Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
- zunazu
#1 Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Da li smo se ikad zapitali šta sa svoje strane možemo pokušati učiniti po pitanju naših sunarodnjaka Srebreničana? Te ljude ubijaju na razne načine, ali najviše duhovno, stalno ih guraju u poziciju poniženih i beživotnih, od političara, medija, do svih nas nijemih.
Sada pričaju kako se boje da će morati napustiti svoj grad jer su dobili za načelnika negatora nemjerljivo važnih činjenica. Zato, učinimo sa svoje strane da ih podsjećamo, ne jednom nego kad god treba, da su hrabar narod, koji nije bio kukavički ni u ratu, koji je 3 i po godine na samoj granici sa izvorom zla pružao otpor agresiji, zajedno sa Žepljacima, i to nije mala stvar. Srebrenica je pala jer je bila odsječena, jer nije imala dobre izvore za nabavku potrebnih sredstava, jer UN nije ispunio svoje obaveze, jer možda državna politika nije dovoljno učinila, ali nikako zbog toga što su bili kukavice.
Bez obzira na sve, sada je bitnije nego ikad slati Srebreničanima poruke ohrabrenja, podsjetiti ih na njihovu snagu i ponos, da ne treba da se boje, da ne smiju stalno gledati iz pozicije žrtve, da moraju da se brane školom, znanjem, radom, pravnim sredstvima, natalitetom, kulturom, da moraju obezbjediti pravne savjetnike, koristiti sudove i međunarodne faktore da ostvare svoja prava koja su konvencijama ugrađena u naš ustav.
Kako im možemo pomoći? Svako to od nas može: da ih posjeti, da napravi o njima novinarsku reportažu o životnim temama (priroda, ekologija, poljoprivreda, bogata historija, flora, fauna, speleologija, ornitologija, voda, znamenitosti...), da im se održi koncert, da im se odigra predstava, da im se prikažu filmovi, da nauka djeluje i na tom prostoru, da se vide mogućnosti otvaranja domaćeg tržnog centra, da Srebrenica bude na umjetničkim slikama, u pjesmama, pjesmicama, sevdalinkama, pričama, knjigama, reportažama, filmovima, da im se promijeni osjećaj bezizlaznosti, da im se vrati ravnopravnost.
Možda najvažnije, a možda i najteže - ohrabriti ih i podstaći da se njihova rasuta udruženja objedine, da odbace sujete, predrasude i malograđanštinu, da budu svjesni da je vrijeme da angažuju mlade i školovane ljude koji će ispred njih istupati i biti aktivni u radu jednog novog, civiliziranog, pospremljenog saveza Srebreničana, koji će promicati kulturu, dijalog, istinu, saradnju, duh bosanske države.
Pomozimo im ako smo ljudi, ako smo svjesni da treba biti na strani slabijeg. Dužni smo, a i nas će taj korak činiti zadovoljnijima. Hvala.
Sada pričaju kako se boje da će morati napustiti svoj grad jer su dobili za načelnika negatora nemjerljivo važnih činjenica. Zato, učinimo sa svoje strane da ih podsjećamo, ne jednom nego kad god treba, da su hrabar narod, koji nije bio kukavički ni u ratu, koji je 3 i po godine na samoj granici sa izvorom zla pružao otpor agresiji, zajedno sa Žepljacima, i to nije mala stvar. Srebrenica je pala jer je bila odsječena, jer nije imala dobre izvore za nabavku potrebnih sredstava, jer UN nije ispunio svoje obaveze, jer možda državna politika nije dovoljno učinila, ali nikako zbog toga što su bili kukavice.
Bez obzira na sve, sada je bitnije nego ikad slati Srebreničanima poruke ohrabrenja, podsjetiti ih na njihovu snagu i ponos, da ne treba da se boje, da ne smiju stalno gledati iz pozicije žrtve, da moraju da se brane školom, znanjem, radom, pravnim sredstvima, natalitetom, kulturom, da moraju obezbjediti pravne savjetnike, koristiti sudove i međunarodne faktore da ostvare svoja prava koja su konvencijama ugrađena u naš ustav.
Kako im možemo pomoći? Svako to od nas može: da ih posjeti, da napravi o njima novinarsku reportažu o životnim temama (priroda, ekologija, poljoprivreda, bogata historija, flora, fauna, speleologija, ornitologija, voda, znamenitosti...), da im se održi koncert, da im se odigra predstava, da im se prikažu filmovi, da nauka djeluje i na tom prostoru, da se vide mogućnosti otvaranja domaćeg tržnog centra, da Srebrenica bude na umjetničkim slikama, u pjesmama, pjesmicama, sevdalinkama, pričama, knjigama, reportažama, filmovima, da im se promijeni osjećaj bezizlaznosti, da im se vrati ravnopravnost.
