Vracanje historijskog imena ove drzave.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Treba li se ime Bosne i Hercegovine promjenit i vratit u iskljucivo Bosna?

Treba
26
47%
Ne treba
22
40%
Svejedno
7
13%

Total votes: 55

mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

zico wrote:
Zasto se tolko prasine mora dizat oko Bosnjaka kada oni samo zele dokazati da imaju ono sto imaju svi narodi Balkana: HIstoriju sto i imaju a nenameci ikome bosnjastvó u formi kao da je Hrvatska ili Srbija bila bosnjacka drzava.
Niti sam ja dizao prašinu protiv Bošnjana niti ih negirao,samo sam
reagirao na megalomaniju koja se protezala po ovakvim temama...
Kao što sam pročitao od jednog Bošnjaka na jednom drugom forumu
Povijest je puno složenija a političari i prosti puk zaokružuju i pojednostavljuju !!!
Dobro. Ovo se nije odnosilo samo na tebe nego vise na one sve koji nepisu ista drugo osim da Bosnjaci nepostoje i ne samo na ovom forumu nego "historicari" uopce.
Haj cao
_BosanaC

Post by _BosanaC »

...a tu se upravo ti i ja i ne slazemo, jer sada imas BiH sa Bosnjacima, Srbima i Hrvatima, a niko od njih se ne smatra Bosancem i Hercegovcem. Nisam protiv toga da BiH gradjani pripadaju bilo kojoj religioznoj grupi, ali procitaj malo ratnu i predratnu istoriju, pa vidi sta su i ko Bosnjaci od '92. godine, pa onda razmisli pada li moja prica o Osmanskom carstvu u vodu. Cak sta vise, sumnjam i da si procitao moj post kako treba.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

_BosanaC wrote:...a tu se upravo ti i ja i ne slazemo, jer sada imas BiH sa Bosnjacima, Srbima i Hrvatima, a niko od njih se ne smatra Bosancem i Hercegovcem. Nisam protiv toga da BiH gradjani pripadaju bilo kojoj religioznoj grupi, ali procitaj malo ratnu i predratnu istoriju, pa vidi sta su i ko Bosnjaci od '92. godine, pa onda razmisli pada li moja prica o Osmanskom carstvu u vodu. Cak sta vise, sumnjam i da si procitao moj post kako treba.
Jesam nemoj se brinut. Nego ovako, ti zelis reci da od 1993.godine kada je bosnjacko nacionalno ime vraceno Bosnjaci su Slaveni(ili govornici slavenskih jezika) muslimanske vjere. Okej, donekle si upravu ali pogledaj ovako... Kroz historiju od oko 7 stoljeca do sredine 15-og pripadnici Bosne u narodnom(danas modernom nacionalnom) sebe nazivaju Bosnjanima sto i dolazi od rijeci Bosna(Bo-sna, Bo-snjani), a poslije toga dolazi do promjena u bosanskom jeziku i nacionalna(ili narodna) imena na "ak" se vise upotrebljavaju(Poljak, Slovak) tako i Bosnjanin postaje Bosnjak sto isto zadrzava onaj isti korjen(Bo-sna, Bo-snjak) te pripadnici Bosne u narodnom smislu(danas nacionalnom) sebe nazivaju Bosnjacima sve do sredine i kraja 19 stoljeca. Tada vidimo to sto ti danas spominjes, srpski odnosno hrvatski nacionalni pokreti uspjevaju da Bosnjake pravoslavne i katolicke vjere(nemogu sada objasnjavat kako) odvoje u Srbe i Hrvate, mozda samo ekstremno mali dijelovi skupa sa Bosnjacima muslimanske vjere ostaju u autohtonoj i "starosjedilackoj" naciji. Znaci bosnjackoj. Opet sa Austro-Ugarskom okupacijom Bosnjaci muslimani se plase za vjeru te javno se pocinju nazivat muslimani misleci "ime je tu, valja sacuvat vjeru", a ovo ide jos vise u korist Srba i Hrvata koji zele ovako Bosnjake predstavit kao poturice a sebe kao autohtone. Poslije Bosnjacima postaje kasno za vracanje nacionalnog imena jer im je vec nametnuto srpstvo, hrvatsvo ili nista. Zato oni ostaju bez identifikacije tolke godine sve do zadnje agresije kada se svim onima koji su ostali u bosnjackoj naciji ali zabranjeno da se tako izjasnjavaju dobijaju bosnjacko nacionalno ime nazad. Ono nije ograniceno na iskljucivo pripadnike islama nego za svakoga koji zeli da pripada toj naciji tako i danas(pogledaj Wikipediju) Bosnjaci su uglavnom muslimani sa znacajnim brojevima ateisti te ekstremno mali dijelovi pravoslavaca i katolika. Opet neki zele predstavit Bosnjake kao "potucene Slavene" sto nije istina.
Haj cao
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ja u klin ti u plocu...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

