VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bogoljub

#51 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by bogoljub »

Dobar ovaj novi prijedlog zakona.
Posebno sto obuhvata cijelu federaciju BiH, sve kantone, sto do sada nije bio slucaj/
Jedino pitanje koje se sada postavlja kada ce ovaj zakon biti izglasan i kada ce stupiti na snagu.
Vlada federacije bi trebala biti malo azurnija po ovom pitanju! :bih:
valter.ba

#52 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by valter.ba »

sunce100 wrote:Da li žene koje se porode u Sarajevu silom prilika a nisu iz Kantona Sarajevo imaju ista prava kao i sarajevske porodilje? Mislim na žene koje su upućene na liječenje i porod u Sarajevo npr iz Tuzle, Zenice, Mostara ili drugih gradova zbog komplikacija u trudnoći da se liječe na ginekologiji porode u sarajevskom rodilištu.
Koja prava one ostvaruju?
Pa kako ce imati ista prava,pravo se utvrdjuje po mjestu prebivalista. Sve bi zene isle u Njemacku da se porode kada bi se tako prava ostvarivala :lol: Ovim novim zakonom bi sva prava trebala biti ujednacena za cijeli prostor federacije tako da ti nece biti mnogo bitno gdje si se porodila :wink:
Nedoumica

#53 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by Nedoumica »

:x
eto, i ja se onda pitam sta sa zenama u "sivoj zoni" zakona
npr. zenama sa ugovorom na odredjeno, koje mogu dobiti otkaz iste sekunde kad poslodavac sazna da je radnica trudna, bez ikakve obaveze poslodavca i drzave-kantona. i dovoljno je da poslodavac napise da je rijec o tehnoloskom visku pa da mu se nista ne moze ni sa pravne strane.
ovako nesto se skoro desilo u jednoj "renomiranoj" instituciji kantona sarajevo, a citam i da robot redovno radi ovakve stvari.

http://www.bih-rss.net/article_prekovre ... 647864.htm

crna rupa u zakonu. toliko o pravima zena na dan zena.
Iris31

#54 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by Iris31 »

Da li neko zna ima li ikakvog pomaka po ovom pitanju?

Navodno, ovih dana je naređena isplata razlike u nadokandi plata za vrijeme porodiljskog odsustva u državnim institucijama, znam li neko nešto o tome?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#55 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by Pera Trta »

sunce100 wrote:Da li žene koje se porode u Sarajevu silom prilika a nisu iz Kantona Sarajevo imaju ista prava kao i sarajevske porodilje? Mislim na žene koje su upućene na liječenje i porod u Sarajevo npr iz Tuzle, Zenice, Mostara ili drugih gradova zbog komplikacija u trudnoći da se liječe na ginekologiji porode u sarajevskom rodilištu.
Koja prava one ostvaruju?
Sa urednom uputnicom i odobrenjem iz svog kantona, trebalo bi da ostvaruju sva prava koja imaju i osiguranice iz KS. Kao i ostali pacijenti upućeni na liječenje u KCUS, uostalom.
Iris31

#56 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by Iris31 »

Mislim da ne ostvaruju ista prava, ako je ovdje o naknadama riječ. Prava na porodiljske naknade osvaruju se prema prebivalištu iz kojeg dolazi porodilja, ako se ne varam...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#57 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by Pera Trta »

Iris31 wrote:Mislim da ne ostvaruju ista prava, ako je ovdje o naknadama riječ. Prava na porodiljske naknade osvaruju se prema prebivalištu iz kojeg dolazi porodilja, ako se ne varam...
Mislio sam da govori o pravima na besplatno liječenje i sl...za naknade ne znam, znam samo da to zavisi od kantona do kantona.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#58 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by PipiDugaDevetka »

Tema up!

Ovo je bruka i sramota.
Pa, vaše mame su imale 100 puta veća prava, imale su sigurnost,...Novi Zakon, pa treba ih protestima natjerati da ga usvoje, ubrzaju usvajanje,...Žene, ropkinje u 21. vijeku,... :x
semmy

#59 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by semmy »

radim u privatnoj firmi koja je korekta po svim pitanjima pa i ovom...ja sam od pocetka januara na trudnickom bolovanju i cekam svaki dan da nam se novi clan pridruzi...suprug se raspitao u opcini i oni mi placaju 60% od prosjeka kantonalne place, znaci sarajevo cca 360km a ostatak ce mi firma nadoknaditi ( naravno bez toplog obroka )..
koliko znam da je ovako regulisano i u mnogim drzavnim institucijama osim na sudu, tamo imam prijateljicu koja mi rece da sud svojim porodiljama nenadoknadjuje ni feninga...uzas
pshhh

#60 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by pshhh »

semmy wrote: sud svojim porodiljama nenadoknadjuje ni feninga...uzas
Da li je to bas istina? :roll:
semmy

#61 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by semmy »

pshhh wrote:
semmy wrote: sud svojim porodiljama nenadoknadjuje ni feninga...uzas
Da li je to bas istina? :roll:
vjeruj da jeste, zakonom ti poslodavac nemora nista nadoknaditi i oni se toga i drze....imam prijateljicu koja tamo radi
BajrinNajmladji

#62 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by BajrinNajmladji »

Haj'mo pametnice moje, buduće i sadašnje mame, bake, nane, none, nene, a mogu i muškarci, svi redom, UKLJUČIMO SE U JAVNU RASPRAVU povodom donošenja Nacrta Zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Kantona Sarajevo.

