Vratimo Trebević Sarajlijama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
chengaba

#51 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by chengaba »

susc_ovjek wrote: Odkad je ova studija?
Onako brzo sam prosao kroz cjeli dokument, ali, ne skontah kad bi trebalo pocet sarealizacijom projekta.
August 2009., pise ti na naslovnoj strani :-) :D

Koliko ja skontah, ovo je radilo ekonomski institut, sad ostaje na Gradu Sarajevu da pocne sa realizacijom projekta
(koji BTW ako niste nasli podatak, ima ukupan iznos od 16 miliona km).
valterbranisarajevo

#52 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by valterbranisarajevo »

Grad­ska upra­va Gra­da Sa­ra­je­va za ovu go­di­nu je odre­di­la pri­ori­te­te, a i bu­džet je već oda­vno usvo­jen. Se­kre­ta­r Grad­ske upra­ve Mi­šo Ko­jo­vić pod­sje­ća da su ove go­dne pri­ori­te­ti Gra­da obno­va Vi­je­ćni­ce i ži­ča­re. Po­red sred­sta­va iz IPA fon­do­va namijenjenih za obno­vu Vi­je­ćni­ce, Grad­ska upra­va je kon­kur­is­ala kod EU i za IPA sred­stva po­tre­bna za obno­vu trebevićke ži­ča­re.
San 25.2.2010.
Lutalica_sa

#53 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by Lutalica_sa »

valterbranisarajevo wrote:Grad­ska upra­va Gra­da Sa­ra­je­va za ovu go­di­nu je odre­di­la pri­ori­te­te, a i bu­džet je već oda­vno usvo­jen. Se­kre­ta­r Grad­ske upra­ve Mi­šo Ko­jo­vić pod­sje­ća da su ove go­dne pri­ori­te­ti Gra­da obno­va Vi­je­ćni­ce i ži­ča­re. Po­red sred­sta­va iz IPA fon­do­va namijenjenih za obno­vu Vi­je­ćni­ce, Grad­ska upra­va je kon­kur­is­ala kod EU i za IPA sred­stva po­tre­bna za obno­vu trebevićke ži­ča­re.
San 25.2.2010.
Kaze li se igdje odakle ce kratati "nova zicara"? Da li sa starog mjesta ili sa neke nove lokacije kao sto price kruze?
astrid

#54 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by astrid »

Jašta nego bila :-) ...Brala mine :run:
valterbranisarajevo

#55 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Žičara će imati istu dužinu (nešto manje od 2.100 metara) te polaznu i dolaznu tačku kao i prije rata. Polazna tačka je u starogradskoj ulici Hrvatin, dok je dolazna stanica na Vidikovcu, na Trebeviću. Naravno, ima i razlika. Idejnim projektom je predviđena savremena kabinska žičara koja će u satu prevoziti 1.000 putnika.
van Basten

#56 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by van Basten »

a zna li se ima li ovog aprila pohoda na Trebević i ako da kojeg tačno datuma?
Mikado

#57 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by Mikado »

Brus danas

Image
Image
Mikado

#58 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by Mikado »

van Basten wrote:a zna li se ima li ovog aprila pohoda na Trebević i ako da kojeg tačno datuma?
Jucer je bio u organizaciji Planinarskog drustva Trebevic Istocno Sarajevo

http://www.petricsoftware.com/trebevic/vijesti.aspx
van Basten

#59 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by van Basten »

nisam ni znao za taj pohod, a svakako je prošao već. Kada sam pitao mislio sam na pohod koji organizuje čini mi se PD Željezničar i koji polazi sa inat kuće?
misteriosa

#60 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by misteriosa »