_BosanaC wrote:Ja u klin ti u plocu...
Cudan odgovor.
da pamtis

Post by da pamtis »

[b]mr__bosnjak[/b] wrote:
_[b]BosanaC[/b] wrote:Ja u klin ti u plocu...
Cudan odgovor.
:lol: fakat vama se samo :lol: :lol:
Kick off

Post by Kick off »

samo cu kratko :D PORED TOLIKO PROBLEMA VI DISKUTUJETE O OVOME!!? prvo REFORME treba sprovest :D mislim reforme o kojima peddy prica... :lol: ... valja ustav izmijenit..
rei

Post by rei »

mr__bosnjak wrote:
_BosanaC wrote:...a tu se upravo ti i ja i ne slazemo, jer sada imas BiH sa Bosnjacima, Srbima i Hrvatima, a niko od njih se ne smatra Bosancem i Hercegovcem. Nisam protiv toga da BiH gradjani pripadaju bilo kojoj religioznoj grupi, ali procitaj malo ratnu i predratnu istoriju, pa vidi sta su i ko Bosnjaci od '92. godine, pa onda razmisli pada li moja prica o Osmanskom carstvu u vodu. Cak sta vise, sumnjam i da si procitao moj post kako treba.
Jesam nemoj se brinut. Nego ovako, ti zelis reci da od 1993.godine kada je bosnjacko nacionalno ime vraceno Bosnjaci su Slaveni(ili govornici slavenskih jezika) muslimanske vjere. Okej, donekle si upravu ali pogledaj ovako... Kroz historiju od oko 7 stoljeca do sredine 15-og pripadnici Bosne u narodnom(danas modernom nacionalnom) sebe nazivaju Bosnjanima sto i dolazi od rijeci Bosna(Bo-sna, Bo-snjani), a poslije toga dolazi do promjena u bosanskom jeziku i nacionalna(ili narodna) imena na "ak" se vise upotrebljavaju(Poljak, Slovak) tako i Bosnjanin postaje Bosnjak sto isto zadrzava onaj isti korjen(Bo-sna, Bo-snjak) te pripadnici Bosne u narodnom smislu(danas nacionalnom) sebe nazivaju Bosnjacima sve do sredine i kraja 19 stoljeca. Tada vidimo to sto ti danas spominjes, srpski odnosno hrvatski nacionalni pokreti uspjevaju da Bosnjake pravoslavne i katolicke vjere(nemogu sada objasnjavat kako) odvoje u Srbe i Hrvate, mozda samo ekstremno mali dijelovi skupa sa Bosnjacima muslimanske vjere ostaju u autohtonoj i "starosjedilackoj" naciji. Znaci bosnjackoj. Opet sa Austro-Ugarskom okupacijom Bosnjaci muslimani se plase za vjeru te javno se pocinju nazivat muslimani misleci "ime je tu, valja sacuvat vjeru", a ovo ide jos vise u korist Srba i Hrvata koji zele ovako Bosnjake predstavit kao poturice a sebe kao autohtone. Poslije Bosnjacima postaje kasno za vracanje nacionalnog imena jer im je vec nametnuto srpstvo, hrvatsvo ili nista. Zato oni ostaju bez identifikacije tolke godine sve do zadnje agresije kada se svim onima koji su ostali u bosnjackoj naciji ali zabranjeno da se tako izjasnjavaju dobijaju bosnjacko nacionalno ime nazad. Ono nije ograniceno na iskljucivo pripadnike islama nego za svakoga koji zeli da pripada toj naciji tako i danas(pogledaj Wikipediju) Bosnjaci su uglavnom muslimani sa znacajnim brojevima ateisti te ekstremno mali dijelovi pravoslavaca i katolika. Opet neki zele predstavit Bosnjake kao "potucene Slavene" sto nije istina.
Haj cao

kad bi bilo pitanje sta vam je najsimpaticnije na forumu to bi bilo sigurno ovo poslije svakog tvog posta napisano "Haj cao" :lol:

Znaci svi smo mi Bosnjaci... mislim nekad bili 8-)
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Ko smo sad - Znamo
a ko smo bili nagadjamo (svako ima svoju verziju).

Ako nam ovaj otkrije piramidu mozda i saznamo nesto novo.
Do tad cuvajte mu fige.
Post Reply