VRANE U SARAJEVU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

astrid

#276 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by astrid »

quasar wrote:Da sve probleme i sav seljakluk mogu rjesiti sa 2 l vode ili 1 KM....eh. Sta cu sa komsijama koji bacaju smece kroz prozor, pisaju u liftu, po stubistu, puste pse da kenjaju na otirace...
:thumbup:
..to je superiorna vrsta :oops:
kriba

#277 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by kriba »

opet aktuelno, vrane napadaju !!

ONE DOLAZE ... :evil:
Skyfox

#278 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by Skyfox »

upravo se iznad Grbavice podize jato krestalica... mora da neko opet vjezba gadanje zracnom puskom... :roll:
archi_a

#279 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by archi_a »

quasar wrote:Smetaju i meni da spavam i kenjaju mi po autu. Spavanje jos nisam savladao, a pranje auta je sam manji problem. Ima rolna ubrusa i 2l vod u gepeku, ujutro poskidam flekice ako ih je manje, a ako je vise, odem u self service i za markicu sperem sve.
To je nevjerovatno. Redovno mi se desava. Pogledam sa prozora, pedeset automobila na parkingu a one samo na mom krovu. :x Imam osjecaj da to rade namjerno. Gamad cekaju da ga operem pa navale. Ne mozes opstat od govana. :x Mislim da to ima veze sa bojom automobila. Bijelom...
astrid

#280 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by astrid »

..opet :roll:
quasar wrote: Da sve probleme i sav seljakluk mogu rjesiti sa 2 l vode ili 1 KM....eh. Sta cu sa komsijama koji bacaju smece kroz prozor, pisaju u liftu, po stubistu, puste pse da kenjaju na otirace...
..sve receno
bjelic

#281 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by bjelic »

archi_a wrote:
quasar wrote:Smetaju i meni da spavam i kenjaju mi po autu. Spavanje jos nisam savladao, a pranje auta je sam manji problem. Ima rolna ubrusa i 2l vod u gepeku, ujutro poskidam flekice ako ih je manje, a ako je vise, odem u self service i za markicu sperem sve.
To je nevjerovatno. Redovno mi se desava. Pogledam sa prozora, pedeset automobila na parkingu a one samo na mom krovu. :x Imam osjecaj da to rade namjerno. Gamad cekaju da ga operem pa navale. Ne mozes opstat od govana. :x Mislim da to ima veze sa bojom automobila. Bijelom...
idu i na metalic sivu, potvrđeno :)
Gox

#282 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by Gox »

kazu ljudi da je pred sami rat u Sarajevu bila velika najezda vrana
Sofija89

#283 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by Sofija89 »

Ja ih se zaista mnogo plasim,jedan dan me jedna zgrabila za kosu :(
nemam nista protiv njih niti sam za istrebljenja boze sacuvaj,ali eto sam sam htjela da kazem da su meni mnogo strasno i da sam primjetila da me mnogo cudno gledaju.

Jedan dan sam vidjela jednu kako roni u lokvi vode,valjda joj vruce bilo pa se rashladjivala ,voljela bih da sam imala cam da je snimim ,iako je nisam smjela dugo gledati da ne skonta da je promatram,pa eto ti jos jedne vrane sto me ne voli....

Inace nedavno mi jedna sleti na prozor i gleda unutra :shock: ja sam prestravljena, i kad ih vidim na trotoaru zaobilazim ih u sirokom luku.
Sofija89

#284 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by Sofija89 »

edit:
malo sam prelistala temu pa da dodam:
Pisete da mogu razlikovati ljude, ja sam hranila neke cuke kod zgrade i cesto kad donesem hranu prvo se vrane iskupe i pocnu kljucati i ja sam ih tjerala da ne pojedu jer nije bilo namjenjeno za njih.
Pa kontam mozda me je zato ova jedna pikirala,jer se to desilo bas na istom mjestu :)

Interesantne su za promatrati skoz :) od sada ih hranim mozda promjene misljenje :-D
zahvalan

#285 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by zahvalan »

Haj da ja kao laik pitam jel moze Orao otjerati vrane ??? Ako nista bar braca Arapi imaju istreniranih orlova :lol:

??
touch brain

#286 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by touch brain »

zahvalan wrote:Haj da ja kao laik pitam jel moze Orao otjerati vrane ??? Ako nista bar braca Arapi imaju istreniranih orlova :lol:

??
par sokolova bi bilo dovoljno da leti perje :)
zahvalan

#287 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by zahvalan »

touch brain wrote:
zahvalan wrote:Haj da ja kao laik pitam jel moze Orao otjerati vrane ??? Ako nista bar braca Arapi imaju istreniranih orlova :lol:

??
par sokolova bi bilo dovoljno da leti perje :)
negdje sam gledao klip ( ne znam u kojem onom gradu bjese gdje orao ili orlovi tjera/ju dal vrane dal neke druge ptice) samo sto bih kod nas orlovi poderali golubove :(

da je neku akciju napraviti skloniti golubove a pustiti orlove :thumbup:
Sofija89