Iskreno se nadam da ga nisi propustio. Sa PD Željezničar smo šetali na Trebević 25.04.. Bilo je super, dosta ljudi, mladih i starih, noge su mi otpale na zadnjem dijelu silaska (ne uspona, on je prošao super- pješačilo se 4 sata cca). Samo ima jedna stvar: vrijeme je bilo shit. Svako malo je kiša padala, bilo je poprilično hladno, na vrhu vjetar nosio, i najgora stvar od svih: bili smo na vrhu a repetitor se nije vidio :D Magla ko puding, 10-tak-15m dalje ništa ne vidiš. Eto, repetitor nismo vidjeli, o Sarajevu da ne govorim :D I da stvar bude još smješnija, na pola puta nazad se počelo razvedravati, da bi se na kraju dana i magla se razišla, i sunce zasjalo :D Ne žalim, meni je bilo odlično, a saznala za to preko FB-a, sasvim sluičajno.

Da ne skrenem sa teme, eto, ovo sad u aprilu je bio moj prvi poslijeratni pohod na Trebević, čisto jer auta nemam, biciklima se kanimo (kondicija 0, jedva sam do Barica došla), a nisam znala nikog ko ide gore, kakav je teren, kuda se može ići i tako to. Samo se nadam da će sljedeći put vrijeme biti bar malo bolje.
I popunjavala sam tu anketu za sadržaje na Trebeviću, ono definitivno treba u što skorije vrijeme vratiti ne samo Sarajlijama, nego svim Bosancima i Hercegovcima. Vrijedi, zaista.
VjecitiStudent

#61 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by VjecitiStudent »

U toku je sjeca sume na Trebevicu, sramota

http://www.ekoakcija.com/content/sjeca- ... -trebevicu
uvjek dobar gost

#62 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by uvjek dobar gost »

VjecitiStudent wrote:U toku je sjeca sume na Trebevicu, sramota

http://www.ekoakcija.com/content/sjeca- ... -trebevicu
Daleko od očiju daleko od srca..... koja je to bruka jebote... a nikom ništa i niko ništa.... mi bi najviše volili da dođe Greenpeace i da se žrtvuje u naše ime i za naš račun...
no_crnjak

#63 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by no_crnjak »

prvo treba vratiti Ferhadiju i Titovu Sarajlijama,pa tek onda Trebevic xD
vemus

#64 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by vemus »

no_crnjak wrote:prvo treba vratiti Ferhadiju i Titovu Sarajlijama,pa tek onda Trebevic xD
Cini mi se da vise nema gaca i carapa po Ferhadiji...?
high_volume

#65 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by high_volume »

no_crnjak wrote:prvo treba vratiti Ferhadiju i Titovu Sarajlijama,pa tek onda Trebevic xD
Kako se dobije ekskluzivitet? Na Trebević, na Ferhadiju, Titovu...
valterbranisarajevo

#66 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

valterbranisarajevo

#67 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Samo što nije zasjalo srce Trebevića

Na Tabačkoj ravni, u blizini Prvog šumara na Trebeviću, na 1.150 metara nadmorske visine, u srcu nekadašnjeg najomiljenijeg sarajevskog izletišta, već se zabjelesao Napretkov multimedijalni centar. No, da bi se mogli nastaviti unutarnji radovi u objektu, potrebna je struja, a za njeno puštanje su, ocjena je laika, ispunjeni svi uslovi. Da li je tako, pitali smo tehničkog direktora Elektrodistribucije Alaudina Alihodžića, koji nam je kazao da je prema Općini Stari Grad upućen i posljednji dokument potreban za izdavanje građevinske dozvole što se odnosi na struju.

Sve po zakonu

„Sada Opština treba da obavi svoj dio posla", napominje Alihodžić, koji ipak ne bi prognozirao kada će zasjati sijalica u centru: „Mi se samo držimo zakona, niko ne može na divlje dobiti struju", objašnjava Alihodžić, a privremena upotrebna dozvola, o kojoj Napretkovci sanjaju, za njega je suvišna priča, s obzirom na to da je, eto, sve gotovo privedeno kraju za dobijanje stalne.