Možda najvažnije, a možda i najteže - ohrabriti ih i podstaći da se njihova rasuta udruženja objedine, da odbace sujete, predrasude i malograđanštinu, da budu svjesni da je vrijeme da angažuju mlade i školovane ljude koji će ispred njih istupati i biti aktivni u radu jednog novog, civiliziranog, pospremljenog saveza Srebreničana, koji će promicati kulturu, dijalog, istinu, saradnju, duh bosanske države.
Pomozimo im ako smo ljudi, ako smo svjesni da treba biti na strani slabijeg. Dužni smo, a i nas će taj korak činiti zadovoljnijima. Hvala.
- KB9
#2 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
sami sebi nisu htjeli pomoc i otic glasat za nekog ko ne negira genocid, nemamo mi tu sta radit
- Dope_Man
#3 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Dakle, iz nekog razloga, mi bi svi trebali svu svoju paznju podrediti tom gradu, i to odredjenoj skupini ljudi u tom gradu, kao i njihovim bivsim sunarodnjacima koji su se docepali dobrih donacija pa se ugodno smjestili daleko od Srebrenice. Odlicna ideja.
- uglavnomja
-
Cohers
#5 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Očito, fali im Zulfo Tursunović - da ih ponovo ukupi i iseli sa Balkana. Daleko od Izetbegovićeve kvislinško-kriminalne bande, kojoj nije u imteresu da su na okupu - ugrozili biše njihovo uživanje na lovorikama genocida.zunazu wrote:
-
realna do boli
#6 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Mozda je onima koji su prezivjeli genocid u Srebrenici, dosadilo da ih SDA vuce za nos, neuradivsi nista, skoro dvadeset godina poslije toga za svoj narod...
Sada, neka se sami bore za svoje fotelje..nije lako na danasnjem vaktu ostati bez plate.
Sada, neka se sami bore za svoje fotelje..nije lako na danasnjem vaktu ostati bez plate.
- zunazu
#7 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Vi koji se opirete potrebi da pomognete svojim sunarodnjacima vjerovatno ste ništarije u životu pa nemate načina da im pomognete, ali to nije razlog da po njima pljujete.
Hvala za odgovore, ali poruka je bila upućena ljudima koji su ljudi, koji gaje humanizam i empatiju, i koji su svjesni da dobiti državu ne znači da je stvar završena. Moj narod je moj narod, bio na Baščaršiji, u Bihaću, Stocu, Posušju, Srebrenici, Novom Pazaru, Goraždu, Brčkom ili Prizrenu.
Hvala za odgovore, ali poruka je bila upućena ljudima koji su ljudi, koji gaje humanizam i empatiju, i koji su svjesni da dobiti državu ne znači da je stvar završena. Moj narod je moj narod, bio na Baščaršiji, u Bihaću, Stocu, Posušju, Srebrenici, Novom Pazaru, Goraždu, Brčkom ili Prizrenu.
- KB9
#8 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
znaci ti gajis empatiju prema osobama koje su bile lijene sebi da pomognu i to ti daje za pravo da vrijedjas druge ljude na ovoj temi cije misljenje i tvoje se ne poklapaju?
- pirpa
-
aratet
#10 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Dobra tema, mi sa foruma bi se trebali organizovati za 4 godine da kidnapujemo Srebrenicane po Vogosci i Ilijasu i odvedemo ih u Srebrenicu na glasanje.
- uglavnomja
#11 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
aratet wrote:Dobra tema, mi sa foruma bi se trebali organizovati za 4 godine da kidnapujemo Srebrenicane po Vogosci i Ilijasu i odvedemo ih u Srebrenicu na glasanje.
ne treba tako drasticno.
dovoljno je da svi koji osjecaju empatiju iznajme (za finu lovu, naravno) sobe tamo i prijave se, radi glasanja. sve na celu sa otvaracima slicnih tema. pogotovo ako su iz najvaznije opstine u bh
a neka u njihovim opstinama izbore odlucuju ljudi koji su im iznajmili stanove
-
aratet
#12 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Ali nevjerovatno kolike su ljude ovce i koliko malo misle svojom glavom, kada se odluci odraditi neki popisni ili izborni inzinjering svi odu tamo, ali kada su glavne SDA baje odlucile da im je bitnije Sarajevo i da nece raditi nikakav izborni inzinjering onda niko ne ide.