#288 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by Sofija89 »

Vjerovatno bi nekome i orlovi zasmetali,pa bi se otvorila nova tema ovdje na forumu,kako da unistimo orlove :run:
Phia

#289 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by Phia »

Nedavno smo nasli mladu vranu na trotoaru. Nismo imali gdje da je sklonimo da je nesto ne ubije jer je bas prometna ulica bila a nije bilo blizu nekog zelenila pa smo je ponijeli kuci. Ona tada nije jos znala da jede sama ni da leti pa smo je mi hranili. Sad je vec malo porasla i jako je pitoma. Problem je sto zivimo u stanu a imamo 3 macke (samo jedna ne zeli da je pojede ostale dvije samo vrebaju). Rado bismo je ostavili sebi jer kazu da su vrane po inteligenciji u zivotinjskom carstvu u vrhu a ona je skroz socijalizirana i samo bi bila sa nama, sjedila na ramenu, igrala se (sve joj je zanimljivo od stvari po kuci),kupala, ali problem su eto te macke. Sto se tice nekog pustanja u prirodu opet problem sto zivimo u stanu, kako joj uciniti taj prelaz laksim da ima gdje da se vraca, hoce li se uspjeti snaci ako izleti kroz prozor sa velike visine. Ona je previse navikla na ljude i neko ce je sigurno ubiti ako mu sleti na rame (obzirom na kometnare koje sam procitala to je najvjerovatniji scenario u Sarajevu). Ne znamo sta da radimo. Najradije bi je dali nekome ko ima neke uslove i interes za ovu vrstu ljubimca. Ako postoji neko takav u ovom gradu moze mi se slobodno javiti na PP. Vrana je sad malo starija, ne zna jos da leti na neke velike udaljenosti ali leti pomalo, jer joj jos nije razvijeno perje u potpunosti. Zna sama da jede i pije. Kupa se cesto u vecoj posudi u koju joj naspemo vode i igra se sa raznim predmetima. I tako..uglavnom ako ima neko da bi volio nesvakidasnjeg kucnog ljubimca moze mi se javiti..Evo i njena slika:

Image
Ambrozija

#290 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by Ambrozija »

:shock:
crnoplavo

#291 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by crnoplavo »

Phia wrote:Nedavno smo nasli mladu vranu na trotoaru. Problem je sto zivimo u stanu a imamo 3 macke (samo jedna ne zeli da je pojede ostale dvije samo vrebaju).
Rado bismo je ostavili sebi jer kazu da su vrane po inteligenciji u zivotinjskom carstvu u vrhu a ona je skroz socijalizirana i samo bi bila sa nama,
Ona je previse navikla na ljude i neko ce je sigurno ubiti ako mu sleti na rame (obzirom na kometnare koje sam procitala to je najvjerovatniji scenario u Sarajevu).
Ne znamo sta da radimo.
Izbacite te dvije mace sto je vrebaju, zadrzite vranu, i sami kazete da je osudena na smrt ukoliko je pustite vani, dok npr. mace, ako i skoce nekome u krilo niko (barem vecina) nece ubiti.
Probajte je naucit da prica
DanteX

#292 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by DanteX »

Phia wrote:Nedavno smo nasli mladu vranu na trotoaru. Nismo imali gdje da je sklonimo da je nesto ne ubije jer je bas prometna ulica bila a nije bilo blizu nekog zelenila pa smo je ponijeli kuci. Ona tada nije jos znala da jede sama ni da leti pa smo je mi hranili. Sad je vec malo porasla i jako je pitoma. Problem je sto zivimo u stanu a imamo 3 macke (samo jedna ne zeli da je pojede ostale dvije samo vrebaju). Rado bismo je ostavili sebi jer kazu da su vrane po inteligenciji u zivotinjskom carstvu u vrhu a ona je skroz socijalizirana i samo bi bila sa nama, sjedila na ramenu, igrala se (sve joj je zanimljivo od stvari po kuci),kupala, ali problem su eto te macke. Sto se tice nekog pustanja u prirodu opet problem sto zivimo u stanu, kako joj uciniti taj prelaz laksim da ima gdje da se vraca, hoce li se uspjeti snaci ako izleti kroz prozor sa velike visine. Ona je previse navikla na ljude i neko ce je sigurno ubiti ako mu sleti na rame (obzirom na kometnare koje sam procitala to je najvjerovatniji scenario u Sarajevu). Ne znamo sta da radimo. Najradije bi je dali nekome ko ima neke uslove i interes za ovu vrstu ljubimca. Ako postoji neko takav u ovom gradu moze mi se slobodno javiti na PP. Vrana je sad malo starija, ne zna jos da leti na neke velike udaljenosti ali leti pomalo, jer joj jos nije razvijeno perje u potpunosti. Zna sama da jede i pije. Kupa se cesto u vecoj posudi u koju joj naspemo vode i igra se sa raznim predmetima. I tako..uglavnom ako ima neko da bi volio nesvakidasnjeg kucnog ljubimca moze mi se javiti..Evo i njena slika:

Image

Blago vama :(
Volim vrane, da nemam zeca rado bih je primio kod sebe :(
poznanik

#293 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by poznanik »

Phia wrote:Nedavno smo nasli mladu vranu na trotoaru. Nismo imali gdje da je sklonimo da je nesto ne ubije jer je bas prometna ulica bila a nije bilo blizu nekog zelenila pa smo je ponijeli kuci. Ona tada nije jos znala da jede sama ni da leti pa smo je mi hranili. Sad je vec malo porasla i jako je pitoma. Problem je sto zivimo u stanu a imamo 3 macke (samo jedna ne zeli da je pojede ostale dvije samo vrebaju). Rado bismo je ostavili sebi jer kazu da su vrane po inteligenciji u zivotinjskom carstvu u vrhu a ona je skroz socijalizirana i samo bi bila sa nama, sjedila na ramenu, igrala se (sve joj je zanimljivo od stvari po kuci),kupala, ali problem su eto te macke. Sto se tice nekog pustanja u prirodu opet problem sto zivimo u stanu, kako joj uciniti taj prelaz laksim da ima gdje da se vraca, hoce li se uspjeti snaci ako izleti kroz prozor sa velike visine. Ona je previse navikla na ljude i neko ce je sigurno ubiti ako mu sleti na rame (obzirom na kometnare koje sam procitala to je najvjerovatniji scenario u Sarajevu). Ne znamo sta da radimo. Najradije bi je dali nekome ko ima neke uslove i interes za ovu vrstu ljubimca. Ako postoji neko takav u ovom gradu moze mi se slobodno javiti na PP. Vrana je sad malo starija, ne zna jos da leti na neke velike udaljenosti ali leti pomalo, jer joj jos nije razvijeno perje u potpunosti. Zna sama da jede i pije. Kupa se cesto u vecoj posudi u koju joj naspemo vode i igra se sa raznim predmetima. I tako..uglavnom ako ima neko da bi volio nesvakidasnjeg kucnog ljubimca moze mi se javiti..
Ta mala vrana je, kol'ko-tol'ko naučena na vas, na vaš glas, navike, miris, način obraćanja prema njoj, i ona ima poseban osjećaj i odnos prema vama.
Ukoliko je sada predate drugom čovjeku, vjerovatno ne bi bila toliko pitomog ponašanja, bila bi preplašena jer bi za nju to bio ponovni šok, i pretpostavljam da bi uginula brzo, ili bi istraumatizirana pobjegla.Po mom mišljenju, koristeći logiku i skromno znanje iz ornitologije, imaš dvije opcije: ili da je pustiš u prirodu ili da je zadržiš u stanu.
Međutim, njenih nekoliko dana boravka među ljudima sigurno joj nije izbrisalo iz genetičke memorije park, šumu, stablo, kao prirodno stanište, ona ima nagon i potrebu za razmnožavanje, itd., tako da će te u svakom slučaju kad-tad napustiti, što znači da je trebaš postepeno uvoditi u njeno prirodno stanište...
TheMule

#294 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by TheMule »

Trebalo bi je nekako pustiti sa ostalim vranama i vidjeti sta ce se desiti. Mozda je previse okrutno da se drzi u stanu. Ona ce, kroz svoju genetiku, znati da se hrani i leti, ali pitanje je da li ce je ostale vrane primiti.
Phia

#295 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by Phia »

Sigurno je da bi njoj bilo najbolje da se pridruzi svojima..probacemo sve sto je u nasoj mogucnosti da to bude sto bezbolnije..
astrid

#296 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by astrid »

Vrane se inace ne boje maca,pa tako i ta vasa malena :)
U prirodu je pomalo iznositi dok jos ojaca.Vjerovatno ce u pocetku sa ruke odlaziti na kratko i vracati,a onda se pridruziti svojma zauvjek.

Evo i jedne price,kako je vrana postala kucni ljubmachttp://zivotinjsko-carstvo.com/forum/in ... opic=11710

Sretno :)
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#297 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by I am Happy »

Tema iz 2009.
Nema vise vrana i one su pobjegle iz Bosne... :D
minjonja

#298 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by minjonja »

phia, obrati se udruzenju "nase ptice". tu ima dosta mladih zaljubljenika u ptice, nisu samo profesori koji se bave skupljanjem podataka. sigurno su i oni bili u slicnoj situaciji kao ti pa ti mogu pomoci. nije rijedak slucaj da neko uzme vranu ili cavku ili vrapca. ima na stranici negdje broj telefona.

https://www.facebook.com/pages/Ornitolo ... 1152913106
AstorH

#299 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by AstorH »

Nemojte izazivat il napadat vrane upamte lice trajno jer su inteligentne i umiju prenijet iskustvo na svoju vrstu pa napadaju grupno.Ako je oces klepit u obrani klepi je da se vise ne dize nikad il bjezi ako imas gdje.

Sent from my iPad using Tapatalk
Anestezija

#300 Re: VRANE U SARAJEVU

Post by Anestezija »

Zakacile se s Dzipketom sa Bara
Post Reply