„Mi smo poslovima Elektordistribucije dali prioritet u našem radu, ali da bismo izdali odobrenje za građenje koje se odnosi na struju, potrebno je obaviti još neke provjere, potom nadležne komisije vrše prijem i onda se izdaje dozvola“, objašnjava Mirsada Smajić, pomoćnica načenika za urbanizam u sarajevskoj Općini Stari Grad, koja, takođe, ne želi govoriti o rokovima: „Šta da se nešto desi?! Onda bi svi pitali ko je dao odobrenje“, ističe Smajić

Iako za sebe ne traže nikakvo izuzeće, Napretkovci ipak ne shvataju da procedura za puštanje struje mora toliko dugo trajati, a već je i 3,5 km kabla dovedeno do objekta, trafostranica na Hridu je spremna, priključak postavljen...

„Predviđamo otvorenje centra sredinom iduće godine“, kaže Blago Mikulić, član Središnje uprave HKD. Saznajemo, predsjednik Napretka dr. Franjo Topić bi volio da to bude u maju. Inače objekat je, objašnjava prof. Tomislav Batinić, od Marindvora udaljen 9 km. Do njega se može doći automobilom za 15-20 minuta. prije nego što ga je prepustio Mikuliću, Batinić je vodio projekat do potpisivanja kupoprodajnog ugovora s dotadašnjim vlasnikom 25 hiljada kvadratnih metara zemljišta, na kojem je, eto, izgrađen prvi objekat u federalnom dijelu Trebevića nakon 1995 godine. Napretkov drugi, poslije onog u Busovači.

Do sada je, inače, u vanjski dio trebevičkog zdanja utrošeno 1.100.000 KM, a to su, prije svega, sredstva Vlade RH i italijanske organizacije kršćanskih sindikata Movimento Cristiano Lavoratori. Kanton Sarajevo je finansirao izgradnju puta, Elektrodistribucija snosi sama svoje troškove...

Četiri mladića idu...

Multimedijalni centar ima prizemlje i prvi sprat s tri apartmana, šest dvokrevetnih i šest trokrevetnih soba. U jegovoj dvorani će se održavati različiti skupovi, a i sva ostala infrastruktura,da ni ne spominjemo gustu četinarsku šumu koja zauzima polovinu imanja, kao da je stvorena za likovne kolonije, simpozijume, koncerte...“zdanje će biti dio turističke ponude glavnog bh grada. Naš je cilj oživjeti ovaj svojevremeno proglašeni nacionalni park prirode, ali i podržati obnovu trebevićke žičare, od 1959 do 1992. jednu od najvećih bh atrakcija“. govori Batinić.

Kada se steknu uslovi, napretkovci planiraju da na preostalom zemljištu podignu sportska igrališta...U HKD smo vidjeli i maketu tog. moguće je budućeg centralnog sarajevskog rekreativnog podrućja, ali da bi se na njemu što prije čula i ona nježna pjesma Vede Hamšića, o četiri mladića što idu s Trebevića, potrebno je, za početak – pustiti struju.

Edina Kamenica

Oslobođenje 10.12.2010.

Image
valterbranisarajevo

#68 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Dnevni Avaz: Aktuelna saradnja Švicarske i Grada Sarajeva: Žičarom na Trebević 2012. godine

N. PILAVDŽIĆ on 29/12/2010 11:35:00

Prvi putnici žičarom na Trebević mogli bi putovati 2012. godine, najavio je jučer gradonačelnik Alija Behmen. On je istakao da pregovori s dvije švicarske firme koje žele donirati žice, gondole i drugu opremu još traju.
- Sve ide u pravom smjeru, ali ne želim davati lažna obećanja. Više od 90 posto posla smo završili. Raščišćena je dolazna stanica na Trebeviću, s Hidrometeorološkim zavodom izmjerili smo ruže vjetrova, geolozi i geodezi su uradili svoj posao... Ostalo je da ekspropriramo dio posjeda na trasi, jer ćemo morati postaviti više stubova - rekao je Behmen.