Izvrsna prilika, pametnice moje, da nekom zakonskom začkoljicom, koju ćete predložiti zakonodavnim vlastima, onemogućite feudalno ponašanje gazda privatnih firmi, otpuštanje čim se stomak uveća, rad na određeno,...Ma, znate vi već o čemu pričam. Pametne ste vi, skontaćete, školovane ste, evo prilike da od kuće ili virtualnim eskejpiranjem sa posla učestvujete u donošenju Zakona koje najviše pogađa vas, duše moje drage, što porađate ili ste porodile Bosance svih boja i rasa, a živite na području Kantona Sarajevo.

Evo Nacrta Zakona o izmjenama Zakona o soc. zaštiti u Kantonu Sarajevo:
http://skupstina.ks.gov.ba/node/1876

Pažljivo iščitajte dokumenta jer skroliranjem nadolje imate Zakon koji se mijenja, pa sve dosadašnje izmjene Zakona i na početku ovaj sadašnji Prijedlog Nacrta Zakona o izmjenama Zakona o soc. zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Kantona Sarajevo. Računajući od 29. 12. 2009. g. imate 90 dana da dostavite prijedloge na slijedeće e-mail adrese:

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

Zašto praviti nerede, protestvovati na ulici i tako dati priliku dušmanima da ''ćape'' dio BiH, zašto stvarati haos, uložite mali napor čitajući ove prijedloge, onda, onako po ženski smislite prijedloge, primjedbe, zahtjeve,...Na svaki prijedlog, nadležni su dužni odgovoriti zašto nije ušao u Prijedlog Nacrta Zakona.

ZATRPAJETE IH PRIJEDLOZIMA!

Internet je čudo,
SVI NA INTERNET, INTERNET ZA SVE!
lina33

#63 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by lina33 »

koliko sam ja shvatila iz ovog prijedloga nema nekih promjena po pitanju naknada porodiljama?...i dalje je 60% prosjeka u kantonu?...nigdje nisam procitala 100% prosjeka 3 zadnje plate porodilje?
felichi

#64 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by felichi »

paprica29 wrote:
Better Man wrote:U Federalnoj instituciji gdje radim pravo porodilja je regulisano tako da ona donese potvrdu od općinske službe na kojoj je iznos koji prima od kantona. Na osnovu te potvrde izdaje joj se rješenje na iznos koji predstavlja razliku kad od iznosa njene plate odbiješ iznos koji dobiva od kantona, tako da porodilja dobiva puni iznos svoje plate, bez troškova prevoza i toplog obroka za vrijeme porodiljskog odsustva. Za one koji se nalaze u ispostavi u Mostaru obzirom da njihov kanton nije regulisao pravo naknade instituicija im daje puni iznos njihove plaće bez toplog i troškova prevoza.
Potpisujem. Upravo sam sve ovo ganjao za ženu. Kantonalna naknada iznosi 360 KM, a firma joj uplaćuje ostatak do pune plate.
mislis uganjao OPSTINSKU a ne kantonalnu naknade ? gdje si predao papire u opstinu ili kanton ?
semmy

#65 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by semmy »

felichi wrote:
paprica29 wrote:
Better Man wrote:U Federalnoj instituciji gdje radim pravo porodilja je regulisano tako da ona donese potvrdu od općinske službe na kojoj je iznos koji prima od kantona. Na osnovu te potvrde izdaje joj se rješenje na iznos koji predstavlja razliku kad od iznosa njene plate odbiješ iznos koji dobiva od kantona, tako da porodilja dobiva puni iznos svoje plate, bez troškova prevoza i toplog obroka za vrijeme porodiljskog odsustva. Za one koji se nalaze u ispostavi u Mostaru obzirom da njihov kanton nije regulisao pravo naknade instituicija im daje puni iznos njihove plaće bez toplog i troškova prevoza.
Potpisujem. Upravo sam sve ovo ganjao za ženu. Kantonalna naknada iznosi 360 KM, a firma joj uplaćuje ostatak do pune plate.
mislis uganjao OPSTINSKU a ne kantonalnu naknade ? gdje si predao papire u opstinu ili kanton ?
ne uganjao je kantonalnu, papire predajes u opcini u kojoj zivis oni ti donose pare na vrata ( kasne i po 2-3 mjeseca ) ali te isplacuje kanton preko opcine
BajrinNajmladji

#66 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

lina33 wrote:koliko sam ja shvatila iz ovog prijedloga nema nekih promjena po pitanju naknada porodiljama?...i dalje je 60% prosjeka u kantonu?...nigdje nisam procitala 100% prosjeka 3 zadnje plate porodilje?
Pa, ako nešto nije uredu imaš jedinstvenu priliku da vlastima u Kantonu predložiš izmjenu jer teče vrijeme od 90 dana za javnu raspravu za donošenje izmjena Zakona o soc. zaštiti Kantona SA.

