće ti bolje nego bilo gdje.
-
Nisich
#14 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ostani gdje jesi.. nigdje ti nece biti gore kao u Bosni!! sta je ovom narodu, svi nesh navalili da se vrate ma sta vam je ljudi!!
vi mislite sad nekoliko ljudi vam ispricalo da je nekim (Bog zna kojim) putem uspjelo ovdje kad su se vratili i vi mislite, eno ga sve zlatne kokosi padaju u Bosni.. e pa dragi moji ako je tako zasto onda svakim danom sve vise omladine ide iz BiH u neke druge razvijenije zemlje?!?!
moj ti je savjet da ostanes, jer ces se samo pokajati!!! jedino ak na neki nacin osiguras sebi da se mozes vratit ako ovamo ne uspije, onda dodji pa pokusaj, nikad se ne zna..
vi mislite sad nekoliko ljudi vam ispricalo da je nekim (Bog zna kojim) putem uspjelo ovdje kad su se vratili i vi mislite, eno ga sve zlatne kokosi padaju u Bosni.. e pa dragi moji ako je tako zasto onda svakim danom sve vise omladine ide iz BiH u neke druge razvijenije zemlje?!?!
moj ti je savjet da ostanes, jer ces se samo pokajati!!! jedino ak na neki nacin osiguras sebi da se mozes vratit ako ovamo ne uspije, onda dodji pa pokusaj, nikad se ne zna..
-
Nisich
#15 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
jefferson wrote:To je najveci problem nase okoline, netolerancija prema drugacijem.
jedino dobro sto cemo mi imati jeste da nam ukinu vize.. a sto ce tice BiH u EU, znas kakvo ce stanje biti, da izvinete jos usranije!!!
-
RenaTTa
#16 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ma kakvo vrachanje nista od toga 
-
RenaTTa
#17 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
...bar ne u dogledno vrijeme se vrachati, moje misljnje - moj stav.
Ovdje sam bila sa roditeljima dok nisam postala punoljetna, poslije toga
oni su se vratili u Sa (iz pretjeranog patriotizma) i sto su fakat postali dosadno-nostalgicni.
Ovdje su imali sve, gore jest da imaju poslove na kojima su radili i prije dolaska ovamo (dosli smo prije rata,
tacnije prelaz 89-te na 90-tu) ali nisu prihvaceni od strane istih komsija koji su tu zivjeli i do te 1989-te.
Svemu razlog nacionalizam, ljubomora, kao eto niste vi nista bolji sto ste dolsi nazad, volite svoj grad bla bla
standardna pricha. Eh ja tu gresku necu ciniti i vracati se u drzavu iz koje dolazim al koja mi opet nista ne nudi
a sad...svako svoje - tudju pamet slushaj, a svoju svidjaj
sretno, ma kako da odlucis
Ovdje sam bila sa roditeljima dok nisam postala punoljetna, poslije toga
oni su se vratili u Sa (iz pretjeranog patriotizma) i sto su fakat postali dosadno-nostalgicni.
Ovdje su imali sve, gore jest da imaju poslove na kojima su radili i prije dolaska ovamo (dosli smo prije rata,
tacnije prelaz 89-te na 90-tu) ali nisu prihvaceni od strane istih komsija koji su tu zivjeli i do te 1989-te.
Svemu razlog nacionalizam, ljubomora, kao eto niste vi nista bolji sto ste dolsi nazad, volite svoj grad bla bla
standardna pricha. Eh ja tu gresku necu ciniti i vracati se u drzavu iz koje dolazim al koja mi opet nista ne nudi
a sad...svako svoje - tudju pamet slushaj, a svoju svidjaj
sretno, ma kako da odlucis
- ljubav_aha
#18 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
jefferson wrote:To je najveci problem nase okoline, netolerancija prema drugacijem.
licno,ne planiram,nijedno od mojih znaimanja nisu jos profitabilni,a trece nije dobro placeno u BiH
-
RenaTTa
#19 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
@ljubav_aha ovo uvezi profitabilnosti zanimanja ti je pun pogodak i josh jedan razlog ne vratiti se (za sada bar)ljubav_aha wrote:jefferson wrote:To je najveci problem nase okoline, netolerancija prema drugacijem.