- uglavnomja
#13 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
aratet wrote:Ali nevjerovatno kolike su ljude ovce i koliko malo misle svojom glavom, kada se odluci odraditi neki popisni ili izborni inzinjering svi odu tamo, ali kada su glavne SDA baje odlucile da im je bitnije Sarajevo i da nece raditi nikakav izborni inzinjering onda niko ne ide.
vazno je svaliti krivicu na nekoga, sve 'nako pompezno, napr. tuziti cik
- KB9
#14 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
najgore sto jos niko nije izaso od politicara i fino reko da su sami krivi sto im je bilo mrsko glasat
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
mene zanima naučna fantastika
bilo je uvjeta da se srebrenica u daytonu traži za federaciju ili ako ništa kao nekio međunarodni distrikt?
sad je kasno
bilo je uvjeta da se srebrenica u daytonu traži za federaciju ili ako ništa kao nekio međunarodni distrikt?
sad je kasno
-
Nocni Monni
#16 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Kojoj hrabrosti?
- bach
#17 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Vjerujem da se iz našeg tima niko nije ni sjetio Srebrenice u Daytonu...Važnija je bila Šajina i Čengićeva Ustikolina...Black swan wrote:mene zanima naučna fantastika
sad je kasno
- uglavnomja
#18 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
koju svijest?Nocni Monni wrote:Kojoj hrabrosti?
i kako da im je "MI" vratimo?
-
PM72
#19 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
ja što me nasmija.Besposličari (poput mene
) da na nekom portalu vrate "svijest" srebreničanima.
- Grean
#20 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Ne mozemo im vratiti jer bi time svoju pokopali.
Znaci problem je sto bi se mi u Sarajevu morali suociti s tim da smo najzasluzniji za priznavanje RS-a u Dejtonu a da je za rad nase slobode tamo zavrsila Srebrenica, Zepa, zamalo Gorazde i jos dobar dio gradova.
Umjesto toga, za rad nase ciste savjesti lakse je pricati "kako su nam se dovukli u Vogoscu" koju smo mi "junacki oslobodili" (pitam se da li se ikad zapitamo na sta je dobismo).
Znaci problem je sto bi se mi u Sarajevu morali suociti s tim da smo najzasluzniji za priznavanje RS-a u Dejtonu a da je za rad nase slobode tamo zavrsila Srebrenica, Zepa, zamalo Gorazde i jos dobar dio gradova.
Umjesto toga, za rad nase ciste savjesti lakse je pricati "kako su nam se dovukli u Vogoscu" koju smo mi "junacki oslobodili" (pitam se da li se ikad zapitamo na sta je dobismo).
-
aratet
#21 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Imam prijatelja iz Srebrenice koji ne samo da sene planira vratiti u Srebrenicu, nego nema uopste rodbine tamo da ode u posjetu, svi su u FBIH.
-
PM72
#22 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Izvinućeš ali je u odbrani Sarajeva poginulo 12000 sarajlija a na sam grad je palo granata koliko u čitavoj Istočnoj Bosni.Meni je savjest čista.Grean wrote:Ne mozemo im vratiti jer bi time svoju pokopali.
- MyTao
#23 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Hajd se vi skupite pa glasajte za nekoga ko nije prvo Srebrenicu prodao onima koji su u njoj pocinili zlocin, a onda pokrali 99% drzave I sada je jebu kako zele I hoce, pa ce stvari mozda krenuti na bolje. Necete se morati brinuti o tome gdje su srebrencani...aratet wrote:Dobra tema, mi sa foruma bi se trebali organizovati za 4 godine da kidnapujemo Srebrenicane po Vogosci i Ilijasu i odvedemo ih u Srebrenicu na glasanje.
- MyTao
#24 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Pa vjerovatno sto nisu toliko glupi kao neki koji to tvrde.KB9 wrote:najgore sto jos niko nije izaso od politicara i fino reko da su sami krivi sto im je bilo mrsko glasat
Ali sta ocekivati od foruma na kojem sam cak citao kako su srebrencani zasluzili genocide jer su se previse druzili sa Srbima prije rata... pa ih dragi alah kaznio.
-
PM72
#25 Re: Vratimo Srebreničanima svijest o njihovoj hrabrosti
Gdje i kad si to čitao?MyTao wrote:Pa vjerovatno sto nisu toliko glupi kao neki koji to tvrde.KB9 wrote:najgore sto jos niko nije izaso od politicara i fino reko da su sami krivi sto im je bilo mrsko glasat
Ali sta ocekivati od foruma na kojem sam cak citao kako su srebrencani zasluzili genocide jer su se previse druzili sa Srbima prije rata... pa ih dragi alah kaznio.