U prethodnom postu sam da e-mail adrese, međutim, provjerio sam, MORA se predloženo dostaviti putem protokola, pisarnice Skupštine Kantona.

Vjerovatno, tamo nisu čuli za zakone koji se zovu ''elektronska vlada'' i ''elektronski potpis'', no nema veze, doći će novi ljudi, pa će se i to promijeniti. Kad-tad.
lina33

#67 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by lina33 »

prijedloge na zakon u javnoj raspravi ima smisla davati u smislu udruzenja gradjana ili nekih trudnica ili nekih udruzenja koji se bavi slicnim problematikama...a ne trudnice ili gradjani ponaosob---nije previse ozbiljno....a toliko nevladinig udruga koje uzimaju pare po pitanju prava zena i bla bla...ipak mislim da njh treba animirati.
BajrinNajmladji

#68 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

lina33 wrote:prijedloge na zakon u javnoj raspravi ima smisla davati u smislu udruzenja gradjana ili nekih trudnica ili nekih udruzenja koji se bavi slicnim problematikama...a ne trudnice ili gradjani ponaosob---nije previse ozbiljno....a toliko nevladinig udruga koje uzimaju pare po pitanju prava zena i bla bla...ipak mislim da njh treba animirati.
Pošalji meni šta predlažeš, zamjeraš,...i ja ću se pobrinuti da to stigne na pravo mjesto.
Samo, što će biti sa mojim potpisom, kao da ja predlažm to nešto.
nejsonka

#69 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by nejsonka »

nuttyyy :bih: svaka čast.........
Ja sam prije skoro dvije godine rodila. Pošto nisam radila dobijala sam sa biroa 120 KM, (hvala Bogu pa i toliko). Dok sam kupila Aptamil 4 kutije po 25 KM, ostane mi 20 Km, što nemože boti ni za pelena. Ali zato nisam kupovala svom djetetu hipo hapice koje koštaju 2.5 KM, nego sam pravila svaki dan njoj ručak.. Ali preživilo se hvala Bogu. Ali danas majke kupuju te hapice, te lutkice od 30 Km, te kapice od 21 KM.... Za njih da primaju i sa biroa i platu ne bi bilo dovoljno...
bogoljub

#70 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by bogoljub »

Mene interesuje jedno kod prava porodilja.
Moj brat i snaha su samo 40 dana poslije snahinog porodjaja otišli u inostranstvo. (u pitanju doškolovavanje i usavršavanje bratovo). Posto su predali sve papire uredno, i sve regularno. poslije nekoliko mjeseci pare koje su trebale doci na kućnu adresu nisu došle. nego su kako kaže poštar u pošti vraćene u kanton. Kada sam mu objasnio da ja imam punomoć o preuzimanju novca on je rekao da ta punomoć ne važi i da se moora imati punomoć od notara.
hele nejse. sada kaže da su pare u kantonu i da to ne zastarijeva do dvije godine, da se to može podići kada se oni vrate.
Radi se o Kantonu Sarajevskom.
Mene interesuje da li u zakonu ima predvidjeno ovakvo nešto i da li me ovaj tip levati?
Bilo šta o ovome ako iko zna neka mi pomogne.
campa_xxx

#71 Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Post by campa_xxx »

Nisam znao gdje da postavim pitanje vezano za naknadu porodiljama pa cu ovdje...

Interesuje me slijedece,
Porodilja je nezaposlena i na birou a muz radi i plata prelazi onih 120 po clanu!
Najvise me interesuje ovaj dio oko djecijeg doplatka jer to vuce sve ostalo!
U zakonu pise,

IV - ZASTITA PORODICE SA DJECOM
Clan 4.
1. Djeciji dodatak
a) Maksimalan prihod korisnika po clanu domacinstva kao
uslov za ostvarivanje prava na djeciji dodatak (20% od
prosjecne neto plate, cl. 129. stav 1. Zakona) 120,00 KM

E sad ima li neko da je pravnik i da se razumije u ove stvari, naime, 20% prosjecne neto plate nije 120 KM, to je mozda bilo 2005 kada je prosjecna plata bila oko 600KM pa je odatle tih 20% odnosno 120KM! Trenutna prosjecna plata u kantonu Sarajevo iznosi preko 950 KM pa bi onda umjesto 120KM taj iznos bio oko 190KM. Jesu li moguce malverzacije sa ovim zakonom i da li se ovaj procenat odnosi na prosjecnu platu u kantonu ili u Federaciji?
Ima li neko link na ovaj zakon?

Prosjecna plata u FBiH juli 2010 = 802KM ( 20%=160,4)
Prosjecna plata u Kantonu Sarajevo, juli 2010 = 976,71 KM (20%=195,2KM)

Odakle njima onih 120KM kad u zakonu pise 20% od prosjecne neto plate???

Ne znam da li se moderacija slaze ali ja bih otvorio ovu temu na pdf Ekonomija, ipak je ovo pitanje za pravnike!
Post Reply