Žičara u Švicarskoj bi trebala biti demontirana u maju. Nakon toga slijedi njena priprema za transport u Sarajevo.

- Prijevoz, montažu, automatiku i revitalizaciju žičare mi moramo platiti. Zato smo uspostavili saradnju s Evropskom komisijom, koja se preliminarno izjasnila da nam finansijski može pomoći. Bitno je da žičara nije stara i pohabana, a uskoro očekujemo novi susret sa Švicarcima da dogovorimo neke tehničke detalje - kazao je Behmen.
valterbranisarajevo

#69 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Sarajlije će ponovo uživati gledajući nebo sa Trebevića

Nakon osamnaest godina, Sarajevo i BiH će ponovo dobiti opservatorij za posmatranje neba na Trebeviću, čija bi sanacija, nakon što je devastriran u ratu, trebala početi ove godine.

Kamen spoticanja

Muhamed Muminović, predsjednik As¬tro¬nom¬skog druš¬tva «Ori¬on», kaže za «San» da je napravljen mali pomak, ali dovoljan da opservatorij počne sa radom.
- Konačno nam je Općina Stari Grad dala na korištenje zemljište i dvije tvrđave koje gore postoje. Problem sa zemljištem je godinama bio kamen spoticanja, jer bez papira da su tvrđave naše, nismo mogli ništa raditi. Sada imamo sve crno na bijelo - kaže Muminović.

Ističe da je dobivena dozvola ujedno i znak da će uskoro početi njegova sanacija.
- Za sanaciju manjeg dijela tvrđave, nisu potrebna velika sredstva. Radi se oko 50.000 KM. Osim toga, nećemo mijenjati izgled tvrđava, sve će biti isto. Bitno je da unesemo manje istrumente, kako bi opservatorij mogao početi sa radom - kaže Muminović te dodaje da uz pomoć svih općina i Kantona, opservatorij može početi sa radom već na ljeto kada se očekuje da sanacija bude završena.

Tvrđava sa kupolom

- Projekt sanacije je završen. Rekao sam da nam za sada nisu potrebna velika sredstva. Međutim, velika tvrđava sa kupolom, ipak će sačekati neka bolja vremena, jer je za njenu obnovu potreban veliki novac koji trenutno nemamo - ističe Muminović. On naglašava da je važno to što će nakon 18 godina Sarajlije, ali i svi drugi bh. građani imati priliku da posmatraju nebo sa Trebevića i uz adekvatne instrumente.
- Važno je da opservatorij proradi. Istina, sanacija tvđave sa kupolom iziskuje mnogo više para i za te svrhe, kupovinu instrumenata je potrebno više od milion eura. Ali, sredstva ćemo pronaći kroz evropske fondove - zaključio je Muminović.

M. Aščić

San
karanana

#70 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by karanana »

raja, kako doci autom na trebevic, odnosno na mjesto gdje se moze malo prohodat tamo?
nisam bio od 80ih-90ih pa pojma nemam.
jeli se penjem uz vraca pa tacno kad udjem u rs, skrenem lijevo tamo gdje je znak za jahorinu? i kako onda da dodjem do nekog setalista ili nekog vidikovca ili tako nesto?
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#71 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by 1946 »

karanana wrote:raja, kako doci autom na trebevic, odnosno na mjesto gdje se moze malo prohodat tamo?
jeli se penjem uz vraca pa tacno kad udjem u rs, skrenem lijevo tamo gdje je znak za jahorinu? i kako onda da dodjem do nekog setalista ili nekog vidikovca ili tako nesto?
Ono kad skreneš na Vracama lijevo (desno je prema Lukavici), samo piči pravo, nemaš nigdje zastraniti. Doduše put je pravo loš, imaš osjećaj po stepenicama da voziš. Ima na jednom dijelu klizište odnijelo pola asfalta i kad sve to prebrodiš :D , izađeš na jednu čistinu imaš veliki parking. Lijevo skreneš prema bob stazi. To je to što ja znam da je najbliže za šetanje :)
chengaba