Ja kada bi se vratio imao bi fin zivot, i ne bi mi bio problem se uklopiti jer nisam davno ni otisao. Medjutim, mislim da treba jos sacekati dok bar ne ukinu vize i slicne restrikcije, i dok ne dodje dan da se mozemo vidjeti u EU!![]()
licno,ne planiram,nijedno od mojih znaimanja nisu jos profitabilni,a trece nije dobro placeno u BiH
- ljubav_aha
#20 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
obavila sam nekoliko ozbiljnih razgovora prije 5 godina,i napokon sam shvatila da nema nista od toga
cak su mi nudili rad na projektu cargo aerodroma u BL,ali je problem bio tim,tj.osobe,nesto mi je sve to bilo sumnjivo,a to je ono sto me jos uvijek odbija u nasem poslovanju,nema zakona koji ce me zasititi
cak su mi nudili rad na projektu cargo aerodroma u BL,ali je problem bio tim,tj.osobe,nesto mi je sve to bilo sumnjivo,a to je ono sto me jos uvijek odbija u nasem poslovanju,nema zakona koji ce me zasititi
-
RenaTTa
#21 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
i ne samo to!
a taj prvi osjecaj se najcesce i manifestuje kao ispravan koliko
god mi o tome polemisali
god mi o tome polemisali
-
jefferson
#22 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Bravoljubav_aha wrote:obavila sam nekoliko ozbiljnih razgovora prije 5 godina,i napokon sam shvatila da nema nista od toga![]()
Zakoni i provedba istih i jest najveci problem. Ako mene nema ko zastiti od svakavih budalastina, prevara i sl, nemam ja sta dole traziti osim uzivati par puta godisnje u prirodi.
Sto se tice EU, bit ce bolje, ali ce se raja morati disciplinirati, sto mnogi nece.
Meni konkretno EU odgovara zbog pristupnih fondova za istrazivanja koja su mi sad uskracena ako bi se vratio u BiH.
-
RenaTTa
#23 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Kad smo vech kod tih zakona i EU, odnosa EU i BiH. Chist primjer su cijene, u kontaktu sam sa starcima. Kazu cijene drasticno dizhu, na medijima (online, jer nemam druge mogucnosti da se informiram) navode razlog Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU. Nisam neki ekspert za politiku, zakone i ostalo sto se tice BiH ali isto tako su doneseni zakoni i za cijene, i trgovinske marze i ostalo a posto je lopovluk zakon koji je najjachi na snazi u BiH i za ockeivat je takvo sto. Valjda ce biti bolje, ko znajefferson wrote:Bravoljubav_aha wrote:obavila sam nekoliko ozbiljnih razgovora prije 5 godina,i napokon sam shvatila da nema nista od toga![]()
cak su mi nudili rad na projektu cargo aerodroma u BL,ali je problem bio tim,tj.osobe,nesto mi je sve to bilo sumnjivo,a to je ono sto me jos uvijek odbija u nasem poslovanju,nema zakona koji ce me zasititi![]()
Zakoni i provedba istih i jest najveci problem. Ako mene nema ko zastiti od svakavih budalastina, prevara i sl, nemam ja sta dole traziti osim uzivati par puta godisnje u prirodi.
Sto se tice EU, bit ce bolje, ali ce se raja morati disciplinirati, sto mnogi nece.
Meni konkretno EU odgovara zbog pristupnih fondova za istrazivanja koja su mi sad uskracena ako bi se vratio u BiH.
A to o trazenju zastite, i opozivanju na zakone BiH u bilo kojoj instituciji mozes okaciti macku o rep, upravo tako
- glavutan
#24 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Jarane ti si samo jedan iz mase koji ne pripada nigdje i nikome.
Ne pripadas tamo gdje si otisao.
Ne pripadas tamo odakle si otisao.
Stoga ne lupaj mnogo glavu o tome hoce li ti zivot proci dok kazes "KEKS" jer u vjecitom si raskoraku u kojem ces i umrijeti.
Budi tu gdje jesi, pogotovo ako i familiju imas za vratom jer djidjat se preko oceana zbog necega sto se zove nostalgija je poprilicno blentavo. Jednostavno zato sto te tamo gdje bi se vracao niko ne ceka rasirenih ruku.
Ne pripadas tamo gdje si otisao.
Ne pripadas tamo odakle si otisao.
Stoga ne lupaj mnogo glavu o tome hoce li ti zivot proci dok kazes "KEKS" jer u vjecitom si raskoraku u kojem ces i umrijeti.
Budi tu gdje jesi, pogotovo ako i familiju imas za vratom jer djidjat se preko oceana zbog necega sto se zove nostalgija je poprilicno blentavo. Jednostavno zato sto te tamo gdje bi se vracao niko ne ceka rasirenih ruku.
-
shown
#25 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ne idem nigdje iz bosne
jer nemam gdje