#72 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by chengaba »

karanana wrote:raja, kako doci autom na trebevic, odnosno na mjesto gdje se moze malo prohodat tamo?
Što reče 1946, možeš do tog velikog parkinga (Ravne se zove), odatle lijevo do bob staze, ili nastaviti pravo do Brusa cestom, ili desno pjehoke do Dobrih Voda. Ako ćeš do vidikovca, ideš prema bob stazi dok ne prođeš ispod velikog dijela staze, odatle desno uzbrdo do vidikovca (bivšeg).
A možeš i prije uzrovanog asfalt dijela skrenuti desno gdje je putokaz "Vrh - 8 km". Ide dio asfaltnom cestom, koja pređe u makadamski put. Tuda možeš na vrh grebenom, ili samo pićiti tim putem do vrha.
A možeš i od bob staze se vratiti pjehe u grad, to ti je sat vremena tabananja. ;-)
karanana

#73 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by karanana »

hvala momci. do tog cu parkinga, pa cu malo eksperimentisati.
Max Bunker

#74 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by Max Bunker »

valterbranisarajevo wrote:Žičara će imati istu dužinu (nešto manje od 2.100 metara) te polaznu i dolaznu tačku kao i prije rata. Polazna tačka je u starogradskoj ulici Hrvatin, dok je dolazna stanica na Vidikovcu, na Trebeviću. Naravno, ima i razlika. Idejnim projektom je predviđena savremena kabinska žičara koja će u satu prevoziti 1.000 putnika.
Hoce, vraga moga.
Prije godinu ( malo jace ), bas sam sa jaranom setao kroz one mahale ( Bistrik ), gore prema Trebevicu i nema sanse da zicara ima istu trasu ( pogotovo polaznu tacku ) kao prije rata. Toliko je izgradjeno kuca i nadogradjeno spratova " na divljaka " da ono par kablova, sto je ostalo od zicare, bukvalno ali BUKVALNO, prolazi metar iznad krovova ( na nekim mjestima, po mojoj procjeni i dvadesetak cm ).
Zicara, kada se bude obnavljala ili ce morati imati novu trasu ili ce se ti objekti morati rusiti a toliko ih ima, da ce to oduzeti dosta, dosta vremena ( a sem toga, sumnjam da ce se gradske i kantonalne vlasti, smjeti uhvatiti u kostac sa problemom te " divlje " gradnje, sto su i dokazali od rata pa do danas ).

P.S.
Pored " Parka Princeva " ima ona jedna kuca ( golim okom se vidi da nema dozvole ) i sajle od zicare, skoro, dodiruju krov :shock:
Max Bunker

#75 Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by Max Bunker »

chengaba wrote:
Što reče 1946, možeš do tog velikog parkinga (Ravne se zove), odatle lijevo do bob staze, ili nastaviti pravo do Brusa cestom, ili desno pjehoke do Dobrih Voda. Ako ćeš do vidikovca, ideš prema bob stazi dok ne prođeš ispod velikog dijela staze, odatle desno uzbrdo do vidikovca (bivšeg).
A možeš i prije uzrovanog asfalt dijela skrenuti desno gdje je putokaz "Vrh - 8 km". Ide dio asfaltnom cestom, koja pređe u makadamski put. Tuda možeš na vrh grebenom, ili samo pićiti tim putem do vrha.
A možeš i od bob staze se vratiti pjehe u grad, to ti je sat vremena tabananja. ;-)
Jel ko prolazio tuda ? Da nije mina koja ostala, mene sve hastra :( Veliku zelju imam, ali je strah jaci...
Post Reply